Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od nidza »

Mr.Rotor napisao:Sramota ali tako je.

Ja stvarno ne bih mogao da vozim ovo što vozim i da radnicima dam po 20.000. Bilo bi me sramota.
Zato ćeš uvek biti uspešan u svom poslu. Suština posla je zadovoljan i motivisan radnik, a ne ušteda po svaku cenu.

Motivisan radnik sigurno donosi veći benefit nego ušteda po cenu motivacije.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Ljubo ako sam te dobro razumeo govoris o 3k eura plus pare za letovanje? Ako sam dobro sracunao to mu dodje 38700e godisnje, naspram 24k e u Srbiji. Kolike su vam godisnje kamate na kredite za stan i na lizing? Cena struje ista a grejanje? Hrana je jeftinija, a cena odece, obuce? Koliko kosta skolovanje?

Sa druge strane koliko sati nedeljno radite? Koliko vam je steresan posao? U Beogradu mesec dana odmora godisnje mozes samo da sanjas? Ja se ne secam kad sam imao slobodan vikend. Ovde psihicki i fizicki moras mnogo vise da se das da bi napabircio tih 2k eura. O uredjenosti sistema necu ni da pricam. Jos jednu stvar kad smo se dotakli profesije, koliko u NL zaradjuje jedan kardiolog ili jedan advokat?
Da uzmemo za reper da se gleda normalan zivot cetvoroclane prodice koja zivi u stanu od 100kvm, jedan prosecan noviji auto, pritom placa sve dazbine poput hrane, komunalija, hipoteke, lizinga, da se normalno obalaci i oprema tehnikom, i pritom da ima za jednu nedelju letovanja i jednu nedelju zimovanja.
- Po definiciji ti posao nije stresan - odnosno ne sme da bude - ili firma dobije ozbiljnu tuzbu, e sada to je nemoguce u realnom zivotu, ali generalno gledano nije mnogo stresan koliko moze da bude
- Radis fiksno 8h dnevno max 5 dana nedeljno - vikendi i praznici su zakon
- Godisnje imas 25 radnih dana (kod privatnika) do 80 (koliko sam imao na drzavnom poslu) - moja sestra radi u Americkoj firmi i ima oko 35 radnih dana slobodno
- Kardiolog i advokat (koji su se snasli) zaradjuju ozbiljne pare - sigurno prebacuju 5000eur neto mesecno (ne mnogo - razlike u plati se jako kompenzuju kroz poreze - ali naravno da zavisi od sposobnosti)
- Skolovanje ne kosta nista - cak u osnovnoj skoli ne kupujes knjige, sveske i olovke, a u srednjoj ne kupujes olovke i sveske a sve ostalo dobijas dzabe, fakulteti reda 2000Eur godisnje

- Za klince preko 13 godina imas brdo poslova od raznosenja reklama do rada u prodavnici koji se palcaju 5Eur / h na ruke plus ti drzava jos daje koji euro podsticaj

PS: Neki troskovi:
- Hipoteka stan 110m2 Amsterdam 700Eur-a mesecno
- Stan troskovi oko (odrzavanje, struja, gas, TV, internet, tel, mob) 400Eur
- Kuca (hrana, kozmetika, sitne potrebstine) troskovi 1000Eur
....

Opet sve se svodi na to sta tebi odgovara i gde si se snasao, dzabe sve idealno ako tebi nije lepo :) i ako ti krene lose svuda je tesko...
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2014, 21:42
Garaža: ПОЛУПРЕМИЈУМ

Post od Mr.Rotor »

Ali problem je kod naših ljudi što bi većina da radi nešto lagano i bez cimanja za 25.000 nego da radi više i teže za 50.000 ili 60.000.

Malo malo pa primimo nekog klinca i on pobegne za dva dana. Video da se radi ozbiljno i da nema zajebavanja i hvatanja zjala.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

I o motivaciji ljudi kod nas može da se priča iako je to dobrim delom vezano za primanja.

