Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
fq400
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:59
Garaža: Lancer

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od fq400 »

Teško da će zemlja koja drži do sebe posegnuti za neustavnim sredstvima kao načinom rešavanja problema (uz izostavljanje sudija i time pretpostavljam i suda iz procedure). Ako već imaju probleme sa građanima drugog reda, trebalo bi da ih rešavaju prvo time što će obznaniti činjenicu da postoje građani drugog reda.

Dalje, ako zaista imaju toliko problema sa građanima drugog reda sklonim najtežim krivičnim delima (terorizam, izdaja, špijunaža), trebalo bi debelo da se zapitaju kakve su im procedure za davanje državljanstva i što je mnogo bitnije, kakve to kandidate privlače i kakvu (spoljnu) politiku vode ako se suočavaju sa takvim problemima?

Koliko sam razumeo, spisak dela koja se kvalifikuju za primenu zakona može biti proširen (zavisno od dnevno-političko-marketinških potreba verovatno), a sam zakon podrazumeva i građane koji nemaju drugo državljanstvo, ali koji ga mogu imati.

Na kraju, onaj koji je uhvaćen u vršenju takvih dela verovatno ima mnogo veće probleme od oduzimanja državljanstva. Štaviše, time što nekome uzmu državljanstvo oduzimaju i sebi pravo da mu sude kao sopstvenom državljaninu i otvaraju diplomatski kanal za intervenciju stranih vlada.

Naravno, ovo je čist marketing, ko god poveruje da se ovim nešto postiže trebalo bi da odmah okači čarapu na kamin i sačeka Deda Mraza. Utešno je što pokazuje da idiotizma ima svuda, pa čak i u zemljama koje su često iz balkanske perspektive viđene i predstavljene kao (demokratski) uzori.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Sumnjam da bi jedna ozbiljna država kao što je Kanada, usvojila neustavan zakon.
Korisnikov avatar
fq400
Reactions:

Post od fq400 »

Nisam ekspert za ustavno pravo, daleko od toga, ali mi prilično 'neustavno' zvuči da se državljani dele u grupe zavisno od svog porekla. Uostalom, i sam tekst navodi da Asocijacija smatra da je zakon 'likely unconstitutional'. Ostavljam mogućnost da je u skladu sa ustavom, ali je svakako nepravedan jer pravi razliku i selekciju u primeni zakona u odnosu na poreklo, a zakon bi valjda trebalo da bude isti za 'sve'.

U borbi za vlast i rejtinge države često postaju neozbiljne, a zrelost jednog društva se ogleda upravo u tome koliko može da pruži otpor i kontroliše takve situacije. Društvo na Balkanu, na primer, nije moglo i ne može, za šta primere gledamo svaki dan, pogotovu u ovoj temi.

Ali i da se ne lažemo, ovaj zakon će se možda primeniti jednom, bitno je da se napravi dobar marketing među glasačima, a pretnje izdajom, terorizmom i sličnim spoljnim neprijateljima je uvek dobitna kombinacija. Pogotovu sad u Kanadi za koju mi je igrom slučaja jedan Kanađanin (građanin prvog reda pritom :D ) pričao da ne ide baš u dobrom pravcu. Daleko od toga da će propasti ili tako nešto, već gube deo finansijskog blagostanja koji su imali jer su i oni podlegli opasnostima neefikasne države, podivljale javne potrošnje i birokratije. Skreneš pažnju javnosti na izdajnike/teroriste/Putina/Vatikan/ustašku emigraciju/Hag/srboćetnike i miran si još makar četiri godine na vlasti.
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Naturalizovani stranac je u tom kontekstu u mnogim državama "državljanin drugog reda"... nisu Kanađani tu izmislili ništa novo. Oni koji imaju iskrene namere prema državi čiji deo žele da postanu nikada neće osetiti posledicu ovog zakona, dok oni koji sa određenom misijom čamcem dođu iz neke pripizdine, primire se par godina dok ne steknu državljanstvo (pasoš koji im otvara sva vrata u svetu i pravo na doživotnu socijalnu pomoć) a posle u velikom stilu nastave da prave sranja, treba da razmisle malo.

