Znam sta je kuver, tj sta bi trebao biti. Samo me interesovalo da li ljudi obracaju paznju na to i da li im je jasno sta to uopste placaju.
Do skoro, kuver nije bio bas cest "gost" u restoranima. Vremenom su ljudi osetili da mogu uzeti neku paru - laka zarada koja cesto moze nadmasiti zaradu od hrane.
Znam ljude kojima su naplacivali kuver na racun malo veci od tog istog kuvera... To vam je isto kao kada vam uz picu donesu lepinju
Sa obzirom da sa smanjio upotrebu hleba, pogotovo kada ima priloga tipa krompira/pirinca, zamolim ih da mi ne donose hleb. To je kao prst u oko da mu zabodes - cesto te konobar pogleda u fazonu "stekas se tu za 30 ili 50 dinara", a to je najsladja zarada restorana, uz naravno kuver. Mogu da naplacuju ulaz, ili garderobu, na isto se svodi...
Kuver je naknada za postavljanje stola (pranje, peglanje...). Cini mi se da potice iz Francuske. Vremenom su radjene modifikacije, pa je dodavana i hrana, jestiva ili nejestiva, verovatno zato sto je ljudima bilo nepojmljivo da daju pare za nesto sto ne mogu pojesti. Nekada mi je smesno kada donesu tanjiric sa dva brusketa, tj samo ti ga tutnu na sto, kao kukavica i pobegnu, cisto da ih ne pitas koji je to Q.
Glupo mi je da se svadjam sa ljudima, pogotovo u restoranu- gde sam dosao da nesto pojedem i posedim sa ljudima, niti mi je za toliko stalo, ali niko ne moze da vas natera da platite nesto, ukoliko to isto nije istakao u cenovniku i naveo da je kuver obavezan, po svakoj osobi. Doduse, negde to i navedu - posteno. Druga stvar: sta ako je kuver nesto sto ne jedete, ili na sta ste alergicni? Ukoliko je kuver hrana, gostu se mora dati izbor ili mora jasno biti naznaceno sta sadrzi, ne samo zbog gosta, vec zbog utroska. Dodje mi da kazem konobaru: dobio si naknadu za postavku i tako to, trazi od gazde napojnicu

Mislim da cu prvi sledeci put vratiti konobara, ukoliko kuver bude nesto za jelo (a nije jagnje), i pitati ga koliko im para treba, da im dam lepo, a ne da se ciganisu.
Kako god, vidjao sam bezobrazno visoke cene kuvera i/ili hleba. Ne znam da li jos uvek radi Barakuda na Uscu, ali su oni imali fantasticnu korpicu sa x vrsta hleba, sveze spremljenih. Da ti ne bude zao ni da platis. Da se razumemo, nisam protiv toga, kada ima razloga i stila. U poslednje vreme, kuver se svud apojavljue, samo ga cekam na salteru brze hrane ili u Maksiju, pri cemu vecina novopecenih restoratera ni ne zna sta je to. Ili mozda ipak znaju: Kuver = cista zarada.
Radio sam u ugostiteljstvu, radim sa ugostiteljima, sve mi je jasno, ali brate...