Preporuke za sve i svašta

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Re: Preporuke za sve i svašta

Post od ljuba »

ljubitelj napisao:Mali gasni kotlovi su danas kondenzacioni nisko temepraturni i jesu visoko efikasni, opet i tu ima caka pa ono sto pise da su 115% efikasni je iskazano kao relativno a ne apsolutno sto se tice koriscenja goriva.
Za ovaj deo nisi u pravu...
Stariji VR kotlovi imaju efikasnost od 83%. To znači da je 83% od toplote se koristi za grejanje kuće. moguće je sa najnovijim kotlovima visoke efikasnosti da dobije više od 100%. Jer to kotao ponovno je prikupiti toplotu za zagrevanje vode. Ako prinosi su deset posto i efikasnost samog kotla je 97 odsto, zatim na taj način ukupna efikasnost je do 107 odsto
http://www.duurzaamthuis.nl/energie/verwarming/hr-ketel
Korisnikov avatar
Kornjaca Rade
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet

Post od Kornjaca Rade »

Ta manja tri na mazut bi trebalo da se pale samo kao ispomoc, kad je bas hladno. Secam se da su radili za vreme one hladnoce 2012., od tad nisam vise video.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

ljuba napisao:
ljubitelj napisao:Mali gasni kotlovi su danas kondenzacioni nisko temepraturni i jesu visoko efikasni, opet i tu ima caka pa ono sto pise da su 115% efikasni je iskazano kao relativno a ne apsolutno sto se tice koriscenja goriva.
Za ovaj deo nisi u pravu...
Stariji VR kotlovi imaju efikasnost od 83%. To znači da je 83% od toplote se koristi za grejanje kuće. moguće je sa najnovijim kotlovima visoke efikasnosti da dobije više od 100%. Jer to kotao ponovno je prikupiti toplotu za zagrevanje vode. Ako prinosi su deset posto i efikasnost samog kotla je 97 odsto, zatim na taj način ukupna efikasnost je do 107 odsto
http://www.duurzaamthuis.nl/energie/verwarming/hr-ketel
Rendement van cv ketels

Conventionele ketel – rendement tot 75%
VR ketel (Verbeterd Rendement) – meer dan 80% rendement
HR Ketel (Hoog Rendement) – meer dan 90% rendement

Ovo su priblizno brojke ukupne efikasnosti kotlova, nastavak teksta koji si preneo.

Od 100 Wh energjie kotao iskoristi kao korisno 75Wh, odnosno 80Wh odnosno 90Wh.
Ostatak do 100 je gubitak.

107% je relativno poredjenje jednog kotla u odnosu na neki drugi kotao.

107/83 npr daje ukupno <100% stvane iskoristivosti enegije.

Ne postoji perpetum mobile da se ulozi energija u kotao od 100 Wh a da iz kotla izadje 107Wh, koeficijent korisnog dejstva ne moze da bude >1 (vise od 100% apsolutno).
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Nisi dobro procitao / shvatio :) Dovoljno je jasno u ovom google-ov prevodiocu. Ovaj deo je kljucan:
Ako prinosi (reciklirana energija) su deset posto i efikasnost samog kotla je 97 odsto, zatim na taj način ukupna efikasnost je do 107 odsto

Ono sto si ti naveo je njihova parava (energetska) iskoriscenost (efektivnost)
Konvencioanli – do 75%
VR - Poboljsana iskoristljivost– vise od 80%
HR visoka iskoristljivost– vise od 90%
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Tu se radi o donjoj toplotnoj moći goriva, nema nikakve prevare. Energija koja se gubi isparavanjem vlage se vraća kondenzovanjem iste.
Kornjaca Rade napisao:Ta manja tri na mazut bi trebalo da se pale samo kao ispomoc, kad je bas hladno. Secam se da su radili za vreme one hladnoce 2012., od tad nisam vise video.
Dodatno je bila neka nestašica gasa 2012., zato su prelazili na mazut ako se dobro sećam.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

ljuba napisao:Nisi dobro procitao / shvatio :) Dovoljno je jasno u ovom google-ov prevodiocu. Ovaj deo je kljucan:
Ako prinosi (reciklirana energija) su deset posto i efikasnost samog kotla je 97 odsto, zatim na taj način ukupna efikasnost je do 107 odsto

Ono sto si ti naveo je njihova parava (energetska) iskoriscenost (efektivnost)
Konvencioanli – do 75%
VR - Poboljsana iskoristljivost– vise od 80%
HR visoka iskoristljivost– vise od 90%
Citao sam u originalu, naravno da sam naveo pravu energetsku iskoriscenost, koja je uvek do 100%.
Zato sam i dodao da bude dobro procitano brojke energije koja se ulozi gorivom i dobije iz kotla izrazeno u Wh.

