Vazduhoplovi

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Re: Vazduhoplovi

Post od ftj »

Opštepoznata činjenica da šoferi uvek sve znaju.

To što su poreski obveznici finansirali jat bar 20 godina se nekako uvek ispusti iz priče.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

'Ajde, ne zezajte se, ovo su ozbiljne teme. :) Svi znamo šta je JAT nekad bio, a šta je od svega toga ostalo... Da sam bogat kao neki naši zemljaci (u zemlji i inostranstvu) kupio bih JAT i potrudio se da mu vratim staru slavu. Ponavljam - svi JAT-ovi letovi su uvek puni, potražnja je veća od ponude. Idealni uslovi za sticanje profita i brz rast. Samo treba iznajmiti/kupiti avione.

Sećate li se ovih kratkih reklama: :D

http://www.youtube.com/watch?v=38U0FyWvH-k
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Jel veci avion na mapi znaci da je na vecoj nadmorskoj visini a manji na manjoj?

TT post.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Ako misliš na ono što je poslao Geza (slika sa flightradar sajta), veći avion znači upravo to - veći avion. :) Slika bi trebalo da bude proporcionalna stvarnim dimenzijama, a vidi se i broj motora.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

ne znam jel smem da kazem da se kad kliknes misom na svaki avion sa strane ti izadje dosta podataka o njemu, izmedju ostalog i visina, ako nju trazis...
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

ftj napisao:Opštepoznata činjenica da šoferi uvek sve znaju.

To što su poreski obveznici finansirali jat bar 20 godina se nekako uvek ispusti iz priče.

U prvoj recenici si pokazao koliko si nevaspitan, a u drugoj koliko ne znas.
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Korisnikov avatar
dragan
Reactions:

Post od dragan »

ko na filmu...
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Korisnikov avatar
dragan
Reactions:

Post od dragan »

lepo, svaka cast...

sad sam imao prvi emergency ove godine, strefila srcka neku zenu, pa su trazili sletanje u beograd ( u pitanju je bio prelet, destinacija istanbul, turska kompanija ), ali je dosla sebi, iskopali su i nekog doktora u avionu, pa su se pre sletanja predomislili i otisli dalje...
nadam se da ce zena biti dobro...
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Ne znam jel smem da kazem, kako cudan emergency i kako cudna odluka pilota :think:
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:

Post od dragan »

evo smes da kazes.. mozes i da objasnis zasto tako mislis, slobodno... :)
ja mislim da se zena malo prepala ili sta vec, ili joj je pozlilo, jer koliko znam srcani napad ne prolazi bas tako olako. mozda gresim, nisam sveznajuci, niti je moje da se razumem u medicinu... u svakom slucaju sa ovim ishodom su svi srecni i zadovoljni...
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Onako..... soferski gledano, malo mi je :zbunjen: , nista vise.
Verujem da ima pametnijih i skolovanijih, tako da ne bih iznosio MHO.
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Evo malo soferskih prica koje neki mogu smatrati edukativnim, a u nekima ce jos vise podgrejati raznorazne komplekse.

Cisto zbog toga sto se lako zaboravilo, a ne bi trebalo, te se sada u mnogim komentarima na mnogim sajtovima mogu pronaci floskule "nece vise poreski obveznici da finansiraju Jat" (BTW, nisam uposlenik Jat). Uglavnom pisane od strane tada mladjanih osnovaca/srednjoskolaca, pakosnih dusa, nesvrsenih pilota, odbijenih na VLK, spisak je dug...

Kako je vazduhoplovstvo najranjivije, nekih par nedelja pre nego sto su Srbiji uvedene sankcije, po nalogu "zapadnog faktora" avionima Jat nije dozvoljeno da lete van granica tadasnje zemlje. Sankcije su uvedene tek kasnije.

Nekoliko dana nakon pocetka bombardovanja, a na osnovu dojava da ce i avioni biti gadjani - bez ikakve nadoknade, ili opisa takve duznosti u aneksu o radnom odnosu, a izlozeni visokom riziku - Jat piloti (ili soferi, kako ih neki prepoznaju) seli su u avione i u niskom letu, van kontrolisanih zona preleteli 8 aviona u prijateljske susedne zemlje. Vise o ovome moze se procitati u:
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ak ... -iz-Boinga

Tih osam aviona iznajmljeno je Africkim i novoosnovanoj sestrinskoj aviokompaniji Jat - MAT.
Cena sata leta u wet lease je u to vreme bila oko 2500usd/h a jedan avion je leteo oko 400 sati u Africi.
Odnosno, dok u Srbiji cveta siva ekonomija a fabrike propadaju jedna za drugom 8 jatovih aviona kao osam fabrika ubacuju u Srbiju nesto manje od 8 miliona dolara mesecno. Da li se novac deli gradjanima za plate ili ga uzima rezim, to soferu-piscu ovih redova nije poznato.

