Servis automatskog menjača

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Re: Servis automatskog menjača

Post od pedja »

Kada se izađe kod Malog Požarevca i krene ka Mladenovcu, kada se spusti nizbrdo iz dve trake, a pre raskrsnice za Sopot, sa leve strane. Ili kada se ide iz Mladenovca, desno, posle Knez Petrola, kada se krene ka usponu.

TapaT

Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Hvala ;)

Nešto sam se uzvrteo da moju priču sa automatskim menjačem isteram na čistac. Nekako mi nije normalno da je ovo kod mene standardno ponašanje menjača. Osim vrlo blagog trzaja kad prebacuje iz prve u drugu, i to ne uvek nego samo pri određenoj brzini, nema nijedan drugi simptom kvara. Oba majstora za automatike kod kojih sam bio kažu da je menjač ok i ne vide potrebu za nekom intervencijom. Za "žabu" koja se ponekad čuje nemaju ideju šta može biti, niti su ikada nešto slično čuli :mrgreen:

Ono što im nisam mogao ilustrovati je nenormalno ponašanje prilikom ubrzavanja, gde bez ikakve realne potrebe menjač aktivira kick-down i cimne, čineći vožnju neprijatnom. Možda sam i pisao o tome, najočiglednije je kad uključim tempomat i vozim 130kmh, prikočim na 100kmh pa kliknem da nastavi vožnju po tempomatu. Menjač pokida, spusti jednu a nekad i dve brzine na dole kako bi čim pre postigao tu brzinu, kao da smo na trkama :glavomuzid:

DSG u Golfu to radi mnogo lepše, sa 100kmh vrati na 140kmh bez ikakvog cimanja i dranja, bukvalno klizi kao mleko. Mada mi ova dva primera nisu baš za poređenje, jer je u Golfu mnogo slabiji motor i osetno kilaviji. Možda zato i ne pokušava da počupa u nižoj brzini kao S-Max, ali mi to u svakodnevnoj vožnji sve više smeta, pogotovo sad kad na to baš obraćam pažnju.

E sad, varijanta da se resetuje računar menjača i eventualno učita nov softver (ako postoji) može da se odradi samo u Grand Motorsu. Nije ni skupo, nekih 3k dinara. Tu se valjda resetuje i taj deo memorije gde je pamtio vozačeve navike i prilagodio im svoje ponašanje.
Poenta je da je to maltene jedina intervencija koju oni rade na automatiku, radi se na sopstvenu u odgovornost jer menjač nakon ovoga može gore da se ponaša. Upućuju me da odem u Sopot kod tog majstora, tamo će pre da reše kvar (ako ga uopšte i ima).

Svakako sam zakazao da ovo odradim u sredu, čisto da jednu opciju izbacim iz razmatranja.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Maksimus
Reactions:
Pridružio se: 05 Maj 2018, 00:17

Post od Maksimus »

To gde blago cimne pogledaj da se ne desava pri nekoj uzbrdici,u takvim uslovima ce se to desiti i novom autu(blaga uzbrdica,ides sporo,taman onako da hoce da ubaci u visu ali mozda i ne bi trebao).
To sa kick-down zvuci cudno,nikad nisam vozio auto koji kick down-om vraca brzinu tempomata.
Ne zelim ds bude reklama(brisite ako je zabranjeno),ali ja sam radio servis automatika u nekom servisu u Kumodrazu,preporucilo mi ga je troje ljudi(medjusobno nepovezani) i stvarno su profesionalni.
Korisnikov avatar
Rolla
Reactions:
Pridružio se: 06 Feb 2018, 15:00

Post od Rolla »

@Vladapetr nisam ispratio, ali jesi menjao ulje u menjacu i filter(ako ga ima)?

Sent from my E5603 using Tapatalk

Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

Jesam, čim sam ga uzeo (pre 18k km, bio je na 150k km).

