discus hernia

Razne teme, pitanja, iskustva
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Re: discus hernia

Post od starac vujadin »

Kuzmanoviću, na osnovu onoga što si opisao ti verovatno nemaš discus herniu. Idi na detaljan pregled, pa na second opinion, izgleda da je kod tebe lakša stvar u pitanju.

Nevezano za to, to što si čitao o ljudima koji su stavili problem pod kontrolu vežbanjem ne bih uzeo za referentno mišljenje. Kada odeš da čitaš tuđa iskustva po netu to su uglavnom očajnici i uplašeni ljudi koji ne žele da se suoče sa istinom (za bilo koju bolest), a istina je da se mnogi plaše te operacije, pa sežu nikim alternativnim metodama. Ako se discus hernia ne operiše (a operacija se preporuči) to je kao da živiš sa aktivnim vulkanom u sebi koji može da se aktivira odmah, za neku godinu...sa operacijom znaš na čemu si. Imam i ja primer čoveka, mog poslovnog partnera, koga je kiropraktičar izvukao (neka legenda iz Crne Gore), na nosilima ga uneli u avion, vratio se hodajući, ali to je njegov slučaj...a imam i moju drugaricu koja se operisala pa posle skakala padobranom. Primera ima mnogo - od Srđana Kneževića koga je ta operacija upropastila, pa do Vlade Šćepanovića koji se vratio profesionalnom sportu posle toga...beše i Čavić imao discus herniu?
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Nisu oni sami odlučili da izbegnu operaciju, nego im je tako doktor rekao. Uostalom koliko ljudi toliko bolesti.
Znam da je Divac to operisao i Stojaković čini mi se, ali mi se ne možemo porediti sa njima, od samog dolaska lekaru, pa do tretmana posle operacije.
Ako sam dobro pročitao, kičmena moždina se odvaja iznad tih lumbalnih pršljenova, tako da operacijom i kada bi hteli ne bi mogli da te pošalju u invalidska kolica, za razliku od gornjeg dela kičme, gde ako imaš sličan problem, operacija je dosta rizičnija.
Verujem da je operacija najbrže i najjednostavnije rešenje, ali i posle nje moraš da paziš i vežbaš, isto kao i da se nisi operisao, sem ako nije neki teži oblik u pitanju, pa si morao na operaciju. Samom operacijom nećeš ništa uraditi, ako ne promeniš neke navike.

Čudi me da nisu izmislili neke implante umesto tih diskova, koji će raditi posao, a neće iskakati i oticati :-|
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:

Post od starac vujadin »

Pa, izmislili su. To postoji.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Hm, nisam naišao na to.
Ove operacije koje sam ja gledao, su se svodile na neko seckanje onoga što imaš, nekad uz vađenje diska napolje jer ne vrši funkciju, pa ti je isto i sa njim i bez njega.
Sa tim implantima možeš da radiš sta hoćeš, ako ne otiču? :D
Korisnikov avatar
Modesty
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:28
Garaža: 207 1.4 HDI

Post od Modesty »

Nikragva, najbolje što možeš za početak da uradiš je da uradiš snimak - magnetnu najbolje, jer te niko neće ni razmatrati bez toga osim "nadrilekara", i dobićeš pravu dijagnozu!

Operacija se radi kada imaš nekontrolisano mokrenje/stolicu po hitnom postupku i tada ti nijedan kiropraktičar ne može više pomoći. Ili u nekom drugom slučaju (ne bih sad znala da objasnim to stručno).

Mnogi ljudi imaju strah od toga, ali zato odeš kod nekoga ko je proveren i stručan (imam takvog - Milanče sa VMA radi privatno u Dalmatinskoj, neće te pipnuti bez snimka, pa i tada ukoliko ti ne može pomoći, Krstićka je više za terapije)

Uglavnom, šta sam htela da kažem: možda uopšte nisi za operaciju, ne znam zašto polaziš od toga da jesi, i uopšte ako nije krajnja nužda ne razumem zašto neko prvo bira operaciju, pre nego kiropraktičara.
Mog muža su odneli na nosilima posle dva meseca patnji, a vratio se na nogama. I još 5-6 prijatelja, komšija, prijatelja prijatelja...
Takođe posle operacije ti sleduje oporavak od oko 2 meseca, ne smeš da sediš, možeš samo da ležiš ili šetaš...
U svakom slučaju, nikakve vežbe dok si "upaljen" ne treba da radiš samostalno!!!
Ako hoćeš da smanjiš stomak - povedi za sada računa o ishrani!
Kada je neko glup, ne možete mu to ni dokazati... D. Radović
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:

Post od starac vujadin »

Stavljaju se implanti, skupo je i koliko znam ne može uvek da se primeni (imaš na netu traži "spinal disc prosthesis"). Uopšte različita je priča od pršljena do pršljena.

Modesty, operacija je najčešće rešenje već kada postoji trnjenje noge.

Ali, bez dobrog pregleda ne treba da palamudimo ovde preko interneta, možemo samo da te zbunjujemo. Javi posle pregleda šta i kako, a ti radi sta ti kaže doktor i idi na drugo mišljenje, ko imaš neke nedoumice.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Bio kod lekara opšte prakse, pregledao me, savijao me, čukao nešto po leđima i njegovo mišljenje je da nije u pitanju discus hernia. Ali mi je dao uput za fizijatra da me pregleda, naravno krv, mokraća, pritisak :)
Iako meni liči po simptomima :-|
Dobio sam 10 dana pijenja diklofenaka i mazanja deep relief, pa ćemo videti.

