Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od nidza »

Rakhil napisao:Novca fali u budzetu jer je nerealan, i treba da ga fali. Ne vidim zasto treba da bude cilj mnogo novca u budzetu, to je naopaka logika.
Suština je da novca ima i da ga treba drugačije raspodeliti. Trenutno se sistem urušava sam u sebe i održiv je samo ako se ubacuje energija (donacija) spolja, ili se dodatno zadužuje. Sistem nismo mi izmislili, nametnut je spolja, i zato ga je teško promeniti. Pozicija nam je takva da je otprilike vrh da se ne ratuje i nema krvi, pa da budemo svi srećni i zadovoljni.

Mada sam ja optimista da bismo uz dobro raspoređena trenutna sredstva, i određene kolateralne štete zbog toga, ipak mogli bolje u proseku da živimo. Mislim na to da bude manje stvarno siromašnih. Sledeći preduslov je da se pravi ljudi nađu na pravim pozicijama, što je izgleda rak rana ovog društva, a duboko verujem izuzetno zdušno potpomognuta spoljnim faktorom.

Ovako čitav sistem trpi.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Sledeći preduslov je da se pravi ljudi nađu na pravim pozicijama, što je izgleda rak rana ovog društva, a duboko verujem izuzetno zdušno potpomognuta spoljnim faktorom.
Ovde gresis, ne samo ti, nego je u pitanju duboko usadjena zabluda. Nama ne valjaju pozicije, i mozes dovoditi ljude od danas do beskonacno, nece se nista promeniti. TO radimo zadnjih 100 godina otprilike i ne ide nam, ocigledno da gresimo. Spoljni faktor da zanemarim, njime se ne bavim iz principa dok ne resim unutrasnji.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Da li je starija kokoška ili jaje?

Ko će da ti promeni pozicije, nego ljudski resurs na nekim od postojećih pozicija? Slažem se da mnogo može da se uradi iznutra, bez obzira na spoljni faktor koji ne može da se isključi.

Realno, bolje da smo novac iz kredita i donacija upotrebili za otpremnine radnika otpuštenih iz državnog sektora, umesto da je utrpan u firme koje su dizajnirane da budu u minusu, i da je napravljena nova struktura koja više odgovara državi ove veličine i ovih potreba.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Ne mozes ti nekoga da postavis na poziciju koju treba da ukine, to je malo preoptimisticno za ocekivati. Ilustrovacu ti primer: ministra spirta ne radi svoj posao, ti dovedes novog, pa opet novog, pao opet novog. Ja ukinem ministarstvo sporta jer kurcu ne sluzi. Problem resen na opste zadovoljstvo.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Potpuno se slažem, ali za to na odgovarajućoj poziciji mora da se nađe odgovarajući kadar, odnosno više njih u sprezi, da bi se ugasile suvišne pozicije i reorganizovale ostale.

U svakom slučaju sa _nekih_ pozicija će morati da se ukinu _ostale_ pozicije koje su višak, a tu je bitno da se napravi stabilna mreža kvalitetnog i profesionalnog, a ne partijskog, kadra.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Da bi ugasio pozicije koje nisu potrebne, treba ti spoljna pozicija. Ako si na to mislio, ok, moguce je da dodje nekoliko ljudi na vlast i da napravi razliku, ali to je opet slepa vera u ljude umesto u institucije. Razumem sta hoces da kazes, da neko mora te institucije da napravi, ali dok to ne potekne iz baze, tesko da ce biti oktroisano odozgo, i tu je problem.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

U nekoj knjizi piše da sistem ne postoji, ne samo kod nas, nego nigde. Što me je duboko razočaralo. Pokušaću da nađem koja je knjiga u pitanju.
Sve se svodi na jednog čoveka koji upravlja kroz taj sistem. Da li je to team leader, project manager, predsednik vlade ili kralj, svodi se na isto. Kada je on k....c, sve ostalo je k...c i ne može da se promeni dok god je on tu. Sve zavisi od njega. Ono što mi zovemo sistem možeš da okačiš mačku o rep u takvoj situaciji.
I ovo nije karakteristično samo za nas, nego uopšte za celu planetu. Jednostavno to tako funkcioniše.
Po meni je NL najzapadskija moguća zemlja za naše pojmove u Evropi. Pa smo itekako osetili dolazak novog direktora, džaba naš zapadni sistem, sve radimo kod nas unutar firme kao na zapadu. Kada je mu.o otišlo iz firme, bortali smo mesecima, dok nije došlo drugo mu.o.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Ljudski faktor je najteži, tu se potpuno slažem sa tobom.

