Auto-klima
- somi-car
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:50
- Garaža: Skoda Superb, Opel Combo
Re: Auto-klima
Da li je neko imao sledeci problem. Ukljucim klimu i na pocetku klima hladi. Posle nekog vremena sama se pali i gasi u bas kratkim intervalima, npr sekunda.
Tada dolazi i do proklizavanja onog rolera koji okrece kompresor jer se cesto pali i gasi i blokira.
Deluje mi kao da to pocinje kada dostigne temperaturu u kabini i kada je zagrejan motor.
Klima je uredno napunjena nakon udesa, svi delovi zamenjeni. Automatska dvozonska na Alfi 156 jtd
Tada dolazi i do proklizavanja onog rolera koji okrece kompresor jer se cesto pali i gasi i blokira.
Deluje mi kao da to pocinje kada dostigne temperaturu u kabini i kada je zagrejan motor.
Klima je uredno napunjena nakon udesa, svi delovi zamenjeni. Automatska dvozonska na Alfi 156 jtd
Da nije ležaj kompresora? Zamenski traju vrlo kratko na Fiatu.
Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
- somi-car
To je onaj deo koji pomocu elektronike otpusta i spaja (kvacilo) kompresora?
Ali kako onda ujutru pri prvom startovanju normalno pokrene i okrece kompresor.
Ali kako onda ujutru pri prvom startovanju normalno pokrene i okrece kompresor.
kako se povecava temperatura raste i pritisak u sistemu pa ga senzor registruje i gasi klimu, problem je mozda magnet kvacila na kompresoru, prljav hladnjak klime ili ventilator ne radi kako treba, desava se to na 156icama u dosta slucajeva problem je bio samo hladnjak klime
- somi-car
Hladnjak klime je zamenjen sad prilikom udesa tj oba hladnjaka i limarija. Pritom udarac nije dosao do kompresora.
Oticicu kod majstora da pogleda. Zeleo sam samo smernice pre toga.
Oticicu kod majstora da pogleda. Zeleo sam samo smernice pre toga.
onda moze biti ovaj magnet kvacila ili kako se vec to zove, i to strada takodje pa se tako ponasa klima
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Treba nakaciti manometre i pregledati pritiske.
Sto mozes sam pogledati je da li radi ventilator. Meni deluje da pritisak pravi problem.
Ako je sa pritiscima sve ok, onda kvacilo sto kazu kolege.
Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока
Sto mozes sam pogledati je da li radi ventilator. Meni deluje da pritisak pravi problem.
Ako je sa pritiscima sve ok, onda kvacilo sto kazu kolege.
- somi-car
Ventilator radi. Sve delje normalno, osim tog caktanja. Videcemo danas sta ce da kaze majstor....
Jbg posle udesa dovesti auto u normalnu cesto bude bas velika muka...
Jbg posle udesa dovesti auto u normalnu cesto bude bas velika muka...
- somi-car
Uzeo auto od majstora. Navodno prilikom pakovanja delova kod limara neka buksna koja daje kontakt za prvu brzinu ventilatora je bila losa pa i sam kontakt.
Zato se kompresor gasio. Namestili su drugu buksnu, sredili taj kontakt i za sada radi.
Mada mi se ucinilo da kompresor ponovo cakce u jednom momentu. Nisam imao dovoljno vremena da proverim pa cu opet kasnije.
Izgleda da je OMP bio u pravu.
Medjutim sad imam malo drugaciji problem. Majstoru sam naglasio da firma placa popravku i da ne stedi na delovima. Moze da uzme polovnu limariju i da ofarba jer smatram da je to kvalitetnije. Ali naglasio sam mu da hladnjaci i ventilatori budu novi. Ventilator je ocigledno polovan. Nasao sam neke oznake flomasterom upisane. Za hladnjake nisam proverio. Ispada da je hteo da uvali polovno a naplati kao novo papreno...
Zato se kompresor gasio. Namestili su drugu buksnu, sredili taj kontakt i za sada radi.
Mada mi se ucinilo da kompresor ponovo cakce u jednom momentu. Nisam imao dovoljno vremena da proverim pa cu opet kasnije.
Izgleda da je OMP bio u pravu.
Medjutim sad imam malo drugaciji problem. Majstoru sam naglasio da firma placa popravku i da ne stedi na delovima. Moze da uzme polovnu limariju i da ofarba jer smatram da je to kvalitetnije. Ali naglasio sam mu da hladnjaci i ventilatori budu novi. Ventilator je ocigledno polovan. Nasao sam neke oznake flomasterom upisane. Za hladnjake nisam proverio. Ispada da je hteo da uvali polovno a naplati kao novo papreno...
