Neverovatno koliko su tu optereceni nacionalizmom , pre 40+ godina smo tu letovali i ostala je anegdota kako mom rodjenom bratu psuju Srpsku majku, a on ne zna sta to znaci, jer je imao tada 6-7 godina.Ralee napisao:Moram se sloziti sa tom konstatcijom. Moji su imali kucu u Kastel Luksicu, prelepu, na samom moru. Otisli dole na more, ja sam bio klinac od 5 godina, moja sestra godinu dana maldja, kada su nas deca 10 godina starija gadjala kamenjem zato sto smo iz Beograda, a u bolnici u Splitu nisu hteli da me usivaju jer sam srbin, a svi znamo sta je hipokratova zakletva. Sva sreca majka mi je lekar pa me je ona usivala.
Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Problem nastaje u razlicitim nazivima, ali to su pravno dve odvojene stvari.Floyd napisao:Ja pricam koja je praksa u zapadnim zemljama, kojima i sami tezimo. Kod nas se to razdvaja pa zato, u ime nekih "principa" svakih par desetina godina i bude klanja.stefanan napisao:Ne treba mešati državljastvo i nacionalnu pripadnost.
Kako ljudi koji imaju dvojno drzavljastvo, takođe po toj logici se negiraju nacionalne manjine
U Svajcarskoj se govore tri totalno razlicita jezika (u stvari cetiri, mada taj cetvrti nije mnogo zastupljen), sacinjavaju je prakticno tri razlicita naroda koji su po kulturi blizi narodima cije jezike govore nego jedni drugima. Svi se medjutim izjasnavaju kao Svajcarci.
Dobrovoljno sticanje drzavljanstva neke zemlje je samo zadnja stepenica u dobrovoljnoj asimilaciji.
- TDI
- Banned
- Pridružio se: 12 Dec 2014, 00:52
- Garaža: VW Passat B5.5 Variant
Šahovnica nije ok, niti je branja to rekao. Kako da ne pljuje državu čiji je državljanin, kada ga je ta ista država oterala iz njegove kuće kao kuče, pretpostavljam da je bilo tako. I sta treba da je voli, kuje u zvezde?
- branja
- Pridružio se: 25 Feb 2015, 10:44
- Garaža: jtd,bajo moj; cannondale bad boy
Opusti se. Mi smo ultranacionalisti. Naravno da nisam nigde pljuvao hrvate, jer kao sto rekoh, nisu ljudi krivi, to je masa. Ali su konstantno pod pritisko da nas moraju mrzeti.TDI napisao:Šahovnica nije ok, niti je branja to rekao. Kako da ne pljuje državu čiji je državljanin, kada ga je ta ista država oterala iz njegove kuće kao kuče, pretpostavljam da je bilo tako. I sta treba da je voli, kuje u zvezde?
Mism sta reci kad me brat od strica pita da li mi i rusi zivimo u istoj drzavi jer im je tako receno u skoli.
Ali dosta o ovoj temi jer se pretvara u nesto sto ne valja.
http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/ ... ju.sr.html
a tek ova tuga http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=999681
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Drzavi se izgleda isplati da se samoolesi, skoluju kadar da bi izasao napolje, ekstremno dobra investicija. Znam par masinaca sto su ovde zavrsili faks, prvi posao su odmah nasli napolju. Kakav gubitak resursa. Ovde su i tako mogli da budu crtaci ili komercijalisti.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Pa ovde bi se mnogi usrali u gaće da ne opljunu po svom narodu a državljani su Srbije, treba onda da se odreknu?Floyd napisao:Nelogicno je sto pljuje drzavu ciji je drzavljanin. Jbt, pa rat je i poceo zbog principa "necemo sahovnicu", zbog tih principa je tad sve stavljeno na kocku... a sad jebes principe i sahovnica je ok ako ti ista omogucuje sverc kobasica iz Madjarske (pre deset godina) ili rad na beckim baustelama (danas).TDI napisao:Čovek ima hrvatsko drzavljanstvo, jer je po njegovoj prici rodjen tamo. I to pravo mu pripada. I naravno da treba maksimalno to da iskoristi. I to ne znaci da je on covek bez principa i karaktera. I naravno da će voleti Srbiju i ložiti se na ono sto je srpsko jer je Srbin. Ne vidim sta je tu nenormalno, sizofreno, nelogično itd.

Inače, ja stvarno ne vidim šta je problem ako čovek ima njihov pasoš iz interesa. A pre svega, nisam video da je on nešto ekstremno pisao, bio je u stilu budala ima svugde, šanse za sranje nisu velike ali postoje i to mi ne treba. Šta je tu drugačije od stava dobrog dela?
Što se pasoša tiče, ne znam kakav je to sad princip da moraš da neki narod voliš ako imaš pasoš njihove države? Nema tu nikakvog licemerja, to kako se tretira na zapadu je njihova stvar, kod nas to ima malo drugačije značenje i po tome se gleda da li bi bio licemer u ovom slučaju. Ako bi se decidno izjašnjavao kao nacija te države onda da, u suprotnom ne vidim problem da čovek sebi otvori vrata ako ima dugoročni plan za dalje.
