Opel Astra J 1.6 116hp - check enigne lampica
- pegazbre
- Pridružio se: 30 Jan 2019, 15:59
- Garaža: Opel Astra J 2010 1.6b 116hp, Hyundai Tucson 2023 1.6 t-gdi 150hp
Re: Opel Astra J 1.6 116hp - check enigne lampica
Sad sam pogledao, vodena pumpa ugradjena u januaru ove godine, pre 4000km, proizvodjac je GRAF nikad cuo. Ja sam cuo za Continental, SKF, Valeo, Delphi i sl, to mi je ugradjivano na Fordove prethodnih godina ali za ovu marku nikad cuo, cena bila nekih 3500din.
E sad, u zadnje vreme cujemo nesto slicno kao zvuk remenice koja uji a kad se ukljuci klima taj zvuk se malo pojaca i mislili smo da je nesto do kompresora pogotovo nakon ovog traga ispod samog kompresora (sa druge strane, klima lepo hladi).
Medjutim, to sto cujemo je izgleda vodena pumpa pa kad se ukljuci klima ona dodatno optereti remenicu vodene pumpe (koja po malo pravi osmice, par majstora mi reklo, to je ok nista strasno). Mozda je glavni problem ta remenica koja sjebe vodenu pumpu jer pravi blage osmice vidljive oku. Inace je u pitanja dupla remenica za dva PK kaisa a koliko vidim, dosta Astri J sa ovim motorom ima remenicu za jedan kais.
E sad, u zadnje vreme cujemo nesto slicno kao zvuk remenice koja uji a kad se ukljuci klima taj zvuk se malo pojaca i mislili smo da je nesto do kompresora pogotovo nakon ovog traga ispod samog kompresora (sa druge strane, klima lepo hladi).
Medjutim, to sto cujemo je izgleda vodena pumpa pa kad se ukljuci klima ona dodatno optereti remenicu vodene pumpe (koja po malo pravi osmice, par majstora mi reklo, to je ok nista strasno). Mozda je glavni problem ta remenica koja sjebe vodenu pumpu jer pravi blage osmice vidljive oku. Inace je u pitanja dupla remenica za dva PK kaisa a koliko vidim, dosta Astri J sa ovim motorom ima remenicu za jedan kais.
Ako ti vidiš golim okom te osmice, ta remenica je u žestoko izvitoperena, i po meni onda je čudo i da je toliko izdržala pumpa. Bilo koja pumpa.
Inače Graf je poznata/ stara marka, kvalitativno iznad tih pobrojanih trgovačkih marki za koje pumpe pravi ko zna ko.
Takodje, ako ima za tu Astru pumpa Hepu je šta bih ja potražio.
Inače Graf je poznata/ stara marka, kvalitativno iznad tih pobrojanih trgovačkih marki za koje pumpe pravi ko zna ko.
Takodje, ako ima za tu Astru pumpa Hepu je šta bih ja potražio.
- pegazbre
Pa to je vise pomeranje levo desno remenice, mozda 1-2mm. Dva majstora su gledala, kazu sve ok to je jako malo pomeranje dok recimo remenica klime odmah ispod nema takva pomeranja...i sada budi pametan ja sam i pomislio da tu nesto nije ok ali oni kazu sve ok...
Inace sam gledao koliko kosta GRAF, sad jenispod 3000din jedna od najeftinijih na trzistu...
Inace sam gledao koliko kosta GRAF, sad jenispod 3000din jedna od najeftinijih na trzistu...
1-2mm je u mašinstvu velko ko planina, dalje ne bih obrazlagao ranije izneto mišljenje.
Evo pogledao cene, nisam ispratio da Graf danas nije više onaj original Graf što je išao na fabričku traku, prodata firma pa sada je to Metelli aftermarket.
Jeftilen kao i ostalo od Meteli.
