al nema veze, citamo dalje...

100 i kusur Nm jeste slabasan motor koji veoma malo opterecuje lamelu. Brzina kretanja vozila, polozaj menjaca ne menja nista po tom pitanju.cozmo napisao:7% uspon je solidno veliki uspon
Jel vozite vi moj auto ili jazdushan napisao:Cekaj malo. Prvo, to sto smanjis brzinu pred usponom - ne razumem? Valjda treba da pustis da te inercija nosi sto vise. Ja na toj uzbrdici, tj neposredno pre nje povecavam brzinu, ako uslovi puta dopustaju. Ne razumem tvoju logiku.
Drugo, ako je lamela proklizala, nije mi jasno zasto? Zato sto si isao brzo? Ne moze zbog brzine, vez zbog opterecenja na samoj lameli. Ako se penjes petom uz b.potok, motor ce gubiti snagu i polako usporavati i to je sve, lamela nije na udaru, jer ce broj obrtaja padati sve vise. To sto si prebacio stepen nize i dodao gascinu, tu si vise opteretio lamelu nego u bilo kom trenutku do tada. Tako da sve ukupno ne razumem nista sta se s tvojim kolima desava.
Znam neke koji su i sa slabijim motorima sprzili lamele na novim autima sa 1,2 motorima penjuci se na ivicnjake za cca 30-40.000kmljubitelj napisao: 100 i kusur Nm jeste slabasan motor koji veoma malo opterecuje lamelu. Brzina kretanja vozila, polozaj menjaca ne menja nista po tom pitanju.
Lamela ne sme da prokliza nikada i ni pri kakvom opterecenju niti 1piko sekundu, ako je sve ispravno.
Bez da se ljutis, ali ako vozis ovako kako pises, onda ne znas da vozis auto, barem po meni. Mozda i gresim, mozda ja ne znamcozmo napisao: Jel vozite vi moj auto ili ja![]()
Auto vozim onako kako auto "zeli" a ne kako ja hocu. Na 260.000km ima fabricku kompresiju i motor u stanju kao i prvog dana - a to je dokaz kako ja vozimzdushan napisao:Bez da se ljutis, ali ako vozis ovako kako pises, onda ne znas da vozis auto, barem po meni. Mozda i gresim, mozda ja ne znam
Kod mene je tako podesen motor da je najbolje unapred promeniti stepen prenosa, naravno ako poznajes put. Drasticno se manje muci motor. U V stepenu prenosa na 90 je kod mene solidno mali broj obrtaja i ne volim da ga mucim - njemu je najveci momenat na 4000 i nesto obrtaja a snaga na preko 6500 obrtaja.zdushan napisao:Ja ne tvrdim da treba da ides 5-om 20 na sat uz bubanj potok. Ali ako namerno usporavas pred uzbrdicu, a to si sam napisao, ne vidim cemu to radis? Ides 5 om tih 140 dok ne padne na 90 i onda saltas stepen manje i teraj dalje.