nidza napisao:Srbija je u odnosu na gro planete raj na zemlji i objektivno uz određene preduslove veoma dobro mesto za život.
U tom grmu leži zec

... nikada mi nećemo obezbediti postojanje-primenu-ostvarenje tih preduslova i samim tim cela rečenica pada u vodu tj. u domenu je čiste želje, koja je neostvariva.
branja,
moj brat od tetke je Norveški državljanin (naravno, morao je da se odrekne Srpskog državljanstva). To ti već dovoljno govori "koliko je tamo dobar život" ili da budem krajnje koncizan i citiram ga:
Norveška je komunizam na delu!
Otišao je tamo (za stalno) pre ~13 god. a prvi stalni posao je dobio (pazi sad!): u policiji, u delu administracije gde se vodi personalna evidencija radnika (znači evidencija o zapošljenom, obračun plate i sve ostalo što firma vodi o svojim radnicima). Zamislite da ovde u Srbiji, zaposle stranca koji je došao pre 2-3 god., na jedno takvo radno mesto

.
A što se tiče njegovog mišljenja o ljudima i međuljudskim odnosima: tooolerancija i uvažavanje drugog je bukvalno deo njihove kulture i ne dovodi se u pitanje čak ni u vicevima!
Oni nemaju viceve kao mi: znači nikada se niko ne ismeva, zeza, ponižava ili na bilo koji način "nedolično" opisuje u vicevima. Nasilje ne postoji u normalnoj terminologiji tj. razovoru, samim tim ni u vicevima.
Ako Novežaninu pokušaš da objasniš "spava kao zaklan" ... on će posle nekog vremena shvatiti ali će njegov stav o tome biti

(za njih je to toooliko brutalno i nenormalno da ljudi prosto ostaju zgranuti - da je neko tako nešto mogao da uvrsti u narodnu izreku).
Da navedem još jednu za nas neobičnu stvar: oni imaju (kao i mi) književni i govorni jezik ali svako ima pravo da govori kako hoće i nikome ne pada na pamet da se buni (zabranjeno je) i da nekoga ispravlja - to se smatra neeeverovatno bezobraznim činom! Znači, izađe spiker na TV u najudarnijim emisijama (državne ili neke privatne, sve jedno) i priča svojim dijalektom Norveškog seoskog jezika (napr. kao najizvorniji Piroćanac) i veliki deo Norvežana ga malo teže prati, dok ga stranci koji znaju književni Norveški, vrlo teško prate (ponekad i skroz nerazumljivo) ... i to se smatra NJEGOVIM LIČNIM PRAVOM da priča kako želi jer je to temeljna ljudska sloboda! Za nas - nepojmivo!