Evo pogledao cene, nisam ispratio da Graf danas nije više onaj original Graf što je išao na fabričku traku, prodata firma pa sada je to Metelli aftermarket.
Jeftilen kao i ostalo od Meteli.
- pegazbre
Upravo to, bio poznat, kupio ga neko drugi i sad je najeftinija pumpa na trzistu.
A isto to mi je i majstor malopre rekao preko telefona, inace prilicno nezainteresovan i sl...Graf je stara poznata marka, po njemu bolja od ovih skupih modela, ja cu ti ugraditi sta ti hoces i sl...znaci ili neupucen ili je svesno ugradio najeftiniju pumpu. Sto se tice dihtunga dekle, pa to se mora dekla menjati ako je procurilo ponovo, nedaj boze da je dihtung problem nego odmah menjaj celu deklu... Kao da je na ovom autu prvi put procurilo nesto novo pa se iscudjava a vec sam reklamirao neke stvari...
Zena me ubedjuje da sacuvam pare, vreme u najvise zivce i da batalim ovog majstora i da odem kod ovih zadnjih (Autocentar Aca) koji su mi inace menjali glavni cilindar kvacila, neki no-name (bez ikakvih oznaka na njemu) koji je isto ovaj sadasnji majstor ugradio. Stavili Sachs i evo nikakvih problema. Znaci opet je bio neki jeftin deo...
Mislim da cu tako i uraditi, spasiti moje zivce i vreme, pare ce se zaraditi...
A isto to mi je i majstor malopre rekao preko telefona, inace prilicno nezainteresovan i sl...Graf je stara poznata marka, po njemu bolja od ovih skupih modela, ja cu ti ugraditi sta ti hoces i sl...znaci ili neupucen ili je svesno ugradio najeftiniju pumpu. Sto se tice dihtunga dekle, pa to se mora dekla menjati ako je procurilo ponovo, nedaj boze da je dihtung problem nego odmah menjaj celu deklu... Kao da je na ovom autu prvi put procurilo nesto novo pa se iscudjava a vec sam reklamirao neke stvari...
Zena me ubedjuje da sacuvam pare, vreme u najvise zivce i da batalim ovog majstora i da odem kod ovih zadnjih (Autocentar Aca) koji su mi inace menjali glavni cilindar kvacila, neki no-name (bez ikakvih oznaka na njemu) koji je isto ovaj sadasnji majstor ugradio. Stavili Sachs i evo nikakvih problema. Znaci opet je bio neki jeftin deo...
Mislim da cu tako i uraditi, spasiti moje zivce i vreme, pare ce se zaraditi...
- zdushan
- Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
- Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4
Ako je do živaca i vremena, prodaj ga i uzmi nešto drugo..
Znam lako je reći, ali sa ovim očigledno nema sreće..
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Znam lako je reći, ali sa ovim očigledno nema sreće..
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
- pegazbre
Nazalost prodaja nije opcija...ovde su problem majstori jer ako imas dobrog majstora i para, svaka krntija se moze popraviti a daleko od toga da je ova Astra krntija, prosto nisam imao srece sa majstorima...Isto tako, prodam ovaj i kupim drugi, mogu da me sacekaju iste ako ne i gore stvari jer polovan auto je polovan auto koji ti niko ne moze proveriti prilikom kupovine i da budes siguran na duze staze da nece biti skupih i zajebanih popravki. Tako je bilo i sa starim S-Maxom, godinu dana nista i onda kad je krenulo...
Sreca pa delovi za ovaj auto nisu toliko skupi, samo da nadjem nekog ko zna sta valja od delova i da mi to ugradi...Za sada ovi iz Autocentra Aca deluju ok, svaki put su me zvali da mi kazu sta oni od delova mogu da nabave (ukljucujuci i originalni deo), koliko kosta i sta oni preporucuju pa biraj, bar je tako bilo za glavni cilindar kvacila i izduvni sistem (koji nikako da zamenim, lonci su otisli ali nije jos kriticno za zamenu).
