Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
branja
Reactions:
Pridružio se: 25 Feb 2015, 10:44
Garaža: jtd,bajo moj; cannondale bad boy

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od branja »

Ljubitelj : nisi me shvatio. Nisu bile pare u pitanju, vec uslovi. Tamo ima radno vreme. Ovde je u istoj firmi napredovala ali zato nije imala ni subotu ni nedelju. Na kraju sam joj rekao ili batali posao ili idi preko da vidis kako je. To je situacija jedna u milion, da moze da se vrati kad hoce i da ne brine za lovu.

Ja cu isto najverovatnije ove godine otici u Kanada i, ako stignem, u Norvesku. Cisto turisticki na po mesec dana. Hocu licno da se uverim kako je, jer kao i ovde svako ima svoju stranu price.

Nego drugi dan, ajmo neku drugu temu :)

Poslato sa Lumia 925
Slika
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

ljubitelj napisao:
Ji 4Tze napisao:Ne ne, ljubitelj je napisao kako je ovde do jaja a nidža mu aplaudirao.
Nisam to napisao, nisi nesto povezao. Nije uopste pominjano kako je ovde u poruci na koju si odgovarao.
Pisano je o tome da plata nije jedini motiv za posao.
Ma jel me zezaš, aj na nidžu sam još i navikao ali evo tvoj citat.
Neke stvari koje mi imamo ovde su pojam luksuza na zapadu i za njih nesto sto smatraju da je za njih nedostizno.
Srbija je jedno od boljih mesta na planeti za zivot, ali nije jedno od boljih mesta za rad i zaposljavanje generalno.

Ne vredi bolja plata negde tamo ako su losiji uslovi za zivot. Novac ne moze da nadomesti neke osnovne slobode koje ovde jos postoje izvornom i neokrnjenom obimu.
Pa me sad zanima, koje delove sveta si posetio kad je Srbija jedno od boljih mesta za život?
Ali pričam o stvarnom život :)
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Pa koji god deo sveta da posetis uvek ima ljudi koji zive jako dobro i jako lose. Sve zavisi gde se kreces. Ja kada odem u Beograd okruzen sam (vecinom) ljudima koji zaradjuju dosta vise nego ja u Holandiji, pa to opet nije reper (osim za moju zenu:)). Ali jedno je sigurno zivot je sporiji i (uslovno - manje obaveza) laksi (iz perspektive inostranstva) u Srbiji, zato sto i dalje sa manje para mozes dosta vise. A da neke profesije zaradjuju ozbiljne pare (a to se vidi i na forumu) u Srbiji (od vecine populacije) to je valjda svima jasno - i za to odrade posteno...
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Ji 4Tze napisao:
ljubitelj napisao:
Ji 4Tze napisao:Ne ne, ljubitelj je napisao kako je ovde do jaja a nidža mu aplaudirao.
Nisam to napisao, nisi nesto povezao. Nije uopste pominjano kako je ovde u poruci na koju si odgovarao.
Pisano je o tome da plata nije jedini motiv za posao.
Ma jel me zezaš, aj na nidžu sam još i navikao ali evo tvoj citat.
Neke stvari koje mi imamo ovde su pojam luksuza na zapadu i za njih nesto sto smatraju da je za njih nedostizno.
Srbija je jedno od boljih mesta na planeti za zivot, ali nije jedno od boljih mesta za rad i zaposljavanje generalno.

Ne vredi bolja plata negde tamo ako su losiji uslovi za zivot. Novac ne moze da nadomesti neke osnovne slobode koje ovde jos postoje izvornom i neokrnjenom obimu.
Pa me sad zanima, koje delove sveta si posetio kad je Srbija jedno od boljih mesta za život?
Ali pričam o stvarnom život :)
Tvoja planeta je izgleda veoma mala. Moja planeta se prostire na nekoliko kontinenata gde sam bio i video svašta.

