Ishrana...upozorenja i saveti
Re: Ishrana...upozorenja i saveti
Jbg, da puste kravama da proizvode mleko onako kako ga proizvode već hiljadama godina, ne bi ni trebale kontrole. Ovako Krave žive u boksovima, juri se profit, pa i javljaju ovi nus-efekti, da bi opet sad morali da kontrolišemo mleko češće, i na kraju dolazimo do toga da ako hoćemo sve kao i pre zdravo i čisto mleko, onda će nas isto koštati kao i da krave pasu, kao što su i pre pasle. Što nas vraća na početak priče. Trka za profitom je sve uništila.
- pedja
- član 001
- Postovi: 15454
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
- Lokacija: Beograd
Re: Ishrana...upozorenja i saveti
Verovatno ste videli u prodavnici, ili procitali u novinama, da je Imlek poceo da prodaje organsko mleko.
Nekada je u filmovima bilo smesno gledati sta ce se sve prodavati u buducnosti, ali ta buducnost polako dolazi.
Ima tu i dosta marketinga, ali dosli smo do trenutka da se posebno naglasava da ove krave nisu hranjene travom sa mineralnim djubrivima, pesticidima, herbicidima itd... Stvarno cemo jos malo doziveti da nam konzerviraju i cist vazduh (©SpaceBalls). A mozda se ova vest "slucajno" poklopila sa plasiranjem organskog mleka? teorija zavere
Nekada je u filmovima bilo smesno gledati sta ce se sve prodavati u buducnosti, ali ta buducnost polako dolazi.
Ima tu i dosta marketinga, ali dosli smo do trenutka da se posebno naglasava da ove krave nisu hranjene travom sa mineralnim djubrivima, pesticidima, herbicidima itd... Stvarno cemo jos malo doziveti da nam konzerviraju i cist vazduh (©SpaceBalls). A mozda se ova vest "slucajno" poklopila sa plasiranjem organskog mleka? teorija zavere

Re: Ishrana...upozorenja i saveti
Poznajuću našu državu i naše privatnike, nije mi teško da zamislim da se i kod te organske hrane malo podmazalo. Ne želim da kažem da jeste sigurno, daj bože da nije, ali kad pogledam ostale delatnosti, a i samu prehrambenu industriju, teško mi je da poverujem da je sve ok.
Koliko košta to organsko mleko?
Nekako mi to sve zvuči: u početku je sve organsko, ok, ajmo sad malo da razmišljamo i o prinosima, ok, moramo prskati, prskaj, truj, prskaj, truj, ajmo sad malo manje prskati, hej ajmo sad organsko, totalno kul, BEZ prskanja, znači dolazimo opet na početak kao i pre 50 godina, samo što je sad cena veća 10 puta nego što je bila na startu
Koliko košta to organsko mleko?
Nekako mi to sve zvuči: u početku je sve organsko, ok, ajmo sad malo da razmišljamo i o prinosima, ok, moramo prskati, prskaj, truj, prskaj, truj, ajmo sad malo manje prskati, hej ajmo sad organsko, totalno kul, BEZ prskanja, znači dolazimo opet na početak kao i pre 50 godina, samo što je sad cena veća 10 puta nego što je bila na startu