Kako ovde i najveće barabe iz ex yu na baušteli rade kao mašine? +5000 lako motiviše svakog :)
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:

Post od Mr.Rotor »

Da je tako svi bi odavno pobegli preko. Znam par drugara koji su išli u Švicu na po koji mesec i brzo se vraćali razočarani.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Ja svaki put kada se za EU prica o platama preko 3500Eur-a pomislim kako neko fantazira posto se to u NL zaista izuzetno dobija (na skoro svim nivoima)...

Evo neki bruto primeri - neto su za oko 35% manje plate http://www.payscale.com/research/NL/Cou ... nds/Salary
Poslednja izmena od ljuba u 25 Maj 2016, 13:55, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

E, to je već drugi problem.

Zato je neophodan _sistem_ u zemlji i zato zapad bolje prolazi. Treba integrisati ljude koji su lenji, demotivisani i nemaju nikakav viši cilj u životu sem da preživljavaju.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Pa nije lako dobiti papire. Ne pričam o radu na crno za kikiriki kod jugoša.
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:

Post od Mr.Rotor »

Ima i toga, naravno.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Problem je što i tih 50-60.000 realno opet nije ništa. Naravno, daleko je bolje od 25.000 ali u suštini - ništa specijalno zbog čega bi neko "lomio kičmu". Ovde kad imaš 50.000 din maltene kao da treba da si zahvalan poslodavcu što ti eto "daje" toliko kad drugi nemaju ni 30.000. A realno sve zajedno je to sranje na kvadrat i daleko od onoga što je dovoljno za pristojan život, u najboljem slučaju dovoljno tek za pokrivanje osnovnih troškova, a često ni za njih.
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:

Post od Mr.Rotor »

Pa ne mogu ja fizikalcu da dam 100.000 da bi on bio zadovoljan ako zdravstveni i prosvetni radnik imaju po 40.000 ili 50.000.

I ne treba nikoga da ljubi u dupe za taj novac nego da radi dobro posao za koji je plaćen.

Konkurencija daje platu izmedju 20.000 i 30.000, mi plaćamo više ali ne možemo da dajemo evropske plate i da se još pored toga borimo na tržištu sa ostalima.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

A što mu ne bi dao ako ti on to odrađuje a firma dobro posluje i zarađuje? Doktoru ako je malo u njegovoj ordinaciji neka i on dođe pa podmetne leđa ako hoće. To je jednostavno pravo "vrzino kolo" i nema napred u povećanju životnog standarda, kupovne moći i ostalog dok god je tako i traže se opravdanja. Možda bi onda na kraju i tom doktoru povećali platu kad ne bi imao ko to da radi jer svi odoše u fizikalce? :D

TT
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Bas tako - kako ti mozes da imas 100x vecu platu od fizikalca :)

Tu se zapad drasticno razlikuje - npr u moj bivsoj firmi razlika izmedju fizikalca (1600Eur) i direktora (32.000) je dvadeset puta a firma ima 1500 zaposlenih...

A kod manjih firmi taj raspon pada drasticno.... kod manjih firmi ide do par puta...
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Mr.Rotor napisao:Ali problem je kod naših ljudi što bi većina da radi nešto lagano i bez cimanja za 25.000 nego da radi više i teže za 50.000 ili 60.000.

Malo malo pa primimo nekog klinca i on pobegne za dva dana. Video da se radi ozbiljno i da nema zajebavanja i hvatanja zjala.
Na kojoj poziciji primite klinca za 60k mesecno i on pobegne?
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:

Post od Mr.Rotor »

Ne može odmah da ima 60.000 svakako.

Zavisi od pozicije firmi.

Klinci koji završe školu u prvih par meseci imaju 30tak hiljada. Ne mogu da ih izjednačim sa radnicima koji su u firmi decenijama.
Odgovori