Pošto je pomenut i BMW i ACC, kao i njegovi sistemi asistencije, recimo, kod nove "petice" je moguće izabrati i jedan od TRI paketa aktivno bezbednosne opreme:
- Driving Assistant (deo njega je i sam AEBS ),
- Driving Assistant Plus (1.075 €) ili
- Driving Assistant Professional (2.634 €).
Ne znam da li je eventualno greška do konfguratora za Srbiju, ali na sajtu BMW za Nemačku bazični sistem ( Driving Assistant, pa i AEBS ) jeste uključen standardno u opremu (pa je „besplatan“), dok u konfiguratoru za Srbiju on u kalkulaciju ukupne cene vozila ulazi sa dodatnom vrednošću (838 €). Da mi (u Srbiji) naplate i banalni AEBS, koji i Dačija daje besplatno ???
Što se tiče „Driving Assistant Plus“ verzije, koja dodatno ima (ograničenjima brzine) prilagodljivi radarski tempomat, on funkconiše do brzina od 180 km/h, a ima i Stop&Go funkciju, kao i sistem za aktivno centriranje vozila u sredinu saobraćajne trake (tj. poluatonomnu vožnju ).
„Professional“ varijanta podrazumeva radarski tempomat koji funkcioniše do brzina od 260 km/h, upozorenje na unakrsni saobraćaj pri vožnji unapred ili unazad sa automatskim kočenjem, 3D vizuelizaciju vozila u okruženju, automatsko bezbedno zaustavljanje vozila u slučaju „odsustva vozača“ (ovo je fantastična funkcija, za koju BMW-u "skidam kapu" kako dobro radi), a prema navodima BMW-a ovaj „Professional“ sistem uključuje i funkciju da pogledom u unutrašnji retrovizor možete aktivirati izmenu saobraćajne trake ili proces preticanja.
Ko hoće da proveri da li je istina kada kažem se da se AEBS faktički naplaćuje 838, ovo ga link do konfiguratora, izaberite "peticu" (bilo koju verziju), nemojte posle toga da dodate bilo šta od opcija ili paketa (znači - ništa ) i odote odmah na "pregled" i strukturu cene i videćee da ste pod "Paketi & Opciona oprema" dodatno zaduženi za 838€ i to baš za osnovni Driving Assistant /gde je i AEBS. što možete da vidite kada biste u konfiguratoru izabrali da vidite šta je sadržaj samog osnovnog Driving Assistant-a /
https://configure.bmw.rs/sr_RS/configur ... 08TF,S08WC