Takođe, što je sistem jači, to se loš kadar lakše sakrije u njemu. Zeznuta je to matematika.

Ako gradiš nove kontrolne pozicije da bi preciznije detektovao loš resurs, praviš novi prostor za skrivanje, i tako u krug.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Znas gde je bitna prednost male i limitirane drzave? Sto je daleko podloznija sudu javnosti od glomaznog aparata, i sto ljudi ne upadaju u apatiju u fazonu "nije to najgore, vidi kakvih sve primera ima". Kad se drzava pita za sve i zaposljava pola radne snage, dzaba se trudis da uredis sistem, nema nista od toga. Prvo ukidanje delova sistema, pa onda reforma preostalog svedenog na minimum, pa onda postepeno vracanje sta ti zafali.
Frka je sto takve ideje nisu populisticke i onda ti se i onaj krezubi deo naroda pita isto ko i svi ostali, pa mu dodje neki sljam od politicara i krene da se poziva na kolektivno, bio to nacionalni, verski, klasni ili kakav god interes - vazno je predstaviti MOJE ideje i interese kao NASE ideje i interese. Tu cela stvar pada u vodu, jer politiciari izloze narod kako ce sad da dodju pravi ljudi u zelezaru, na primer, a oni zli strani placenici fasisti neoliberali drogosi betmeni hoce da je ugase, a SVIMA NAMA je u interesu da srpska malina dominira svetom i onda mi se tako prikenja da ne mogu vise jer znam kuda plovi brod.

Dokle god je kolektivizma (a i nacionalizam je kolektivizam, Nidzo, da ne zaboravis) u tolikoj meri, Srbija ce biti tu gde jeste. S druge strane, sve vise mi deluje da je to skroz u redu, cim ljudi tako hoce i vole - primer za to je odliv mozgova o kom smo pricali. Oni koji ostanu ce imati glomaznu i jaku nacionalnu drzavu sa labavim zakonima i bice srecni.
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2014, 21:42
Garaža: ПОЛУПРЕМИЈУМ

Post od Mr.Rotor »

Meni je tema za master rad bila KARAKTERISTIKE KORPORATIVNE KULTURE U SRBIJI I NJENE IMPLIKACIJE NA PRILAGOĐAVANJE POSLOVNIM STANDARDIMA EVROPSKE UNIJE. Jako interesantna tema. Okačiću na net rad pa ako nekoga zanima može da pročita.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

A meni VOIP :D

Na kraju predavanja, profesor me pitao što sam tako pesimističan po pitanju voip-a u Srbiji :D

Ja mu rekao zato što će prvo godinama da se eksploatiše jeftin saobraćaj, a naplaćuje kao da je skup, ..., što su i radili i još uvek rade, pa ćemo tek kada ih neko sa zapada zbog nekog njihovog interesa lupi po prstima, da puste i nama voip :) (mislim da internacionalne pozive)

Edit:
http://www.blic.rs/Vesti/Svet/568408/Ma ... -s-Srbijom

:D
Korisnikov avatar
branja
Reactions:
Pridružio se: 25 Feb 2015, 10:44
Garaža: jtd,bajo moj; cannondale bad boy

Post od branja »

nikaragva napisao:Pda, neko će radije da ode u grad da živi kao postanar i radi u butiku za 20 `iljada, nego da živi normalno na selu od svoje zemlje.

Imam milion takvih primera iz mog okruženja. Ajde, razumem da nekoga obrada zemlje ne zanima, pa završi fakultet, npr. pravo, pa radi kao neki pravnik negde u gradu. Ali ima gomila ljudi koji beže sa sela, zbog nekih čudnih stvari. Uglavnom udavače. Posle srednje škole, odu da rade po buticima, čekaju princa na belom konju. Onda se ispostavi da su i njegovi sa sela. Pa na kraju opet završe u traktorima :D
Skidam kapu i sve potpisujem :doubleup: (iako si komunjara :mrgreen: )
Slika
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Ako harem posmatramo kao neku vrstu komune, onda se zalažem za komunizam! :D
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

Ahahaha, nikaragva sa plastičnim primerom :)

Al realno, stvarno ima ljudi koji su u bg došli iz pitaj boga kog razloga, ne znaju ni oni sami, tako im to moderno :)
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Da.
Odgovori