Ako se primeni ta logika može da se ode mnogooo daleko. Npr, zašto je Dzoni radio u tamo gde je radio ako je mislio da su ludaci? Što nije batalio odlazak?
- TDI
- Banned
Tuga u kombinaciji sa žalosti...sta drugo reći?branja napisao:Opusti se. Mi smo ultranacionalisti. Naravno da nisam nigde pljuvao hrvate, jer kao sto rekoh, nisu ljudi krivi, to je masa. Ali su konstantno pod pritisko da nas moraju mrzeti.TDI napisao:Šahovnica nije ok, niti je branja to rekao. Kako da ne pljuje državu čiji je državljanin, kada ga je ta ista država oterala iz njegove kuće kao kuče, pretpostavljam da je bilo tako. I sta treba da je voli, kuje u zvezde?
Mism sta reci kad me brat od strica pita da li mi i rusi zivimo u istoj drzavi jer im je tako receno u skoli.
Ali dosta o ovoj temi jer se pretvara u nesto sto ne valja.
http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/ ... ju.sr.html
a tek ova tuga http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=999681

Poslednja izmena od TDI u 03 Jun 2015, 23:09, izmenjeno 1 put ukupno.
-
- Site Admin
- Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
- Garaža: BMW 118i, CX-60
Veruj mi da sam sebi postavim pitanje svako jutro kada se probudimGrujic napisao:..........zašto je Dzoni radio u tamo gde je radio ako je mislio da su ludaci? Što nije batalio odlazak?

- branja
- Pridružio se: 25 Feb 2015, 10:44
- Garaža: jtd,bajo moj; cannondale bad boy
Moj dobar prijatelj je zavrsio gradjevinski u roku i sa prosekom preko 9. Nasao posao kod profesora sa faksa u njegovoj firmi za 35000. Sad je na brodu i radi kao fotograf. Jedna tetka mi je u Australiji i odlicno zaradjuje kao lekar, a druga u Srbiji i tuga kolika je plata sa svim mogucim dezurstvima.
Ima takvih primera mnogo. Dobro se mi drzimo kao narod sta nas je sve strefilo.
Ima takvih primera mnogo. Dobro se mi drzimo kao narod sta nas je sve strefilo.
Pripadnost naciji se opisuje drzavljanstvom.stefanan napisao: Ne treba mešati državljastvo i nacionalnu pripadnost.
Kako ljudi koji imaju dvojno drzavljastvo, takođe po toj logici se negiraju nacionalne manjine
Kod nas se cesto pomesa nacionalna pripadnost i etnicka pripadnost, pa se moze cuti da u Srbiji postoje Madjari, Albanci, Hrvati i svi drugi iako su oni Srbi po pripadnosti naciji a razlicito im je poreklo etnicke pripadnosti.
A sto je pogresno i u suprotnosti sa opstim shvatanjem tih pojmova. I jednoj drzavi je jedna nacija.
U Nemackoj su Nemci, koji su razlicitog porekla, u Australiji su Australijanci, u Svajcarskoj Svajcarci, itd.
U SFRJ je nacionalna pripadnost oznacavana kao jugoslovenska a sto je i pisalo u pasosu na primer a i popunjavalo se u raznim obrascima kada se nadjes u inostranstvu.
UN su ujedinjene nacije, clanice su drzave a ne etnicke grupe niti je bitna etnicka pripadnost u odredjenju pripadnosti naciji tj drzavi.
Ako imas 2 ili 3 drzavljanstva onda se opredelis koja ces biti nacija, i tu imas osnovne dokumente pocevsi od prebivalista i ID dokumenta (licne karte).
Promenom drzave menjas pripadnost naciji, to je osnovni princip koji je usvojen u svetu.
Kod nas se cesto pogresno uci o tome, i mene su ucili pogresno.
Poslednja izmena od ljubitelj u 03 Jun 2015, 22:58, izmenjeno 1 put ukupno.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Nacionalnost i državljanstvo[uredi VE | uredi]
Pojam državljanstvo treba razlikovati od pojma nacionalnost. Naime nacionalnost označava pripadnost pojedinca određenom narodu. Svaki narod ima svoje sunarodnjake koji ne moraju imati svi isto državljanstvo. Nacionalnost je etnički pojam.
Državljanstvo označava, dakle, pravnu vezu između pojedinca i države. Samo država ima svoje državljane i oni ne moraju bti svi iste nacionalnosti. Državljanstvo ili nacionalnost ne samo da ljudima potvrđuje osjećaj identiteta, već im daje i pravo na državnu zaštitu kao i na druga brojna građanska i politička prava.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Dr%C5%BEavljanstvo
Pojam državljanstvo treba razlikovati od pojma nacionalnost. Naime nacionalnost označava pripadnost pojedinca određenom narodu. Svaki narod ima svoje sunarodnjake koji ne moraju imati svi isto državljanstvo. Nacionalnost je etnički pojam.
