Zamena X5 - Cayman

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Re: Zamena X5 - Cayman

Post od starac vujadin »

goblin napisao:Nemoj tako izokola, temu sam bas i otvorio da bi procitao bas konkretne komentare, razloge i procene. Ja sam napisao konkretno koje su prednosti i mane i jednog i drugog modela.
X5:
- Mladji 3 godine (kao novi kostali priblizno isto)
- Jeftinija registracija
- Mogucnost ugradnje plina
- Vece trziste, veci broj potencijalnih kupaca
- Period godine koji vise odgovara prodaji X5
- Svestranija klasa auta
Cayman:
- Brend, imidz, dizajn
- Sportske performanse
- Kilometraza
Napisi konkretno sta sam to izostavio?

Mada u principu, kada se ukljuce svi parametri, njihova trzisna cena je stvarno identicna ali bukvalno. I ako bi tako gledali onda je realno da radimo zamenu kljuc za kljuc.
Mada mislim da ipak treba ukljuciti i parametre specificnog domaceg trzista.

Ako pogledas npr. X5 3.0d i 3.0i na evropskom trzistu (parametar mobile.de), onda je benzinac u startu skuplji za oko 3.000eur.
Medjutim, ako iste te automobile uporedis na nasem trzistu, onda je skroz obrnuta situacija i dizel je znacajno skuplji.

Isto tako su Cayman S automatik, 2006g, 100.000km i BMW X5 3.0i, 2009... na mobile.de prakticno izjednaceni, dok je veliko pitanje koje im se razlike pojavljuju na domacem trzistu posto ni jednog ni drugog modela prakticno nema u ponudi.
Tako da sam ja samo izneo neko svoje vidjenje trzista i koje prednosti i mane imaju oba automobila, i moj zakljucak jeste da je 3 godine mladji X5 laksi za prodaju i kombinaciju nego Cayman.

Naravno, dzabe sva ova prica ako vlasnik Caymana i ja ne nadjemo zajednicki interes u trgovini.
Nije ništa izokola, nego mora da se spava... :) ..a ni sada nemam vremena za "analizu", ali hajde ukratko...

Benzinski suv od preko 2 litra u Srbiji nema "mnogo više potencijalnih kupaca" nego "samo malo više kupaca". Za isto vreme imaćeš nešto veću frekvenciju kupaca, ali od te frekvencije samo ćeš se više nervirati jer će da ti dolaze neki koji će ti kukumavčiti o regisstraciji i potrošnji ne bi li te naterali da oboriš cenu, nuditi glupe zamene i kompenzacije, dok će za Porsche da dođu 3 čoveka za 6 meseci (npr), ali jedan od tih će da ga kupi ako auto nečemu valja, bez mnogo filozofiranja i natezanja. To je takva vrsta kupaca, a imam i primere u praksi baš za prodaju Porschea. Ako se čovek kreće u krugu ljudi koji imaju novac i vole lepe stvari i ima nekakav dobar "lični marketing", mogu u realnom vremenu da prodaju Porsche.
Iako stariji, Porsche mnogo bolje drži vrednost od bilo kog suv, pogotovu od modela koji više nije aktuelan. Tako je i napolju, tako je i ovde. Porsche će s cenom sporije da tone od tvog auta i za njega je "krštenica" mnog manje bitna....u ovom konkretnom slučaju nebitna (mada naravno to ne treba da te spreči da pokušaša da je koritiš u pregovorima). ZA Porsche će se lakše dobiti tražena cena.
Da imaš plin kompenzovao bi deo ovoga o čemu pričam, ali pošto nemaš to će biti samo razlog više da ti potencijalni kupci bogorade prilikom pregovora o x5.
Sve u svemu verovatnoća je nešto veća da se x5 benzin može prodati nešto brže, ali je takođe verovatnoća veća da će se Porsche prodati "kvalitetnije". Sve zavisi od toga koliko se kome žuri. AKo neko hoće odmah da proda onda je x5 u nekoj prednosti. Kome nije baš toliko frka, Porsche je bolja stvar jer dok prodaješ Porsche u isto vreme uživaš i lakše podnosiš vreme dok ga ne prodaš, dok x5 mrsko gledaš svaki dan i jedva čekaš da ga se otarasiš.
Tako da kako ti gledaš na ovu situaciju sa svojim argumetnima, tako može i da se gleda da s jedne strane imamo "stari model džipa koji mnogo troši i gubi vrednost", a sa druge strane - Porsche.