U toku ratnih dejstava najvece vojne akcije izveli su civilni piloti Jat, uz duzno postovanje prema uzaludno izgubljenim zivotima nasih vojnih kolega, o cemu su Srbi tako lako zaboravili a o kom sindromu je najbolje pisao Dr. Arcibald Rajs.

Zaplenjeni B707 A. Kikasa pred nosem zengi iz Zagreba su izvezli piloti Jat - Steva Popov i Velibor Slavuj. Avion je zaplenjen i u operacije je isao sa Batajnice. Leteli su ga piloti/soferi Jat sava Ostojin i Djuka Dimitrijevic. Napravio je nebrojene letove izvlacenja nasih izbeglica iz Hrvatske i Bosne. Sletalo se na aerodrome nocu i potpuno vizuelno. Sedista su bila povadjena da bi sto vise ljudi moglo da stane. Ponovo dobrovoljno, bez plate ili opisa radnog zadatka u aneksu radnog ugovora.

Jedan DC9 leteo je medijski eksponirani Steva Ignjatovic i jos nekoliko kapetana i kopilota sa muskim posadama cije ime se krije da ne bi imali problema sa drugom stranom (saznali su od domacih izroda, pa su njima i njihovim "cetnickim" porodicama zabranjeni ulasci u bivse republike), izvlaceci civile iz Sarajeva, Mostara, i td. Takodje dobrovoljno i bez nadoknade. Broj letova, radnih sati, poletanja i sletanja preko dozvoljenih tezina i pod pretnjom stingera - nije se gledao.

O tome govori dnevnik jednog stjuarta Jat

....evo jedne epizode iz rada zaplenjenog ugandskog B707. Kao JAT-ov steward leteo sam tim avionom u posadi capt. Steve Popova nekoliko puta za SJJ i odatle vozio Srbe izbeglice za Beograd. Bilo je vrlo opasno i posadu su cinili iskljucivo muskarci. Na avion su muslimani vise puta otvarali vatru a u avionu se cesto nalazilo i duplo vise putnika nego sedista. Narocito je bilo mnogo zena i dece. Avionom su upravljali JAT-ovi piloti koji su imali dozvole za B707. Taj avion je stvarno odradio posao jer je po vise puta na dan je leteo BEG-SJJ-BEG u toku tri-cetiri dana kampanje izvlacenja izbeglica iz SJJ. Svaki put bio je preopterecen do krajnjih granica. Dovoljno je da vam kazem da je bilo strasno i gledati a kamoli ucestvovati...

O nacinu kako novac ulazi u Jat a kako se iznosi, svako ko pogleda ko je sponzor na sahovsko-kosarkaskim turnirima, nastupima svetskih zvezda ili se zamisli sto se svi tuku da udju u UO tog famoznog gubitasa, u koliko ima mozga u glavi, sam ce shvatiti.

Eto, jedno malo secanje jednog sofera, na soferske dogodovstine njegovih kolega, a isprovociran pisanjem jednog neukog i nevaspitanog kolege forumasa.

Ujedno se izvinjavam moderatoru ako sam povredio neko pisano ili nepisano pravilo foruma (kojeg nema u Procitaj Pravila Foruma)
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Stvarno si bre lik zuzazu, ne mogu da verujem da tvoja sujeta nema kraja, pa tvoj nacin obracanja je sporan i neuctiv od pocetka, tu nemas sta kome da prebacujes.

Ova prica koju si slozio nema veze sa poreznicima i jatom i ne znam zasto si se dotakao rata jer ima tu i obucara, pekara, profesora, pravnika, ekoomista i td a koji su bili ili dobrovoljci, ili mobilisani i kao takvi su necime zaduzili ovu zemlju mozda i vise od pomenutih "sofera". Neki su poginuli, neki su ostali invalidi, dobar deo nema ni kuceta ni maceta kao ni osnovne osnovne uslove za zivot.
Odgovori