Evo da kažem šta umem i znam o novom aparatu.
Dakle u pitanju je
http://www.tehnomanija.rs/katalog/nikon ... -beli.html
Ono što sam primetio za ovih par dana korišćenja je da su slike bez ikakve vidljive zrnaste strukture na tv-u od 42". Aparat ima podešavanja, ali se njima pristupa kroz meni, nema "točkić" kojim bi se brzo promenio režim slikanja. U suštini aparat je klasičan "idiot" što je meni i trebalo. Zum mu je optički 10x i funkcioniše odlično. Ima sumanutih 16 Mpixela što ne vidim baš čemu služi, ali lepo zvuči.
Sam aparat je kompaktan, dimenzija pakle cigareta i bez ikakvih ispupčenja kada je ugašen pa je zgodan za nošenje po džepovima.
Aparat ima jedan uslovno rečeno nedostatak. Nedostaje mu prozorče za nišanjenje (vjufajnder (po Vuku pisano) što bi rekao drug Bajker) već se slika isključivo gledanjem u displej. Kažem da je ovo uslovno nedostatak jer ni na prošlom aparatu nisam nikada glumio Đenku slikajući kroz prozorče pa ne planiram ni na ovom, ali u slučaju kvara displeja aparat postaje neupotrebljiv.
Druga zamerka je glupo mesto mini usb utičnice. Ona se nalazi sa donje strane tako da kada se skidaju slike na komp ili se puni baterija aparat mora da leži. Inače baterija je li-jonska i moguće ju je puniti i preko kompa.