Dakle, 'vako ... Starija ulja do DOT4 (zajedno s tim) su veoma hirgoskopna i nakupljaju vlagu iz vazduha. Stariji kočioni sistemi imaju veće zazore pa vlaga lakše ulazi. Noviji automobili bez problema mogu da teraju min. 5 godina s istim koč. uljem. Postoji merač vlage, obično u obliku debljeg flomastera, turi se u kantu kočionog ulja pod haubom i pokaže da li je ulje za zamenu ili ne. Merač radi na principu el. provodljivosti, više vlage - veća provodljivost.
I nova kola koriste dot 4 ulje. Mogla su i starija kola da teraju bez menjanja kočionog ulja uopšte(većina tako i teraju) ali performanse samih kočnica su sigurno smanjene, tu pre svega mislim na fading odnosno mogućnost kuvanja tog ulja i ostajanja bez kočnice. Uputstvo lepo kaže kad se menja ulje.
pa i ja bih sam menjao, ali treba ti odgovarajuci alat, za osmuicu sam imao onaj improvizovani kljuc, za odvianje, pri drukanju, dok izadje sav vazduh, ali ovde, na fabijani, neam pojma.
Kociono ulje na alkoholnoj bazi, DOT3,4,4+,5.1 se po pravilu menja najkasnije na 24 meseca a ako se koristi auto u uslovima klime koja je preko +30C preporuka je na 12 meseci.
Visa temperatura, vise vlage u vazduhu koju alkohol upija kao sundjer u sebe.
Cena zamene je do 10 evra a kako se radi o kocnicama upitno je na tom mestu stedeti.
Moze da izdrzi i duze, neki proizvodjaci su pisali uputstva i da se nikada ne menja ali praksa pokazuje da zamenom se postize i ciscenje sistema od opiljaka gumenih zaptivki.
Kod vozila sa ABSom nema dileme, menja se 1 godisnje u tezim uslovima eksploatacije auta ili najkasnije na 2 godine.
Antifriz zavisno od sastava, od 3 godine i 60.000km ili 5 godina/100.000km kao preporuka.
Narandasti duzi, zeleno plavi kraci interval.
Razlog je sto se trose zastitni aditivi koji usporavaju koroziju iako ostaje alkoholna osobina da se ne zamrzava na niskim temperaturama.
u teoriji je mozda tako...
u praksi - koliko znate ljudi da menjaju kociono ljude svake godine?
ja, nijednog...
ja menjam na 4-5 godina, i znam da je to mnogo cesce od proseka za srbiju, stavise siguran sam u to...
na sledecem servisu ide novo kociono ulje i u RS-a i u fokusa, taman su napunili 5 godina...
pa kad vozis po stazi...
ovo je auto forum, sa clanovima koji su prilicno upuceni u odrzavanje automobila, hajde da vidimo koliko ih menja ulje i na kom intervalu...
Moram da skrenem paznju na jednu stvar, kako autoru ove teme tako i drugima koji su se ukljucili u diskusiju oko zamene kocionog fluida, svi koriste termin ULJE ZA KOCNICE a pravilnije je kociona tecnost
Moj auto je star 3,5 godine, znaci trebalo bi da ga menjam, cini mi se da ima vise ZA nego PROTIV. Mada sigurno je dosta skuplje u ovlascenom. Je l' zna neko otprilike koliko kosta u nekom ovlascenom?