Naravno, pošto teoretišemo i generalizujemo, tako mora da se shvati i ovo što sam napisao, ne kao sigurno proročanstvo.
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

Na tvom mestu ne bih ni razmatrao takvu zamenu sve i da bude ključ za ključ. Prvi razlog je da ćeš X5 prodati mnogo lakše, a drugi razlog je što po tvojim merilima taj Cayman i nije pravi Porsche. Da se pojaviš s njim u BD pa da te zajebavaju da voziš Porsche za sirotinju. (zezam se, ali tako bi bilo)
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

Kljuc za kljuc bi pristao ako je Cayman u vrhunskom stanju, mada cu u startu svakako traziti doplatu.

Cayman bi uzeo zato meni licno za moje potrebe vise odgovara od X5. Vec imam i porodicni auto i gradski/zenin auto, a zelim da imam sportski auto pored njih i volim Porsche.

To ne menja moj stav da je samo Carrera "pravi" Porsche i da je ovo Wanna Bee Carrera model. Medjutim i ne bezim od cinjenice da trenutno upravo i spadam u grupaciju kupaca koji zele Carreru ali imaju mogucnosti za Cayman. Sto opet ne znaci da je Cayman los, naprotiv smatram ga za vrhunski sportski automobil u kojem bi itekako uzivao. Sto se tice komentara, u principu me ne zanimaju ali iskreno upravu si da bi mi odredjeni drugovi bili "razocarani" odabirom modela...

Poenta je da sve zavisi od motiva prodaje i stavova vlasnika Caymana. Videcemo....

Sent from my GT-N7100 using Tapatalk
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

Mr.Rotor napisao:Uf mnogo teško za odrediti.

Inače lepo izgleda. http://www.polovniautomobili.com/putnic ... e-cayman-s

Mislim da možda ti treba da doplatiš koju hiljadarku...
Izgleda da je u dobrom stanju ako je ovaj s linka, cak i cena je manje vise ok. Ako i ne prodje glavu za glavu zamena, u redu je da mu doplatis.
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

U pitanju je bas taj sa linka. Doplata tesko ali videcemo kako ce teci pregovori...

Sent from my GT-N7100 using Tapatalk
Stjepa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:36
Kontakt:

Post od Stjepa »

Temu si pokrenu baš da bi čuo i druga mišljenja, ili sam pogrešno razumeo.
goblin napisao:Nemoj tako izokola, temu sam bas i otvorio da bi procitao bas konkretne komentare, razloge i procene.
A ti tuđe mišljenje koje kaže da ti možda treba da doplatiš i da je to korektno, odmah odbacuješ.
Podržavam što imaš svoj stav. Ti zanaš šta hoćeš i to je ok.
Ali pošto je tako onda ne vidim razlog otvaranja teme. Stav ti je da on tebi doplati, eventualno ključ za ključ i to je to.
Onda imaš gotovu priču sa kojom ideš u trgovinu. Što onda tražiš drugo mišljenje?
Odnosnso ako hoćeš i drugo mišljenje što ga odmah odbacuješ ako se ne slaže sa tvojim? To dovodi do zaključka da ti drugo mišljenje zapravo i ne treba, dakle ni tema nije bila potrebna.

Jedinio ako nisi očekivao od prvog posta tapšanje po ramenu. Jesi li?
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Tema je itekako smislena. Radi se o realnoj kombinaciji koja se trenutno odvija a savet mi je bio itekako potreban posto su modeli bas zeznuti za poredjenje. Naravno da forum nije jedino mesto gde se savetujem i na osnovu cega donosim odluke.