Sreca pa delovi za ovaj auto nisu toliko skupi, samo da nadjem nekog ko zna sta valja od delova i da mi to ugradi...Za sada ovi iz Autocentra Aca deluju ok, svaki put su me zvali da mi kazu sta oni od delova mogu da nabave (ukljucujuci i originalni deo), koliko kosta i sta oni preporucuju pa biraj, bar je tako bilo za glavni cilindar kvacila i izduvni sistem (koji nikako da zamenim, lonci su otisli ali nije jos kriticno za zamenu).
Retko kad majstori hoće da rade sa delovima koje ti doneseš, ali u ovoj situaciji je bolje što je on kupio, pa kod njega možeš da reklamiraš.
Dok sam vozio Peugeota, imao sam druga koji radi u jednoj veleprodaji delova, i "sredio" mi da mi jedan majstor naplaćuje ruke za ono što radi, a delove ja kupim od njega po VP cenovniku (i uključenim rabatom za majstore).
Dok sam vozio Peugeota, imao sam druga koji radi u jednoj veleprodaji delova, i "sredio" mi da mi jedan majstor naplaćuje ruke za ono što radi, a delove ja kupim od njega po VP cenovniku (i uključenim rabatom za majstore).
- pegazbre
Imao sam i negativnih iskustava sa tom varijantom, ja kupim deo i majstor zameni. Kad je nastao problem, majstor optuzuje da deo nije dobar a ovi iz prodavnice da majstor to nesto nije dobro uradio...od tad majstor nabavlja i majstor ugradjuje. Ovde je problem da je majstor jednu stvar hteo da reklamira a ove dve sad vec vrda i spominje da ce se morati opet nesto trece menjati tako da...
-
- Pridružio se: 12 Sep 2017, 14:29
S obzirom koliko se patiš, ja ti iskreno preporućujem da koristiš originalne delove. Pišem kao neko ko je posedovao auto sa tim motorom. Na kraju će te jeftinije izaći.
Gore je pomenuta HEPU pumpa. I ja sam svojevremeno dobio preporuku za nju i ugradaio je u ovaj motor. Vrlo brzo je procurila.
Gore je pomenuta HEPU pumpa. I ja sam svojevremeno dobio preporuku za nju i ugradaio je u ovaj motor. Vrlo brzo je procurila.
- pegazbre
Prosto je neverovatno da su pojedini zamenski delovi za ovaj auto tako losi. Za Fordove sam koristio isto zamenske delove, pumpe za vodu su bile obicno iz seta zupcastog kaisa, Dayco, Gates, Conti i trajale su po 50-60000km kad sam opet radio veliki, cak nisu ni procurile. Ovde los glavni cilindar kvacila, pa los hladnjak ulja (i ovaj drugi novi pitanje koliko ce da traje), pa pumpa za vodu, pa dihtung dekle ili mozda i celo kuciste dekle...do sad jedino sa kocionim sistemom i armortizerima koje je stavio prethodni vlasnik nemam problema a sve ostalo otkazuje, samo cekam sta ce sledece od NOVIH delova da otkaze posle 4-5000km...
Ti motori rade na 115 stepeni, mozda je tu kvaka, mozda je pritisak veci....
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Znači i HEPU je otišao dodjavola sa kvalitetom....baš sam imao nameru da uzmem jer kao najskuplji su a ime je (bilo) cenjeno.
Sada više ne znam šta valja?
Sada više ne znam šta valja?
Na stranim forumima stavljaju termostate koji otvaraju na mnogo nizoj temp, to je kao neki hak da im ne pucaju creva cantre i slicno.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
-
- Pridružio se: 12 Sep 2017, 14:29
Ne samo to, duže i traju gumice na hladnjaku ulja.
Sent from my SM-G973F using Tapatalk
Sent from my SM-G973F using Tapatalk