Ljubo ako sam te dobro razumeo govoris o 3k eura plus pare za letovanje? Ako sam dobro sracunao to mu dodje 38700e godisnje, naspram 24k e u Srbiji. Kolike su vam godisnje kamate na kredite za stan i na lizing? Cena struje ista a grejanje? Hrana je jeftinija, a cena odece, obuce? Koliko kosta skolovanje?
Sa druge strane koliko sati nedeljno radite? Koliko vam je steresan posao? U Beogradu mesec dana odmora godisnje mozes samo da sanjas? Ja se ne secam kad sam imao slobodan vikend. Ovde psihicki i fizicki moras mnogo vise da se das da bi napabircio tih 2k eura. O uredjenosti sistema necu ni da pricam. Jos jednu stvar kad smo se dotakli profesije, koliko u NL zaradjuje jedan kardiolog ili jedan advokat?
Da uzmemo za reper da se gleda normalan zivot cetvoroclane prodice koja zivi u stanu od 100kvm, jedan prosecan noviji auto, pritom placa sve dazbine poput hrane, komunalija, hipoteke, lizinga, da se normalno obalaci i oprema tehnikom, i pritom da ima za jednu nedelju letovanja i jednu nedelju zimovanja.
- Po definiciji ti posao nije stresan - odnosno ne sme da bude - ili firma dobije ozbiljnu tuzbu, e sada to je nemoguce u realnom zivotu, ali generalno gledano nije mnogo stresan koliko moze da bude
- Radis fiksno 8h dnevno max 5 dana nedeljno - vikendi i praznici su zakon
- Godisnje imas 25 radnih dana (kod privatnika) do 80 (koliko sam imao na drzavnom poslu) - moja sestra radi u Americkoj firmi i ima oko 35 radnih dana slobodno
- Kardiolog i advokat (koji su se snasli) zaradjuju ozbiljne pare - sigurno prebacuju 5000eur neto mesecno (ne mnogo - razlike u plati se jako kompenzuju kroz poreze - ali naravno da zavisi od sposobnosti)
- Skolovanje ne kosta nista - cak u osnovnoj skoli ne kupujes knjige, sveske i olovke, a u srednjoj ne kupujes olovke i sveske a sve ostalo dobijas dzabe, fakulteti reda 2000Eur godisnje
- Za klince preko 13 godina imas brdo poslova od raznosenja reklama do rada u prodavnici koji se palcaju 5Eur / h na ruke plus ti drzava jos daje koji euro podsticaj
PS: Neki troskovi:
- Hipoteka stan 110m2 Amsterdam 700Eur-a mesecno
- Stan troskovi oko (odrzavanje, struja, gas, TV, internet, tel, mob) 400Eur
- Kuca (hrana, kozmetika, sitne potrebstine) troskovi 1000Eur
....
Opet sve se svodi na to sta tebi odgovara i gde si se snasao, dzabe sve idealno ako tebi nije lepo

i ako ti krene lose svuda je tesko...