Citroen C4 2008 1.4 benz volan pod uglom

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Re: Citroen C4 2008 1.4 benz volan pod uglom

Post od pedalaš »

nikola_i napisao: 04 Sep 2024, 10:00
Saša napisao: 04 Sep 2024, 09:52 Tu je verovatno letva volana ranije već menjana i nije dobro uzubljeno/centrirano.
Znaci trebalo bi da se skine ponovo letva i da se montira kako treba? Jel znamo okvirno koliko ta majstorija moze da kosta? Hvala
Znam da je drugar pre par dana u Mladenovcu radio remont letve na 308 ( iz 2009 ) i da su mu tamo posle rastavljanja rekli da su dva zuba te letve oštećena i da nema smisla reparirati tu letvu ( jer to neće rešiti problem sa ta dva zuba ), pa su mu našli neku drugu polovnu i nju reparirali i sve ga je došlo 250 evra ( onu njegovu letvu sa dva oštećena zuba su mu vratili ).

A ja sam baš veoma davno imao problem da mi je posle podešavanja optike volan bio malo zakrenut ulevo ( 5-10% ), ali su posle to rešili na optici. To kod tebe ili su neke greške sa dužinom krajeva spone ( da li su iste leva i desna, pojma nemam ), a mislim da tu postoji i produžetak kraja spone ( jednom sam menjao desni produžetak na 308 ) ili je neko loše "složio letvu".
Sećam se da sam se kao dete "igrao" sa letvom kod nekog prastarog Volvoa i bukvalno si mogao veoma lako ( odvrtanjem dva šrafa od 8 mm ) da oslobodiš poklopac koji drži oprugu, a koja drži napetim plastični deo koji pritišće "spoj zuba" letve volana i poprečnog dela mehanizma. I kada bi izvadio tu oprugu i plastiku, više ne bi postojao bilo kakav pritisak na spoj zuba, bilo je slobodno i mogao si da okreneš volan kako hoćeš ( bez da se zakreću točkovi ). Bilo bi lepo da je kod tebe tako banalno rešenje.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

nikola_i napisao: 05 Sep 2024, 12:03
Neke forume sam citao i kao da se izbusi jos jedna rupa za klin tako da stoji ravno i tu da se stegne... Ne znam koliko to ima smisla?
Po onome sto sam video na klipovima kako izgleda to sto mislim da diktira polozaj volana mogao bi na sipci volanada se ureze novi zub u koji bi upao klin sa volana mada pitanje koliko to precizno moze da se odradi i cime a i valjda ima neko pismenije resenje da se ne budzi nista sto ne mora. Kao sto kolege pisase treba proveriti sve od krajeva spona do same glave upravljaca i videti gde je problem samo sto pitanje dal neko hoce da se zeza sa tim i istrazuje.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Kod svih auta koje sam video do sada uvek je moglo da se podesi kardanom centriranje ili samim volanom.
Da li je pogrešan deo od nekog drugog auta zamenjen vidi se po broju rez. dela na letvi, treba vizuelno pregledati.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Sećam se da sam se kao dete "igrao" sa letvom kod nekog prastarog Volvoa i bukvalno si mogao veoma lako ( odvrtanjem dva šrafa od 8 mm ) da oslobodiš poklopac koji drži oprugu, a koja drži napetim plastični deo koji pritišće "spoj zuba" letve volana i poprečnog dela mehanizma
Da, ZF, Koyo, CamgearTRW letve to imaju, služi za podešavanje zazora letve.
Kako se troši letva time se ponovo podesi na stanje da nema lufta.
Ranije se poklopac tako lako skidao a onda su ustali stvar sa plastičnim poklopcem koji se uništi i ne može se vraćati.

Možda je i kod ovog Citroëna slično moguće prepodesiti letvu ne znam konkretno.
pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Post od pedalaš »

Da, znam da je to bilo za podešavanje zazora :)
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Danas nema podešavanja, letva se malo potroši i na otpad.
Jesu danas kvalitetnije i duže mogu da traju ali i malo habanje i mora nova.
Napredak da se skrati radni vek 😊
LAV-LAV
Reactions:
Pridružio se: 27 Okt 2019, 10:49

Post od LAV-LAV »

Da li ti radi ABS na tom C4?

Mislim da se tu svasta čačkalo na tom autu,mozda ima i drvenih dijelova jer je očito prodan s problemom.