Burazer kojem je to dijagnostifikovano kaže da je jedina sigurna dijagnoza magnetna rezonanca, sve ostalo je nagađanje.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Ja imam problema sa bolovima u donejm delu ledja od sedenja.
Resavam ih tako sto radim svakodnevno, ili bar 5 puta nedeljno set vezbi koje su osmisljenje da jacaju trbusnjake i ledjnjake, ali da ne opterete kicmu, vec samo da relaksiraju i jacaju misice.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Kako ti se manifestuju ti bolovi? Kao stalna neka ukočenost, npr. dugo si savijen pa ti je teško da se ispraviš ili npr. dugo stojiš ili hodaš, pa kada treba da sedneš teško ide, ne boli jako, ali nekako koči?
Da li nekad imaš oštre bolove, kratka sevanja?
Cherokee
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2012, 21:35
Garaža: Audi A4 B9 Avant 2.0TDI

Post od Cherokee »

nikaragva napisao:Burazer kojem je to dijagnostifikovano kaže da je jedina sigurna dijagnoza magnetna rezonanca, sve ostalo je nagađanje.
To jeste tako, uradis ili magnetnu rezonancu, ili ct... Otac je isao prvo na MR, mada nije uspeo da izdrzi snimanje zbog klaustrofobije :D pa je odradio ct....

Ne znam kako je u Backoj Palanci, ali u NS imas gomilu ordinacija gde rade snimanje sa MR ili CT. Ima i na Institutu u Sr. Kamenici, ide se valjda na uput i zakazuje, ali problem je sto ces pre docekati smrt nego red gore... :-|
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Ovako se manifestuje, krenulo je pre jedno 5 godina.
Obicno se intezivira u jesen i preko zime.

Najgore mi je kad moram dugo da stojim ,recimo kad sam u muzeju, inace nekad satima hodam, a da me ne zaboli.

Kad krene da boli boli, nekoliko nedelja jace, pa i sevne, a onda nedlejama bridi.

Nisma imao kocenja, niti sta sa nogama.

Pomogao sam sebi tako sto stalno vezbam, i to vec godinama, 15min je dovoljno, ali taj moj set vezbi, sto je fizijatar pokazao mom caletu.

Inace sedim na poslu i to ubija.

Kad idem na skijanje uvek me sve prodje, znaci najgore je kad dnevno mnogo stojim, i to i sa vezbanjem ne mogu jos uvek da resim.

E da pored tog seta trbusnjaka i lednjaka, kljucni su cucnjevi, i to sa stopalima full na podu.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Isto kao i mene.
Ako dugo stojim, posle ne mogu da sednem, nekako se zgrčim, ukočim, ne mogu da se savijem. Kao kada ne vežbate 10 godina, pa onda na istezanju hoćete da dohvatite prste, a ono ne ide, zateže.

Ujutru do posla sedim u autu 1h, onda na poslu sedim 8h+, pa opet 1h do kuće. Kući naravno, ako nešto ne radim sedim.

To sedenje me je izgleda raznelo, više nego bilo kakav teret, a nije da ga nisam video.

Ti si išao kod lekara, kakvu ti je dijagnozu postavio?

@Cherokee
I meni je ta MR nekako tesna i klaustrofobična, iako nisam nikad bio. Ne znam jel to nisu mogli da naprave malo drugačije :D
Taj CT mi na slikama izgleda kao i MR. Sad vidim da je CT isto sa x-ray. Onda ne može da snimi meka tkiva, pa nije 99% tačan kao magnetna.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Pa sve sto mi je fizijatar rekao je da mi se ispravio donji deo ledja, mada to je kao uobicajeno za posao u kanci...

Te vezbe zaista pomazu, koncipirane su da se misici jacaju, ali da ne dolazi do dodatnih povreda.
Nemoj da vezbas nesto na svoju ruku, mozes samo da pogorsas.

Ovo su proste vezbice, ali osnova je da cuvaju kicmaju...
I moraju ceo zivot da se vezbaju, ako si kacelarija...
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Sad sam nasao nesto slicno na netu, ja radim, vezbe koje su mala modifikacija ovih.
Uglavnom su to sve modifikovane Reganove vezbe.

Znaci bitno je da se radi polako, sa osecajem, i strogo po pravilima kako su vezbe zamisljene.
Pocni sa 10ak polaganja, sasvim polako vise u cilju da se misici malo istegnu i odmore.

Pored ovih na slikama predlazem ti i modifikaciju vezbe 3 i 4, gde ces pored nacrtanih imati i varijantu gde rukama guras prvo po jedno koleno, a u sledecoj seriji oba kolena od sebe.

Takodje posle ovih gde si na ledjima, imas i 3serije gde si na stomaku, i radis klasicne lednjake, prvo ruke ispred tebe, pa bocno, pa zadnja serija uz telo, i zavrsi sa cucnjevima, oni su bomba za istezanje, ali sve jako polako!!

Radi se u pocetku po 10 ponavljanja od svake i za terapiju to je i dovoljno, ja vezbam 60 ponavljanja, ali ja vezbam to vec jako dugo, a i sad nabijam formu za skijanje :)

Slika

Slika

Slika
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Bax napisao:Pa sve sto mi je fizijatar rekao je da mi se ispravio donji deo ledja, mada to je kao uobicajeno za posao u kanci...

..

Zar i ti sine Baxe :)
I moj donji deo ledja je ravan ko daksa, te i ja radim na krivljenju doticnog :)

Interesanto, imam prijateljicu koja isto sedi po ceo dan, al ona ima suprotan problem, njoj je donji deo ledja previse izvijen...
Odgovori