Što se finansijskog blagostanja tiče, nije njima problem neefikasna birokratija nego kao i celom "zapadnom svetu" gašenje proizvodnje a samim tim povećanje nezaposlenosti koje opet dovodi do obaranja cena rada, smanjenje potrošnje i pad standarda. Nekada su brodovima uvozili radnu snagu jer je nisu imali dovoljno a danas nemaju dovoljno posla ni za svoje.
Korisnikov avatar
fq400
Reactions:

Post od fq400 »

Apsolutno se slažem da Kanađani nisu izmislili ništa novo, štaviše, siguran sam da se u većini zemalja naturalizovani građani u manjoj ili većoj meri smatraju građanima drugog reda, ali to svakako ne čini ovakve ispade opravdanim, niti delotvornim pošto upravo produbljuju jaz između dve ili više grupa, nebitno od toga da li su neki pojedinci krivi za nešto ili ne, da li su 'lojalni' novoj državi ili ne itd.
Floyd napisao:dok oni koji sa određenom misijom čamcem dođu iz neke pripizdine, primire se par godina dok ne steknu državljanstvo (pasoš koji im otvara sva vrata u svetu i pravo na doživotnu socijalnu pomoć) a posle u velikom stilu nastave da prave sranja, treba da razmisle malo
Koliko je takvih koji 'prave sranja' na nivou izdaje, terorizma i špijunaže, pa je potrebno to podići na nivo potpuno novog zakona? Pritom sam apsolutno siguran da postojeći kanadski zakoni sasvim adekvatno sankcionišu pomenuta dela i apsolutno ne vidim svrhu mere oduzimanja državljanstva kojim se jedino postiže mogućnost egzila/progona što, nadam se, svi smatraju retrogradnom odmazdom i necivilizacijskim činom. Ako gledam sa striktno 'praktične' strane više bih voleo da 'terorista' i 'izdajnik' budu u zatvoru pod kontrolom, nego da negde u izgnanstvu neometano planiraju osvetu, pojačanu rezignacijom kakvu ovakvi zakoni izazivaju kod istomišljenika.

Ispravi me ako grešim, ali iz tvojih postova zaključujem da ti više smetaju stranci koji sa sobom donesu svoj način života i navike iz 'pripizdine' bez ikakve želje za adaptacijom, nego što konkretno smatraš da je tu zaista neko leglo špijuna i zaverenika. Ma koliko se ja slagao sa tobom da je bespredmetno doći u Švajcarsku ili Kanadu i živeti i dalje kao da si u 'pripizdini', ipak smatram da su ovakvi potezi ne samo neproduktivni već samo pogoršavaju stanje stvari.

Ruku na srce, i same zemlje domaćini imaju koristi od ovakvih doseljenika i dalje - jeste, žive po svojim običajima, deru se na ulici, prave buku u zgradi, kuvaju smrdljivu hranu itd. na šta se obično domaćini žale, ali isto tako obezbeđuju jeftinu radnu snagu za poslove koje realno niko od domaćeg stanovništva ne bi ionako radio. Sutra da Evropa nekim čudom ostane bez tog najnižeg sloja koji obavlja dobar deo najgorih poslova za male pare, privreda bi joj bila još nekonkurentnija i bilo bi još gore. Jeste, jedan manji deo se bavi i kriminalom, ali je to mala šteta u odnosu na korist koju imaju od njih.

Sve ovo se ne odnosi na poslednji talas izbeglica iz Afrike i bliskoistočne regije koji je em užasan sa humanitarne strane, em nekontrolisan.
Floyd napisao:nije njima problem neefikasna birokratija nego kao i celom "zapadnom svetu" gašenje proizvodnje a samim tim povećanje nezaposlenosti koje opet dovodi do obaranja cena rada, smanjenje potrošnje i pad standarda.
Proizvodnju i gase zbog toga što ne mogu biti konkurentni jer im je, između ostalog, državni aparat postao preglomazan i samim tim opteretio privredu nametima čime joj je maltene vezao ruke. Nije ovo jedini, ali jeste jedan od bitnijih faktora. Birokratija i ispijači kafa nisu samo srpska izmišljotina, mada jesu u Srbiji razvijeni do imbecilnosti.
Korisnikov avatar
branja
Reactions:
Pridružio se: 25 Feb 2015, 10:44
Garaža: jtd,bajo moj; cannondale bad boy

Post od branja »

Ne bih da sirim raspravu ali gradjani drugog reda odavno postoje u Australiji i to je provereno. Uvek ce sud ili policija pre stati na stranu australijanaca, amera, engleza ili dzuisa u odnosu na istoci blok. Malo ispod ovih cetiri idu svabe, francuzi, skandinavci i mozda kazem mozda zabari i spanci. Nas, poljake, ruse, i, naravno, istok tipa: Indija, Kina....ne j. ni 5%.