- pedja
- član 001
- Postovi: 15454
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
- Lokacija: Beograd
Re: Ishrana...upozorenja i saveti
Organsko mleko je slicne cene kao i obicno. Odnosno, skuplje je 5-10din od Bello mleka (ovo je Bello organic), koliko se secam iz Maxija.
Kazu da ce uskoro poskupeti na nekih 25% vise od Bello mleka.
Kazu da ce uskoro poskupeti na nekih 25% vise od Bello mleka.
Re: Ishrana...upozorenja i saveti
Ne znam za Imlek organic, ali generalno da bi nešto bilo organic mora da podleže standardima proizvodnje za to. Sve se to sertifikuje i mora da košta. E sad, kako se primenjuje, to je druga priča.
- pedja
- član 001
- Postovi: 15454
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
- Lokacija: Beograd
Re: Ishrana...upozorenja i saveti
U pitanju je Velvet Farm Curug.
Kazu da im je trebalo godinu i po dana da pripreme sve za proizvodnju organskog mleka i cudesa...
Kazu da im je trebalo godinu i po dana da pripreme sve za proizvodnju organskog mleka i cudesa...
Re: Ishrana...upozorenja i saveti
Za povrće treba 4g. Ne znam kako su uspeli da za godinu dana spreme sve, pogotovo što se hrane biljkama, kojima trebaju te 4g ...
- pedja
- član 001
- Postovi: 15454
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
- Lokacija: Beograd
Re: Ishrana...upozorenja i saveti
Mozda su mislili na nesto drugo, tipa uvodjenje standarda, takova za cuvanje, pakovanje, otkud znam.
Evo, nadjoh klip i vest: http://bit.ly/Z3sURJ
Evo, nadjoh klip i vest: http://bit.ly/Z3sURJ
Re: Ishrana...upozorenja i saveti
Ribe u Dunavu pune crva?
Izvor: Večernje novosti
Beograd -- Ribolovci tvrde da se u Dunavu ne mogu naći som, smuđ, štuka i šaran bez crva u sebi, pišu Novosti.
Iako su u Srbiji nepoznatog parazita koji napada rečne ribe grabljivice pre nekoliko meseci otkrili naučnici s Departmana za veterinarsku medicinu Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu u Dunavu i Nišavi, ribolovci tvrde da se "ovaj crv u ribama" pojavio bar tri godine ranije, a da se tek sad razmnožio.
Ribolovac iz Beograda, Đorđe Ilijević, kaže za Novosti da u proteklih osam meseci nije ulovio nijednu ribu koja nije crvljiva.
"Parazit se strahovito razmnožio u celom toku Dunavu, čak i kod Đerdapske klisure, koja je važila za najčistiji deo Dunava. Sada nema zdravih grabljivica. Mi, pecaroši, bolesne ribe prepoznajemo po fizičkom izgledu: izduženije su, ispijene, mršave. Kad se raspore, a najbolje se vidi kada se filetiraju, sve su crvljive", tvrdi Ilijević.
Takođe, zbog oboljenja koje kod ljudi može da izazove ova larva, alarmirani su klinički centri u Srbiji i veterinarske inspekcije, ali zasad nije zabaležen nijedan slučaj zaraze.
"Larva, odnosno crv je veoma tanak, dugačak od četiri do sedam centimetara i može se videti golim okom u zaraženoj ribi", objašnjava za Novosti prof. dr Miroslav Ćirković sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta.
Ovaj parazit nije opasan ukoliko se dobro termički obradi, a ubija ga i niska temperatura, tako da ni od mesa ovih riba koje je smrznuto na minus 18 stepeni, ne postoji bojazan. Soljenje i mariniranje ne ubija ovog parazita.
Oboljenja izazvana ovom larvom kod ljudi su dosad konstatovana u Japanu, Indiji, Iranu, Bangladešu i Kanadi, gde se najviše konzumira sirova riba. Kako se u Srbiji ne jede sirova riba, kritične su one koje se spremaju na roštilju, kao i dimljena riba. Ribnjaci su, zasad, tvrde stručnjaci - bezbedni.
S druge strane iz Ministarstva poljoprivrede kažu da nisu imali prijava za promet zaražene ribe.
"Veterinarska inspekcija zasad nije imala prijava zbog prometa nebezbedne ribe na tržištu, niti prijava koje se odnose na zdravstvene probleme građana nastale usled konzumiranja ribe u ugostiteljskim objektima", rečeno je Novostima u Ministarstvu poljoprivrede.
"Inspektori u svim objektima u maloprometu (samousluge, prodavnice delikatesa, ugostiteljski objekti, ribarnice, pijace) pregledaju dokumente kojima se dokazuje poreklo i sledljivost za svu količinu zatečene hrane životinjskog porekla, pa tako i ribe", dodaju u tom ministarstvu.
Ukoliko, navodi se u odgovoru Ministarstva, prodavci ne mogu dokazati sledljivost i poreklo ribe, veterinarski inspektor nalaže "neškodljivo uništavanje hrane kao nebezbedne za konzumiranje odnosno ishranu ljudi".
Tako je, pišu Novosti, prošle godine zbog promenjenih organoleptičkih osobina, nepotpune dokumentacije ili deklaracije, pa i isteklog roka trajanja, povučeno iz prometa i uništeno 5.959 kilograma ribe i 1.879 kilograma proizvoda od riba.
Izvor: Večernje novosti
Beograd -- Ribolovci tvrde da se u Dunavu ne mogu naći som, smuđ, štuka i šaran bez crva u sebi, pišu Novosti.
Iako su u Srbiji nepoznatog parazita koji napada rečne ribe grabljivice pre nekoliko meseci otkrili naučnici s Departmana za veterinarsku medicinu Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu u Dunavu i Nišavi, ribolovci tvrde da se "ovaj crv u ribama" pojavio bar tri godine ranije, a da se tek sad razmnožio.
Ribolovac iz Beograda, Đorđe Ilijević, kaže za Novosti da u proteklih osam meseci nije ulovio nijednu ribu koja nije crvljiva.
"Parazit se strahovito razmnožio u celom toku Dunavu, čak i kod Đerdapske klisure, koja je važila za najčistiji deo Dunava. Sada nema zdravih grabljivica. Mi, pecaroši, bolesne ribe prepoznajemo po fizičkom izgledu: izduženije su, ispijene, mršave. Kad se raspore, a najbolje se vidi kada se filetiraju, sve su crvljive", tvrdi Ilijević.
Takođe, zbog oboljenja koje kod ljudi može da izazove ova larva, alarmirani su klinički centri u Srbiji i veterinarske inspekcije, ali zasad nije zabaležen nijedan slučaj zaraze.
"Larva, odnosno crv je veoma tanak, dugačak od četiri do sedam centimetara i može se videti golim okom u zaraženoj ribi", objašnjava za Novosti prof. dr Miroslav Ćirković sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta.
Ovaj parazit nije opasan ukoliko se dobro termički obradi, a ubija ga i niska temperatura, tako da ni od mesa ovih riba koje je smrznuto na minus 18 stepeni, ne postoji bojazan. Soljenje i mariniranje ne ubija ovog parazita.
Oboljenja izazvana ovom larvom kod ljudi su dosad konstatovana u Japanu, Indiji, Iranu, Bangladešu i Kanadi, gde se najviše konzumira sirova riba. Kako se u Srbiji ne jede sirova riba, kritične su one koje se spremaju na roštilju, kao i dimljena riba. Ribnjaci su, zasad, tvrde stručnjaci - bezbedni.
S druge strane iz Ministarstva poljoprivrede kažu da nisu imali prijava za promet zaražene ribe.
"Veterinarska inspekcija zasad nije imala prijava zbog prometa nebezbedne ribe na tržištu, niti prijava koje se odnose na zdravstvene probleme građana nastale usled konzumiranja ribe u ugostiteljskim objektima", rečeno je Novostima u Ministarstvu poljoprivrede.
"Inspektori u svim objektima u maloprometu (samousluge, prodavnice delikatesa, ugostiteljski objekti, ribarnice, pijace) pregledaju dokumente kojima se dokazuje poreklo i sledljivost za svu količinu zatečene hrane životinjskog porekla, pa tako i ribe", dodaju u tom ministarstvu.
Ukoliko, navodi se u odgovoru Ministarstva, prodavci ne mogu dokazati sledljivost i poreklo ribe, veterinarski inspektor nalaže "neškodljivo uništavanje hrane kao nebezbedne za konzumiranje odnosno ishranu ljudi".
Tako je, pišu Novosti, prošle godine zbog promenjenih organoleptičkih osobina, nepotpune dokumentacije ili deklaracije, pa i isteklog roka trajanja, povučeno iz prometa i uništeno 5.959 kilograma ribe i 1.879 kilograma proizvoda od riba.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...