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Vidis da nije radio ventilator. 
Ako je na magnet mora da cokce ako sibnes gas

Ako je na magnet mora da cokce ako sibnes gas
Pa da kod 156ica hladnjak i ventilator u najvecem broju skucajeva su bili problem.
Sto se tice polovnih delova nije retkost da ih majstori stave a naplate kao nove, mene to uopste ne cudi
Sto se tice polovnih delova nije retkost da ih majstori stave a naplate kao nove, mene to uopste ne cudi
-
- Banned
- Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
- Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017
Nikada nisam koristio opciju AUTO u kolima. U servisu vidim to koriste i kazu da tako treba, da je to sustina automatske klime. Ja stavim na primer 22c i gde ce da duba, jacinu itd. I ne znam da li onda duva dok ne postigne tu temp i odrzava ili kako jer ne primecujem promene u radu.
Na kruznom prekidacu za klimu ima jedan "pipak" koji je u stvari senzor. I sad ja udjem u kola i stavim auto, ona me razbija na max, stavi 22 sama i nikako da postigne, ne mogu to da izdrzim i moram sam da podesim. Sve ocekujem u nekom momentu ce da smanji duvanje ali nikako. Ali kada rucno namestim onda posle nekog vremena kada pritisnem AUTO onda duva mnogo slabije i tada je ok, ocigledno odrzava ako sam prethodno vec smanjio temp, iskljuce se sve lampice za smer duvanja itd.
Nije mi to najjasnije.
Na kruznom prekidacu za klimu ima jedan "pipak" koji je u stvari senzor. I sad ja udjem u kola i stavim auto, ona me razbija na max, stavi 22 sama i nikako da postigne, ne mogu to da izdrzim i moram sam da podesim. Sve ocekujem u nekom momentu ce da smanji duvanje ali nikako. Ali kada rucno namestim onda posle nekog vremena kada pritisnem AUTO onda duva mnogo slabije i tada je ok, ocigledno odrzava ako sam prethodno vec smanjio temp, iskljuce se sve lampice za smer duvanja itd.
Nije mi to najjasnije.
Kada na Auto staviš 22 a sada je preko 30 napolju, logično je da će tako da radi.
Auto prvo uključi recirkulaciju i fan na max, kako se hladi vazduh u kabini, odnosno delta T postaje sve manje, tako se smanjuje fan speed. Probaj da staviš 24, 26, experimentiši malo.
Ni meni se ne sviđa kako Civic ima rešenu tu logiku, dosta dugo drži recirkulaciju uključenu, ali to je već možda do ECON moda koji koristim po gradu, moraću da probam bez toga kako radi.
Auto prvo uključi recirkulaciju i fan na max, kako se hladi vazduh u kabini, odnosno delta T postaje sve manje, tako se smanjuje fan speed. Probaj da staviš 24, 26, experimentiši malo.
Ni meni se ne sviđa kako Civic ima rešenu tu logiku, dosta dugo drži recirkulaciju uključenu, ali to je već možda do ECON moda koji koristim po gradu, moraću da probam bez toga kako radi.
Recirkulacija brze ohladi auto na pocetku, jer samo dohladjuje vec ohladjen vazduh.
Meni na Aurisu klima nije dobro radila kada teget auto upece. Ukljucim klimu, iskljucim recirkulaciju, nikako da pocne bas hladan vazduh. Ako ostavim recirkulaciju, pocne maltene za 30 sec da duva hladno. Inace klima je bila dopunjena regularno u ovlascenom, i opet isto.
Na Fordu drzim samo Auto. Duva jace parminuta, skrenem duvanje od mene da ne smeta, ali posle je satima na Auto, i lepo odrzava.
Gesendet von meinem CLT-L29 mit Tapatalk
Meni na Aurisu klima nije dobro radila kada teget auto upece. Ukljucim klimu, iskljucim recirkulaciju, nikako da pocne bas hladan vazduh. Ako ostavim recirkulaciju, pocne maltene za 30 sec da duva hladno. Inace klima je bila dopunjena regularno u ovlascenom, i opet isto.
Na Fordu drzim samo Auto. Duva jace parminuta, skrenem duvanje od mene da ne smeta, ali posle je satima na Auto, i lepo odrzava.
Gesendet von meinem CLT-L29 mit Tapatalk
Ako staviš na auto i ne misliš da li se klima lakše usmrdi?
t
t