I zasto mislis ako neko trazi misljenje na forumu da mora da se slozi sa vecinom?
Kao da neko postavi temu npr "Kupovina novog auta Golf vs A3" i da mu velika vecina savetuje Golf a on kupi A3, jel to znaci da je tema besmislena?
Kakve se sve teme otvaraju i diskusije vode na auto forumu, cak smatram da su ovakve teme pun pogodak i osvezenje.

To sto ja mozda necu usvojiti misljenje vecine, i sto mozda nece ni doci do zamene... sasvim je normalna stvar. Ipak ovde ima i jednih i drugih stavova, a trgovina je takva da ne mora uvek da se odigra.

Ja sam se u temi potrudio da iz svog ugla iznesem sto vise bitnih cinjenica koje uticu na ovu kombinaciju, medjutim ima clanova koji su celu situaciju sagledali iz skroz drugog ugla i nemaju isto glediste kao ja. Postujem, ali ne moram da usvojim.
Trazio sam misljenje i savet, dobio sam ali ne mora i da usvojim.

Ne vidim u cemu je problem i koja je poenta tvog posta u ovoj temi?
Stjepa
Reactions:
Kontakt:

Post od Stjepa »

Ne vidiš poentu zato što ne čitaš post kako je napisan.
Evo onda taksativno:
1. Podržavam kad neko ima mišljenje pri kupovini. Zna šta hoće i zna kako hoće. Dakle podržavam tvoje mišljenje.
2. U tom slučaju su mi ovakve teme bespotrebne. Nigde nisam rekao da je ovo jedina takva na forumu. Ovo sam napisao zato što vidim da imaš jak stav (koji, opet napominjem, podržavam), i ja sam stava da kad se ima stav koji te vrag z* šta drugi ima da misli kako ćeš svoje pare da potrošiš.
3. Kad je neko u dilemi, što ti nisi jer znaš sa kojom pričom ćeš da nastupiš pred vlasnikom Caymana, onda je smisleno otvaranje teme da čuješ druga mišljenja.
4. Pa čak i ako je mišljenje "10 za golfa a 2 za audi", pa se ti odlučiš za audi, smatram korektnim. Zašto? Pre toga nisi znao šta hoćeš. Ljudi izneli mišljenje. Ti se složio sa manjinom i super.

Dakle ovde se već krenulo od toga "ja znam šta hoću i kako hoću, aj da čujem tebe". Onda drugi kaže "ja bih drugačije", pa dobije odgovor od tebe "neće ići tako".
Ti već imaš mišljenje (ponavljam kao papagaj), slažeš se samo sa onim što se slaže sa tobom, logično drugo ti ne odgovara. I onda se otvori ova teme.
Pa da završim onda i ovaj posta kao i prošli:
Stjepa napisao:To dovodi do zaključka da ti drugo mišljenje zapravo i ne treba, dakle ni tema nije bila potrebna. Jedinio ako nisi očekivao od prvog posta tapšanje po ramenu. Jesi li?
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Naravno da imam svoje misljenje i stav, i da sam se informisao i savetovao o svemu i pored foruma na razne nacine.
Medjutim, posto je ovo auto forum, itekako nije zgoreg prikupiti jos dodatnih sugestija, koje mozda nece rezultirati promeni mog misljenja i stava ali ce mi mozda pomoci da bolje diskutujem sa vlasnikom Caymana i imam spreman odgovor na sva podpitanja.

Realno, poredjenje ova dva automobila je bas zeznuto iz mnogo razloga, sto pokazuju i komentari koji nisu jednoglasni, a samim tim i diskusija ima smisla.

A ovo sta sada diskutujemo je bespotrebni off.
Stjepa
Reactions:
Kontakt:

Post od Stjepa »

Naravno da nije bespotreban offtopic, iz ugla foruma.
A evo i zašto.
Našli smo se na parkingu. Videli 1 na 1 vozila, probali, otišli na sok.
Kreću pregovori. Ti izneseš prednosti X5 nad Caymanom, ja obrnuto. Logično svako hvali svoju robu.
Tvoj predlog glasi Cay+Y$=X5. Od mene dobijaš jednačinu u kojoj prvi sabirak menja mesto sa rezultatom tvoje jednačine.
Ako smo i jedan i drugi zadovoljni robom koju smo videli možda za 15min prvi sabirak postane jednak rezultatu.
Možda se i ne dogovorimo. Platimo piće, pružimo jedan drugom ruku i zdravo.
To je ono što si do sada izneo ovde, i što je moguće da bude sutra scenario.

