Zaboravio sam da citiram, mislio sam na ovo.? Automatik je korak blize tome da ti sedis, a neko drugi te vozi. Ne kazem da je to lose, ali kazem da je to za ljude koji bas i ne vole da voze i kojima auto sluzi samo kao prevozno sredstvo.
Automatik vs Manuelni - lični afiniteti
Re: Automatik vs Manuelni - lični afiniteti
Amerika je druga planeta. Da ne otvaramo temu. Ali jasno mi je sta hoces da kazes...
Oni su "od malena" uceni na automatik jer za drugo i ne znaju.
Sent from my HTC Sensation Z710e using Tapatalk 2
Oni su "od malena" uceni na automatik jer za drugo i ne znaju.
Sent from my HTC Sensation Z710e using Tapatalk 2
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Pre podne sam vozio 320d e46 automatik.
Nikako da se dogovorimo sta ja hocu. Nbg je jako promenljiv za voznju, i ne odgovara mi stalno da ga drzim u S, a ne svidja mi se ni standardan mod. Ili mi drzi u previsokim obrtajima a ja na bulevaru ili ne menja dovoljno brzo (i prerano promeni) kad ja hocu da se provucem kroz guzvu. Ili sam ja glup za njega ili on za mene. Manuelni mod je
Tek sa njim ne mogu da pogodim ono sto hocu. Ja drmnem rucicu, on promeni posle 2 sekunde...
U E klasi je automatik skroz drugaciji, da ne kazem pametniji...
Jedino sto bi i BMW i Merc samleli kvacilo na manuelnom xD

Nikako da se dogovorimo sta ja hocu. Nbg je jako promenljiv za voznju, i ne odgovara mi stalno da ga drzim u S, a ne svidja mi se ni standardan mod. Ili mi drzi u previsokim obrtajima a ja na bulevaru ili ne menja dovoljno brzo (i prerano promeni) kad ja hocu da se provucem kroz guzvu. Ili sam ja glup za njega ili on za mene. Manuelni mod je

@Heroj
Za takvu voznju koju opsiujes, automatik je kao stvoren
@Next
Ne znam kakav je automat u E46 ali kod mene sigurno nije takav, naprotiv u gradu se bas super ponasa. Jedinu zamerku mogu da mu stavim sto pri voznji uzbrdo cesto pokusava da promeni u stepen vise a onda posle par sekundi kad shvati da ne ide vrati u nizi ali opet kontam da je to do vozaca i nacina kako dozira gas. U DS modu takvih problema nema a manuelni mod uopste ne radi sa zakasnjenjem (ili ja nisam primetio) nego kazem da mi nije to to bez kvacila
Inace se slazem sa Texom u vezi amera. Oni (vecina) jednostavno neznaju da voze auto koji nije automatik i tacka, ma ne znaju ni da postoji drugi. Bila je jedna prijateljica iz USA kod nas u goste u Parizu. Devojka je tipicna amerikanaka i ako ima naseg porekla. Njen komentar na manuelni menjac je bio "cudna su ta vasa kola u Evropi..."
Jednostavno za svojih 20 godina ona nije ni cula ni videla manuelni menjac.
Za takvu voznju koju opsiujes, automatik je kao stvoren

@Next
Ne znam kakav je automat u E46 ali kod mene sigurno nije takav, naprotiv u gradu se bas super ponasa. Jedinu zamerku mogu da mu stavim sto pri voznji uzbrdo cesto pokusava da promeni u stepen vise a onda posle par sekundi kad shvati da ne ide vrati u nizi ali opet kontam da je to do vozaca i nacina kako dozira gas. U DS modu takvih problema nema a manuelni mod uopste ne radi sa zakasnjenjem (ili ja nisam primetio) nego kazem da mi nije to to bez kvacila

Inace se slazem sa Texom u vezi amera. Oni (vecina) jednostavno neznaju da voze auto koji nije automatik i tacka, ma ne znaju ni da postoji drugi. Bila je jedna prijateljica iz USA kod nas u goste u Parizu. Devojka je tipicna amerikanaka i ako ima naseg porekla. Njen komentar na manuelni menjac je bio "cudna su ta vasa kola u Evropi..."

- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
To ja kazem, i onda kao porasla prodaja manuelnih u USA. Nego, automatik sa 5 brzina u E46 i 8 brzina u tvom Floyde su nebo i zemlja. Mislim, ceo pogonski sklop je nebo i zemlja, ne samo menjac.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Ne bi me cudilo da je tamo medju zaludjenicima za kola bas fora znati i voziti manuelac
Floyd, ti imas 3 brzine vise i 10ak godina napredniju tehniku
Ima problem da se odluci da li da vozi u trecoj ili cetvrtoj (recimo i na Pugu je 50 na sat previse za trecu a premalo za cetvrtu u normalnoj voznji) pa onda nekad prabaci u vecu, ja samo malo pustim gas zbog onog ispred mene, a on vrati u trecu iako nema razloga za to...
Mada, mozda ja ne umem da vozim automatik

Ima problem da se odluci da li da vozi u trecoj ili cetvrtoj (recimo i na Pugu je 50 na sat previse za trecu a premalo za cetvrtu u normalnoj voznji) pa onda nekad prabaci u vecu, ja samo malo pustim gas zbog onog ispred mene, a on vrati u trecu iako nema razloga za to...
Mada, mozda ja ne umem da vozim automatik

Ne,ne nemoj to da mi pricas ! Ja sam vec odlucio da ce mi to biti sledeci autoNexT napisao:Pre podne sam vozio 320d e46 automatik.![]()
Nikako da se dogovorimo sta ja hocu. Nbg je jako promenljiv za voznju, i ne odgovara mi stalno da ga drzim u S, a ne svidja mi se ni standardan mod. Ili mi drzi u previsokim obrtajima a ja na bulevaru ili ne menja dovoljno brzo (i prerano promeni) kad ja hocu da se provucem kroz guzvu. Ili sam ja glup za njega ili on za mene. Manuelni mod jeTek sa njim ne mogu da pogodim ono sto hocu. Ja drmnem rucicu, on promeni posle 2 sekunde...

Ma auto je vrhunski. 320d cipovan, M paket opreme, karavan itd... Samo da je manuleni menjac...
Kada iz mesta u S modu stisnes pun gas ide kao raketa... *(i kad se ja dogovorim sa menjacem u kojoj brzini krecemo u preticanje
)
Kada iz mesta u S modu stisnes pun gas ide kao raketa... *(i kad se ja dogovorim sa menjacem u kojoj brzini krecemo u preticanje

- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Moze mu se lako desiti da spali menjac ako ga je cipnuo.

A ja mislio da automatik mnogo lakse podnosi porast snage nego manuelni...
Npr u Mercedesu je (starija generacija) isti menjac sa 5 brzina i u E 220 CDI i u E 320 CDI... Ili sam bar ja tako cuo...
Ovaj e320cdi cipovan koji vozim je sad na nekih 260+ konja (sa 224) i presao je stotinak hiljada sa cipom, od toga je bilo dosta i punog gasa, nema nikakvih problema ni sa motorom ni menjacem... I sad planira da ide i menjac da "cipuje", cisto da vidi kako ce se ponasati
Npr u Mercedesu je (starija generacija) isti menjac sa 5 brzina i u E 220 CDI i u E 320 CDI... Ili sam bar ja tako cuo...
Ovaj e320cdi cipovan koji vozim je sad na nekih 260+ konja (sa 224) i presao je stotinak hiljada sa cipom, od toga je bilo dosta i punog gasa, nema nikakvih problema ni sa motorom ni menjacem... I sad planira da ide i menjac da "cipuje", cisto da vidi kako ce se ponasati
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Ne znam kod MB koji je isao (mada hoce da u isto kuciste napakuju jos koju lamelu na istom kvacilu ako je jaci motor) ali sam poprilicno siguran da je na tom BMW-u 5HP19, koji je dobar menjac, ali ako nije radjen vec pitanje koliko ce izdrzati, a da mu prija, ne prija mu sigurno. Vise ce ga zaklati ta isporuka snage (momenta) na nizim obrtajima, nego sama max snaga, tj. klace ga ostar start iz mesta i potezanje sa nizih-srednjih obrtaja, tada je velik pritisak na menjacu. Dosta sam ih vidjao otvaranih, i bas cesto je razlog otkazivanja cipovanje. Sta da ti kazem kada je X6 mislim da je 30 ili 35d otkazao, a auto 2010, nije ni puno presao, ali zato jeste cipovan. Jeste to drugi menjac, ali nebitno, cipovan. Mnogo je tu i do vozaca, ali ne znam zasto bi neko cipovao ako to nece iskoristiti, jedino ako nece da mu auto trosi 2l manje
.

A ja se ponadao da uzmem neki automatik sledeci, pa da ga cipujem
Manuelni nema sanse da izdrzi 200 konja

- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Necu da tvrdim za MB nista, jer smo ih bas dosta malo radili, ali zato Audi i BMW jesmo, i bas cesto bude otkaza zbog cipovanja. Ima dobrih majstora, ako hoces da se raspitas kad bude aktuelno javi.

E, i jos jedno pitanje, kad si vec u tematici...
Odrzavanje automatika, pored zamene filtera i ulja? Jel ima neki period na kom bi trebalo skinuti menjac i nesto jos odraditi?
Odrzavanje automatika, pored zamene filtera i ulja? Jel ima neki period na kom bi trebalo skinuti menjac i nesto jos odraditi?