Auto-klima

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Re: Auto-klima

Post od shandu90 »

Sto bi se usmrdela ako iskljucis par minuta pre gasenja auta i ostavis samo ventilaciju da duva?

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Automatksa klima, cemu li sluzi pozicija AUTO :rofl:

AUTO se lepo ukljuci kada se kupi prevoz i vise ne dira, for life iauta ako je iole korektno fabrika napravila sve sama prepoznaje i ukljucuje /iskljucuje da ostvari perfektnu mikroklimu u autu svih 365 dana godisnje.

Ponekad je potrebno promeniti setovanje temperature ako klima ne prepozna odmah potrebne korekcije, to je vec do losije izvedbe regulacije rada same klime tj proizvodjac malo omanuo u softveru za klimu.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Meni ne odgovara auto, jer smanji duvanje, a ja volim da regulise temperaturu temperaturom vazduha, a ne kolicinom vazduha.
Stavim na 4 ili 5 crtica, a temp na 22 i super.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Automatika regulise i temepraturu kao i kolicinu vazduha na AUTO, barem je tako kod Volvo sistema.
U pocetku ledeno duva na maksimumu a posle polako pusta mesavinu toplog i hladnoguz smanjenje ventiatotora i time napravi da bude neosetna regulacija a opet komforna mikroklima.
Rashladjuje koliko treba a ne "ubija" po putnicima.

Na Pezou potpuno drugacije, AUTO duva na pocetku hladno i slabasno a onda pojaca duvanje i za nijansu poveca temperaturu. Recirkulaciju nisam uspeo da primetim da ikada ukljucuje pri hladjenju, cak i kada je vrelo unutra nakon stajanja na Suncu.
Znatno sporije rashladi kabinu, a prejako duva direkt u putnike dok odrzava zadato.
Poslednja izmena od ljubitelj u 15 Jun 2019, 16:33, izmenjeno 1 put ukupno.
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

Ja kada ukljucim AUTO nakon paljenja auta, klima ubija koliko duva, pareza facijalis u najavi. Znaci moram ga prvo rashladiti bez auto pa onda ukljuciti auto.

Samo mi nije jasno ako ukljucim neku temp bez auto, kako ona radi jer ne smanjuje sama jacinu duvanja.
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Ogi, ja kad krenem kolima, otvorim prozore prvih 2-3 minuta da ode na sparina. Posle na auto stavim 23-24 stepeni i ne duva da ti glavu otkine. Posle nekog perioda stavim na 22. Ako odmah staviš na 22, duvaće punom brzinom hladno sigurno 10 minuta. Bolje kreni od 24 stepeni, pa smanjuj. Al prvo s otvorenim prozorima minut-dva da ode taj 60 stepeni vazduh
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Bez Auto moda, klima regulise temperaturu vazduha, a ma osnovu unutrasnje temperature auta, i senzora sunca (ono malo okruglo po centru table, ispod soferke).

Gesendet von meinem CLT-L29 mit Tapatalk

ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Ja drzim stalno na 22 eventualno 23, odma duva ledeno i jako ali najvise po staklima a tek vrlo malo direktno na putnike.
Bocna stakla na koja duva hladno se time brzo rashlade i bude odmah prijatnije i izgubi se onaj neprijatan osecaj kao da stakla greju.
Raniji modeli su u tom rezimu aktivirali i jako hladjenje volana, nazalost ja nemam funkciju hladjenja volana (stednja) koja je izbacena.

Da, AUTO regulise rad po osnovu senzora spoljne temperatura, senzora unutrasnje temperature i senzora osuncanosti pa izracuna na osnovu zeljene koliko jako i koje temperature treba da ubacuje , i gde tacno vazduh.
Ako je podeseno na recimo 22C a senzor osuncanosti prepozna da je auto direkt na Suncu onda AUTO smanji tih 22C za -3C i ponasa se kao da je odabrano 19C, tj hladnije i jace duva nego da je auto na 22podesen ali u hladu.

Kako se rashladjuje auto tako AUTO regulise polagano na 20C pa na 21 i na kraju odrzava na 22C optimalni rad sistema.
Poslednja izmena od ljubitelj u 15 Jun 2019, 16:43, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

ikac2000 napisao: 15 Jun 2019, 16:35 Bez Auto moda, klima regulise temperaturu vazduha, a ma osnovu unutrasnje temperature auta, i senzora sunca (ono malo okruglo po centru table, ispod soferke).

Gesendet von meinem CLT-L29 mit Tapatalk
Tako je, funkcije koje ne prebacis na manual ostaju auto.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Ljubitelju, ako klima smanji za -3, znaci da sa 22 poveca na 25c :)

Upravo ono sto sam i rrkao, necu da mi klima smanjuje divanje, hocu da duva uvek jednako.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Smanji za 3C nanize od postavljenog, upravo sto oseti jako Suncevo zracenje.
Sa 22 na skali radi kao da je 19.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Duzi put uvek na auto. Kad udjem u ugrejan auto, sto kaze ogi smanjim samo ventilator.

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

ljubitelj napisao: 15 Jun 2019, 16:30 Na Pezou potpuno drugacije, AUTO duva na pocetku hladno i slabasno a onda pojaca duvanje i za nijansu poveca temperaturu. Recirkulaciju nisam uspeo da primetim da ikada ukljucuje pri hladjenju, cak i kada je vrelo unutra nakon stajanja na Suncu.
Znatno sporije rashladi kabinu, a prejako duva direkt u putnike dok odrzava zadato.
Kod mene potpuno drugacije u AUTO modu. Ubija kako hladi. 0 do 1c pri merenju u servisu. Za par minuta na 38 stepeni od vrelog auta unutra vise nisi znojav. Posle one polemike na zimu, meni se cini da kod tebe ili je drugaciji softver ili vec sta ili ti neki senzori ne valjaju. Meni radi sve kako treba. Tacno radi onako kako si opisao za Volvo,
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
Skipper
Reactions:
Pridružio se: 26 Jul 2016, 21:02
Garaža: Toyota Avensis MK3

Post od Skipper »

Kod mene na almeri kada uključim auto počne da duva na max pošto mi namešteno da hladi na 18° ali to skoro da nikad ne koristim pošto otvorim prozore na par minuta da izađe vreo vazduh pa onda podesim kako meni odgovara.
Sa druge strane zimi često koristim auto mod (bez paljenja klime), namestim na 23° i posle nekog vremena namestim na 21° i to je to.

Sent from my ANE-LX1 using Tapatalk

Korisnikov avatar
dunx81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:20
Garaža: Civic 1.8

Post od dunx81 »

shandu90 napisao:Sto bi se usmrdela ako iskljucis par minuta pre gasenja auta i ostavis samo ventilaciju da duva?

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk
Poenta auto moda je da ništa ne diraš,zato kažem.

t

Odgovori