Državljanstvo označava, dakle, pravnu vezu između pojedinca i države. Samo država ima svoje državljane i oni ne moraju bti svi iste nacionalnosti. Državljanstvo ili nacionalnost ne samo da ljudima potvrđuje osjećaj identiteta, već im daje i pravo na državnu zaštitu kao i na druga brojna građanska i politička prava.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Dr%C5%BEavljanstvo

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Ne, floyd je jasno opisao.
Nacionalnost je jednako pripadnost drzavi.
Etnicka pripadnost nema nikakvog uticaja na nacionalnost. Etnicka pripadnost je nesto sto se stice prirodnim putem rodjenjem a nacionalnost je slobodno promenljiva pravna kategorija.
Nacionalnost moze da se menja po zelji.
Ko se kako oseca, kojoj etniickoj grupi pripada je nesto sto ne postoji pod pojmom nationality a sto je univerzalni pojam u svetu za nacionalnost i koji je upisan u licna dokiumenta.
Stoga i postoji Svajcarska nacija, UK nacija, Jugoslovneska nacija (postojala), Nemacka i mnoge druge iza kojih ne postoji etnicki narod kao neka definisana homogena grupa.
Kada se igra neka sportska utakmica u individualnom sportu, onda se uvek kaze igra Kanadjanin (teniser potice sa ovih prostora, ime je "nase" ali je on kanadjanin) a ne kaze se igra Srbin/ Hrvat/...
Kod nas bi konacno trebalo da se raskine sa tim pogresnim tumacenjem nasledjenim iz proslosti jer to kako ti tumacis prosto ne postoji u svetu i niko nece razumeti na nacin kako si ti pretstavio.
Kako se neka osoba licno oseca, je potpuno druga stvar i odnosi se na privatno uverenje.
Pred zakonom postoji samo pripadnost naciji, ne postoji pripadnost etnickoj grupi.
Jedna zemlja- jedna nacionalnost je opstoi vazeci civilizacijski princip koji svi razumeju bilo gde u svetu.
Nacionalnost je jednako pripadnost drzavi.
Etnicka pripadnost nema nikakvog uticaja na nacionalnost. Etnicka pripadnost je nesto sto se stice prirodnim putem rodjenjem a nacionalnost je slobodno promenljiva pravna kategorija.
Nacionalnost moze da se menja po zelji.
Ko se kako oseca, kojoj etniickoj grupi pripada je nesto sto ne postoji pod pojmom nationality a sto je univerzalni pojam u svetu za nacionalnost i koji je upisan u licna dokiumenta.
Stoga i postoji Svajcarska nacija, UK nacija, Jugoslovneska nacija (postojala), Nemacka i mnoge druge iza kojih ne postoji etnicki narod kao neka definisana homogena grupa.
Kada se igra neka sportska utakmica u individualnom sportu, onda se uvek kaze igra Kanadjanin (teniser potice sa ovih prostora, ime je "nase" ali je on kanadjanin) a ne kaze se igra Srbin/ Hrvat/...
Kod nas bi konacno trebalo da se raskine sa tim pogresnim tumacenjem nasledjenim iz proslosti jer to kako ti tumacis prosto ne postoji u svetu i niko nece razumeti na nacin kako si ti pretstavio.
Kako se neka osoba licno oseca, je potpuno druga stvar i odnosi se na privatno uverenje.
Pred zakonom postoji samo pripadnost naciji, ne postoji pripadnost etnickoj grupi.
Jedna zemlja- jedna nacionalnost je opstoi vazeci civilizacijski princip koji svi razumeju bilo gde u svetu.
- TDI
- Banned
Biti građanin jedne zemlje je jedan pojam.
Biti pripadnik nekog naroda je drugi pojam.
I ta dva pojma ne treba mešati.
Ko recimo, živi i radi u Nemačkoj, a rođen je u Srbiji...A reši da radi u Nemačkoj regularno, uzeće državljanstvo te zemlje i biće građanin države Nemačke. Ali to ne znači automatski da je on Nemac. O tome da li je Nemac, Srbin, Turčin ili Bugarin...može da se izjasni nezavisno od toga ima li državljanstvo Nemačke.
Biti pripadnik nekog naroda je drugi pojam.
I ta dva pojma ne treba mešati.
Ko recimo, živi i radi u Nemačkoj, a rođen je u Srbiji...A reši da radi u Nemačkoj regularno, uzeće državljanstvo te zemlje i biće građanin države Nemačke. Ali to ne znači automatski da je on Nemac. O tome da li je Nemac, Srbin, Turčin ili Bugarin...može da se izjasni nezavisno od toga ima li državljanstvo Nemačke.
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Re: Одг: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Pa da kao sto oni sto su dosli u Beograd "sa cuke" tek kroz par generacija postaju beogradjani.