Re: Ishrana...upozorenja i saveti
Sećam se jedne emisije Memedovića od pre par godina, možda nekih 8-9 godina, kada je sa nekim rusima išao samohotkom po sibiru, pa su ulovili neku ribu i jeli je živu. Taj je rus rekao nemojte ovo pokušavati u evropi, tamo su ribe zaražene glistama.
- pedja
- član 001
- Postovi: 15454
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
- Lokacija: Beograd
Re: Ishrana...upozorenja i saveti
E, danas sam i isprobaoHeinz napisao:Ne znam za Imlek organic, ... Sve se to sertifikuje i mora da košta...
Dakle: Bello Organic Jogurt - 2.8%mm
0,7l - 115dinara
Kao neko ko redovno pije jogurt, a do skoro sam pio bar pola litra dnevno, mogu reci da je ovaj drugaciji. Da li sam umislio? Pa, mozda

Kad kazem drugaciji, ne mislim da je nesto bolji ili losiji, vec da ima nesto drugaciji ukus od ostalih, a i nekako je drugacije strukture/gustine u solji. Sta znam... Da li cu ga kupiti opet? Mozda, ali ne na redovnoj bazi. Da je ista cena, ili malo visa od obicnog jogurta, kupovao bih ga, svidja mi se. Ovako, sa obzirom na cenu i zapreminu flase, ispada prilicno skuplji od "obicnog" jogurta. Nije ni ta cena problem, ne pijem tonu jogurta mesecno, ali sam ipak sumnjicav prema svemu, pa makar i sa trista sertifikata

(Kada bas bas razmislim, ionako sam smanjio konzumiranje jogurta, tako da mi par litara ne igra ulogu u nekom budzetu. Da mi nije mrsko da idem do Maxija, verovatno bih ga cesce kupovao. Ako jos podignu cenu, kao sto su najavili za mleko, nakon promo perioda, onda su stvarno preterali

