Ajde da probam da vam objasnim zasto je tom liku osigurana suma (vrijednost na koju je auto procijenjen) mnogo niza od ponude za isplatu stete...
Evo uzecemo za primjer da ja osiguram tatinu C klasu koja vrijedi npr. 6000 evra na osiguranu sumu od 10000 evra, i ja pomislim kako sam ih dobro za*ebao, ako mi ukradu auto ja cu dobiti 10000 evra
I sad nama ukradu auto ali eto mi se ne brinemo (cak nam je svejedno jer imamo kasko) i cekamo procjenu osiguranja... Kad oni nam nude 5000 evra, sad da nisam ucio o osiguranju i da se ne "razumijem" u to, ja bi dosao sa pricom kako je "XY" osiguranje bezobrazno, varaju ljude i sl. a i ja i oni znamo da moja C klasa ne vrijedi 10000 evra... Tako i za njegov BMW, bili mu neko od vas realno dao vise od 10000 evra za tog BMW-a? Tesko...
U uslovima polise pise, a ko jos cita uslove, da je osiguranje duzno da nadoknadi stetu u iznosu jednakom steti koja je pretrpljena i da osiguranik ne smije doci u situaciju da dobije visi iznos naknade od iznosa stete. Sto znaci da vam je osiguranje duzno da isplati stetu do realne cijene automobila a to sto ste ga vi osigurali na visi iznos (to se zove nadosiguranje) je ustvari samo povod da vi platite visu premiju kasko osiguranja...
Da ne bude da branim osiguranja, i sam kuburim sa njima oko nekih stvari, drugi dio problema je sto oni cesto idu na fazon "ako prodje-prodje" pa ljudima ponude neke smijesne cifre, nece da plate original dijelove nego salju na otpad i sl. To je problem na kojem mi trebamo raditi...
Kad uzimate kasko, obavezno dobro pretresti sve uslove i dobro pogledati sve ponude, mala sitnica na koju niste obratili paznju (npr. osiguranje tockova) moze vas skupo kostati ako se ne daj Boze osigurani slucaj dogodi... Trazite i gledajte da dobijene ono sto zelite, ako npr. necete stakla a hocete tockove, insistirajte na tome, nema kod jednih-ima kod drugih...
edit: sad sam vidjeo od kad je slucaj, ipak je tad Beamer vrijedio vise od 10-ak hiljada evra...