Smarta posedujem vec 3 godine , za to vreme sam promenio 2 automobila a vozio sam ih bar 5 i za njega imam samo reci hvale.
Najveca prednost ovog automobila je njegova dimenzija sto ga cini jedinstvenim tako da jeglupo porediti ga sa bilo kojim automobilom. Pominjali ste twinga, 500 i aygo koji pripadaju malim automobilima koji se u gradu voze i parkiraju isto kao i automobili srednje klase.
Smart bi se pre mogao porediti sa motorom nego sa njima kad je u pitanju okretnost i parkiranja.
Benzinski motori im nisu jaca strana, zivotni vek motora im je od 100 000 do 150 000km kada im sledi generalna koja kosta od 500 do 1000eur a onda jespreman za narednih 100 000km

Dizel motori su im izvanredni, prelaze od 300 000 do 400 000km i neverovatno su izdrzljivi.
Redovno odrzavanje Smarta nije nista skuplje od ostalih automobila (4 filtera i ulje sa zamenom ne prelazi 70eur)
Sa smartom sam presao oko 30 000km i to bez ijednog kvara. (Ne racunam, plocice, diskove, akumulator, termostat)
U krivinam se ponasa neverovatno, lezi bolje od 90% automobila. Meni nije poslo za rukom da ga izbacim iz koloseka uz maximalne napore. Kad sam prvi put seo u auto mislio sam da ce se prevrnuti na prvoj krivini ali meje vrlo brzo demantovao.
Menjac mu jeste sporiji ali se na to vrlo brzo navikne a kad se uhodas i naviknes da menjas brzinu 1 sekund pre nego sto ce ti trebati snaga voznja postajepravo uzivanje.
Tip tronik menjac (+-) je zanimljiv za jurcanje pogradu dok je za opustenu voznju automatski mod savrsen, ima progresivni gas tako da brzine menja u zavisnosti od pritiska na gas. Ako ga vozite na vrh gasa on slaze brzine dosta brzo a ako ga stisnete preko pola gasa menja u visokim obrtajima i odlicno se prilagodjava stilu voznje.
Zvuk u kabini je malo visi a dosta zavisi od toga da li auto ima zavesicu gepeka koja fizicki odvaja gepek pa tako i zvukovi motora ostaju u njemu.
Gepek ovog automobila uopste nije malo kao sto ste pisali gore. U prilog tome mogu da napisem da u njega bez problema staje sadrzaj prepune korpe u supermarketima ili 2 kofera (letos sam na moru vozio Smarta iz rent a car-a). U gepeku sam jednom prilikom vozio i coveka visine 190cm kojeje sedeo sa strane i uopste mu nije bilo skuceno).
Prostor u kabini je neocekivano veliki, u Smartu se osecam komotnije nego u vecini automobila a visok sam 195cm.
Prostora za noge ima sasvim dovoljno a unutrasnjos je neverovatno zanimljiva u kvalitetno odradjena.
Najveca mana Smarta je neudobnost koja je neminovna za tako malo medjuosovinsko rastojanje.
Ogibljenje je dosta tvrdo sto doprinosi dobrom lezanju u krivinama ali lose uticu na udobnost.
Potrosnja kod benzinaca se krece od 6 do 7l po gradu i 5 do 6 na otvorenom dok je dizel dosta stedljiviji i trosi od 4 do 5 u gradu dok je ne otvorenom potrosnja manja za 1l.
Maksimalnih 140km/h postize bez problema ali nije preporucljivo prelaziti 120km/h zbog stednje motora.
Ubrzanje do 60h je neverovatno kratko sto ga cini pravim gradskim trkacem, vrlo lako na semaforu ostavi iza sebe vecinu klasicnih automobila a ako krene jurnjava po gradu mozete biti sigurno da ni automobili od 100konja nece moci da vas prestignu, cak sta vise...

Cena automobila je dosta visoka ali treba uzeti u obzir da ga proizvodi Mercedes i da je to auto iz premium segmenta. Nije predvidjen za jedini auto vec kao dodatni auto za grad i da je apsolutno bez konkurencije.
Trenutno vozim kabrio dizela koji je u totalnom fulu i mogu vam reci da u taj varijanti predstavlja stvar prestiza i pravo uzivanje u vozni.
Ako neko ima neka pitanja ili nejasnoce rado cu mu odgovoriti.