@Maximus: nema veze sa nivoom puta. Cimne iz prve u drugu pri određenom ubrzanju, koje sad ubadam na slepo :mrgreen: Ako se krene lagano, ili ako se potopi gas, prebaci glatko.
Čuo sam i ja za taj servis u Kumodražu, videćemo kako će se razvijati situacija - možda na kraju i kod njih završim, pa ću te cimnuti za kontakt.
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Samo usputno da dobacim jednu iritirajuću: zato se ja plašim polovnih automatika (sem možda 5G kod MB).

Kod drugara na F10 Z8 se takodje malo čudno ponašao. Cimne onako neprijatno pri kretanju. Faktički nov auto, oko 43000 km koliko se sećam. Pa manje cima moja Kia. ejjjj, kia brate!
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

Realno, ovo je sve sviranje k. iliti mrsmomuđenje. Nije to neki ozbiljan problem, niko od saputnika nije primetio. Uostalom, koliko god da cima na manualni se ne vraćam :mrgreen: Kao najgora moguća opcija: za nekih 1000e dobiješ maltene nov menjač, i onda nema nikakvih zamerki.
Korisnikov avatar
Rolla
Reactions:
Pridružio se: 06 Feb 2018, 15:00

Post od Rolla »

Ako su ti majstori rekli da je sve ok teraj to i ne brini.
Ja bih prvi posetio Grand da ga resetuju, mozda nestanu problemi.
Znas kako na Porsche-u PDK udara u ledja na saltanju pri punom gasu :D

Sent from my E5603 using Tapatalk

Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

Bio sam danas u Grandu, a kao da nisam. Prvo su smarali sa pričom kako se ovo radi isključivo na odgovornost klijenta, jer ako je auto neispravan i postoji neki problem ili kvar, auto će nakon apdejta softvera raditi gore. Rekoh da je auto ispravan i mogu ga proveriti na dijagnostici, nema razloga da radi gore, al svejedno nek urade to što sam tražio i tako da rešim dilemu.

Treba im sat i po max da ovo završe, javiće mi ako bude gotov ranije. Odem preko na kafu, sat i po se ne oglašavaju, vratim se da vidim šta se dešava. Auto parkiran ispred servisa.
Kaže lik da me zvao više puta, ali linija izbacuje :glavomuzid: Što je naravno nemoguće, drndao sam telefon sve vreme i bio online, primio par poruka.
Nisu ništa uradili, jer za moj menjač ne postoji noviji softver a oni mogu samo da urade apdejt ako postoji nov softver. Ne mogu da pregaze postojeći istom verzijom, tj ne mogu da urade ono što bi na telefonu bio reset na podrazumevane vrednosti!?

Nevezano za to kako ću rešiti ovu priču, varijanta sa kupovinom novog auta u Srbiji mi je sve dalja. Da puknem ozbiljne pare i dobijem ovakav tretman, mislim da bih odlepio...
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Adaptaciju bi sigurno mogli uraditi, ako uopste znaju kako. mada je pitanje koliko to ima svrhe.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Ralee
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2015, 22:09

Post od Ralee »

Sta podrazumeva promena ulja u at menjacu? Vidim negde se pominje samo ispustanje ulja a negde i filter kao i neko ispiranje.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

Svako ima svoju teoriju. Negde je ispiranje obavezno a negde preporuka, pa je se neko pridržava a neko ne. Svakako se menjaju ulje i fiter.
Ralee
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2015, 22:09

Post od Ralee »

Hvala, razmisljam da li da pri promeni ulja ubacim i onaj wynn's za ciscenje.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Zavisi koji je menjac, negde nema filter koji se menja. Normalna zamena je bez ispiranja, ispustis staro i sipas novo.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

Vlado, ti kao da voziš Maserati, a ne Ford.

Nisam lepo ispratio, šta tebe jebe u menjaču,i šta ti hoćeš? Jel može to nekako u 1 rečenicu. Ne zajebavam.
Odgovori