Automatik vs Manuelni - lični afiniteti

Tehnička pitanja i objašnjenja
Odgovori
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Re: Automatik vs Manuelni - lični afiniteti

Post od ftj »

? Automatik je korak blize tome da ti sedis, a neko drugi te vozi. Ne kazem da je to lose, ali kazem da je to za ljude koji bas i ne vole da voze i kojima auto sluzi samo kao prevozno sredstvo.
Zaboravio sam da citiram, mislio sam na ovo.
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

Amerika je druga planeta. Da ne otvaramo temu. Ali jasno mi je sta hoces da kazes...
Oni su "od malena" uceni na automatik jer za drugo i ne znaju.

Sent from my HTC Sensation Z710e using Tapatalk 2
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Pre podne sam vozio 320d e46 automatik. :thumbdown:

Nikako da se dogovorimo sta ja hocu. Nbg je jako promenljiv za voznju, i ne odgovara mi stalno da ga drzim u S, a ne svidja mi se ni standardan mod. Ili mi drzi u previsokim obrtajima a ja na bulevaru ili ne menja dovoljno brzo (i prerano promeni) kad ja hocu da se provucem kroz guzvu. Ili sam ja glup za njega ili on za mene. Manuelni mod je :uf: Tek sa njim ne mogu da pogodim ono sto hocu. Ja drmnem rucicu, on promeni posle 2 sekunde...
U E klasi je automatik skroz drugaciji, da ne kazem pametniji...

Jedino sto bi i BMW i Merc samleli kvacilo na manuelnom xD
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

@Heroj

Za takvu voznju koju opsiujes, automatik je kao stvoren :doubleup:

@Next

Ne znam kakav je automat u E46 ali kod mene sigurno nije takav, naprotiv u gradu se bas super ponasa. Jedinu zamerku mogu da mu stavim sto pri voznji uzbrdo cesto pokusava da promeni u stepen vise a onda posle par sekundi kad shvati da ne ide vrati u nizi ali opet kontam da je to do vozaca i nacina kako dozira gas. U DS modu takvih problema nema a manuelni mod uopste ne radi sa zakasnjenjem (ili ja nisam primetio) nego kazem da mi nije to to bez kvacila :)

Inace se slazem sa Texom u vezi amera. Oni (vecina) jednostavno neznaju da voze auto koji nije automatik i tacka, ma ne znaju ni da postoji drugi. Bila je jedna prijateljica iz USA kod nas u goste u Parizu. Devojka je tipicna amerikanaka i ako ima naseg porekla. Njen komentar na manuelni menjac je bio "cudna su ta vasa kola u Evropi..." :kuku: Jednostavno za svojih 20 godina ona nije ni cula ni videla manuelni menjac.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

To ja kazem, i onda kao porasla prodaja manuelnih u USA. Nego, automatik sa 5 brzina u E46 i 8 brzina u tvom Floyde su nebo i zemlja. Mislim, ceo pogonski sklop je nebo i zemlja, ne samo menjac.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Ne bi me cudilo da je tamo medju zaludjenicima za kola bas fora znati i voziti manuelac
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:

Post od NexT »

Floyd, ti imas 3 brzine vise i 10ak godina napredniju tehniku :kezo:

Ima problem da se odluci da li da vozi u trecoj ili cetvrtoj (recimo i na Pugu je 50 na sat previse za trecu a premalo za cetvrtu u normalnoj voznji) pa onda nekad prabaci u vecu, ja samo malo pustim gas zbog onog ispred mene, a on vrati u trecu iako nema razloga za to...
Mada, mozda ja ne umem da vozim automatik :mrgreen:
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Post od stefanan »

NexT napisao:Pre podne sam vozio 320d e46 automatik. :thumbdown:

Nikako da se dogovorimo sta ja hocu. Nbg je jako promenljiv za voznju, i ne odgovara mi stalno da ga drzim u S, a ne svidja mi se ni standardan mod. Ili mi drzi u previsokim obrtajima a ja na bulevaru ili ne menja dovoljno brzo (i prerano promeni) kad ja hocu da se provucem kroz guzvu. Ili sam ja glup za njega ili on za mene. Manuelni mod je :uf: Tek sa njim ne mogu da pogodim ono sto hocu. Ja drmnem rucicu, on promeni posle 2 sekunde...
U E klasi je automatik skroz drugaciji, da ne kazem pametniji...

Jedino sto bi i BMW i Merc samleli kvacilo na manuelnom xD
Ne,ne nemoj to da mi pricas ! Ja sam vec odlucio da ce mi to biti sledeci auto :mrgreen:
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:

Post od NexT »

Ma auto je vrhunski. 320d cipovan, M paket opreme, karavan itd... Samo da je manuleni menjac...

Kada iz mesta u S modu stisnes pun gas ide kao raketa... *(i kad se ja dogovorim sa menjacem u kojoj brzini krecemo u preticanje :D)
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Moze mu se lako desiti da spali menjac ako ga je cipnuo.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:

Post od NexT »

A ja mislio da automatik mnogo lakse podnosi porast snage nego manuelni...

Npr u Mercedesu je (starija generacija) isti menjac sa 5 brzina i u E 220 CDI i u E 320 CDI... Ili sam bar ja tako cuo...
Ovaj e320cdi cipovan koji vozim je sad na nekih 260+ konja (sa 224) i presao je stotinak hiljada sa cipom, od toga je bilo dosta i punog gasa, nema nikakvih problema ni sa motorom ni menjacem... I sad planira da ide i menjac da "cipuje", cisto da vidi kako ce se ponasati
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ne znam kod MB koji je isao (mada hoce da u isto kuciste napakuju jos koju lamelu na istom kvacilu ako je jaci motor) ali sam poprilicno siguran da je na tom BMW-u 5HP19, koji je dobar menjac, ali ako nije radjen vec pitanje koliko ce izdrzati, a da mu prija, ne prija mu sigurno. Vise ce ga zaklati ta isporuka snage (momenta) na nizim obrtajima, nego sama max snaga, tj. klace ga ostar start iz mesta i potezanje sa nizih-srednjih obrtaja, tada je velik pritisak na menjacu. Dosta sam ih vidjao otvaranih, i bas cesto je razlog otkazivanja cipovanje. Sta da ti kazem kada je X6 mislim da je 30 ili 35d otkazao, a auto 2010, nije ni puno presao, ali zato jeste cipovan. Jeste to drugi menjac, ali nebitno, cipovan. Mnogo je tu i do vozaca, ali ne znam zasto bi neko cipovao ako to nece iskoristiti, jedino ako nece da mu auto trosi 2l manje :kezo: .
SlikaSlika
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:

Post od NexT »

A ja se ponadao da uzmem neki automatik sledeci, pa da ga cipujem :( Manuelni nema sanse da izdrzi 200 konja
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Necu da tvrdim za MB nista, jer smo ih bas dosta malo radili, ali zato Audi i BMW jesmo, i bas cesto bude otkaza zbog cipovanja. Ima dobrih majstora, ako hoces da se raspitas kad bude aktuelno javi.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:

Post od NexT »

E, i jos jedno pitanje, kad si vec u tematici...

Odrzavanje automatika, pored zamene filtera i ulja? Jel ima neki period na kom bi trebalo skinuti menjac i nesto jos odraditi?
Odgovori