Imali smo, nismo znali
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Re: Imali smo, nismo znali ...
Dosta ti je da pogledas i sad kakav odnos prema poslu ima dobar deo zaposlenih a ne u to vreme qrcobolje. Ziveli su kao bubreg u loju a onda kad je postalo klimavo ej ne mozes tako.
Sent from my LG-H440n using Tapatalk
Sent from my LG-H440n using Tapatalk
Mislim da vas buni termin ,,privatizacija''... Ova otimačina nije onaj pozitivni i neophodni proces koji je trebao i ovde da se desi. Pogrešno me kontate kao nekog nostalgičara kome ne odgovara napredak i svaka promena.
Uroše, poprilično sam siguran da ne znaš koliko su '70ih naše firme bile slične sa zapadnim iz iste branše. Ta qrcobolja nije naš izum, već je čisto stvar efikasnog upravljanja poslom. Svi se slažemo da je stari sistem bio neefikasan i da je bilo neophodano postaviti nove gazde. Problem je što je ta potreba iskorišćena da se osmišljeno uzurpira opšte dobro/imovina, ubrzano obezvredi, zaposleni resteraju i na kraju jeftino ,,privatizuje''. Sloba je imao jedu vladu koju su nazvali ,,direktorska'', a zapravo je bila kostur procesa otimačine koji je država započela. Već tu je taj strani faktor po ambasadama delio zadatke.
Ji 4Tze, zar zaista misliš da je priučeni metaloglodač, kad je sišao u Trstenik trebao da se bavi podizanjem opšteg stanja fabrike? Da li tu svest imaju Turci, Srbi i Poljci u nemačkim fabrikama? To je posao gazde i ja sam svestan da je neophodno naći sposobnog koji će dovesti stvari u red, a ovi nisu to ni nameravali.
Možda ti je bliže stanje u bolnicama i domovima zdravlja. Zašto lekari i švesterke ne dovedu svoje ustanove u bar pristojno stanje, zašto nemaju snage i volje za tim? Da li sad treba i Klinički centar da budzašto prodamo Peconiju?
Uroše, poprilično sam siguran da ne znaš koliko su '70ih naše firme bile slične sa zapadnim iz iste branše. Ta qrcobolja nije naš izum, već je čisto stvar efikasnog upravljanja poslom. Svi se slažemo da je stari sistem bio neefikasan i da je bilo neophodano postaviti nove gazde. Problem je što je ta potreba iskorišćena da se osmišljeno uzurpira opšte dobro/imovina, ubrzano obezvredi, zaposleni resteraju i na kraju jeftino ,,privatizuje''. Sloba je imao jedu vladu koju su nazvali ,,direktorska'', a zapravo je bila kostur procesa otimačine koji je država započela. Već tu je taj strani faktor po ambasadama delio zadatke.
Ji 4Tze, zar zaista misliš da je priučeni metaloglodač, kad je sišao u Trstenik trebao da se bavi podizanjem opšteg stanja fabrike? Da li tu svest imaju Turci, Srbi i Poljci u nemačkim fabrikama? To je posao gazde i ja sam svestan da je neophodno naći sposobnog koji će dovesti stvari u red, a ovi nisu to ni nameravali.
Možda ti je bliže stanje u bolnicama i domovima zdravlja. Zašto lekari i švesterke ne dovedu svoje ustanove u bar pristojno stanje, zašto nemaju snage i volje za tim? Da li sad treba i Klinički centar da budzašto prodamo Peconiju?
Zapravo za većinu stvari jesu. Nađu oni lako budale koji će da izvršavaju ono što je spolja neko isplanirao, a da ti koji izvršavaju možda toga nisu ni svesni. Npr. osnivanje Jugoslavije, prelazak Jugoslavije u ruke komunista, raspad Jugoslavije i mnogi događaji pre i posle toga. Evo i trenutnog primera u Srbiji: Kada su prethodnu vlast iscedili koliko su mogli, doveli su na vlast novu. Da li je ucenjen, plaćen, lud, ili više od ovih stvari istovremeno - ne znam, ali sve dok Veliki Vođa ukida institucije Srbije na Kosovu i priznaje, korak po korak, tu tvorevinu kao državu, sa Zapada će ga hvaliti i tapšati po ramenu. Jako je naivan ako misli da njega neko tamo poštuje više, nego npr. Miloševića.Ji 4Tze napisao:Mda, strani faktori vazda krivi
Da se vratimo na IMR/DMB. Osnovana 1927. pod nazivom Industrija aeroplanskih motora AD, Rakovica. Već 1928. počinje da proizvodi prvi avionski motor u Jugoslaviji, Gnome-Rhone Jupiter (po licenci). Zvezdasti, 9 cilindara, zapremine 28726 cm^3, sa mehaničkim jednostepenim kompresorom i snagom od 420 ks. Aluminijumski blok, težina motora 301 kg. Evo dve slike koje sam napravio u Muzeju vazduhoplovstva u Surčinu (klik na plus, pa na view image za punu veličinu - 1920x1440):

Ne vidi se lepo pločica na drugoj slici, jer je zaklanja šipka koja gura ventile (tzv. push-rod sistem, kod zvezdastih motora valjda samo tako i može).
