Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2014, 21:42
Garaža: ПОЛУПРЕМИЈУМ

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od Mr.Rotor »

ljuba napisao:Bas tako - kako ti mozes da imas 100x vecu platu od fizikalca :)

Tu se zapad drasticno razlikuje - npr u moj bivsoj firmi razlika izmedju fizikalca (1600Eur) i direktora (32.000) je dvadeset puta a firma ima 1500 zaposlenih...

A kod manjih firmi taj raspon pada drasticno.... kod manjih firmi ide do par puta...
A izmedju fizikalca i vlasnika????

Ovo je privatna porodična firma...
Korisnikov avatar
nmaric1993
Reactions:
Pridružio se: 15 Maj 2015, 15:13
Garaža: Volvo v40 1.9 TD

Post od nmaric1993 »

Floyd napisao:
Mr.Rotor napisao:Sramota ali tako je.

Ja stvarno ne bih mogao da vozim ovo što vozim i da radnicima dam po 20.000. Bilo bi me sramota.
Ispravno razmišljanje. Pored toga podižeš produktivnost.

Još uvek nisam privatnik ali moje je mišljenje da je štednja na zaposlenima ekvivalentna štednji na gumama i kočnicama, kad pričamo o automobilima.

Što se trgovine tiče, čuo sam i veće bisere. Na jugu Srbije radnici dobiju deo plate na račun a deo imaju pravo, tačnije obavezu da potroše kod "gazde" :ccc:
Ima toga delimicno i po jacim firmama. Evo poznata firma Metalac iz G. Milanovca, recimo 13. platu radnicima daju 20k dinara,ali daju kao cek, koji moze da se potrosi samo u njihovim Proleter prodavnicama (posto su u vlasnistvu Metalac holdinga).
A naravno oni se na sav glas hvale kako daju radnicima 13. platu....
Mr.Rotor napisao:Ali problem je kod naših ljudi što bi većina da radi nešto lagano i bez cimanja za 25.000 nego da radi više i teže za 50.000 ili 60.000.

Malo malo pa primimo nekog klinca i on pobegne za dva dana. Video da se radi ozbiljno i da nema zajebavanja i hvatanja zjala.
Evo jedan primer takodje. Drugar jedan sto radi u istoj portirskoj firmi kao i ja, imao platu 26 k mesecno, i nas sef mu sredi u nekoj nadzornoj firmi na autoputu koju obezbedjujemo, posao za 60k mesecno, ali ima da se radi, fizikalise, kolica, tovarenje uzoraka itd, ali ima i dobru platu+sluzbena kola za posao-kuca... Radio 3 dana i vratio se kod ovog naseg sefa i molio ga da se vrati kod nas, jer mu lakse da palamudi za 26k nego da radi za 60k.... Mada njemu su matori dobrostajeci, pa mu nije hica, jer uvek moze, i uzima od njih i ako ima 26 godina, sto jel' oni i dozvoljavaju....
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Jos manje - posto vlasnik u sustini zaradjuje manje od direktora - on ima obicno vise firmi.... a i ima manju odgovornost. Pa pogledaj na akcije - prosecni prihodi po akciji su ti do max 10-tak posto godisnje (manje vise) - pricam za manje firme...
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Ko misli da je lako biti privatnik neka proba pa neka onda da misljenje.
Nikada nisam radio za drugog, osim kao spoljni saradnik i nesto malo na par dana dok sam bio student. Niti bih zeleo da radim jer vec 12 god sam odlucujem sta cu i kako cu, pa bi mi verovatno bilo tesko da se prilagodjavam necijim hirovima i idejama koje ja ne smatram ispravnim.
Ali zato biti privatnik i ako hoces da ti ostane nesto u steku danas, moras giljati ceo dan, raditi i sam a ne piti kafu, raditi subotom a vikend pocinje u subotu kasno poslepodne. Ovo je moja radna nedelja, nisam nista dobio, nasledio posao, nisam u politici, ne ulizujem se pojedincima niti dajem procenat da bi me progurali niti planiram.
Ne mislim da li cu platiti racune, da li cu imati sta da jedem, da li cu imati za registraciju i popravku auta, da li cu ici 10-15dana na odmor i od cega. Ali ne bahatim se, nemam svoj poslovni prostor i ko zna kad cu ga imati jer mi treba 100-120.000e za plac/kucu na boljoj lokaciji zbog delatnosti. A banka nece da sa kredit na toliki ili priblizan iznos, iako bih mogao da servisiram ratu na 20-25god od 500e jer i sad placam 400 za prostor.
I tako, para ima za nerazmisljanje sta cu pojesti, popiti, letovati ali vreme slobodno nemam, glava boli, kicma boli, drzava i propisi svako malo traze da placas novih 10-15e mesecno, a ne daju ti nista.