Srbija je u odnosu na gro planete raj na zemlji i objektivno uz određene preduslove veoma dobro mesto za život.

Tapatalk
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Samo je malo neprecizno reci da je Srbija super za zivot ali ne za rad i zaposljavanje. Grupa zemalja gde je do jaja da zivis ako imas puno love a ne moras da radis je povelika :)

Inace se generalno slazem da je u Srbiji, kad posmatramo globalni skor, do jaja. Problem nastane kad se poredimo sa zemljama razvijenog sveta kojima i pripadamo.
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

U Evropi smo fenjerdžije, a to nije prijatna pozicija.
Korisnikov avatar
fq400
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:59
Garaža: Lancer

Post od fq400 »

S obzirom da Srbija ima tekuću vodu (vodu za piće), da je struja dostupna maltene svuda, da postoji putna i telekomunikaciona infrastruktura, osnovna zdravstvena zaštita, osnovni red i zakon itd. rekao bih da Srbija definitivno spada u države koje ispunjavaju osnovne uslove za život i da se samim tim izdvaja iz (velike) grupe zemalja gde navedene stvari nisu dostupne većini ili uopšte ne postoje.

Druga stvar je da li je ostvaren pun potencijal i postignut pun kapacitet/kvalitet života. Mesta za poboljšanje ima dovoljno, pitanje je samo sa koje strane se posmatra, ali 'čaša je definitivno polupuna/poluprazna', ako se kao 'prazna' uzme najneravijenija, a kao 'puna' najrazvijenija zemlja. Sama činjenica da ima nešto u čaši je već dobra.

Ne može se generalizovati nikako, u nekim segmentima Srbija je bliža Trećem svetu, u nekim segmentima stoji rame uz rame sa razvijenim svetom, u nekim segmentima je mešovita u smislu da nudi dosta, ali manjem broju ljudi (koji mogu da priušte) itd.

Dodao bih još da koliko i kako se u Srbiji radi, da je život u proseku još i dobar.
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Post od maxer »

nidza napisao:Srbija je u odnosu na gro planete raj na zemlji i objektivno uz određene preduslove veoma dobro mesto za život.
U tom grmu leži zec :) ... nikada mi nećemo obezbediti postojanje-primenu-ostvarenje tih preduslova i samim tim cela rečenica pada u vodu tj. u domenu je čiste želje, koja je neostvariva.

branja,
moj brat od tetke je Norveški državljanin (naravno, morao je da se odrekne Srpskog državljanstva). To ti već dovoljno govori "koliko je tamo dobar život" ili da budem krajnje koncizan i citiram ga: Norveška je komunizam na delu!

Otišao je tamo (za stalno) pre ~13 god. a prvi stalni posao je dobio (pazi sad!): u policiji, u delu administracije gde se vodi personalna evidencija radnika (znači evidencija o zapošljenom, obračun plate i sve ostalo što firma vodi o svojim radnicima). Zamislite da ovde u Srbiji, zaposle stranca koji je došao pre 2-3 god., na jedno takvo radno mesto :kezo:.

A što se tiče njegovog mišljenja o ljudima i međuljudskim odnosima: tooolerancija i uvažavanje drugog je bukvalno deo njihove kulture i ne dovodi se u pitanje čak ni u vicevima!
Oni nemaju viceve kao mi: znači nikada se niko ne ismeva, zeza, ponižava ili na bilo koji način "nedolično" opisuje u vicevima. Nasilje ne postoji u normalnoj terminologiji tj. razovoru, samim tim ni u vicevima.
Ako Novežaninu pokušaš da objasniš "spava kao zaklan" ... on će posle nekog vremena shvatiti ali će njegov stav o tome biti :srbin: (za njih je to toooliko brutalno i nenormalno da ljudi prosto ostaju zgranuti - da je neko tako nešto mogao da uvrsti u narodnu izreku).