Jugoslavija (i prva i druga) je bila zemlja srednje veličine, koja je mogla očekivati da bude neki značajan faktor. Ove sada državice su suviše male, da se mogu nadati bilo čemu. Od njih su napravljene EU kolonije, a narod (svaki) je dovoljno glup da se njime može lako manipulisati. Posebno što "materijala" za to na Balkanu ima dovoljno, a to je etnička i verska mržnja kojom mogu upravljati po potrebi i tako nas zauvek držati pod kontrolom.
Ђенерал Јанковић
- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Ja ti kažem da je još sedamdesetih u DMB bilo krađe nafte iz generatora pa nestane struje pa ne radi generator pa se ohladi tona gvožđa u onom velikom iz čega se lije. Pa onda jeftin pesak pa krpi blokove pa norma ne može da se dostigne pa se juri pa pola blokova škart itd. Znam sta pričam.
RN3 Pro via TT
RN3 Pro via TT
- methane.master
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
- Garaža: Clio III ph2 1,2 16V
Naravno volimo da se sećamo samo lepih stvari. E ljudi, da se ne lažemo... I tada je bilo prilično rasulo u većini firmi. Znalo se da vodi u propast i svako normalan je priželjkivao da se to reši odje*avanjem od "samoupravljanja". Druga je stvar što je kasnije usrana motka i gde nije moralo. 
Sent from mTalk

Sent from mTalk
Širim haos!
To se zove kriminal, a doprineo je i javašluk prema društvenoj imovini. Naravno da bi pravi gazda poboljšao situaciju u tim firmama da je došao sa konstruktivnom namerom i ja sam iskreno navijao za to.
Ona ,,privatizacija'' koja je protutnjala Srbijom opustošila je desetine manjih gradova i oterala celu generaciju da se snalazi po Bg i inostranstvu. Ostali su samo opštinari, penzioneri i lenguzi koji ih koriste.
+1@Snork
Ona ,,privatizacija'' koja je protutnjala Srbijom opustošila je desetine manjih gradova i oterala celu generaciju da se snalazi po Bg i inostranstvu. Ostali su samo opštinari, penzioneri i lenguzi koji ih koriste.
+1@Snork
- Ji 4Tze
- Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
- Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain
Snork, ne reče na plastičnom primeru, pitao sam gore... dve fabrike jedna do druge, jedna procvetala druga propala, kako je to moguće kad je strani faktor bitan razlog propadanja?
Veljo, ti si isto rastao u vreme samoupravljanja, zašto ti iz Trstenika, drugi iz Milanovca, Čačka, Kragujevca nisu svi uspeli kad nisu svi propali?
Mnogo veći faktor raspada je qrcobolja nego strani. Što bi se zaposleni brinuo kad firma isplaćuje od subvencija ili drugih poklona.
Veljo, ti si isto rastao u vreme samoupravljanja, zašto ti iz Trstenika, drugi iz Milanovca, Čačka, Kragujevca nisu svi uspeli kad nisu svi propali?
Mnogo veći faktor raspada je qrcobolja nego strani. Što bi se zaposleni brinuo kad firma isplaćuje od subvencija ili drugih poklona.
Boringly average, but also perfect for school run mums
J, ne znam dal' me razumeš, ja se grozim samoupravljanja i društvene imovine...
Samo ponavljam da ono što se do skoro nazivalo ,,privatizacija'', a od skoro ,,strana investicija'' je paravan za otimačinu opštih dobara - od fabrika, banaka, do zemljišta sada. Spregnuta akcija političara i bumbara da nešto naše postane njihovo - za male pare. A trebalo je biti državno, pa onda eventualno prodati dok funkcioniše i nešto vredi.
Da, postoje primeri koji su izbegli zlu sudbinu ko zna kako...
Samo ponavljam da ono što se do skoro nazivalo ,,privatizacija'', a od skoro ,,strana investicija'' je paravan za otimačinu opštih dobara - od fabrika, banaka, do zemljišta sada. Spregnuta akcija političara i bumbara da nešto naše postane njihovo - za male pare. A trebalo je biti državno, pa onda eventualno prodati dok funkcioniše i nešto vredi.
