Kupovina auta

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Re: Kupovina auta

Post od Bax »

Moj stari Punto iz 2006 je protrulio na pragovima, isto kao i caletova Astra 2007 u kosevima.

Nisu se nesto proslavili sa poconkovanim limom.

Drugar je do pre koji mesec terao Peugeota 205 iz 1991, pa nije bio sa rupama.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Sve to zavisi od primerka do primerka ali generalno Punto nema izraženih problema sa korozijom, opšte poznata stvar.

Послато са SM-G965F помоћу Тапатока

Milos1
Reactions:
Pridružio se: 08 Nov 2020, 16:06

Post od Milos1 »

I zbog čega potenciram da bude plin? :)
Ako troši benzin 1000 dinara na 100km, a plin 600 dinara, to je ušteda od 8000 dinara na 20 radnih dana. Na godišnjem nivou je to značajna ušteda.

Evo nekih koje sam našao:
https://www.polovniautomobili.com/auto- ... unto-12-8v
https://www.polovniautomobili.com/auto- ... kvalno-nov - Ovaj prodavac često ima benzince i vidi se da su očuvani. Uvek navodi da je od prvog kupca i nudi ažurnu servisnu knjigu. Malo je jači sa cenom.
https://www.polovniautomobili.com/auto- ... -reg-1-god - Ovaj mi deluje ok, ali je daleko. Nemam auto, a majstor retko kad može osim vikendom, što bi značilo da moram da idem opet za prenos.

Ili da kupim ove bez plina što se nude za oko 1600e, pa da ugrađujem.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Ovaj drugi nema klimu, ja bih ga preskočio samo zbog toga. Inače deluje o.k.

Milos1
Reactions:

Post od Milos1 »

Saša napisao: 10 Nov 2020, 09:01 Ovaj drugi nema klimu, ja bih ga preskočio samo zbog toga. Inače deluje o.k.

Eto, na to nisam obratio pažnju. Hvala. :)
Milos1
Reactions:

Post od Milos1 »

Saša napisao: 10 Nov 2020, 08:27 Punto je odličan izbor kada se traži prostran i pre svega ekonomičan manji automobil (i po pitanju potrošnje i po pitanju održavanja). Varijanta na plin je pogotovo ekonomična i ja bih takođe išao na tu opciju ako se svaki dan prelazi lepa kilometraža. Mk2b čist benzinac pa da se ugrađuje nova instalacija će te verovatno izaći više od planiranog budžeta (ali je i možda najbolja opcija), pa bih ja u tom slučaju možda ipak gledao neki primerak koji ga već ima ugrađenog i pritom birao neki sa STAG uređajem koji je najčešći kod nas i svaki majstor ume da ga podesi a i održavanje je znatno jeftinije. Godišta 2010. i 2011. koja pominješ su verovatno primerci sa fabričkom Landirenzo plinskom i instalacijom (kao što je moj) i jesu skuplji i bolji (više zbog mlađih godišta nego zbog fabričke instalacije) i verovatno izdržljiviji i dugovečniji zbog motora pripremljenog posebno za ovakvu eksploataciju, ali i kod njih treba proveriti da li su menjane plinske dizne jer ako nisu to te očekuje (ja sam ih menjao na 84.000 km, trošak od cca 150€, možda i više). Nemoj bežati ni od starijih 2005. i 2006 godišta, da se i tu naći sasvim finih primeraka. Moj tast je pre par meseci kupio jednog 2006. (čist benzinac) iz uvoza u odličnom stanju za 1.650€ ali neće ugrađivati plin jer malo prelazi godišnje. Punto 3 kako ga nazivaš (prava oznaka mu je MK2b) 1.2 8V ima odličnu pocinkovanu limariju i vrlo izdržljiv, maltene nepoderiv motorić, tako da tu teško šta može da bude baš loše a i popravke odnosno sređivanje bilo čega oko trapa i mehanike je prilično jeftino.

