Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od ljubitelj »

TDI napisao:Ne kazem ja da za rad ne mogu da te motivisu i neke druge stvari...Daleko od toga. Ali plata je uglavnom najveca motivacija.
Plata je bitna kao motiv kada si bos i gladan, i nemas gde da zivis.
Kada predjes granicu borbe za opstanak trazis mnogo vise od posla kojim se bavis u drugom smislu koji nije plata.
Plata postaje koristan ali sporedan faktor.
Pricam ti iz licnog a i iskustva desetina ljudi koje poznajem koji ne zele da rade za vecu platu/ novac tek tako kao motiv.

Druge stvari u poslu su mnogo vaznije od plate.
Korisnikov avatar
TDI
Banned
Reactions:
Pridružio se: 12 Dec 2014, 00:52
Garaža: VW Passat B5.5 Variant

Post od TDI »

milose,

Nisam ovde dosao odatle. Na tom forumu ne pisem izvesno vreme, mnogo pre nego sto sam postao clan ovog foruma.

ljubitelju,

Koje su to druge stvari?
Slika
„ Све срећне породице личе једна на другу; свака несрећна породица несрећна је на свој начин. ” - Лав Николајевич Толстој
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Sve ok, nećemo u tu priču

Samo slušaj ljude koji imaju više iskustva od tebe.

Plata je najbitija do određenog nivoa, egzistencijalnog.
Posle toga, ispunjava te nešto drugo, nematerijalno
Zadovoljstvo poslom ne možeš platiti
Korisnikov avatar
TDI
Banned
Reactions:

Post od TDI »

Naravno da cu slusati ljude koji imaju vise iskustva od mene. To je jasno kao dan, da ne moze biti jasnije. Ali nisam ni ja bez iskustva, cak sta vise, imam ga vise od vecine ljudi mojih godina u vecini zivotnih stvari.

To zadovoljstvo, mada ja nisam pricao o njemu, a koje nije materijalno, vec (hvala Bogu na tome) imam u zivotu.
Poslednja izmena od TDI u 16 Jun 2015, 20:34, izmenjeno 1 put ukupno.
Slika
„ Све срећне породице личе једна на другу; свака несрећна породица несрећна је на свој начин. ” - Лав Николајевич Толстој
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

TDI napisao:Koje su to druge stvari?
Verovatno pišem u prazno, ali ajde da probam.

- Da li voliš to što radiš ili radiš samo zbog para, a npr. radije bi mesio hleb ali to nije dobro plaćeno.

- Odnos sa kolegama, da li si u prijateljskom okruženju ili su problematični međuljudski odnosi?

- Odnos sa šefom. Da li ti šef stalno stoji nad glavom ili ima poverenja u tebe da ćeš završiti posao? Ovo je samo primer, ima milion stvari koje tu mogu da škripe, a pri tom ne odgovara svim ljudima isti stil menadžmenta

- Odnos sa firmom. Na primer da li ti je ok da radiš u duvanskoj industriji a borac si protiv pušenja?

- Da li se ceni kad radiš dobro ili je svejedno i ne utiče ni na šta?

- Da li ti odgovara radno vreme?

- Da li možeš da izađeš sa posla ako ti je npr. dete bolesno, pa da nadoknadiš to kasnije?

- Da li su dobri uslovi za rad ili radiš u mračnom i vlažnom podrumu, ili negde još gore?

- Kakva je perpektiva posla? Da li ćeš isti posao raditi do penzije ili postoji mogućnost da napreduješ i što se tiče struke i što se tiče pozicije u firmi?

- Da li na poslu učiš nešto što ti daje veću cenu na tržištu rada, ili se baviš stvarima koje postoje samo u toj firmi i nikom više nisu korisne?

Mogao bi još satima da pišem ali ako ovo nije dovoljno onda džaba da dodajem.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Tako je.
TDI, kada zaradis pare vece od proseka, pa prozivis i potrosis, pa opet zaradis, ili ne zaradis svejedno, pa obidjes malo sveta ili se druzis sa mnogo bogatijima od sebe koji i ne znaju koliko imaju para, kada promenis desetak poslova, kada steknes svoje ili vidis direktno tudje iskustvo shvatices da je plata zaista samo tek jedan od faktora zadovoljstva koji se ima kada se radi neki posao.