Da, postoje primeri koji su izbegli zlu sudbinu ko zna kako...
Ne znam za konkretne fabrike. Govorio sam o višem nivou, npr. uspostavljanje ili rasturanje države, ili dovođenje podobnih ljudi na vlast. Kad te stvari nisu dobre, onda se lako uruše i one ispod njih. Dao sam i primer kako je ista fabrika funkcionisala u kapitalizmu, kada je poslovala sa profitom i proizvodila za tadašnje vreme vrhunsku tehniku.
Ђенерал Јанковић
- Ji 4Tze
- Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
- Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain
To je vec prica iz proslosti, ne treba preterivati. Pogotovo sa visim nivoima ako je na nizim raspad. Ne mozes vazda kriviti strance za domacu nebrigu.
Veljo, ja samo zelim da prestanemo gledati na strani faktor kao bitan faktor - treba od sebe krenuti.
Pa kako je nekim fabrikama uspelo i dalje a nekima nije - dakle nije do stranog faktora.
Pre ce biti da nismo bili konkurentni, nije isto prodavati serpe i delove za automobile i traktore ili avione, kad bi se lozili da to umemo. Umeli mozda jesmo ali sve je to davno proslo vreme.
S druge strane, qrcobolja je na nivou drustva. Svi nesto kukaju a niko dupe da mrdne, pa ne zivimo u diktaturi. Neko mora da pusti lisice u kokosinjac, zar ne?
Veljo, ja samo zelim da prestanemo gledati na strani faktor kao bitan faktor - treba od sebe krenuti.
Pa kako je nekim fabrikama uspelo i dalje a nekima nije - dakle nije do stranog faktora.
Pre ce biti da nismo bili konkurentni, nije isto prodavati serpe i delove za automobile i traktore ili avione, kad bi se lozili da to umemo. Umeli mozda jesmo ali sve je to davno proslo vreme.
S druge strane, qrcobolja je na nivou drustva. Svi nesto kukaju a niko dupe da mrdne, pa ne zivimo u diktaturi. Neko mora da pusti lisice u kokosinjac, zar ne?
Boringly average, but also perfect for school run mums
Naravno da strani faktor deluje putem ambasada, a tapšanje po ramenu na raznim samitima i forumima je samo potvrda obavljenog posla. Niži nivoi automatski ravnaju vrstu u stroju...
Ovde zive cigancine najobicnije koje samo trpaju pod guzicu, da im sad bude dobro, a za sutra ko ga jebe. Takvi su ziveli u SFRJ, takvi zive i sada u Srbiji.
Onda je bilo jebeno, zbog mnogo opasnije sluzbe pa se lako glava gubila
Nemacka je bila sravnjena sa zemljom doslovce, posle svega sto su uradili. Za 40g su zaboravili Hitlera i ponovo postali vladari 1990. godine.
Mi posle 40g i dalje spominjemo Tita i kako je on sve sjebao. Nije nego.
Jedini krivac ovde je zapravo narod i niko vise. Pa nije niko sa marsa pao ovde i sjebao sve.
Tito i partija su bili face, jer tu toliko dugo uspeli da slede svoje ideale i snove, sto je ovde prilicno tesko. Bez da polemisemo o tim idealima, ne zanimaju me.
I Slovenijom su upravljali komunisti. Jel neko skoro bio tamo?
Onda je bilo jebeno, zbog mnogo opasnije sluzbe pa se lako glava gubila

Nemacka je bila sravnjena sa zemljom doslovce, posle svega sto su uradili. Za 40g su zaboravili Hitlera i ponovo postali vladari 1990. godine.
Mi posle 40g i dalje spominjemo Tita i kako je on sve sjebao. Nije nego.
Jedini krivac ovde je zapravo narod i niko vise. Pa nije niko sa marsa pao ovde i sjebao sve.
Tito i partija su bili face, jer tu toliko dugo uspeli da slede svoje ideale i snove, sto je ovde prilicno tesko. Bez da polemisemo o tim idealima, ne zanimaju me.
I Slovenijom su upravljali komunisti. Jel neko skoro bio tamo?
- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Ja sam bio. Svemir za Srbiju u svakom smislu koji se može iskusiti. Al njihove komuniste je postavila nemačka ambasada i oni su bolje radili. A nama su dali neke komuniste iz Jakutije pa nam je zato bilo loše. Strana ambasada. Jbt koji mindfuck.
RN3 Pro via TT
RN3 Pro via TT
Samo se nisu naguzili spuštenih pantalona k'o mi...
Tek bi bio mindfuck da se zamenimo sa njima teritorije