Ja sam licencirani instalater tih kotlova, doduse ne holandskih nego italijanskih i znam iz obuke i dokumentacije za te relativne brojke i reklame :)

Nisi dobro shvatio, kotao je relativnih 97% od relativnih npr 120% koliko je energetska vrednost gasa ili gornja toplotna moc kako se kod nas zove.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Znaci dolazis kada mi treba menjanje postojeceg ili odrzavanje..

Sent from my SM-G925F using Tapatalk
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

U vezi sa energetskom efikasnošću, a i nazivom teme: :) Zna li neko majstora koji ume dobro da podesi PVC prozore? Kada je napolju hladno, osećam kako oko prozora duva (na onoj strani gde su šarke). Zapravo, najradije bih to sam uradio, ali po uputstvima koja sam našao, ispada da se mogu podešavati samo gore-dole i levo-desno. Moji su dobro nacentrirani, ali ih treba "pritisnuti" više uz okvir (kad to uradim rukom, oseća se poboljšanje). Model je neki najjeftiniji firme Roloplast iz Kovačice.

Upadam i ovako u energ. klasu A (manje od 30 kWh/m^2 godišnje), ali bih hteo da smanjim ove primetne ventilacione gubitke ako je ikako moguće bez zamene prozora. A "Beogradske elektrane" su inače bezobrazne sa cenom, 6.88 din/kWh + PDV. Ispadne da je noću jeftinije grejati se na struju, a i danju su skuplji od zelene i samo malo jeftiniji od plave tarife.

Nemam klima uređaj, a ni bilo kakva električna grejna tela. Možda bi trebalo da kupim jedan norveški radijator? :mrgreen:
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Inverter klimu
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

Ja nisam ni blizu te klase, a novogradnja je u pitanju. Kakav objekat je u pitanju?

EDIT: Ako imaš popust za Infostan 1 kWh iz toplane bude 7,04 din sa PDV.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Razumem tvoju zelju i muku, znam koliko mi je trebalo da stignem do oko 17kWh/m2 godisnje ali nemam savet. Mozda da pazljivo sam stelujes ili da ubacis oko samih sarki par cm dugacke vrlo tanke elasticne zaptivne trake.
Ventilacione gubitke mozes smanjiti ugradnjom rekuperatora ali za to su potrebni preduslovi. 30kWh je vrlo vrlo dobro za nase uslove.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:

Post od snork »

Heinz, u pitanju je ono naselje koje je stvorilo gužvu u Kumodraškoj. :mrgreen: Mnoge stvari u okruženju nisu kako je trebalo da budu, ali kvalitet gradnje i izolacija su dobri. Zgrade su navodno projektovane na klasu C (minimalno po tekućim zakonima), ali moj stan je mali, jednostran i gleda na jug, što poboljšava energetski bilans. Takođe, potrošnja se za sada odnosi samo na jednu - prošlu godinu, koja je imala prilično blagu zimu. Javiću u maju kako je prošla ova sezona. :)

U pravu si za popust, njega nisam bio uračunao. Takođe, računao sam samo sopstvenu potrošnju, ali se plaća i zajednička (garaža, hodnici), i to izražava kroz koeficijent gubitaka. Prošle godine je to bilo 15 % u januaru, a manje tokom ostalih meseci. Plaća se i očitavanje kalorimetara u iznosu od 20 evra godišnje + PDV.

Ljubitelju, hvala na savetu. Deblja guma (odnosno neka folija zalepljena preko postojeće) će sigurno rešiti problem.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

Koliko je toplo u stanu sa tih 30 kWh/m2 godišnje?
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Koji popust za infostan, onih 5% plaćanje na vreme?
Korisnikov avatar
snork
Reactions:

Post od snork »

Heinz napisao:Koliko je toplo u stanu sa tih 30 kWh/m2 godišnje?
Pa, ne previše. Jutros je npr. napolju bilo oko -4, a temp. u stanu 20.
McGruja napisao:Koji popust za infostan, onih 5% plaćanje na vreme?
Da. Sada je 7%.
Ђенерал Јанковић
Odgovori