Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
TDI
Banned
Reactions:
Pridružio se: 12 Dec 2014, 00:52
Garaža: VW Passat B5.5 Variant

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od TDI »

Realno da fizikalises za 20000, nije perspektiva. Ali kuci nema ni to. Da nemam nikakav posao, radio bi i to. Kuci sedeo i gledao u zid, ne bi sigurno. Poslova za 20000 puni oglasi, otvoreni konkursi non-stop. Teško je puno da radis 8 sati dnevno za 20000 mesecno. Nemoj da se lazemo da nije tako. Ali kad nemas izbora, sta ces. Radis to sto imas trenutno i trazis bolje.

Samo kad vidim kakve poslove ljudi rade za 20000 dinara...pa da sedis i da govoris dobar dan 8 sati za te pare, pa bi ti se smucilo, a kamoli da radis fizicki posao. I kada se uporedim sa ljudima koji su u toj poziciji naravno da nemam razloga ni na sta da se zalim, nego mogu samo da budem presrecan i prezadovoljan.
Poslednja izmena od TDI u 25 Maj 2015, 22:30, izmenjeno 1 put ukupno.
Slika
„ Све срећне породице личе једна на другу; свака несрећна породица несрећна је на свој начин. ” - Лав Николајевич Толстој
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

@dragvorl, da se nadovezem.
Pa ne isplati se, kao ni gotovo nigde u svetu da se odaberu najnize placeni poslovi/ minimalac. Privremeno resenje dok se ne stvori realan dobar posao.
Off topic
Ajde da malo podelim saznanja.

Moj posao u Nemackoj se trenutno kotira oko 65evra po satu, bruto. Info direktno od kolega iz Nemacke.
Malo ili mnogo, tamo je i dosta skupo gde god se okrenes osim onog najosnovnijeg, hrane u supermarketu. Frizer je pocev od 30evra, obicno sisanje. (samo primer)

Ali u jednoj drugoj EU zemlji, nama blizoj isti posao se kotira oko 6 do 8 evra bruto. Opet info direktno od kolega. Imao sam prilike da uporedim stanje sa kolegama iz 7 zemalja, saroliko vredi uporediv isti rad.
Mi smo pri dnu u istocnoj Evropi, o zapadnoj i da ne trosim reci.

U mestu gde sam boravio, dorucak se naplacuje od 7 do 16evra. (Hessen pokrajina).Skupo ili podnosljivo zavisi sa kog nivoa prihoda se posmatra. Pizza za poneti /manja/ 8 do 15evra. Karta bus za jednokratnu voznju 2,60 eura(oko 15minuta voznje, 5-6 stanica). Karta za voz S Bahn od 20 minuta puta 4,70 eura jedna voznja.

Sa druge strane litar benzina ili dizela je kao kod nas, mozda za nijansu i niza cena. Mleko je 0,65eura litar u prodavnici.
Poslednja izmena od ljubitelj u 25 Maj 2015, 22:30, izmenjeno 1 put ukupno.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

dragvorl napisao:3 meseca ribaju pa 3 meseca trose u Srbiji. Ja znam da u Stutgartu za 800 e ljudi rade u restoranu ceo mesec (da sve otpadne od njih), placen smestaj. Sad, da li se isplati, to je pitanje.
Pazi... velika je razlika između nekog ko zna jezik i malo se bolje snalazi pa uspe sebi da obezbedi bolju platu i nekog ko pristaje na ovakve aranžmane sa yugo gazdama. Ovde dolaze žene iz Srbije da čuvaju decu i sređuju kuće šljakerima sa papirima za trećinu minimalca.