Nazalost tako je.

Poslato sa Lumia 925
Slika
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Off prebacen u temu o obrazovanju viewtopic.php?f=25&t=792&start=900
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

fq400 napisao:Ispravi me ako grešim, ali iz tvojih postova zaključujem da ti više smetaju stranci koji sa sobom donesu svoj način života i navike iz 'pripizdine' bez ikakve želje za adaptacijom, nego što konkretno smatraš da je tu zaista neko leglo špijuna i zaverenika. Ma koliko se ja slagao sa tobom da je bespredmetno doći u Švajcarsku ili Kanadu i živeti i dalje kao da si u 'pripizdini', ipak smatram da su ovakvi potezi ne samo neproduktivni već samo pogoršavaju stanje stvari.
Nisu problem ljudi koji donose svoju kulturu vec oni koji donose svoju nezdravu ideologoiju. Sta trazi neki ekstremni islamista u izrazito hriscanskoj zemlji? Kako im ne smeta krst na CH pasosu a smeta im svinjetina u restoranima? Ako si vec dosao negde, onda je logicno da prihvatis lokalna "pravila igre".
fq400 napisao:Ruku na srce, i same zemlje domaćini imaju koristi od ovakvih doseljenika i dalje - jeste, žive po svojim običajima, deru se na ulici, prave buku u zgradi, kuvaju smrdljivu hranu itd. na šta se obično domaćini žale, ali isto tako obezbeđuju jeftinu radnu snagu za poslove koje realno niko od domaćeg stanovništva ne bi ionako radio. Sutra da Evropa nekim čudom ostane bez tog najnižeg sloja koji obavlja dobar deo najgorih poslova za male pare, privreda bi joj bila još nekonkurentnija i bilo bi još gore. Jeste, jedan manji deo se bavi i kriminalom, ali je to mala šteta u odnosu na korist koju imaju od njih.
To je veoma diskutabilno. Mozda su imali koristi od prve generacije nepismenih doseljenika. Vec drugi bolje znaju svoja prava (ne i obavaze) nego bilo koji pravnik. Pod maskom demokratije i multikulturalizma, agresivno namecu svoje ideje.
fq400 napisao:Proizvodnju i gase zbog toga što ne mogu biti konkurentni jer im je, između ostalog, državni aparat postao preglomazan i samim tim opteretio privredu nametima čime joj je maltene vezao ruke. Nije ovo jedini, ali jeste jedan od bitnijih faktora. Birokratija i ispijači kafa nisu samo srpska izmišljotina, mada jesu u Srbiji razvijeni do imbecilnosti.
Nisam bas siguran da li je problem konkurentnost ili veca zarada. Glomazna birokratija je takodje kocnica... naravno da nisu to Srbi izmislili niti su najgori po tom pitanju, iako zbog teske ekonomske situacije, Srbiju to mnogo vise pogadja. Mislim da je "Brisel" trenutno najskuplji i najkomplikovaniji birokratski aparat na svetu. Upitno je koliko je uopste potreban nekom osim svojim zaposlenima.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Ovi kolektivno nisu normalni i ne prezaju ni od čega.
SPC objavila "sumnjivu" fotografiju iz muzeja
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Ma suludo
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Ne kontam uopšte o čemu se tu radi? :D
Odnosno koja je pozadina priče.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Hoće Teslinu urnu po svaku cenu da prebace u Hram.
Time bi ga praktično proglasili za vernika, što on suštinski nije bio i sebi dali po marketingu.
Korisnikov avatar
branja
Reactions:
Pridružio se: 25 Feb 2015, 10:44
Garaža: jtd,bajo moj; cannondale bad boy

Post od branja »

Nije bio vernik. Znam da je izucavao Taoizam i neke istocnjacke religije koje se vise zasnivaju na tumacenju duha i energije.
Opasan je raskol u crkvi. Crkva treba da se reformise jer shvatanja i saznanja ljudi danas i pre 1000 godina nisu ista.

Poslato sa Lumia 925
Slika
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Brale, ako opet neki "komunisti" dođu ima da leti perje u crkvi samo tako :kezo:

Edit:
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/566417 ... di-na-njoj
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

Urnu ne treba seliti iz muzeja ali treba zabraniti i te performanse.
Nisam čuo da je u svetkim muzejima tako nešto dozvoljeno.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Odgovori