Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od ljubitelj »

dragvorl napisao:
ljubitelj napisao: Kod nas se cesto pomesa nacionalna pripadnost i etnicka pripadnost, pa se moze cuti da u Srbiji postoje Madjari, Albanci, Hrvati i svi drugi iako su oni Srbi po pripadnosti naciji a razlicito im je poreklo etnicke pripadnosti.
Kako to Madjari, Hrvati ili bilo kod drugi mogu biti Srbi? Kao sto imas Srba u UK, USA, Nemackoj koji poseduju drzavljanstva samo tih zemalja, tako i obrnuto.
Ti izgleda mesas pripadnost drzavljanstvu i pripadnost narodu.
u UK nema Srba, u USA nema Srba, u Nemackoj nema Srba.
Ima jedino Amerikanaca, UKovaca, Nemaca razlicitog porekla.
Kada se primi neko u drzavljanstvo postaje Nemac. Nevezano odakle je došao, kako se izjašnjava kao pripadnik naroda, i nevezano koja mu je bila ranija nacionalnost.

Ni u jednoj toj zemlji ne postoji drugaciji nacin tumacenja tog pojma pripadnosti naciji. Kao i u ostatku planete sa nekoliko izuzetaka.
Pripadnost narodu je pripadnost etnickoj grupi, etnicko poreklo i to se nigde ne belezi niti ikoga zanima, niti pise u dokumentima kao što je pasoš ili druga.
Kada podnosis zahtev za vizu u obrascu imas polje nationality.
U to polje se upisuje Serbian za apsolutno svakog koji koristi srpska dokumenta. U to polje se ne upisuje etnicko poreklo Srpsko, Hrvatsko, Madjarsko, ili bilo koje. Ranije se upsivalo Yugoslavia a nikako bilo sta drugo.

Drugi primer, kada tenis igra Miloš Raonić on je uvek i svuda (pa i kod nas) predstavaljen kao Kanadjin. I jedino kao Kanadjanin sme da bude predstavljen jer pripada toj naciji.

To što si naveo su lokalni dokumenti, koji jesu kakvi jesu nasledjeni iz proslosti a koji su nekompatibilni sa ostatkom sveta.
Isto kao što u našim dokumentima, pa čak i zakonima još postoji pojam društvena svojina koji je nekompatibilan sa ostatkom sveta, i nigde se ne koristi.

Napisao sam, i mene su pogrešno učili kao što su i tebe naučili pogrešne definicije pojmova.

Ustav naš može da ima bilo kakav tekst, ali to ne znači da je u skladu sa opšte prihvačenim normama.

U Nemačkoj se svi Nemci po nacionalnoj pripadnosti a prema etničkoj- narodnoj pripadnost ima Bavaraca, Sasa, Prusa, Svaba, Turaka, Srba, Kineza, Jevreja.

U Izraelu su svi Izraelci po nacionalnoj pripadnosti a prema etničkoj su Jevreji, Palestinci, Kurdi...

Pripadnost nekom narodu i pripadnost nekoj naciji - državi su različite kategorije.
Ovo prvo je individualna stvar svake jedinke i može slobodno da izrazi volju za pripadnost, ovo drugo je zakonska obaveza koju je utvrdila država i odredila izdavanjem dokumenata o tome.

Ako bi ti bilo lakse za razumevanje, možda bi pravilnije bilo razdvoji Srbin kao etnički pojam od Srbijanac kao pojama naiconalnosti, Hrvat kao etnički od Hrvaćanin kao nacionalnost.

Kao što postoji British koji označava nacionalnost a English, Welsh koji označava etničko poreklo. Britanski narod kao narod ne postoji inače.

u SFRJ i SSSR jeste bilo tako kako ti to tumačiš, suprotno od podrazumevane definicije u ostalih 190 (koliko već tačno) zemalja članica UN.
SFRJ ne postoji, vreme je da se ispravi ono što je pogrešno.
Hrvatska je to na primer uspela da uradi, tamo je službeno prihvačen taj opšti svetski način.

Kada se kaže Albanac po nacionalnosti, onda svako u svetu podrazumeva da se to odnosi na pripadnika na teritoriji države Albanije. Kada nemačka država ima azilante sa dokumentima Srbije onda su oni za njih svi bez izuzetka Srbi i tretiraju ih kao takve tj deportuju u Srbiju. Da li su to etnički Srbi, Romi, Albanci, marskovci je potpuno nebitno, oni su za njih jedino Srbi i samo i jedino na taj način sprovode sve procedure. To je isto važilo i za svakoga ko je sa Kosova stigao tamo sa dokumentima države Srbije.

Tako i nastaje problem što nas ne razumeju jer ne govorimo o pojmovima na način kako su definisani i svima kao takvi poznati.
U jednoj državi postoji samo i jedino jedna nacionalnost. I ta se upisuje u sva dokumenta koja osoba koristi u medjunarodnom opticaju. Tako je svuda prihvaćeno pa stoga tako treba i kod nas da bude prihvaćeno jer ne možemo biti izuzetak koji će promeniti svetski poredak.

