Upotrebna vrednost ABS, ESP i sličnih sistema

Tehnička pitanja i objašnjenja
Odgovori
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Re: Upotrebna vrednost ABS, ESP i sličnih sistema

Post od nikaragva »

Rakhile sta ti radis, kada ti se svaki dan pali EPS? Zaboravis da spustis rucnu kada kreces :kezo:
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Jebiga, Focus razmazi coveka po pitanju brzine ulaska u krivinu
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Re: Одг: Upotrebna vrednost ABS, ESP i sličnih sistema

Post od Saša »

Niko ne kaže da je taj sistem nepotreban nego da se može i bez njega ako ga nemaš. Mladi vozači verovatno kada čitaju ovakve teme teme mogu da pomisle da će maltene "izginuti" odmah ako auto nema sve te moderne sisteme, što je naravno daleko od istine. Olakšavaju vožnju dosta, ali ako ih nema - pa nema, šta da se radi. Ja prvi žalim puno što ga nemam u autu i čak razmišljam da li se može prebaciti sa nekog havarisanog Punta. Verovatno bi to bio žešći sex ali kada nešto voliš da radiš ništa nije teško. :)

TT
Poslednja izmena od Saša u 14 Nov 2014, 11:06, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Ako dođeš do ESP znači da si već preterao. :-)

Meni se retko pali, poprilično kasno Alfa pali asistencije. Taman da kad preteraš prođe ti kroz glavu prethodni život, ali onda se auto vrati gde treba. :-D

Tapatalk
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Ja u paljenje racunam i ASR kao sastavni deo, a ESP mi cesto zatreperi ali se ne mesa drasticno. Niti su sva kola ista, niti su svi ESP sistemi isti, niti svi isto voze pa da se kaze kako si preterao ako se pali.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Ja ga nemam pa zato i vozim onako penzionerski.

Šalim se naravno, isto bi vozio i da ga imam, prosto sam takav vozač.

Saša, u pravu si da se može i bez njega. Pa vozio sam ćaletovu Zastavu 128 tolike godine (oko 90.000km) pa mi ništa nije falilo. Ali kad voziš veći, jači i puno brži auto, svi ti sistemi mnogo više znače. Daleko bilo da dođem u neku ekstremnu situaciju, sa Civicom imam daleko veće šanse nego sa Zastavom, iako verovatno idem brže, auto je teži itd. Još da imam ESP to bi tek bila druga priča.

Tapatalk with Desire 500
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

ESP se pali kada vozač već izgubi kontrolu nad automobilom, tj paljenje lampice obično prati i pucanje adrenalina. :) ASR je nešto sasvim drugo.

Lampica je često ista. Kod mene mislim da jeste.

@trojanac, Z101, jugići i druga kola iz tog perioda su bila 2x lakša, tako da su imala mnogo manje kinetičke energije. Po snegu je jugić sa dobrim gumama (i dobrim vozačem) verovatno ima kraći zaustavni put nego bilo šta novije sa ABS. Meni je prva zima sa Stilom bila poprilično napeta za navikavanje, bez obzira na dobre zimske gume. Nikad auto da stane po ledu. Na suvom je već priča sasvim druga, tu je ABS/EBD otvorio sasvim novo poglavlje.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Meni se ABS aktivira veoma retko, trudim se da vozim tako da za njim nema potrebe. Ali tad kad se palio - odradio je ozbiljan posao.
Na zalost (ili na srecu), nemam ESP na kolima sto je jedan od glavnih razloga zasto sebi ne dozvoljavam ikakvo jurcanje na putu sa krivinama ili po losijim uslovima(kisa, sneg...)

Poslato telepatski
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Re: Одг: Upotrebna vrednost ABS, ESP i sličnih sistema

Post od Ivan »

Kada su uslovi smanjene trakcije na putu kada krenem da vozim volim da nabodem malo jace kocnicu cisto da imam neku predstavu sta mi se desava pod tockovima.
Jer recimo nekad pogotovo u zimskom periodu sve se cini ok na prvi pogled, ali bude kao tanak sloj vode/leda na asfalt, osetim kako abs radi, a nije cak ni jako kocenje u pitanju.

Послато са GT-N7100
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Može ESP da se nadomesti ručnom po snegu kad auto krene da leti preko nosa. Već smo imali raspravu, gde mi ova klinčadija što je juče sela u kola nije verovala, tako da bi mogli ove godine da snimimo jednu demonstraciju kako se izgubljeni auto vraća na put kao u šine. Nije loše znati, pogotovo ako se kreće na put po snegu sa autom bez ovih pomagala.

Ostaje naravno prednost ESP jer može da koči točkovima odvojeno, dok ručna koči sa oba točka, ali to nije problem u praksi.
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Sto volim ove prekaljene reli vozace :)
Sve je to lepo kako moze da se vrati kada se ti zajebavas na praznom putu, vec planiras to da uradis, svestan si sta da ocekujes. Da zanemarimo cinjenicu da ABS i ESP kontrolisu sva 4 tocka/kocnice posebno i da komp par hiljada puta u sekundi cita podatke sa senzora.

Voleo bih da vidim u kontrolisanim uslovima (naravno, cisto da ne bi poginuo) kako bi odreagovao sa ugasenim ABS-om i ESP-om kad te neko isece ili izleti, pa moras da "lomis" auto, tj da izbegnes prepreku, a onda se i uspesno vratis u svoju traku. Sve to dok apsolutno ne ocekujes da ce da prokliza Bax na letnjim Firestone iz suprotnog smera jer je em prevezao ABS, em vozi na letnjim?

Niko ovde ne govori da ces da pogines ako nemas te sisteme, ali je daleko veca sansa da ces da prezivis ako ti zatrebaju.

Jedna od pametnijih stvari na NAVAK-u je bilo upravo kontrolisanje auta sa ESP-om i bez, na suvoj i mokroj podlozi. Ko to nije probao, ne moze da shvati koja je razlika na potpuno istom autu, istim gumama i istim uslovima na putu.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

NexT napisao:...Sve to dok apsolutno ne ocekujes da ce da prokliza Bax na letnjim Firestone iz suprotnog smera jer je em prevezao ABS, em vozi na letnjim?
...
Idi u pm, zagrcnuh se :D :D

Poslato telepatski
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Baš isto i pišem sve vreme i da je uvek moguće iskompenzovati te sisteme.

Ne znači da ne treba naučiti nešto novo u vožnji. :-) Tebi je to hleb, tek ti ne bi trebalo da zameraš na dobroj volji da se nauči neka nova tehnika vožnje.

Tapatalk
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

U, Nexte, rekao ti je da si taksista!

:kokice:
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Ne mogu ja da se ubedjujem s ovim ljudima.

Ja sam prilicno svestan da dobro vozim, ali sam jos vise svestan da ne zelim da gasim ESP na autu od 1700kg sa zadnjim pogonom.

Upravo rekoh da sam bio na Navaku, vezbalo se i to, ali ne, ne bih zeleo da dodjem u situaciju da treba da kompenzujem ESP. Naravno da to sve moze da se uradi, ali niko ko vozi normalno i ne ide na track day svaki drugi vikend ne moze to da uradi bolje od dobro podesene elektronike.

I konstantno necete da razgranicite jednu stvar: Ono sto uradite dok se zajebavate na zatvorenom parkingu ili stazi apsolutno ne mora da znaci da cete ponoviti dok u vas ide "otkacena" prikolica slepera.
Odgovori