Ne kaze se bezveze da zdravlje nema cenu, a posao jako moze da utice na zdravlje kao i jurnjava za novcem.
Sigurnost, bezbednost, cista okolina u kojoj zivis, samo okruzenje je nesto sto se ne moze kupiti novcem.
Ne vredi ti da zivis u zlatnom zamku ako si izolovan.

Ne vredi ni da zivis kao bogat sa velikom platom a da oko tebe zive siromasni sa malom platom koji se bore za egzistenciju.

Ima jos puno toga, moze ceo roman da se napise.
Korisnikov avatar
TDI
Banned
Reactions:

Post od TDI »

Neke stvari mi odgovaraju, neke mi i smetaju. I to je normalno, ne vidim zasto o tome polemisemo. Sve to nije bitno. Na posao si dosao da radis, a ne da ti nesto odgovara ili ne. A ako ti nešto toliko smeta da ne mozeš da izdržiš u smislu da ti npr. uništava zdravlje, bez obzira koliko si plaćen, onda menjaš posao. Nije veca plata cena da oboliš zbog nje.
Slika
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
Garaža: BMW 118i, CX-60

Post od Dzoni_m »

Pa tu poslednju recenicu ti pricaju od prvog vagona.
Korisnikov avatar
TDI
Banned
Reactions:

Post od TDI »

Onda se samo nismo razumeli... :pardon:
Slika
Korisnikov avatar
branja
Reactions:
Pridružio se: 25 Feb 2015, 10:44
Garaža: jtd,bajo moj; cannondale bad boy

Post od branja »

Uroš S. napisao:
Ivan napisao:Tdi ruzno je da se sa "sine" obracas svom vrsnjaku, a ne nekome ko je stariji od tebe i ima decu, za razliku od tebe.
Carsovština klasična.
Daj bre.

Imas ljudi kojima, ma koliku platu i uslove da das bice u fazonu: 'be mi se za sve, ja imam svoja prava. Ili ne moze on mene toliko malo da platim koliko ja mogu da radim.
Ja kontam sta TDI hoce da kaze. On ne prica o ljudima koji imaju bolje uslove, on prica o onim sto se svercuju u busu i rade za minimalac i kad dobiju bolju platu opet ih boli ...

Recimo ja poznajem jednu osobu koja ima sve ovde i ipak je otisla u inostranstvo jer joj vise odgovara atmosfera i sistem rada, a da ne pricamo da je dobila 5 puta bolju platu. Ima tih primera dosta. Cak ima i onih koji su ovde imali ogromne plate ali su otisli van zemlje samo zbog drugih uslova.
Meni je to ok kad steknes neki status i uzdignes se iznad svakodnevnih egzistencijalnih problema. Ali da radis za minimalac i grcas u dugovima i jedva sastavljas kraj sa krajem i da te boli da napredujes to mi je neshvatljivo, a nagledao sam se takvih.
Slika
Korisnikov avatar
TDI
Banned
Reactions:

Post od TDI »

Upravo to sam hteo da kazem!

Ako ne mogu da pokrijem svoje egzistencione potrebe, a nudi mi se bolje radno mesto na kome bi plata pokrivala sve to, trudicu se da istreniram sebe, da mogu da odgovorim tom poslu, umesto sto bi reko da taj posao nije za mene i da cu od njega oboleti. Sto kaze Ceda Velja u Crnom Gruji: ,,Nije zivot ravna linija, nekad vas sasolji po tabanima, a nekad cvrge lupa,,. Pa i kad ti lupi dandaru, trebas da ustanes i da nastavis da se boris. I mnogo je bitno da imas sa kim(osoba sa kojom si u braku) i za koga da se boris (porodica) .
Slika
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Na zalost u Srbiji da zaradjujes i ne znam kakve pare i dalje neces moci da imas neke stvari, a pri tom ne mislim na to da u sred zime radjaju banane.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
branja
Reactions:
Pridružio se: 25 Feb 2015, 10:44
Garaža: jtd,bajo moj; cannondale bad boy

Post od branja »

Ono sto se u razijenim zemljama podrazumeva kod nas je misaona imenica.
Uvek kad citam nesto na ovu temu setim se onog stoje pricao BLackshadow na Kosutnjaku, a odnosilo se na vreme za koje je sredio papire u Holandiji pri kupovini kola.
Slika
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

branja napisao:
Imas ljudi kojima, ma koliku platu i uslove da das bice u fazonu: 'be mi se za sve, ja imam svoja prava.

