Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od Grujic »

Pa napisao si da nece moci da neko tvrdi da je Bg velesiguran. Ovo vele ajd, diskutabilno, al to nisi napisao kao licni osecaj
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

maniaxxx napisao:
AcaKayak napisao:Pa vi van Srbije pričate kao da se ovde svakome ukrade po 4 automobila u životu pa se osećate nebezbedno.

Onda kad vam iznesem statistiku da je zapravo skoro isto kao u Sloveniji a četiri puta manje nego u Švajcarskoj, zaćutite i terate dalje priču s novim argumentima, koji su isto tako na odokativnom nivou. Da nemam sada šta pametnije da radim, možda bih se i raspravljao, ali generalno mrzim kad neko lupeta nešto o čemu nema pojma već nagađa, takav nikad neće ni priznati da je pogrešio već će da tera do sutra kako je ipak on u pravu.
Kakvi argumenti Aco? Ja sam pisao o mom LIČNOM osečaju a ne o goloj statistici koja je samo brojka. Ti si barem preputovao dosta sveta i znaš kako je to. Ali da mi neko tvrdi da je BG velesiguran grad ( malo pretiravam ali u tu smer se vode razprave) neče moči, nikako.

Slo je sigurnija država od Srbije sa ili bez statistike.

A važno da samo mi lupetamo a ti si pojeo sv pamet sveta i znaš sve, verovatno znaš bolje od mene kakva je situacija u SLO?
Pa naravno da znam bolje od tebe jer ti lupetaš a ja proveravam svoje pisanje. Ti si lupio a ja našao zvaničnu statistiku koju objavljuje policija, naravno da sam ja upravu i nemaš ti šta da misliš ili ne, opet sam u pravu.

Argument što si iz Slovenije ti je mega glup. Ti tu poznaješ recimo 100 ljudi što znači da ti znaš jednog od 20.000 Slovenaca. Ja sam s druge strane uzeo statistiku sačinjenu od svih Slovenaca. Šta misliš ko onda bolje zna situaciju?

Šanse u Srbiji da ti neko ukrade auto su 1:5000 na godišnjem nivou. Ako poseduješ auto 40 godina, šanse su ti 1:125. U Švajcarskoj su 1:30.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Aco a i ostali, lakse malo sa recnikom, moze to i normalno da se kaze, a ne da odmah spustas na lupanje i glup. Desilo se i tebi sigurno da nisi bas bio u pravu, sto ne znaci da odmah mora da se "casti". Postujte sagovornika i trudite se da ne pisete pausalno.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

Ne pratim statistiku i nisam ziveo u zapadnim zemljama (mada jesam dosta putovao i imam dosta kontakata, prijatelja, rodbine... u tim predelima).

Medjutim, ne mogu da se otmem utisku da bi tamo negde na zapadu ipak prosao sa manje neprijatnosti (mislim konkretno na lopove svih vrsta).
Vec sam napisao neko svoje iskustvo: kuca dva puta obijena, kancelarije 3 puta, ukradena 2 automobila (Pasat i A6, oba bila skoro nova), i sada retko spajamo 2 meseca bez neke provale u neki od objekata u okviru firme....

Kada takvo iskustvo ispricam ljudima (rodbini, prijateljima, poslovnim partnerima) koji zive u Nemackoj, Svajcarskoj, Austriji... a pritom se radi o ljudima koji imaju priblizno slican zivotni stadnard kao ja, oni su u cudu. Imao je i neko od njih po neko pojedinaco iskustvo sa lopovlukom (ukraden auto, obijen stan...) ali to je toliko retko da se ne moze porediti sa mojim iskustvom.
A dok diskutujem sa nekim iz Srbije, ko da je normalno da se na moju pricu nadoveze sa citavim nizom neprijatnih iskustava sa lopovima...

Po mom misljenju, razlika je tome sto je ovde mnogo nizi ekonomski prag kada pojedinci pocinju da strce i postaju mete lopova. Ovde cim kupis neki malo bolji auto (tipa novi Pasat, Audi A6...) vec bodes oci dok napolju takav auto moze bez problema da uzme neko sa malo boljom platom od proseka, cim se procuje da zivis u malo komfornijem zivotnom prostoru ti postajes meta, cim malo vise vodis racuna o garderobi, kupis dobar sat... i neke stvari koje ti predstavljaju neko licno zadovoljstvo, automatski stricis i postajes meta, dok bi na zapadu bio samo jedan uredan covek iz mase koji se nista posebno ne istice. Cim imas firmu i boris se za svoj posao sa cime svojoj porodici mozes da priustis neke normalne stvari (odes na letovanje, na skijanje, dva auta u kuci, pristoju garderobu, deci omogucis sve aktivnosti....) ljudi odmah umisljaju da lezis na milionima i eto problema... dok napolju takav zivot predstavlja neku normalu i totalni prosek...... (primera je mnogo).

Tako da iz tog ugla posmatranja i licnog iskustva, zakljucujem da bi mi zivot na zapadu bio bezbedniji. Mozda i nisam upravu, ali sam zaveo kako sam dosao do tog zakljucka.
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Aco, opet ti kažem da pišem o ličnom osečaju a ne o statistici. A mislim da je ljudima to najvažnije, koji meni K znači statistika da je npr Graz siguran grad ako bi me juče onaj ludak pokupio đipom, veruj mi da se tamo nisu osečali sigurni iako je Graz po statistici siguran grad ( valjda, nisam proveravao jer me zabole).

A koliko znam nismo ovce skupa pasli da ti meni da lupetam i slično, malo si prepametan zadnje vreme znaš?