Naravno rad na crno nije dugoročno dobar ali što se penzije tiče, ne znam kakvu može da očekuje onaj što radi za 15-20k dinara.
Korisnikov avatar
TDI
Banned
Reactions:

Post od TDI »

Znam jedan takav primer gde zena radi bas takav posao kakav si ti Floyd naveo. Ako radi za 15-20 hiljada moze da ocekuje malu penziju, ali ako radi na crno ceo zivot, ne moze da ima nikakvu. Zato kazem da je rad na crno privremeno resenje, mozda da se rese trenutni problemi i da se za to vreme trazi regularan posao.
Slika
„ Све срећне породице личе једна на другу; свака несрећна породица несрећна је на свој начин. ” - Лав Николајевич Толстој
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Na zalost ziva lova koja se tamo zaradjuje nije bas za padanje u nesvest. Inzenjer u autoindustriji na pocetnoj do srednjoj poziciji ima oko 3000 e neto mesecno, i to je u boljim odsecima, ima i oni koji rade za manje. Cak ni pozicije koje su za stepen vise nemaju mnogo vise. Ovo pricam recimo za Minhen konkretno jer mi je drugar tamo, a to je jedan od ekonomski jacih delova DE.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Post od stefanan »

TDI nemoj da se uvredis, ali ti bas nisi popularan na žurkama? Mnogo si brate sumoran i negativan, daj malo se oraspolozi :D
Korisnikov avatar
TDI
Banned
Reactions:

Post od TDI »

Ma daj bre, kakvo vredjanje? :pivo:

Nisam negativan brate, samo suvise realno gledam stvari. Sto ne pripisujem sebi kao dobru osobinu, moram da priznam! Srecom volim da pijem domacu rakiju, pa mi sve pada nekako mnogo lakse. Tada me boli uvo za sve! :D
Slika
Korisnikov avatar
nmaric1993
Reactions:
Pridružio se: 15 Maj 2015, 15:13
Garaža: Volvo v40 1.9 TD

Post od nmaric1993 »

dragvorl napisao:Na zalost ziva lova koja se tamo zaradjuje nije bas za padanje u nesvest. Inzenjer u autoindustriji na pocetnoj do srednjoj poziciji ima oko 3000 e neto mesecno, i to je u boljim odsecima, ima i oni koji rade za manje. Cak ni pozicije koje su za stepen vise nemaju mnogo vise. Ovo pricam recimo za Minhen konkretno jer mi je drugar tamo, a to je jedan od ekonomski jacih delova DE.
Pa ja kad bi radio tamo za tih 3000 kao inzenjer bio bih presrecan :D Sta's vise :D Kad pogledas prosek neki kod nas je oko 500 pocetna dobra pozicija, do 800... Znam i likova koji su radili i za oko 300 evrica...
Za nase uslove i te kako jeste :) Kod nas inzenjer tih 3000 moze mozda da ima samo u nekim internacioanlnim kompanijama i to na visokoj poziciji.. Znam za primer Tetrapak-a Gornji Milanovac generalni direktor ima 5000 fixno plus dodaci, inace masinski inzenjer. :D Ovi ostali imaju preko 1000, ali ne verujem da imaju vise od 2k.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

aleksa napisao:Pa ni ne kazem da je rekao...

Samo kazem da se Dresden uvek spominje kao neko "cudo nevidjeno"...
Pronađi slike i videćeš da je izgledao kao Hirošima.

Spominjem ga jer sam više meseci godišnje provodio tamo i veoma dobro upoznao grad. Krivo mi je što više ne odlazim, nego u bavarsku selendru.

Tapatalk
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Pa da, ali ti ne kosta garsonjera 700e i cekas na nju da je iznajmis. 3000e pricamo o gornjoj granici, prosek je manji, pricam za masince, ne IT ili nesto tako. Masinci rade i za 20-ak hiljada dinara na zalost u NS, to mi je poznata cinjenica.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
aleksa
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 13:33

Post od aleksa »

nidza napisao:
aleksa napisao:Pa ni ne kazem da je rekao...

Samo kazem da se Dresden uvek spominje kao neko "cudo nevidjeno"...
Pronađi slike i videćeš da je izgledao kao Hirošima.