Da navedem još jednu za nas neobičnu stvar: oni imaju (kao i mi) književni i govorni jezik ali svako ima pravo da govori kako hoće i nikome ne pada na pamet da se buni (zabranjeno je) i da nekoga ispravlja - to se smatra neeeverovatno bezobraznim činom! Znači, izađe spiker na TV u najudarnijim emisijama (državne ili neke privatne, sve jedno) i priča svojim dijalektom Norveškog seoskog jezika (napr. kao najizvorniji Piroćanac) i veliki deo Norvežana ga malo teže prati, dok ga stranci koji znaju književni Norveški, vrlo teško prate (ponekad i skroz nerazumljivo) ... i to se smatra NJEGOVIM LIČNIM PRAVOM da priča kako želi jer je to temeljna ljudska sloboda! Za nas - nepojmivo!
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Voda? Pa eno pre neki dan jedan od većih gradova, Pančevo - nije pijaća.
Zrenjanin, isto. Rudnik, varošica u srcu Šumadije nema pijaće vode! Da ne pričam o selima po Vojvodini.
Isto tako je sa svakom stavkom što fq400 pominje.
Nidzo, možda si obrnuo planetu al Srbiju ne vidiš. Mrdni malo i pogledaj oko sebe van centralnog dela Beograda (novog, starog, nebitno).
Bio sam i ja ponegde i video svasta ali prvi utisak kad se vratim kući je "prljavo"
Pomnoži to sa svakom stavkom života i eto rezultata.
Mi ovde imamo zagađene osnovne životne resurse, vodu, vazduh, zemljište.
Kako može takvo okruženje da bude raj na zemlji? Pa to je apsurdno...
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Ja bih radije ziveo sa skromnom platom u zemlji gde je drustvo na visokom nivou nego sa velikom platom gde je nesredjeno stanje. Lepse mi je da nam je svima pristojno nego da je samo meni vrhunski, jebes takav zivot.
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Post od aviator »

Gde je taj "komunizam na delu" bio do pronalaska nafte?
To "uvažavanje" drugog i u vicevima je pre manjak duhovitosti nego "civilizacijski" uspon.
Englezi, svakog, ko ne govori školski engleski, bez akcenta, smatraju nedovoljno školovanim.
Da li je uriniranje na javnom mestu "njegova lična sloboda"?
Ne počinjem raspravu, već ukazujem na drugi ugao posmatranja na istu temu.
Poslednja izmena od aviator u 17 Jun 2015, 10:23, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Oni nemaju viceve kao mi: znači nikada se niko ne ismeva, zeza, ponižava ili na bilo koji način "nedolično" opisuje u vicevima. Nasilje ne postoji u normalnoj terminologiji tj. razovoru, samim tim ni u vicevima.
Ako Novežaninu pokušaš da objasniš "spava kao zaklan" ... on će posle nekog vremena shvatiti ali će njegov stav o tome biti :srbin: (za njih je to toooliko brutalno i nenormalno da ljudi prosto ostaju zgranuti - da je neko tako nešto mogao da uvrsti u narodnu izreku).
Prosto rečeno - ljudi nemaju smisla za humor i to nije baš pohvalno. No, taj nedostatak humora kod Nemaca i Skandinavaca su Englezi još bolje obradili mnogo ranije :)

edit: Aviator me preteče... :)
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2014, 21:42
Garaža: ПОЛУПРЕМИЈУМ

Post od Mr.Rotor »

Francuzi neće ni da pričaju drugi jezik. Bole ih uši.
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Post od aviator »

Jbg. Starče!
Korisnikov avatar
rade74
Reactions:
Pridružio se: 31 Mar 2013, 17:29

Post od rade74 »

Rakhil napisao:Ja bih radije ziveo sa skromnom platom u zemlji gde je drustvo na visokom nivou nego sa velikom platom gde je nesredjeno stanje. Lepse mi je da nam je svima pristojno nego da je samo meni vrhunski, jebes takav zivot.
+1
Odgovori