grujicd napisao: 29 Okt 2024, 18:44
Spoljašnja traka mu jeste bila slobodna dovoljno puta, ali druga i treća nisu, uvek je bilo nekog na 20-30m. Problem je što su vozači iz te dve trake krenuli na most i od tačke u narednih desetak metara će krenuti da se isključuju i da seku njegovu spoljašnju traku. Sa velikom verovatnoćom može da se uzme da NEĆE očekivati da im on iz prve trake seče putanju.
Ja drugačije vidim redosled dogadjanja i ne vidim taj problem da seku njegovu putanju.
Da, ima 20-30metara iza njega i za mene je to ogroman prostor u koji može sa lakoćom da udje i već izadje iz KT dok oni iz te 2 trake stignu do te pozicije gde on stoji.
Milion puta sam tako uradio i milion puta nije bilo nikakvih sečenja putanje bilo koga.
Ali, mora da se stisne pedala gasa.
Pa u gradu se vozi na 5-10metara izmedju vozila po bulevarima i ulicama, tih 20metara je luksuz što se prostora tiče. Recimo od Sajma do odvajanja nadvožnjakom za Čukaricu, tu je 3+3 a delimično i 4+4 trake i dosta je gust saobraćaj a prestrojavanje se dogadja čak i na manje od 5 metara u špicu. I nešto nema tih sečenja a ni problema, nisam primetio ili se navikao ko će znati.
Doduše ravno je, nije nizbrdica kao spuštanje sa Brankovog.
Ne znam šta bi ti rekao, da li si vozio po kružnom sa 5-6 prstenova, traka? Ja jesam, pratiš kako drugi voze, naučiš, navikneš se da je više vozila, više gledaš i to je to....kružni tok je uglavnom rešenje za veću protočnost u odnosu na semafore.
Gde je mnogo veća verovatnoća ukrštanja i treba više paziti.
Pa kružni na Slaviji je isto sa 3 prstena plus još i tramvaji koji imaju prednost u odnosu na sve tokove. I 6 uključenja -isključenja povezuje.
I tako je već decenijama, i pre iscrtavanja i sada, isti je prostor.
Nema semafora i sasvim lepo funkcioniše.
Ranije pre iscrtavanja po meni i protočnije, bolje i brže se prolazilo.
Po svetu ima kružnih sa po više traka, i nešto nisam čuo niti primetio da se sa toliko straha priča kao ovde o vožnju u i kroz KT.
Ok, na tom mestu je novost kružni i remeti se godinama ustanovljen ritam i navike vozača ali opet nisu vozači pretprogramirani roboti da ne mogu sami da primete promenu i prilagode se novom stanju.
Šta znam, razumem tvoju poentu oko mogućih ukrštanja ali to vidim samo kada je gust saobraćaj u kružnom a ne gotovo prazan ili poluprazan kružni kao u ovoj situaciji koju komentarišemo.
Po meni, tu je moglo glat 6-7 vozila da se uključi i prodje kružni dok je ovaj 1 za celo to vreme stajao neodlučan da krene.
I dovoljno je da se nekoliko takvih vozača koji ne znaju da se uključe tako ko sidro zaglave i blokiraju protok ostalima.
Napisao sam iskustvo, nije to samo u kružnom i najobičnije skretanje u desno kod nekih je problematična radnja.
Ja to svrtstavam u nedostatak veštine tih vozača, ne u opštu manu kružnih tokova sa 2,3,4 traka/ prstenova.
Da su bili pametni i organizovani kao što nisu mogli su iskopirati rešenje ukrštanja Cvijićeve i Mije Kovačevića (ili kako se beše zove taj deo ulice) u 2 nivoa.
Prostora ima procenio bih, skuplje je ali i protočnije tako da se reši.