Spominjem ga jer sam više meseci godišnje provodio tamo i veoma dobro upoznao grad. Krivo mi je što više ne odlazim, nego u bavarsku selendru.

Tapatalk
Ja sam viise mislio na to kako se to bombardovanje predstavlja kao neka velika tragedija, zlocin... kako su nemci zrtve itd.
Korisnikov avatar
TDI
Banned
Reactions:

Post od TDI »

Da se manje krade, onda bi i racuni bili manji i razlika izmedju neto i bruto plate manja, samim tim i radnicima veca plata. Bla bi jeftinija hrana i hemija, gorivo...sve. Plate nama uopste nisu male koliko je sve mnogo skupo. A razlog toga sam naveo. I nije problem sto drzava uzima toliki harac, nego sto se slabo radi i stvara.

Koliko samo ima ljudi koji rade kao ja...I svakome da drzava uzme mesecno koliko meni, to je ogroman novac. Nekima uzima manje, nekima vise. Ja sam neki prosek. I niko ne moze da me ubedi da ne moze puno vise drzava da stvori za gradjane(da unapredi privredu, njen brzi razvitak) od ovoga koliko sada radi na tome.

Ne treba mi ni Nemacka i Svajcarska. Najvise bi voleo da mogu da zivim u mojoj zemlji i da zaradjujem samo onoliko koliko mi je dovoljno za normalan zivot. Pa neka se u stranoj drzavi bolje zivi. Ja bi vise voleo da radim ovde za onoliko koliko je dovoljno da normalno zivim i budem sa svojom porodicom i ostalim meni dragim ljudima.
Slika
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Loše si shvatio. Spomenuo sam ga kao primer posleratne izgradnje, kao pokazatelj kakva su sila Nemci, voleli ih ili ne.

Kod nas je taj momentum postojao i nestao zajedno sa SFRJ.

Tapatalk
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

dragvorl napisao:Na zalost ziva lova koja se tamo zaradjuje nije bas za padanje u nesvest. Inzenjer u autoindustriji na pocetnoj do srednjoj poziciji ima oko 3000 e neto mesecno, i to je u boljim odsecima, ima i oni koji rade za manje. Cak ni pozicije koje su za stepen vise nemaju mnogo vise. Ovo pricam recimo za Minhen konkretno jer mi je drugar tamo, a to je jedan od ekonomski jacih delova DE.
2500 - 3000 evra jeste početna inženjerska plata u zapadnoj EU. Ljudi precenjuju te zemlje pa misle da je moguće kao i nekad, fizičkim poslovima zaraditi kuću od 300 m2 u otadžbini i Merc 123. Ta vremena su odavno prošla ali to ne znači da su ove plate loše ili za nijansu bolje nego u Srbiji... naprotiv, u odnosu na plate u Srbiji i jeste lova za padanje u nesvest. Jedan inženjer koji radi za 3k evra može da kupi stan od 300k na kredit, nov auto srednje klase i da mu ostane za život. Za porez koji mu država uzima dobija X puta bolji servis nego u Srbiji... bolje zdravstvo, školstvo, infrastrukturu, bezbednost, perspektivu itd.
Korisnikov avatar
TDI
Banned
Reactions:

Post od TDI »

Tamo imas obaveze da placas drzavi dazbine, ali i drzava ima obavezu da se ponasa adekvatno prema tebi. I naravno imas bolje sve ovo sto si naveo. Nekretnine jesu skupe kod njih. Mozda i komunalije. Ali zato nije luksuz normalno ziveti. I priustiti sebi solidan auto, odvesti porodicu na letovanje i tome slicno.

Zamisli da imas kredit za stan, kredit za auto i uvek tako po neki kredit za nesto da uradis u kuci i za kucu,...a na sve to da uzivas. To u Srbiji da li moze 10% ljudi. A u Nemackoj ili Svajcarskoj gde ti zivis verujem da moze mnogo vise.
Slika
Odgovori