Zašto je Srbija tu gde jeste?!
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Ne znam kako je sa stranim drzavljaninom i koliko to konplikuje, ali kada je domaci u pitanju naplata je sasvim ok po brzini
- Grujic
- Moderator
Jbt flojd pa nije poenta u vrednosti, nego da li je slucajno ili ne i sa kojom namerom.
I drugo, pa zar niste bas ti ili Laki pricali kako je u Svici za parking lose jer je puno uskih mesta a ljudi nisu mnogo vesti pa su cukanja vratima i grebanja cesta?
I drugo, pa zar niste bas ti ili Laki pricali kako je u Svici za parking lose jer je puno uskih mesta a ljudi nisu mnogo vesti pa su cukanja vratima i grebanja cesta?
Ligicno je da kradu od onog ko ima. Kriminal je posledica siromastva i velikih klasnih razlika. Ni u Parizu ne obijaju stanove u siromasnim predgradjima niti kradu automobile koji su ispod lokalnog proseka vec se najvise krade X6 a najvise provala se desi u bogatim delovima grada.goblin napisao:Ja ne znam kako je zivti na zapadu, iako dosta putujem to nije isto kao kada tamo zivis.
Ali ono sto sigurno znam jeste da ovde bezbedno nije.
Evo moje licno iskustvo.
Do sada su nam 3 puta obijali porodicnu kucu.
Ukrali su nam 2 automobila (Pasat i Audi A6).
Kancelarije firme obijene 3 puta, a neki godisnji prosek je oko 7-8 provala u neki od nasih prodajnih objekata.
U hotelu isto imao par pljacki gostiju.
Fizicke obracune ne treba ni pominjati....
I kako da posmatram ovo okruzenje kao brzbedno u bilo kom pogledu?
Kako se sada postavljam.
U stanu gde zivim sam postavio blindirana vrata, dodatne sigurnosne resetke na prozorima i balkonskim vratima, video nadzor, alarmni sistem sa dojavom, dodatno napajanje...... i plus ne drzim nista vredno u stanu. Kada negde putujemo neko je zaduzen da obilazi ili cak boravi u stanu i pored svih sistema.
Sve dragocenosti smestene u sefu banke (ne moraju to biti dijamanti i zlato, mislim i na vaznu dokumentaciju, uspomene... jel kad lopov udje sve nosi a to nikakav novac ne moze da nadoknadi, pa si primoran da uzimas sef u banci da bi sacuvao neke stvari koje su ti znacajne cak i ako nemaju finansijsku vrednost).
Oruzije u legalnom posedu za samoodbranu se podrazumeva.
Cim sam kupio auto, prvo sto sam uradio jeste ugradnja citavog niza i elektronske i mehanicke zastite + garaza obavezna a i na garazi sigurnosna vrata sa alarmom.
Sva imovina osigurana, automobili naravno ful kasko.
Deca idu u privatne vrtice a sutra i skole, sa obezbedjenjem....
Pa cak i pored sve te predostroznosti, i dalje vodis racuna o nekim koracima. Mozda bi i napolju morao isto tako, ne znam. Ali ovde definitivno mora.
U Srbiji je mnogo siromasnih koji su spremni na sve a malo potencijalnog plena pa su zbog toga na udaru uspesniji ljudi i gastarbajteri. U zapadnim zemlajma je stopa krimiala porasla naglim otvaranjem granica gradjanima istocne Evrope od kojih mnogi usled nedostatka sposobnosti (jezik, obrazovanje...) da posteno zarade, idu u sitan ili krupan kriminal. Ista je prica i sa azilantima od kojih takodje mnogi zavrse u kriminalu.
U CH je recimo skoro objavljeno da je broj zatvorenika sa stranim drzavljanstvom preko 75%.
Stvari treba sagledati malo sire ako se zeli ozbiljna diskusija a ne "video sam na tv-u da i u nemackoj kradu felne".
U Nemackoj te nece gledati kao potencijalni plen ako vozis nov Mercedes a u Srbiji to po defaultu jesi.
Dobro, slucajno me je ogrebaoGrujic napisao:Jbt flojd pa nije poenta u vrednosti, nego da li je slucajno ili ne i sa kojom namerom.

Kud sam uopste i pominjao branik

E to je razlika. Iako nisam ziveo na zapadu, mislim da je to krucijalna razlika sto se tice bezbednosti.Floyd napisao: U Nemackoj te nece gledati kao potencijalni plen ako vozis nov Mercedes a u Srbiji to po defaultu jesi.
Ovde bodes oci sa stvarima koje realno nisu luskuz vec neki pristojan zivot.
Moze biti ovde i tamo ista stopa kriminala, al dzabe kad si ovde na udaru cim kupis malo bolji auto, stavis na ruku malo bolji sat, cim primeta da zivis malo lagodnije.... sto napolju niko ne bi ni primecivao.
- Day Walker
- Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
- Garaža: BMW X3
Day Walker napisao:Mom bratu ukrali A3 ispred zgrade. Znaci kradu se kola. Njegova majka, tj moja tetka je bila taoc u pljacki banke koja se desila prosle godine, u lokalu sopstvene zgrade u kojoj stanuje preko 30god. Inace zive u samom centru Beca.Risto napisao:DW,
pitanje je, a iako se desavaju, mislim da je to daleko redje.
Evo Floyde odgovor za tebe. Posto si Editovao a nisi procitao moj post
Brzine idu u H-a !!!

- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Jedan od utisaka iz Švajcarske mi je bio kako bakice i dekice voze Poršee i to uopšte ne izgleda kao neko puvanje ili demonstracija bogatstva i statusa, već kao eto voze to što im se sviđa i niko ne obraća pažnju na to.
Inače državna osnovna škola na NBG u koju mi ide ćerka ima obezbeđenje koje se stalno šetka okolo, naročito kad su odmori. Ne znam da li je postalo uobičajeno i po drugim školama ali eto ne mora da se ide u privatnu školu zbog toga. Doduše ovo obezbeđenje može da rastera dilere, spreči tuče po školi i ostale sitne probleme, ali nisu za sprečavanje otmice VIP dece.
U tom smislu ako si milioner, i pri tome eksponiran tako da šire okruženje zna za to, rizik od otmice nije nepostojeći. Ali tako je i preko, samo sa 10 pomnožiš količinu para posle koje kreće ozbiljnija opasnost.
Inače državna osnovna škola na NBG u koju mi ide ćerka ima obezbeđenje koje se stalno šetka okolo, naročito kad su odmori. Ne znam da li je postalo uobičajeno i po drugim školama ali eto ne mora da se ide u privatnu školu zbog toga. Doduše ovo obezbeđenje može da rastera dilere, spreči tuče po školi i ostale sitne probleme, ali nisu za sprečavanje otmice VIP dece.
U tom smislu ako si milioner, i pri tome eksponiran tako da šire okruženje zna za to, rizik od otmice nije nepostojeći. Ali tako je i preko, samo sa 10 pomnožiš količinu para posle koje kreće ozbiljnija opasnost.
- Grujic
- Moderator
Tako je u svim, tj verovatno skoro svim, ima obezbeđenje i ne može svako da uđe, ako dolazi roditelj javi se obezbeđenju itd.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Ja kad sam isao u srednju skolu pre 10ak goodina skolsko obezbedjenje nije nije ni postojalo.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Ma ima kriminala. Gde ima puno došljaka i protoka ljudi, to je tako.Day Walker napisao:Day Walker napisao:Mom bratu ukrali A3 ispred zgrade. Znaci kradu se kola. Njegova majka, tj moja tetka je bila taoc u pljacki banke koja se desila prosle godine, u lokalu sopstvene zgrade u kojoj stanuje preko 30god. Inace zive u samom centru Beca.Risto napisao:DW,
Beograd ima taj problem takođe, kao i svaki veći grad, samo toga nema u tolikoj količini da vlasti moraju da rezervišu poslebne kvartove. Mi sem Cigana nemamo takva naselja. Ni ta naselja ne bi postojala da nas EU ne pritiska sa njima i dozvoljava im da se otvoreno bave kriminalom. Generalno je spoljni faktor poprilično snažan u tome što nam otežava da neke stvari rešimo. Mi smo krivi što smo to omogućili lošom politikom, ali bože moj, i oni bi to mogli malo drugačije. Tamo ne smeju cigani iz Rumunije da grade kvartove od đubreta, a u Srbiji mogu. To je naša realnost.
- Grujic
- Moderator
Za srednje ne verujem da ima i sada, za osnovne je to prvenstveno krenulo.
Znam da nas je uvek saletalo obezbeđenje kada smo nakon upisa srednje išli u osnovnu da se javimo nastavnicima
Znam da nas je uvek saletalo obezbeđenje kada smo nakon upisa srednje išli u osnovnu da se javimo nastavnicima

Dzabe kad se i dalje u skolama svasta desava, dovoljno je procitati novine, a stanje je jos i gore nego sto se prikazuje.
Kradja auta i slucajno zaticanje u banci za vreme pljacke nije bas isto kao kad ti neko za tri godine, tri puta upadne u kucu zbog pljacke... i to samo zato sto imas kucu i auto koji strci izvan proseka pa te zbog toga smatra dobrim plenomDay Walker napisao:Day Walker napisao:Mom bratu ukrali A3 ispred zgrade. Znaci kradu se kola. Njegova majka, tj moja tetka je bila taoc u pljacki banke koja se desila prosle godine, u lokalu sopstvene zgrade u kojoj stanuje preko 30god. Inace zive u samom centru Beca.Risto napisao:DW,
Drugu su ukrali dva bicikla u Cirihu, oba vrednosti preko 2000 chf ali se ni najmanje nije potresao za razliku od slucaja kad su mu banditi upali u kucu u Srbiji i maltretirali mu starce za mnogo manje love.
I jos jednom, gde sam ja napisao da na zapadu nema kriminala?
Samo ne zelim da cutim botovima koji tvrde da su nemacki gradovi opasna zona a onda Beograd navode kao kontra primer.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
U mojoj srednjoj sad ima obezbedjenje, vec godinama.Grujic napisao:Za srednje ne verujem da ima i sada, za osnovne je to prvenstveno krenulo.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Zavisi to od škole. Meni je u srednjoj obezbeđenje bio neko čikica penzionera, samo da upiše kad neko dodje ali kod nas nikad nije bilo nekih problema pa nije bilo ni potrebe za obezbeđenjem.
http://www.blic.rs/Vesti/Svet/569288/HA ... apao-ljude
Možda ipak treba da imaju više policajaca pod oružjem na ulici.
Možda ipak treba da imaju više policajaca pod oružjem na ulici.