Tek sada sam video ovaj post. Hvala na detaljnom objašnjenju. :)
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Punto trosi na otvorenom 5.2l benzina, merio sam x puta. Koliko je sad benzin ali to nije 1000rsd, to je 700rsd.

Sale nek ti napise koliko, bi njega izasla tvoja dnevna tura sa plinom plus benz, pa onda ubaco dodatnu cenu za odrzavanje plina.
Pa plus uracunaj koliko su vise vozeni plinasi i generalno pohabani, pa jos satelitski kvarovi, tipa auspuh i benzinska pumpa.

Nije ista prica kao kad kupis nov auto pa ubacis plin.

Sad imas dobru priliku da racunas.

Kao sto ti rekoh drug na forumu je uzeo punta kad i ja sa 120.000 km, jeftinijeg mozda 800e od mog, i celu razliku istopio za ove 2 godine na vanredna odrzavanja.
Sad posle 2 godine ja imam auto od 45k, on od 145.

Niko se tu nesto nije zajebao, ali eto da sagledas oba gledista prilikom kupovone, a ova Punta od 200k, ne bih uopste gledao, to je svoje provozalo...
Poslednja izmena od Bax u 10 Nov 2020, 09:30, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Popravka benzinske pumpe košta cca 850 dinara (ako popravljaš sam, naravno) a lonac auspuha je 2.800 din. :D Filter plina možeš takođe sam zameniti, košta 450 din (kvalitetiji, metalni). :D

Btw. onaj domaći "Magnum" lonac koji sam stavio pre 5 godina (za pomenut novac) je i dalje kao nov i izdržaće verovatno duže nego originalni iz prve ugradnje. :D

Punto troši plina oko litar više od benzina, otprilike. :)
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Koliko to izadje na dve voznje dnevno od po 50km, pa nek momak uporedi.

Ja tacno znam da ako je po ravnom da ce ici i ispod 5.2l.

Merio sam 20 puta potrosnju do cg
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Fabrički deklarisana potrošnja plina na otvorenom je 6.0 litara ali je to moguće ostvariti samo na dužoj relaciji/čistoj magistrali i pri laganoj vožnji, strogo po propisima. :)

Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Sta su tvoje realne cifre, pusti fabricko, onda trosi 4l benz...
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Moja potrošnjja se kreće oko 6.5 - 7.2 litara, ali napominjem da imam obično veći udeo vožnje na otvorenom jer svaki vikend napravim oko 260-270 km, a ostalo po gradu. Trošim oko 4 rezervoara plina mesečno, ili nešto malo manje. Na to sipam jednom ili eventualno dva puta po 1.000 din benzina. 20.000+ km godišnje.

Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Posteno bi reci da ce razlika biti oko 200 rsd na 100km, ako se vozi otvorena nezahtevna deonica.
Na to dodati, dopunske cene odrzavanja plina i dopunske kvarove vezane za plin, kao i mnogo vise raubovan auto koji bi uzeo sa dosta vecom kilometrazom.

Protom takodje je objektivno reci da je sve preko 200k vec prevelika kilometraza za taj autic.
Milos1
Reactions:

Post od Milos1 »

Saša, koliko bi ti iznosila potrošnja plina, a koliko benzina na mesečnom nivou u odnosu na to koliko tvoj auto troši?
Bax, potrebno je naći i auto kome nije vraćana kilometraža što je jako retko. Možda grešim, ne razumem se toliko. Pretpostavljam da je svim uvoznim vraćena. Bez plina je tačno da svi deluju novije i očuvanije. Jedino da nađem nekog ko je ovde duže vreme vlasnik, pa da ugrađujem plin. Ili, ako nije tolika razlika u potrošnji, da vozim na benzin.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Da li je tih 120km dnevno medjugradska voznja? Opisi to malo :)

Inace ti bas domaci Puntici, na njima je velika sansa da imas pravu kilometrazu, jer ovde se ne vozi puni, obicno 10 do 15k godisnje.
Poslednja izmena od Bax u 10 Nov 2020, 10:10, izmenjeno 1 put ukupno.
Odgovori