Zašto je Srbija tu gde jeste?!
- Ji 4Tze
- Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
- Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Zvuči dobro u teoriji, kako ljubitelj obično interpretira, dok ti npr. klinci ne rastu i roditelji nisu pred kraj života.
A onda je npr. jedna vaspitačica OK a druga totalni bolid. A zajedno drže grupu od 20-oro dece predškolskog uzrasta. Popodne se bave uglavnom svojim slincima i razvijaju socijalne veštine na nivou prošlog veka.
Ako ti se ne sviđa, tu je privatni vrtić koji košta 250-300€ za jedno dete. Plus 50-80% toga za drugo. Jedna dooobra veš mašina mesečno.
Ili juriš vezu da upišeš dete u "dobar" vrtić, ili kako je sad aktuelno, da ga ne upišu da bi dobio subvenciju za privatni. Itd...
Onda, škola. Osnovna, prva dva razreda ima produženi boravak. Tamo nešto još i nauče i provode kvalitetno vreme. Ali samo prve dve godine. A onda u 3. i 4. razredu, one što ih čuvaju plaća grad a ne država pa su malo manje angažovane oko dece.
Ne znam kako je sa starijom decom u detalje, čujem da imaju kontrolnih debelo previše za uzrast.
A na fakultetu ih čeka Bolonja i izađu bez trunke kvalitetnog znanja.
Dakle, bez debele kinte, dete ti je lošijeg obrazovanja nego ti pre 20 godina što je apsurdno!
A to je samo jedna grana realnog života u Srbiji, obrazovanje. Preslikaj na ostalo pa će ti biti jasno gde smom
A onda je npr. jedna vaspitačica OK a druga totalni bolid. A zajedno drže grupu od 20-oro dece predškolskog uzrasta. Popodne se bave uglavnom svojim slincima i razvijaju socijalne veštine na nivou prošlog veka.
Ako ti se ne sviđa, tu je privatni vrtić koji košta 250-300€ za jedno dete. Plus 50-80% toga za drugo. Jedna dooobra veš mašina mesečno.
Ili juriš vezu da upišeš dete u "dobar" vrtić, ili kako je sad aktuelno, da ga ne upišu da bi dobio subvenciju za privatni. Itd...
Onda, škola. Osnovna, prva dva razreda ima produženi boravak. Tamo nešto još i nauče i provode kvalitetno vreme. Ali samo prve dve godine. A onda u 3. i 4. razredu, one što ih čuvaju plaća grad a ne država pa su malo manje angažovane oko dece.
Ne znam kako je sa starijom decom u detalje, čujem da imaju kontrolnih debelo previše za uzrast.
Dakle, bez debele kinte, dete ti je lošijeg obrazovanja nego ti pre 20 godina što je apsurdno!
A to je samo jedna grana realnog života u Srbiji, obrazovanje. Preslikaj na ostalo pa će ti biti jasno gde smom
Poslednja izmena od Ji 4Tze u 16 Jun 2015, 22:39, izmenjeno 1 put ukupno.
Boringly average, but also perfect for school run mums
Ima i za to rešenje, ali većini nedostupno.
Tapatalk
Tapatalk
- Ji 4Tze
Pa da, o tome pričam. Kao i kod privatnog lekara, dobiješ NORMALNU uslugu, pristup i odnos. Ali košta debelo.
Ako nemaš mnogo para, tvoja porodica nema adekvatnu negu već se svodi na puko preživljavanje. Po Darvinovoj teoriji. Tipa ako ti je roditelj u bolnici zbog bolesti uzrokovane godinama, šanse da zabode neku bakteriju su prevelike za tih 20 godina razlike kad su bili mladi.