Možda je to još teško savladati u glavama na Balkanu, u ostatku sveta je to odavno rešeno i ta priča zatvorena bez ikakvih emocija.

Živiš ovde, nacionalnost srpksa, iseliš se, vratiš državljanstvo, uzmeš nemačko, kanadsko, autralijsko, lihtenstansko i dobrovoljno promeniš nacionalnost u nemacku, kanadsku itd.
Etničko poreklo ti ostaje srpsko, to ni nigde ne piše u pasošu Kanade, Nemačke, Lihtenštajna, Švajcarske i nikoga ne zanima nigde gde putuješ. Za sve si samo i jedino po nacionalnosti Kanadjanin, Nemac, Svajcarac i tako te tretiraju.

Postoje mnogi narodi u svetu koji nemaju svoju naciju, niti su priznati kao nacija. Neki su brojniji od svih etničkih Srba zajedno na celoj planeti, na primer Kurdi. Ili Baski ili Korzikanci koji su narodi a nisu nacije i nemaju svoju nacionalnost u tom zvaničnom medjunarodnom pravnom poimanju i definiciji toj pojma nationality.

Da ne pominjemo Indiju u kojoj živi oko 100 naroda u etničkom smislu, ili Kinu gde su takodje različiti narodi.
U svetu ih ipak svako zove Indusima i Kinezima, kao sto su ranije svakoga iz SFRJ svi u svetu označavali i zvali kao Yugoslav(ian).

Ne znam da li može jasnije, kako je opšte prihvačen taj pojam u praktično svim zemljama.

Kod nas se upravo brka pojam naroda, narodnosti, nacionalne manjine, nacije, i svako misli da je ispravno ono što on misli umesto da se pogleda kako je to medjunarodno definisano i prihvaćeno kao univerzalno rešenje.
Vidim da i ti imaš to pomešano, odrasli smo u pogrešnim pretpostavkama jer su nas tako učili i to je razumljivo ali nema razloga da se to pogrešno ne koriguje i uskladi sa pravilima koja važe u ostatku sveta.
Da bi nas lakše razumeli a i da se mi uklopimo i jednom završimo tu tranziciju iz bivšeg sistema.
Poslednja izmena od ljubitelj u 04 Jun 2015, 12:34, izmenjeno 1 put ukupno.
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
Garaža: BMW 118i, CX-60

Post od Dzoni_m »

Mr.Rotor napisao:
Rakhil napisao:Napisao si da ce da je rasparcaju crnci i latinosi. Ako bas hoces u detalje, ni to nije mnogo pametna izjava.

AKO SE NASTAVE INCIDENTI...
Stvarno mislis da manjina moze nesto da promeni? Pogledaj brojke koliko ima latino+afro zajedno pa ce ti biti jasno.
Prikačeni fajlovi
2.jpg
2.jpg (56.31 KiB) Pogledano 1328 puta
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2014, 21:42
Garaža: ПОЛУПРЕМИЈУМ

Post od Mr.Rotor »

Džoni ovo su ti brojke samo za latino i vidimo da ih ima oko 17%. Gde su afroamerikanci kojih sigurno ima 30%?

Lupio sam. Ima ih oko 15%. Tako da 30% nije mala brojka.

I pod raspadom mislim da se formiraju dve ili tri zasebne države.
Poslednja izmena od Mr.Rotor u 04 Jun 2015, 12:40, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Kornjaca Rade
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet

Post od Kornjaca Rade »

Nije ovo bas najrazumljivija lista, afroamerikanaca ima oko 40m a latinosa oko 55m.
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:

Post od Dzoni_m »

Sigurno preko 30%? Ja bih ipak rekao da ih ima manje od 15% ili da budemo precizniji 38,929,319 ili ti 12,6%

U danasnje vreme ne treba pausalno ocenjivati i pricati iz glave kada su brojke na dohvat ruke. Jos gore, mnogo informacija je na samo jedan klik i zato nista ne prihvatiti zdravo za govoto vec procitati pa sam donesi sud. Tako ces mnoge predrasude sam u svojoj glavi razbiti ili ih potvrditi pa nece biti predrasude.

http://en.wikipedia.org/wiki/Demographi ... ted_States
Poslednja izmena od Dzoni_m u 04 Jun 2015, 12:47, izmenjeno 1 put ukupno.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Propade amerika samo sto nije.
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

Zato je otišao premijer tamo da ubrza stvar! :)
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:

Post od Mr.Rotor »

Pričitao sam malopre i editovao post. Nema potrebe da tako burno reaguješ. Nemam ja nikakve predrasude već čitam šta se dešava tamo.

Oko 30% su latino i crnci tako da to nije mala brojka i naravno da nereda neće biti svuda ali je dovoljno da izbiju sranja u par država gde su oni većina. Sve je to ako i nijednog trenutka nisam rekao da će se to desiti.
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:

Post od Dzoni_m »

Daleko bilo da burno reagujem. Nema razloga. Diskutujemo.

