[POMOC - HITNO] Kako do dizela na planini?

Iskustva sa gorivima i uljima
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

[POMOC - HITNO] Kako do dizela na planini?

Post od Saša »

Ma radim tako i sa Kadjarom, navika zbog vožnje na plin i krađe goriva. Sipam za recimo 3.000 i kada se upali lampica dospem opet odmah za toliko. U Punta sipam 1.000 (plin uvek do vrha).

No kada idem negde dalje uvek pun rezervoar i tako i dopunjavam. Dakle - nisam baš najgori od sve đece ovde.

Moj matori je opet drugačiji, on uvek ima pun rezervoar benzina.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Re: [POMOC - HITNO] Kako do dizela na planini?

Post od nidza »

Šta tačno dobiješ time što 3x češće ideš na pumpu nego što bi inače, da sipaš pun svaki put?

Po zimi ni iz vica ne treba čekati rezervu. Srbija je mala, pumpe na sve strane, nema opravdanja. Sitnica koja može činiti razliku između malog problema usput ako se zaglaviš, do potpunog užasa, da ne spominjem najgore.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

pedja napisao: 15 Feb 2025, 14:40 Kako?!?!
Da li je moguće da ljudi negde kreću bez dovoljno goriva. Posebno tokom zime, i u "nedođijama", kada možeš ostati negde na putu zavejan i sl?
Zajebeš se, jer veruješ bordu. Bord ti kaže imaš goriva za 200km, a tvoja destinacija je na 30-40km. Pomisliš, nema nikakve frke. I onda kreneš da se penješ, i samo gledaš kako rapidno pada cifra, dok si trepnuo padne ispod 100, a prešao si tek par kilometara uzbrdo. To ne znači da si potrošio 100km goriva već da je bord prilagodio procenu novoj potrošnji. Tu treba imati hladnu glavu i znati da će isto tako u silasku potrošnja ići na drugu stranu.

Ali da, odavno me drugar naučio drugar da se zimi ne ide na planinu bez goriva, nikad ne znaš da li ćeš biti zavejan negde. I to uvek poštujem, ovo kad sam se zeznuo je bilo leto.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

nidza napisao: 15 Feb 2025, 14:51 Šta tačno dobiješ time što 3x češće ideš na pumpu nego što bi inače, da sipaš pun svaki put?
Ma samo usađena loša navika iz vremena puno manjih primanja, kada se plata (uz to i jedina u porodici tada) bukvalno razvlačila do prvog do prvog i kada je bilo puno sipati/potrošiti odjednom za ceo rezervoar. No čak i kada sam jedno vreme imao potpuno besplatno gorivo bez ograničenja (firma plaćala sve, bez obzira da li je potrošeno za poslovne ili privatne potrebe) - opet sam sipao tako... No sa plinom se eto ponašam drugačije. :D
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Odakle u Srbiji stigneš do Stare Planine sa praznim rezervoarom dizela?

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Post od A170T »

Možda može da se obrati kod novog hotela za infromacije kako do goriva. Verovatno da svakodnevno idu automobili, kamioni sa robom pa da jave nekom da poveze.
Do Kalne definitivno može da se spusti, ali od Kalne kreće jači uspon pa tu može da ima problem (ako je išao preko Svrljiga).

Послато са MI 9 помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

Taj uspon od Kalne do sela Periš je dug desetak kilometara i jedina je uzbrdica. Ostalo je sve nizbrdo ili ravno do Svrljiga.
A170T
Reactions:

Post od A170T »

Nadam se da ce uspeti da se snadje. Ako ne, i sumnja da ce uspeti da stigne posto sam najblizi mogu ja da mu doteram koji balon dizela da dobaci do pumpe. Naravno negde na pola puta...
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Ima neki drug tamo na planini da mu povučeš balon vode valjda, gde je nestala kolegijalnost :pop:
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
Romanticni_Piroman
Reactions:
Pridružio se: 09 Maj 2019, 22:49
Garaža: Mazda 3 2.0 Skyactiv-X

Post od Romanticni_Piroman »

Hvala svima na odgovorima, citao sam ih ali tek sad dosao do prilike da se javim.

Slazem se pojedincima koji su predlozili spust, mislim da uz ekonomicnu voznju (kao ono sto su opisali grujic i markoni) moze da se stigne, ali ipak tu ima malo rizika.
Da ne rizikujem, raspitao sam se redom po planini i na kraju nasao coveka iz ski skole koji ide sutra do Knjazevca pa ce mi doneti par litara (ako ne ispali :pardon: )

Sto se diskusije oko uzroka tice, naravno da je trebalo da razmisljam unapred, cisto moja greska. Ja ga inace punim do kraja svaki put, ali sam u petak zaboravio i nisam proucio da ovde u blizini nema pumpe. Takodje, zuta mi se upalila bukvalno u trenutku kad sam se parkirao ovde, da se to desilo samo malo ranije, na primer 15 minuta ranije, odmah bih se okrenuo i spustio do Svrljiga, tako da malo nisam imao ni srece...

@A170T Posebno hvala na ponudjenoj pomoci!

Inace, kako zanimljiv put... Da sam bio sa nekim nizim autom i bez pretrpanog auta (4 osobe + oprema), jos bih vise goriva potrosio :loool:
Korisnikov avatar
Rolla
Reactions:
Pridružio se: 06 Feb 2018, 15:00

Post od Rolla »

Ako ti se tek upalila i prethodno bio uspon imas sigurno za jos 100ak km.
Racunaj da imas za jos 50ak km kada bord pokaze 0km.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Mali off sa tehničke strane te lampice.

Ne znam kod Citroena ali kod mog Pežoa (koji nema plovak sa senzorom pa nema pojma koliko zaista ima goriva u rezervoaru) kada se upali lampica ima 60-100km dometa po bordu, kada se skazaljka zaglavi na nuli i samo čekaš da stane auto svakog trena onda po dijagnostici se očita da ima još 4 litara rezerve (negde)dodatno. Na skali je skazaljka na nuli bukvalno.
A to je još 50+ km po ravnom.

Ali, kada se upali lampica i ima sigurno još 60-70km minimum vožnje može da nastane problem da ima goriva u rezervoaru a da pumpa ne može da povuče kada auto ide uzrdo a može da povuče kada auto ide nizbrdo.
Prosto pumpa je postavljena na pogrešno mesto u rezervoaru, bliže prednjem zidu umesto bliže zadnjem zidu rezerovoara.

Jedno od rešenja koje se pominjalo od strane korisnika je kada auto počne da štuca na rezervi a na usponu se vozi da se nekako okrene auto i istera uzbrdo na rikverc. I da to rešava urgentni problem dok se ne dodje do ravnog puta i onda normalno nastavi sa gorivom iz rezerve.

ps. nagadjam da je Citroen isto ili vrlo slično rešeno, da nema plovak- senzor u rezevoaru nego da BSI "proračunava" i domet i potrošnju prema poslednjih 10km profila potrošnje goriva (uslova vožnje) a to znači da je pokazivanje mogućeg dometa prilično uopšteno i zapravo neprecizno toliko da se ne može verovati u podatak.
A170T
Reactions:

Post od A170T »

Kakvo je stanje sto se tice puta? Ja sam isao letos i na 4-5 mesta pri kraju uspona je bilo raskopanih deonica, jel su sredili to?
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Slika
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

HDI sve to puta dva.

Sent from my 2201116SG using Tapatalk

Posetite www.garaza.rs !
Odgovori