Ljubitelj, po običaju, priča iz perspektive Diznilenda (Brickolenda
). Kako je vrhunski život u Srbiji toliko je vrhunski i standardno grejanje zadnje klupe na svakom Volvou kog kupiš. Malo sutra 
Ako nemaš mnogo para, tvoja porodica nema adekvatnu negu već se svodi na puko preživljavanje. Po Darvinovoj teoriji. Tipa ako ti je roditelj u bolnici zbog bolesti uzrokovane godinama, šanse da zabode neku bakteriju su prevelike za tih 20 godina razlike kad su bili mladi.
Ljubitelj, po običaju, priča iz perspektive Diznilenda (Brickolenda

Naslusao sam se prica kako oni koji su otisli odavde trajno i postali Kanadjani imaju takvu platu da ne mogu da plate uslugu cuvanja deteta jer je ta plata veca po pravilu od one koju oni primaju za svoj rad.Fakultetski obrazovani, ali tamo to naravno nije garancija za platu vec su placeni prema poslu koji stvarno obavljaju.
I onda na crno dovuku nekoga odavde da im cuva dete/ decu da bi mogli da prezive od plate.
A kada dete krene u skolu onda opet angazuju nekoga ko ce dete da licno sprovodi do skole i od skole nazad jer ne postoji mogucnost da se dete slobodno samostalno krece.
Ako zatreba lekar svodi se na to da za solidnu uslugu mora da postoji veoma znacajna ustedjevina ili dugorocno uplacivano ekstra osiguranje. Uz obicnu prosecnu platu i osiguranje slicno je kao kod nas, minimalna usluga se dobije tek da se kaze da je ima. Ako treba operacija u Kanadi za anesteziju treba doplata, ili ako se nema novca bez nje. Nije prica, stvarna situacija.
Svuda ima u svakoj zemlji nekih prednosti i nekih mana kako je organizovan zivot. Negde je fantasticna klima kao sto je Kuba ali ima sijaset nekih drugih manjkavosti.
Negde je odlicna plata kao sto je Norveska ali je 11 meseci ocajna klima.
Itd. Klima je jedan od bitnih meni faktora, ja ne mogu da zivim zatvoren cele godine u 4 zida pa sve da je povelika plata. Naravno, to je individualan osecaj.
Kod nas se zadnjih godina doseljavaju ljudi za stalan zivot, stranci, i idu najcesce u Sumadiju gde smatraju da je odlicno za zivot. Mali je njihov broj ali su obicno zadovoljni. Osnovno je naravno da imaju posao, tj izvor prihoda za normalan zivot.
I onda na crno dovuku nekoga odavde da im cuva dete/ decu da bi mogli da prezive od plate.
A kada dete krene u skolu onda opet angazuju nekoga ko ce dete da licno sprovodi do skole i od skole nazad jer ne postoji mogucnost da se dete slobodno samostalno krece.
Ako zatreba lekar svodi se na to da za solidnu uslugu mora da postoji veoma znacajna ustedjevina ili dugorocno uplacivano ekstra osiguranje. Uz obicnu prosecnu platu i osiguranje slicno je kao kod nas, minimalna usluga se dobije tek da se kaze da je ima. Ako treba operacija u Kanadi za anesteziju treba doplata, ili ako se nema novca bez nje. Nije prica, stvarna situacija.
Svuda ima u svakoj zemlji nekih prednosti i nekih mana kako je organizovan zivot. Negde je fantasticna klima kao sto je Kuba ali ima sijaset nekih drugih manjkavosti.
Negde je odlicna plata kao sto je Norveska ali je 11 meseci ocajna klima.
Itd. Klima je jedan od bitnih meni faktora, ja ne mogu da zivim zatvoren cele godine u 4 zida pa sve da je povelika plata. Naravno, to je individualan osecaj.
Kod nas se zadnjih godina doseljavaju ljudi za stalan zivot, stranci, i idu najcesce u Sumadiju gde smatraju da je odlicno za zivot. Mali je njihov broj ali su obicno zadovoljni. Osnovno je naravno da imaju posao, tj izvor prihoda za normalan zivot.
Veća plata ne znači nužno i srećniji život.