Послато са LG-D855 уз помоћ Тапатока
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Mr.Rotor napisao:Ali problem je kod naših ljudi što bi većina da radi nešto lagano i bez cimanja za 25.000 nego da radi više i teže za 50.000 ili 60.000
U ovo sumnjam, ali možda si imao sa takvima iskustva.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
schonenk
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2014, 15:56
Garaža: honda civic ep3, honda civic ek3

Post od schonenk »

Dosli smo u zanimljivu situaciju da se preduzetnici pravdaju za niske plate. Ja mislim da je to posledica opsteg stanja privrede i drustva, tako da ovde nije ni relevatno. Danas u Srbiji je premija imati posao.

Cinjenica je da je da postoje ogromne disproporcije. Sa druge strane, u Bg po periferiji postoje desetine hiljada ljudi koji traze svoju sansu.

Ja radim za privatnu firmu i sto je zalosno i ovde funkcionisu veze i vezice za zaposljavanje, masovno. Komplet sistem je urusen. Mogu misliti sta je u javnim preduzecima. Verovatno 10 ljudi na jedno nepostojece mesto.
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2014, 21:42
Garaža: ПОЛУПРЕМИЈУМ

Post od Mr.Rotor »

Nisam video da se neko pravda.

Takođe mislim da 40.000 za fizikalca sa srednjom i bez iskustva nije loša plata.

Vi kad pootvarate privatne forme delite platu po 1000€ čistačicama.
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Te veze i vezice su svuda u svetu, ne samo kod nas. Samo se tamo zovu preporuke. I ja bih uvek zaposlio nekog dobrog po preporuci nego nekog levog koji je slican kandidat.
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
schonenk
Reactions:

Post od schonenk »

Pricam o preporukama tipa dobre smo drugarice, prijatelji ili smo rodbina.
Korisnikov avatar
schonenk
Reactions:

Post od schonenk »

Mr.Rotor napisao:Nisam video da se neko pravda.

Takođe mislim da 40.000 za fizikalca sa srednjom i bez iskustva nije loša plata.

Vi kad pootvarate privatne forme delite platu po 1000€ čistačicama.
A sto se ti pravdas kad te niko ne napada?
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Day Walker napisao:Te veze i vezice su svuda u svetu, ne samo kod nas. Samo se tamo zovu preporuke. I ja bih uvek zaposlio nekog dobrog po preporuci nego nekog levog koji je slican kandidat.
Ja nisam hteo da zaposlim prijatelja i brata od tetke, a mogao sam. Prijatelj ima firmu u Austriji i kod njega uvek ima mesta da se radi. Ali nije bilo šanse da ga pozovem za njih, jer znam da bi se raspravljali kasnije, jer uopšte nisu dobri radnici + ovaj rodjak mi je sumnjiv, kvazikrimos, a ta firma katkad u magacinu ima 200k eura robe.
Ne može čovek za svakoga da garantuje.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Zato sam i naglasio dobrog tj kvalitetnog kandidata. Ne bih ni ja preporucio nekoga za koga znam da je neradnik ili mutljavina.
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
sasa lbg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:11
Garaža: citroen C5 ,passat B3,citroen C3,vw caddy
Kontakt:

Post od sasa lbg »

Saša napisao:A što mu ne bi dao ako ti on to odrađuje a firma dobro posluje i zarađuje?

TT
Verovao ili ne za neki jednostavan posao za koji konkuriše i najveći br. ljudi u 90 % slučajeva dodjes u situaciju da kad radnika platis vise od proseka za taj posao (jer zelis da ga nagradis ono i ti si dobro zaradio)ne dobiješ ama bas ništa cak dodjes u situaciju da ti bolje radi za 25 k nego za 40 k.
Zvuci suludo ali ko nije probao znam sa ne veruje.
Tako da je Rotor u pravu.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Samo nesrećan izbor ljudi, nije to nikakvo pravilo.

TT
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Apsolutno nije u pravu, niti to sto ti sada kazes moze da se uzme za bilo sta, osim za redak izuzetak.

To sto neko da minimalac nekome, radi samo zato sto mu se moze i sto ima hiljadu ljudi koji cekaju u redu.

Cale majstorima daje po 52.000 dinara i jos dobijaju procenat od svake klime koja se ugradi, imaju dorucak, rucak i sokove besplatno, sto svi tu zajedno spremaju, dakle kuvano obicno i kvalitetno, posto to i moj cale jede.
Za posao treba srednja skola, a cak par najboljih radnika su mu bili sa osnovnom skolom, pa im je dao i auto da koriste, kao i gorivo, a jos su zanat kod njega naucili.
Cale zimi ne zaradjuje, duguje kirije za lokal koje izmiri leti, ali radnici nema sanse da ne dobiju platu na vreme.

Sent from my Sony
Poslednja izmena od Xepoj87 u 25 Maj 2016, 15:54, izmenjeno 2 puta ukupno.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Odgovori