Ja se za njih ne bih brinuo. Vise se brinem za nas.
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:

Post od Mr.Rotor »

Nama sranje ne gine. Samo je pitanje kada i zbog čega. Nije se ovde vatra ni gasila, ostavili su je da tinja...
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Nije problem da budu većina ali baš me zanima kako jedan mozak iz jedne pripizdine (što mi za amerikance realno jesmo) zamišlja demografsku krizu u US i koje su implikacije iste na zapadnoj ili istočnoj obali gde ih ima veći broj. Jesi bio nekad u SAD ili prosto znaš :mrgreen:

http://southpark.cc.com/full-episodes/s13e14-pee
Boringly average, but also perfect for school run mums
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

branja napisao: Zasto bi trazili od madjara da se odreknu svog identiteta i da budu srbi??? Oni jesu gradjani ove zemlje i moraju postovati zakone, ma kakvi oni bili, ali su i dalje madjari.
Nisi ti to dobro razumeo. Niti iko traži niti je dozvoljeno tražiti da se bilo koji pojedinac odrekne svog identiteta.
Oni žive u zemlji koja se zove Srbija a ne zove Madajrska i stoga ne mogu koristiti pogrešne nazive države čiji su gradjani, koje zakone koriste i kojoj naciji pripadaju.
Naziv (Srbi ) Srbija je zvanična medjunarodni naziv priznat od strane UN i kao takav se koristi kao obavezujući.
Isto tako naziv (Madjari) Madajrska je naziv za drugu državu, za drugu terotoriju.

Ne mogu postojati 2 države na istoj teritoriji istovremeno, niti postojati 2 naziva.

U svetu ima hiljade etničkih grupa, a ima tek oko 200 priznatih nacija. Svako mora da pripada nekoj od tih 200 nacija.
Nove nacije nastaju a neke nacije nestaju.
Tako je nestala jugoslovenska nacija.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Ja zamisljam scenario gde u necijoj glavi, svaki crni i latino rezident USA, isto razmisljaju i imaju isti cilj, te se organizuju da isto rade :)
To sto ih ima 20-25%(realna cifra), ne znaci da svaki od njih ima vile i ceka znak njihovog poglavice da krene u napad :D
Samo neko, ko cita iskljucivo nacionalisticke internet blogove , gde pisu kako je Putin zajebao svet i gde Usa propada, moze u takvo nesto i da poveruje.

Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:

Post od Mr.Rotor »

Ksepoj na čije pisanje odgovaraš pošto to što ti pišeš ovde niko nije pominjao?

Ako se već ubaciješ u temu pročitaj detaljno šta je pisano.

A ni Rusija nije oslobođena tih problema pošto i tamo ima dosta manjina i ekstremnih muslimana.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

dragvorl napisao:
Floyd napisao:
dragvorl napisao:Izražavanje nacionalne pripadnosti je slobodno.
Niko nije dužan da se izjašnjava o svojoj nacionalnoj pripadnosti.
Čovek ti je lepo objasnio da taj princip koji se primenjuje na exyu prostorima ne važi u modernim državama. Ja ovde ne mogu da napišem da sam Nemac i kao potvrdu priložim SRB pasoš... ne prolazi to.
Pa ko je rekao da nije tako u belom svetu? Ja svakako nisam niti treba da mi neko to objasnjava u km postu. A nacionalnost u nasem jeziku znaci nesto drugo nego nationality, nije to ni prva ni zadnja rec takva.
Prica je pocela kad sam ja napisao da si bilo gde u EU sa HR pasosem = Hrvat ili sa HU pasosem = Madjar. Onda si mi ti trazio da ti citiram zakon gde to pise :) Naravno da ti niko ne brani da osecas pripadnost bilo kojoj etnickoj ili verskoj grupi (cak i da izmislis svoju) ali to nije relevantno niti se bilo gde dokumentuje. Ako imas DE pasos, duzan si da se oficijelno izjasnjavas kao Nemac.

Nemci npr. mnogo redje uzimaju CH drzavljanstvo nego Balkanaci, Azijati ili Afrikanci jer oni ne poznaju termin "drzavljanstvo iz interesa". Uzme ga onaj ko se posle 15-20 godina zivota tu, zaista i oseca kao Svajcarac. Nije neophodno naravno jer sa dozvolom nastanjenja vise generacija moze da zivi ovde sa apsolutno istim pravima koja imaju i Svajcarci.

Ja znam kako je u Srbiji ali pokusavam da objasnim da je isticanje etnicke, verske ili rasne pripadonsti ispred nacionalne, jako pogresno. Zbog toga nam se i svakih par desetina godina dogadjaju ratovi i nastaju nove drzave na osnovu novih izmisljenih nacija (npr. Bosnjaci, Crnogorci ili Kosovari). Sutra ljudima iz npr. Nisa moze da padne na pamet da se izjasnjavaju kao Nislije po etnickoj pripadnosti a ne Srbi i da na osnovu toga, po ustaljenim obicajima gde je etnicka pripadnost iznad nacionalne, traze Republiku Nis.
Odgovori