Kupovina drugog auta - savet oko motorizacije

Razne informacije u vezi kupovine automobila
markoue
Reactions:
Pridružio se: 21 Nov 2016, 15:56
Garaža: Passat B7 2.0 TDI, PUG 307 1.6 16V

Re: Kupovina drugog auta - savet oko motorizacije

Post od markoue »

Nemanja987 napisao: 07 Avg 2023, 17:11 Hvala svima.
Još jedno pitanje, sada gledam i 308, kakvi su Vti od 120 i Thp od 155, pretpostavljam manje pouzdani od ovih starijih?
Koji god motor da odaberem, uzeću primerke sa oko 100 hiljada pređenih, ne više.
Ti motori su apsolutno za izbegavanje.
Vozio sam 308 dve godine, ja sam bio prezadovoljan autom.
Veoma je udoban i lepo se vozi.
Ako hoces da uzimas 308, moj neki savet bi ti bio 1.6 HDI od 66kw (90 ks) ili 2.0 HDI 136 ks.
Ja sam konkretno imao problema sa DPF filterom, ali sam ga uklonio i vise nije bilo problema.
Na 1.6 HDI motoru stalno negde curi ulje (ima par izuzetaka gde je ljudima apsolutno suv motor, ali retko), izuzev toga dobri motori.
Ali ako planiras da prelazis 5-10k mesecno, onda mozes uzeti i 2.0 HDI.
Сад му није ништа...
Korisnikov avatar
Nemanja987
Reactions:
Pridružio se: 28 Mar 2013, 20:46

Post od Nemanja987 »

Hvala Marko.
Plan je 5000-10000 godišnje :D
Fokusiram potragu na 307cc 1.6(109) i 2.0(136)
Hvala svima na pomoći.
markoue
Reactions:

Post od markoue »

Nema na cemu.
To sam i hteo da napisem, lapsus :D
Pametan izbor, ako mene pitas.
Srecno u potrazi :D
Сад му није ништа...
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

markoue napisao: 08 Avg 2023, 09:52
Na 1.6 HDI motoru stalno negde curi ulje (ima par izuzetaka gde je ljudima apsolutno suv motor, ali retko), izuzev toga dobri motori.
kako izuzev curenja ulja samo??? a sta je sa kanalima za dovod ulja do turbine i sitom koje ume da zacepi, sa lose resenim karterom, sito uljne pumpe, sita solenoida, zacepljenje hladnjaka filtera ulja, sve je to prouzrokovano mahom zbog dugog perioda zamane ulja, karter je konstrukcijska greska koja opet dovodi do problema bez obzira na redovnu zamenu ulja ali svakako ko je menjao ulje na max 15k km je dobro prosao sa tim motorom, sve ostalo vrlo diskutabilno, teze je naci motor kome je ulje menjano na manjim km od propisane
markoue
Reactions:

Post od markoue »

Sto si napisao si u pravu, ali covek je usresredjen na benzinske motore.
Nisam mu elaborirao mane HDI motora u sitna crevca, vise spomenuo samo.
U svakom slucaju za ovu kilometrazu treba da gleda benzince.
Сад му није ништа...
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Ma znam da gleda benzinca nego mi upade u oci sto si napisao da 1.6 hdi motori izuzev toga sto su musavi sve ostalo ok pa da ne ispadne da je generalno bas tako. moj prvi bio malo musav ali radio kao sat i bez problema, drugi bio suv ko barut ali zezao sa pritiskom ulja tako da je sve relativno ali bitno je znati koje su mane tih motora pa sad kako se kome zalomi
Korisnikov avatar
Nemanja987
Reactions:

Post od Nemanja987 »

Bogdan napisao: 07 Avg 2023, 17:37 Kupi privatno, i sve ok, ali naravno od svabe sa sve papiri sta je uradjeno itd itd... Nikako sa nekog placa gde su turci, sirijci itd...

Ford S-Max 2,5t
Hvala na savetu, a ja sam baš kod prvog auta išao namerno na dilera, da mi uprosti tu post-prodaju (registracija, HU, ugovori i čuda).
Ako ti nije teško, možeš li molim te u kratkim crtama da opišeš kako bi išla kupovina od privatnog lica?
Korisnikov avatar
Bogdan
Banned
Reactions:
Pridružio se: 15 Avg 2020, 13:10

Post od Bogdan »