- Misha
- Postovi: 3684
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:55
- Garaža: RAV4 2.2 D4D 4WD Executive
- Lokacija: Novi Sad
Re: Ishrana...upozorenja i saveti
Ješić: Povišen nivo aflatoksina u većini uzoraka
Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić objavio je jutros podatke o uzorcima mleka, prema kojima se vidi da je povećana koncentracija opasnog aflatoksina u mleku, bez obzira na proizvođača.
Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić objavio je jutros podatke o uzorcima mleka, prema kojima se vidi da je povećana koncentracija opasnog aflatoksina u mleku, bez obzira na proizvođača.
Ješić je na svom sajtu http://www.goranjesic.net/ naveo da je u 29 od 35 uzoraka mleka nivo aflatoksina u mleku veći od propisanog, koji iznosi 0,05 mikrograma po kilogramu.
Ministarstvo poljoprivrede Srbije i Nacionalna organizacija potrošača Srbije ranije su odvojeno saopštili da je nivo aflatosina u dozvoljenim granicama.
Goran Ješić je naveo da su testirana mleka proizvođača Meggle iz Kragujevca, Dana iz Vrbasa, Somboled iz Sombora, Imlek iz Beograda, Niška mlekara, Subotička mlekara, Sirela iz Maglića, Mlečna industrija Stapar, Šabačka mlekara. Kod velike većine proizvođača uočen je povišen nivo aflatoksina u mleku, proizlazi iz rezultata koje je Ješić objavio na svom sajtu. "Problem nisu mlekare i krave već kukuruz", napisao je Ješić noćas na svom nalogu na Tviteru i dodao da problem imaju i mali proizvođači.
On je na Tviteru naveo i da su mu pretili zbog toga što je odlučio da objavi podatke, ali da su pretnje prestale jer je "javnost čudo". "A svima što mi prete sa lažnim brojem telefona i putem Tvotera: razumem biznis od milijardu evra, ali i volim svoju decu! Samo se potpišite!", napisao je Ješić i dodao da se "za ovo zna od 1. septembra".
Izvor:021.rs
http://www.021.rs/Info/Srbija/Jesic-Vla ... mleka.html
http://www.goranjesic.net/vesti.aspx?id=1064

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić objavio je jutros podatke o uzorcima mleka, prema kojima se vidi da je povećana koncentracija opasnog aflatoksina u mleku, bez obzira na proizvođača.
Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić objavio je jutros podatke o uzorcima mleka, prema kojima se vidi da je povećana koncentracija opasnog aflatoksina u mleku, bez obzira na proizvođača.
Ješić je na svom sajtu http://www.goranjesic.net/ naveo da je u 29 od 35 uzoraka mleka nivo aflatoksina u mleku veći od propisanog, koji iznosi 0,05 mikrograma po kilogramu.
Ministarstvo poljoprivrede Srbije i Nacionalna organizacija potrošača Srbije ranije su odvojeno saopštili da je nivo aflatosina u dozvoljenim granicama.
Goran Ješić je naveo da su testirana mleka proizvođača Meggle iz Kragujevca, Dana iz Vrbasa, Somboled iz Sombora, Imlek iz Beograda, Niška mlekara, Subotička mlekara, Sirela iz Maglića, Mlečna industrija Stapar, Šabačka mlekara. Kod velike većine proizvođača uočen je povišen nivo aflatoksina u mleku, proizlazi iz rezultata koje je Ješić objavio na svom sajtu. "Problem nisu mlekare i krave već kukuruz", napisao je Ješić noćas na svom nalogu na Tviteru i dodao da problem imaju i mali proizvođači.
On je na Tviteru naveo i da su mu pretili zbog toga što je odlučio da objavi podatke, ali da su pretnje prestale jer je "javnost čudo". "A svima što mi prete sa lažnim brojem telefona i putem Tvotera: razumem biznis od milijardu evra, ali i volim svoju decu! Samo se potpišite!", napisao je Ješić i dodao da se "za ovo zna od 1. septembra".
Izvor:021.rs
http://www.021.rs/Info/Srbija/Jesic-Vla ... mleka.html
http://www.goranjesic.net/vesti.aspx?id=1064







Poslednja izmena od Misha u 19 Feb 2013, 10:57, izmenjeno 1 put ukupno.
Live TODAY as each breath is precious and will never come again.
- methane.master
- Postovi: 21561
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
- Garaža: Clio III ph2 1,2 16V
Re: Ishrana...upozorenja i saveti
+1
Već jednom rekoh, sreća moja pa sam u zadnjih 20 godina popio više benzina nego mleka.
Već jednom rekoh, sreća moja pa sam u zadnjih 20 godina popio više benzina nego mleka.
Širim haos!
Re: Ishrana...upozorenja i saveti
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...