Za početak kako rastu prihodi takorastu i prohtevi i dođe se na isto.
Drugi, veći problem je što dobra plata u Srbiji najčešće znači nemanje radnog vremena, prekovremeni rad i manjak slobodnog vremena.
Nije sve crno belo. Treba umeti naći kompromis mogućnosti, potreba i želja i imati sreće da postoje uslovi u kojima je to ostvarivo.
Drugi, veći problem je što dobra plata u Srbiji najčešće znači nemanje radnog vremena, prekovremeni rad i manjak slobodnog vremena.
Nije sve crno belo. Treba umeti naći kompromis mogućnosti, potreba i želja i imati sreće da postoje uslovi u kojima je to ostvarivo.
Slazem se, balans optimuma nije lako naci pogotovu sto se uslovi globalnog trzista brzo menjaju.
Skoro sve isto je i na zapadu, uvecana plata od uobicajene znaci manje vremena za sebe a vise potrosenog na posao.
Veca plata jeste nominalno ali su i veci troskovi zivota proporcionalno. Ono sto je drasticno bolje je stabilnost, predvidvost, pravna sigurnost, i generalno neuporedivo razvijenije trziste rada pa se znatno lakse moze prodati nekome rad odnosno promeniti poslodavca.
Ovde je naci posao, a potom i naplatiti drasticno komplikovanije.
Ja obicno koristim koeficijent 8 za poredjenje plata ovde prema tipicnim na zapadu za isti posao izazeno u novcu nominalno.
Skoro sve isto je i na zapadu, uvecana plata od uobicajene znaci manje vremena za sebe a vise potrosenog na posao.
Veca plata jeste nominalno ali su i veci troskovi zivota proporcionalno. Ono sto je drasticno bolje je stabilnost, predvidvost, pravna sigurnost, i generalno neuporedivo razvijenije trziste rada pa se znatno lakse moze prodati nekome rad odnosno promeniti poslodavca.
Ovde je naci posao, a potom i naplatiti drasticno komplikovanije.
Ja obicno koristim koeficijent 8 za poredjenje plata ovde prema tipicnim na zapadu za isti posao izazeno u novcu nominalno.
- TDI
- Banned
- Pridružio se: 12 Dec 2014, 00:52
- Garaža: VW Passat B5.5 Variant
Pajo,
E pa, trebalo bi da se ne zaneses. Istina je da ti rastu apetiti. Ali ne smeš da dozvoliš da te ponese bahatost, slobodno ću tako da kažem.
E pa, trebalo bi da se ne zaneses. Istina je da ti rastu apetiti. Ali ne smeš da dozvoliš da te ponese bahatost, slobodno ću tako da kažem.
Nije to bahatost. Ako jedan period jedva preživljavaš, kad ti skoče primanja rashodi ti porastu jer kvalitetnije živiš.
Prihodi su, što se mene tiče u funkciji kvaliteta života, a ne u funkciji štednje.
Prihodi su, što se mene tiče u funkciji kvaliteta života, a ne u funkciji štednje.
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Sad si malo proširio post, ali me generalno zanima, zašto se po defaultu pretpostavlja da su napolju neke da kažem "usluge" automatski i bolje?Ji 4Tze napisao:Zvuči dobro u teoriji, kako ljubitelj obično interpretira, dok ti npr. klinci ne rastu i roditelji nisu pred kraj života.
Pa evo primer nama bliske oblasti auto servisa, imali smo i na forumu par primera da se napolju ne uradi posao kako treba, a mi zamišljamo neki bog zna kakav red

I što se zdravstva tiče, naravno da su tamo bolji uslovi opremljenosti i sve, ali nije ni tamo onako kako se baš zamišlja da ti doktor trči u naručje. Koliko samo ima primera da naši ljudi kontaktiraju ovdašnje lekare, poznanike itd. za neki savet ili pojašnjenje jer ne mogu tamo doći do lekara, objašnjenja itd. I to su ljudi koji su u potpunosti implementirani u njihov sistem, ne neke varijante na crno, bez osiguranja itd.