Kako ti je u ovoj situaciji pomoglo mišljenje Rotora, Starca i Scuderie?
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

Da konkretizujemo- goblin je odradio neku kupoprodaju u kojoj je pod račun dobio i X5. Taj X5 je dobio ispod realne cene. Onda je na oglasima našao Porsche i uporedio cene i kad je vidio da je cena tu negde približna, (a značajno viša nego što ga je koštao X5) sad želi pokušati da se dokopa Porschea. I ako uspe dobiće jeftinog Porschea :)
E preostalo je jedino da neko kontaktira sadašnjeg vlasnika tog Porschea i prosledi mu link ove teme :-D Da čovek zna šta mu se sprema :)
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

@Stjepa
Izneo si skroz realan scenario prilikom susreta. :thumbup:
Svako ce hvaliti svoju robu i pokusati da prodje sto bolje kao i u bilo kojoj trgovini, ako se ne nadjemo razilazimo se i to je to.

Ali zar isti princip ne vazi i za bilo koju drugu trgovinu?

Tako bi smo mogli da prokomentarisemo da je svaka tema u vezi kupovine nekog auta bespotrebna.
Svaki kupac ce imati okvirno izgradjen svoj stav i ekonomske limite koji se nece znacajno menjati, ali se opet otvaraju teme da bi se prikupilo sto vise informacija i culo sto vise sugestija koje mogu biti od koristi, neke se usvoje a neke ne...
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

ne moras cekati toliko da vidis kajmana, eno ga svaki dan maltene po mitrovici se voza, mladji lik, vozi normalno, auto uzivo izgleda lepo...
starac ti je napisao dobar post ako zelis da ga procitas onako kako treba... :)
Korisnikov avatar
Nikolaa
Reactions:
Pridružio se: 09 Feb 2014, 10:58
Garaža: Reasonably Priced Car

Post od Nikolaa »

goblin napisao: Realno, poredjenje ova dva automobila je bas zeznuto iz mnogo razloga, sto pokazuju i komentari koji nisu jednoglasni, a samim tim i diskusija ima smisla.

A ovo sta sada diskutujemo je bespotrebni off.
ne bih se slozio, bas naprotiv, cini mi se da su svi koji su spomenuli prodaju u diskusiji rekli da ce morati za porsche da se doplati :D
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

member napisao:Da konkretizujemo- goblin je odradio neku kupoprodaju u kojoj je pod račun dobio i X5. Taj X5 je dobio ispod realne cene. Onda je na oglasima našao Porsche i uporedio cene i kad je vidio da je cena tu negde približna, (a značajno viša nego što ga je koštao X5) sad želi pokušati da se dokopa Porschea. I ako uspe dobiće jeftinog Porschea :)
E preostalo je jedino da neko kontaktira sadašnjeg vlasnika tog Porschea i prosledi mu link ove teme :-D Da čovek zna šta mu se sprema :)
Nisi bas upravu sto se tice prvog dela.
X5 nisam dobio ispod cene, vec bas po ceni koja je iznad trzisne zbog kompenzacije. A to sto sam i ja svoju "robu" zacenio tako da mi se isplati da preuzmem X5 po jacoj ceni i sto potencijalno dobro prolazim je vec stvar trgovine...

Za ostatak posta si upravu. Slucajno sam naleteo na Caymana i procitao da vlasnik prihvata zamenu. Kontaktirao sam ga i ponudio mu X5 za koji je sam rekao da ga zanima, a meni bi Cayman vise odgovarao kao auto koji bi ostao u posedu, a za dalju prodaju mi vise odgovara X5.

Vlasnik Caymana moze slobodno da cita temu, igram otvorenih karata.
Ono sto cu ponuditi mislim da je i realno, a pristao bi i na zamenu kljuc za kljuc.
Odgovori