Recimo ja poznajem jednu osobu koja ima sve ovde i ipak je otisla u inostranstvo jer joj vise odgovara atmosfera i sistem rada, a da ne pricamo da je dobila 5 puta bolju platu. Ima tih primera dosta.

Cak ima i onih koji su ovde imali ogromne plate ali su otisli van zemlje samo zbog drugih uslova.
Ima ljudi koji ne zele da stvaraju, da rade, da nesto ostane iza njih. Znam licno nekoliko takvih osoba.

Znam licno barem 5 osoba koje su ovde imalo daleko vise od proseka, ziveli luksuzno ne samo za ovdasnje uslove, otisli u inostranstvo i tamo prezivljavaju u okolini proseka ili tek nesto bolje.
Nema ni govora da je iko odavde dobio 5 puta vise od tamosnje tipicne plate.

Znam za dvoje ljudi koji su otisli i ziveli vise od 30 godina u inostranstvu sa dobrim novcem koji su ostvarili u svojim firmama koje su osnovali.

Upoznao sam i coveka koji je zaradio oko milion USD, znaci US milioner i koji je doziveo bankrot i nasao se na ulici, bez kuce u kojoj ce da zivi.

Znam i neke koji su otisli odavde samo i jedino zbog opstih uslova zivota negde u nekom drustvu, ne zbog plate kao takve.

Vezano za 5 puta bolju platu primer, ako je ovde za taj posao u kolicini i kvalitetu rada neko dobio 5 prosecnih plata sto je oko 350.000 dinara bruto po zvanicnom statistickom proseku i ode negde da radi isti ili uporediv posao pa tamo dobije 5 tamosnjih prosecnih plata sto je tipicno rang 10000-30.000 evra bruto- ja ne znam nijednu takvu osobu i nisam jos cuo za takav primer.

Porediti se mogu samo plate prema lokalnim platama, i koliko su vece od tipicnih za takav posao negde tamo.

Ja naprotiv vrlo cesto cujem da oni koji odu odavde rade za umanjene plate.

Konkretno znam za coveka odavde koji je otisao u Kanadu, koji ide na posao 120km +120km , ima radnu smenu od 12sati, radi 4 dana nedeljno, radi u celicani uz visoku pec i zaista je bio dobro placen mereno prema plati ovde sa koje je otisao ali je i dalje bio placen u okolini proseka kao sto su i svi ostali u celicani placenu.
Fakultetski obrazovan, ovde radio relativno fin posao u smislu zahtevnosti, spedicija administracijja.
Ovde mu se nudila veca plata na drugom poslu koji nije kancelarijski, nije hteo da napusti kancelariju kao radno okruzenje.
Ja na primer nikada ne bih prihvatio takvu trampu, da za malo vise novca nego ovde budu tako drugaciji uslovi u kojima se plata ostvari.

Sa druge strane, znam i ljude koji su pozivani da odu negde, gde su odmah priznati kao stucnjaci i adekvatno tom tretmanu i dobiju natprosecne plate sa pratecim bonusima i opcijama u firmi ( u papirima).
Takvih je malo, vrlo malo koje sam upoznao.

Hocu da kazem da je jako individualno kako se ko proda na trzistu rada, i da su brze promene na trzistu pa se i posao mora brzo prilagodjavati odnosno menjati za novi posao koji je kurentan narednih nekoliko godina.

Neke stvari koje mi imamo ovde su pojam luksuza na zapadu i za njih nesto sto smatraju da je za njih nedostizno.
Srbija je jedno od boljih mesta na planeti za zivot, ali nije jedno od boljih mesta za rad i zaposljavanje generalno.

Ne vredi bolja plata negde tamo ako su losiji uslovi za zivot. Novac ne moze da nadomesti neke osnovne slobode koje ovde jos postoje izvornom i neokrnjenom obimu.
Poslednja izmena od ljubitelj u 16 Jun 2015, 22:17, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Mogu samo da potpišem. Svaka čast.

Tapatalk
Odgovori