Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od starac vujadin »

Šta "cepate dlaku na četvoro", nisu to tako nejasne stvari....

Patriotizam - ljubav prema svojoj državi
Nacionalizam - ljubav prema svojoj naciji
Šovinizam - mržnja prema drugim nacijama

To je tako u osnovi.

No, zbog loših iskustava s nacizmom, rasizom, itd u modernija vremena reč "nacionalizam" je "pod pritiskom" da dobije negativno značenje jer je uopšte pojam "nacija" manje više proskribovan što opravdano, a što i neopravdano pod pritiskom teoritičara "otvorenog društva"...ali naravno to ne važi svuda i kod svakoga.
Poslednja izmena od starac vujadin u 16 Jun 2015, 15:14, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Post od stefanan »

+1
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

starac vujadin napisao:Šta "cepate dlaku na četvoro", nisu to tako nejasne stvari....

Patriotizam - ljubav prema svojoj državi
Nacionalizam - ljubav prema svojoj naciji
Šovinizam - mržnja prema drugim nacijama

To je tako u osnovi.

No, zbog loših iskustava s nacizmom, rasizom, itd u modernija vremena reč "nacionalizam" je "pod pritiskom" da dobije negativno značenje jer je uopšte pojam "nacija" manje više proskribovan što opravdano, a što i neopravdano pod pritiskom teoritičara "otvorenog društva"...ali ne naravno to ne važi svuda i kod svakoga.
U osnovi je tako bilo nekada.
U poslednjih 25 godina patriotizam, a naročito nacionalizam su bili eufemizmi za šovinizam na ovim prostorima i ti termini su za dosta dug period vremena isprljani.
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Da li će Slovenac da te zajebava kao Srbin u Srbiji za tu slovenačku platu? Iznenadili bi se koliko ljudi kod nas nista ne moze da motiviše da grizu. Ni evropska plata.

Tapatalk
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Krezavi smo, ministar dr Milosavljević nam sredio.
Korisnikov avatar
aleksa
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 13:33

Post od aleksa »

Eno Milosavljevic gradi vilu u Slankamenu...
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

nidza napisao:Da li će Slovenac da te zajebava kao Srbin u Srbiji za tu slovenačku platu? Iznenadili bi se koliko ljudi kod nas nista ne moze da motiviše da grizu. Ni evropska plata.
Plata nije uvek jedini motivator.
Širim haos!
Korisnikov avatar
TDI
Banned
Reactions:
Pridružio se: 12 Dec 2014, 00:52
Garaža: VW Passat B5.5 Variant

Post od TDI »

nidza napisao:Da li će Slovenac da te zajebava kao Srbin u Srbiji za tu slovenačku platu? Iznenadili bi se koliko ljudi kod nas nista ne moze da motiviše da grizu. Ni evropska plata.

Tapatalk
Daj mi tu evropsku platu, da vidis kako neću ,,da grizem,, i da budem motivisan. A verujem da bi i mnogi od vas isto tako.
Slika
„ Све срећне породице личе једна на другу; свака несрећна породица несрећна је на свој начин. ” - Лав Николајевич Толстој
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Mislim da je nidža to iz iskustva rekao. A šta bi smo mi ovde ili većina nas je daleko od merodavnog, što se i da primetiti.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Nažalost, ima mnogo koje ništa logično ne motiviše da grizu. Mnogo puta sma sretao ljude, uglavnom mlađa generacija, koji nemaju osnovno za život, ali nemaju motiv da rade i grizu i ponašaju se tokom razovora za posao kao da oni nekome čine uslugu što bi radili kod nekoga.
Korisnikov avatar
TDI
Banned
Reactions:

Post od TDI »

Uroš S. napisao:Mislim da je nidža to iz iskustva rekao. A šta bi smo mi ovde ili većina nas je daleko od merodavnog, što se i da primetiti.
Sine, ne treba praviti filozofiju od jasnih stvari. Svakom NORMALNOM je dovoljna motivacija za rad da je plaćen dovoljno da moze da zivi normalno i priusti sebi stvari koje zeli, posebno, ako moze nesto sto vecina ne moze. Takav posao mora da se cuva i da se bori za isti svojim radom i zalaganjem. E sada...da se kod nas uglavnom ne ceni rad, nego se cene neke druge stvari i da smo mi generalno lenj narod i da tezimo parazitskom zivotu...to stoji, ne kazem da je drugacije. I ja ne spadam u tu vecinu koja bi tom platom bila nemotivisana, naprotiv.

@Starce,

Ti mladi ljudi su uglavnom oni koji su zavrsili fax i jednostavno nece da rade za 20000. I ako drugi posao nemaju. To mogu da shvatim, donekle. I ako bi ja lično pre radio i za 20000 nego sedeo kući i gledao u vrata kao tele. Ali mi nije jasno kako neko moze da bude nemotovisan, a radi za dve procesne srpske plate. To su za mene slucajevi za posmatranje.
Slika
„ Све срећне породице личе једна на другу; свака несрећна породица несрећна је на свој начин. ” - Лав Николајевич Толстој
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

To je ljudska psihologija i verujem da je primenjiva svuda. U udzbenicima ces naci podatak da platom radnika mozes da motivises samo donekle, posle se motivise nekim drugim stvarima. Video sam taj slucaj 100 puta gde neko kaze eee sta bi ja radio da imam tu i tu platu... I onda kad bi je dobio bude srecan bukvalno dva meseca i nakon toga apsolutno nikad ne pomene kako je zadovoljan platom vec je u identicnoj situaciji u kojoj je bio pre.
Korisnikov avatar
TDI
Banned
Reactions:

Post od TDI »

Ne kazem ja da za rad ne mogu da te motivisu i neke druge stvari...Daleko od toga. Ali plata je uglavnom najveca motivacija.
Slika
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Jeste ako ti plata ne ispunjava egzistencijalne potrebe. Cim predje tu prvu granicu dalje povecavanje plate nece tebe ciniti boljim radnikom i to ne kazem ja nego knjige.
Odgovori