Neke stvari zaista razumem, kao ovo što ljubitelj reče, ali da će tamo loša vaspitačica postati dobra, da serviser neće sjebati popravku trapa nakon čukanja i da doktor neće omašiti dijagnozu mi je nerealno očekivanje.
- branja
- Pridružio se: 25 Feb 2015, 10:44
- Garaža: jtd,bajo moj; cannondale bad boy
+1Paja napisao:Veća plata ne znači nužno i srećniji život.
@ ljubitelj : ja nisam napisao da je ta osoba imala 5 prosecnih plata ali je bilo tako. Zamisli kad neko ima kucu, lokal koji iznajmljuje i jos jednu nekretninu za rentiranje i platu od 3000e. Po meni to je odlicno u Srbiji. ALi ta osoba ode u Nemacku i od iste firme dobije bolje radno reme i uslove i platu od oko 12000 + bonusi.
Ima nekih stavri sto kazes oko zdravstvenog. Ima cak i o slobodi kretanja. Evo rodbina iz Melburna se cudi kak mi sve mozemo po gradu pesaka. To je njima ne pojmljivo da u sred dana mozes pesaka po bilo kojem delu grada.
Kazem sve zavisi od licnih pogleda i poimanja zivota.
Poslednja izmena od branja u 16 Jun 2015, 23:16, izmenjeno 1 put ukupno.
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Re: Одг: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Kod komsije je uvek trava bila zelenija, bar u Srbiji.
- Ji 4Tze
Ma ko je pominjao komšiluk
Ne kažem da je drugde i gde je bolje već da kod nas nije dobro i da je dobro samo onom ko brine samo svoju sopstvenu brigu.
Razumem, lakše je da se neko zakači za nešto što je pročitao nego što je napisano, manji je napor.

Razumem, lakše je da se neko zakači za nešto što je pročitao nego što je napisano, manji je napor.
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Pa pominjan je odlazak u inostranstvo, šta se dobija i šta se gubi, na taj post si se i nadovezao.
Razumem i ja, lakše je "trolnuti" nego odgovoriti
Razumem i ja, lakše je "trolnuti" nego odgovoriti

- TDI
- Banned
- Pridružio se: 12 Dec 2014, 00:52
- Garaža: VW Passat B5.5 Variant
Kvalitetnije ziveti nego sto si ziveo i bahatiti se su za mene dva pojma. Ako ti ,,skoce,, primanja, popravis kvalitet zivota. Što i trebaš, ali ne trebaš da se pogubiš u tome. Trebalo bi nešto i ustedeti. A nalaziti sredinu u svemu i ni u čemu ne ići ni u jednu ni u drugu krajnost.Paja napisao:Nije to bahatost. Ako jedan period jedva preživljavaš, kad ti skoče primanja rashodi ti porastu jer kvalitetnije živiš.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Evo npr. jedan moj drugar radi u razvojnom delu jedne od vecih nemackih auto kompanija, plate smo vec pominjali, rucak u menzi je 4-5e, toliko i mene izadje u menzi ovde manje vise,ali jedna od bitnih stvari je sto se posao zavrsava na poslu, mobilni ostaje tamo (to ima veze i sa vrstom posla, da). Takodje covek iznajmljuje stan i zivi sam, putuje po svetu, kupio auto od jedne plate (recimo mojih 6, a za nase pojmove nije losa), to bi u Srbiji mogao da sanja sa ovdasnjom solidnom inzenjerskom platom. Ali tamo ne mozes podmititi pandura za 10e, ne mozes otici kod privatnog lekara na plombu za 10-ak e, ne mozes popravljati auto za par desetina e, i tako to, sve ima svoje, mnogo bi bilo lepo da se kombinuje jedno sa drugim, ali ne ide.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money