Nešto mi nije jasno ... zasto ovaj što je radio optiku nije fiksirao volan u pravi položaj pa onda po njemu centrirao trap?
Tako se radi optika.ispravite me ako sam u krivu,ali nikada nisam imao volan ukrivo nakon optike ni na stojadinu.

Poslano sa mog SM-A346B koristeći Tapatalk

Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

Ja sam razumeo da to nije uradio jer hod letve nije lepo podeljen i ne bi se motao isto u levo i u desno.
LAV-LAV
Reactions:
Pridružio se: 27 Okt 2019, 10:49

Post od LAV-LAV »

U tom slučaju, kada je vidio da postoji nesto neispravno , zasto ga nije poslao kod mehaničara da sve rojesi pa onda da mu centrira trap.
Sad su ovo bacene pare jer će se vjerojatno čačkati nešto sto će opet poremetiti trap.

Ovo za ABS jos nije odgovoreno, a to isto može biti bitna stavka u ovom slučaju zakrivljenog volana.

Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Nisu bacene pare, jer moze u kardanu da se centrira.
Idi kod ovih sto ugradjuju Zeder, oni to skidaju svaki dan i zamoli ih da ti to rese.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

nikola_i
Reactions:
Pridružio se: 03 Sep 2024, 10:16

Post od nikola_i »

LAV-LAV napisao: 06 Sep 2024, 13:06 Da li ti radi ABS na tom C4?

Mislim da se tu svasta čačkalo na tom autu,mozda ima i drvenih dijelova jer je očito prodan s problemom.

Nešto mi nije jasno ... zasto ovaj što je radio optiku nije fiksirao volan u pravi položaj pa onda po njemu centrirao trap?
Tako se radi optika.ispravite me ako sam u krivu,ali nikada nisam imao volan ukrivo nakon optike ni na stojadinu.

Pa sad da li radi ne znam. ABS ima, ne pali lampicu a nadam se i da radi :D Neko je nastelovao da volan stoji pravo na krajevima spona ali je poremetio ajnslag. Kad ga je vulkanizer nacentrirao da ima isti ugao okretanja volan ostao krivo... Neko je tu nesto sakrio ali ne znam jos sta. Cekam da se bivsi vlasnik vrati sa mora da ga pitam jer ce me dosta kostati samo da istrazim sta je tu problem.
nikola_i
Reactions:

Post od nikola_i »

Dare4x4 napisao: 06 Sep 2024, 14:03 Ja sam razumeo da to nije uradio jer hod letve nije lepo podeljen i ne bi se motao isto u levo i u desno.
Tacno.
nikola_i
Reactions:

Post od nikola_i »

dag81 napisao: 06 Sep 2024, 20:37 Nisu bacene pare, jer moze u kardanu da se centrira.
Idi kod ovih sto ugradjuju Zeder, oni to skidaju svaki dan i zamoli ih da ti to rese.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Pitao sam par majstora i svi su stava da to ne moze da se podesi nego da je neki deo fals, nije original njegov... zato cekam da se bivsi vlasnik vrati u Srbiju da mi kaze koji tacno deo jer niko nece da mi rastavlja to i istrazuje...
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Poslušaj gornji savet da ideš u Zeder servis ili idi u ovlašćeni servis po mišljenje, zašto bi išta napamet rastavljao...pročitaj broj na delovima koji su pomenuti i pogledaj u katalog delova da li se slaže.

A može se lako i običnim metrom izmeriti dužina krajeva spon (letve) pa uporediti sa dužinom originalnih (piše obično kada se online traže delovi u prodavnicama).

Bivši vlasnik teško da može da zameni servisera sa informacijama šta treba da se uradi a ako i zna šta je on uradio pogrešno nije verovatno da će jasno navesti.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Tu je verovatno letva volana ranije već menjana i nije dobro uzubljeno/centrirano
Saša postavio tačnu dijagnozu rekao bih.

Evo pogledao u katalog javno dostupan, ima više verzija prema DAM nedelji proizvodnje ali je princip isti kod svih.

4048.el je oznaka, servo glava za razne Pežo i Citroëne.

Koliko vidim sa slika tačno je da strana koja ide na kardan ima fiksan položaj, dakle ne može kardanom da se podesi.
Ali druga strana ka letvi može da se podesi 360 stepeni, dakle namesti potreban balans hoda letve.
E sad koliko je sve pristupačno za rad na konkretnom autu ne znam, a to znači ni koliko vremena/ novca treba za štelovanje.

Uglavnom rešivo bez ikakvih dodatnih zamena delova, ako se sklopi adekvatno nakon rastavljanje svega.
Odgovori