Pa nema tu sta puno da se kaze, jednostavno odes vidis auto, pogledas sve zivo, papire, racune itd itd... Naravno moras i da ocenis sam coveka koji prodaje itd...
Naravno i nemaca ima svakakvih, ali kao sto rekoh moras osetiti situaciju.
Sto se tice kupovine, ni tu nista strasno nije, ako je lik ok prodavac, da e ti auto sa njegovim tablicama da ga prijavis na svoje ime,naravno tada vec moras da imas Code od osiguranja, ukoliko se auto prijavljuje na tvoje ime u nemackoj, ako ne, ako ide auto za Srb, e to vec ne znam kako ide, ima one probne table zute kako ih zovu... Nisam upucen u to kako sve tacno ide, ali i to se da resiti relativ o brzo sve u jedan dan.
Obavezno ukoliko npr mozda ne znas nemacki, vodi nekog sa sobom ko dobro zna, i dobro na kucu mesta proveri auto, probaj, imas prava minimalno pola sata, moze i prodavac da ide sa tobom da probate, kao i svuda, trazi sve moguce racune papire, ukoliko sve ima, i auto je u dobrom stanju, kupuj.

Ford S-Max 2,5t

Korisnikov avatar
Nemanja987
Reactions:

Post od Nemanja987 »

U Nemačkoj sam, ne vozim ga za SRB...
Mene samo zanima može li sve u jednom dolasku da se reši, jer mi se ne ide na drugi kraj DE dva puta, velika je država.
Dakle, pod uslovom da mi stari vlasnik dozvoli da oteram auto isti dan sa sve njegovim tablicama onda kasnije radim prenos sam, u svom mestu.
A šta radim sa njegovim tablicama?
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Bolja je varijanta da prodavac sam odjavi svoj auto/tablice. Za par dana niko nece propasti, a i glava je mirna.
Ti svoje odradis (osiguranje, tablice... ) uzmes svoje tablice, odes kod njega isplatis ostatak cifre, stavis svoje tablice i gas.

Gesendet von meinem Blauwei mit Tapatalk

Korisnikov avatar
Bogdan
Banned
Reactions:

Post od Bogdan »

Nemanja987 napisao:U Nemačkoj sam, ne vozim ga za SRB...
Mene samo zanima može li sve u jednom dolasku da se reši, jer mi se ne ide na drugi kraj DE dva puta, velika je država.
Dakle, pod uslovom da mi stari vlasnik dozvoli da oteram auto isti dan sa sve njegovim tablicama onda kasnije radim prenos sam, u svom mestu.
A šta radim sa njegovim tablicama?
Ukoliko pristane da ti da auto sa svojim tablicama, lepo kad prijaviš na sebe, tablice ili šalješ vlasniku ili se bacaju.
Lakše je ovako kad odmah dobijes auto sa tablicama, ne moras dva puta tamo vamo.

Gesendet von meinem MAR-LX1B mit Tapatalk

Korisnikov avatar
Bogdan
Banned
Reactions:

Post od Bogdan »

blaugrana napisao:Bolja je varijanta da prodavac sam odjavi svoj auto/tablice. Za par dana niko nece propasti, a i glava je mirna.
Ti svoje odradis (osiguranje, tablice... ) uzmes svoje tablice, odes kod njega isplatis ostatak cifre, stavis svoje tablice i gas.

A sta ukoliko je kako kaze na drugi kraj de, dva puta da ide tamo vamo?
Dogovor ukoliko je moguce dobiti auto sa tablicama od vlasnika, ili najbolje resenje, poneti crvene tablice i sve reseno, ali treba i naci crvene tablice ko bi ih dao....

Ford S-Max 2,5t

Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Covek je pitao oko kupovine od privatnog lica, bez ikakvih detalja.
Ja sam predlozio sta je po meni najbolja varijanta!
A, u svakom slucaju za 100 eur mozes vozom stici sa jednog na drugi kraj Nemacke ;)

Korisnikov avatar
Bogdan
Banned
Reactions:

Post od Bogdan »

Bas tako covek je pitao kako ide kupovina od privatnog Lica , napisao sam, gde je problem druze?
Malo bolje pogledaj da je moj post citirao i pitao, odgovorio...
Svasta... Kao mirodjija si svuda... No comment
Bez detalja?
Mozda covek radi, nema vreme tamo vamo, nije bitno 100€ ako se radi i nema se vremena... Au druze.... Tesko jako....

Ford S-Max 2,5t

Korisnikov avatar
Nemanja987
Reactions:

Post od Nemanja987 »

Tačno, vreme je problem.
Da je 100 evrića problem - ne bih ni pazario auto :D
Hvala vam svima, svaki savet je dobrodošao.
I samo opušteno i prijateljski, kao da smo Austrijanci.

Edit: nije voz ni 100, sad ima neka DE mesečna karta za 49e. Jedino ograničenje je da ne važi za one brze ICE vozove.
Poslednja izmena od Nemanja987 u 11 Avg 2023, 05:37, izmenjeno 1 put ukupno.
Odgovori