I ne, ne možeš nikako da znaš kakav je osečaj sigurnosti u SLO bolje od mene, i ne samo krađa nije sigurnost ( radije vidim da mi ukradu avto ili bilo šta nego da me ubiju zbog patika /sata, šta se u BG događa).

Grujic napisao:Pa napisao si da nece moci da neko tvrdi da je Bg velesiguran. Ovo vele ajd, diskutabilno, al to nisi napisao kao licni osecaj
Ja pišem sve iz svog ugla pogleda i stalo napominjem da je to moj osečaj iako NIKAKAV incident nisam doživeo u BG, ne oslanjam se na neku zvaničnu statistiku.

Krajem krajeva mnogi ovde se osečate neprijatno/nesigurno u HR iako se vam nikad ništa loše nije desilo?

U diskusiju sam se uključio ( naravno da mi je žao što sam bilo šta napisao, i sve manje pišem na ovom forumu zbog nekih razloga ali to nije sad point), da napišem kako doživljava BG neko ko NIJE iz BG ali i nije od onih ko po defaultu misli da je Srbija samo gnezdo puno kriminala i loših ljudi. Ipak sam Srbin, a malo ko od vas zna kako je to ponekad težko biti u SLO.
maniaxxx
Reactions:

Post od maniaxxx »

Day Walker napisao:
maniaxxx napisao:Koji grad sad nije siguran? BG? Nisam napisao to, več da se osečam manje sigurno nego npr u LJ, jednostavno nikad neznam da li če me neka budala pijana ubiti zato što sam "slovenac", da li če mi pokrati felge sa avta ili ceo avto i tako. Dogača se to i u SLO naravno da se događa, ali u manjoj meri.

Opet volim da dođem u BG i nije sad da je Bagdad, ali nije najsigurniji grad na svetu.

I opet pisao sam o svom osečaju, a ne o nekoj oficijelnoj statistici
Svako se u tudjem gradu oseca manje sigurno nego u svom. To je u neku ruku i normalno.
To sam i pisao, normalno je to, ali opet neke stvari koje se u Srbiji događaju ( nažalost) se u SLO jednostavno NE događaju, barem ne u takvoj meri, ali šta ja znam kako je u SLO :ccc:

To je isto ko da bi ja počeo da pišem kakav je realni život u Srbiji a ne živim tamo. Zato nisam napisao da je BG nesiguran grad več da se tako osečam tamo, nesigurnije nego u SLO....a ne nesigurno ko npr u Siriji jebiga...funkcinalna pismenost je redka vrlina

Ne leti na tebe konkretno ovaj post DW,da ne bude opet zabune
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

AcaKayak napisao:
kapor napisao:
Aco bez ljutnje,al nemoj da pises nesto sto ne znas, ispade da samo Duca dobija kilazu jer je prebrz za konkurente sto nije tacno.
:thumbup:
Tako se prihvati kad pogrešiš. Ja kad pogrešim to i priznam, a drugi kad im nešto napišeš kao da si im decu pobio i teraj kontru dok prsti ne otpadnu od kucanja.

Što se samokritike tiče:
AcaKayak napisao:Nisam video nikoga od poznatih stranih biznismena da nosi odelo a da nema maramicu koja malo viri i udara kontrast.
Paja napisao:Ti si momak od 20 i sitno godina, a ne poznati biznisen.
AcaKayak napisao:Pa dobro, ima i toga :)

Al nekako težim ka tome :D

EDIT: jedem i ja govna. Sad sam ukucao u google pretragu i više je odela bez maramice nego sa. Verovatno kad ne vidim maramicu ne razmišljam o tome a kad vidim zapamtim i onda mi se potpuno izvrnulo mišljenje.
Dakle, svako pogreši, ali ja sam jedan od retkih ovde koji prizna grešku. To št mi je rečnik takav je zato što pišem ono što mislim. Nisam ja političar ovde da se brinem kako će moj post da se oceni, niti me interesuje da li će većini da se svidi.

A čovek da lupeta, lupeta. Neznanje je kad pogrešiš pa to shvatiš, kao što me kapor ispravio, a kad pogrešiš a i dalje teraš, onda si ili tvrdoglav ili glup, možeš sam odabrati, svejedno mi je. I pršli put mi je pametovao oko brenda da bi na kraju ispalo da nema pojma šta piše, a ja bezveze pisao u želji da edukujem ljude o nekim korisnim stvarima, al ko ovcama da sam objašnjavao tada.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Trebate da citate sta drugi pisu i da razlikujete licna misljenja od nekih aksioma. Postujte sagovornike i birajte recnik, ne zbog sebe nego zbog svih.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

Nego, je li neko video Texonju ? :)
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Ko je taj?
maniaxxx
Reactions:

Post od maniaxxx »

I zašto ti misliš da sam ja pogrešio? Ustvari razloži mi ( Pošto si vrlo pametan) kako mogu da pogrešim u tome kako se osečam u nekom gradu/državi ...?

Isto važi i za brand..

Ja tebi nisam rekao da si pogrešio kad si statistiku uzeo ( inače svaka ti čast da imaš volje i vremena da se sa time baviš :mrgreen: ), nego sam napisao da ja nisam gledao statistiku i da pišem IZKLJUČIVO o vlastitom osečaju?

Da rezimiram, po statistici se u SLO krade slično ko u Srb ( tu priznajem da sam mislio da je u Srbiji gora situacija, ali opet ne znam da li to obuhvača i krađe delova/ goriva i slično jer toga ima u SLO daleko manje), ali to opet nema veze sa mojim osečajem sigurnosti, ili da preciziram osečajem sigurnosti prvobitno za svoj život i zdravlje a sekundarno za svoju imovinu.

Jer ti vidiš razliku, nešto je statistika ( koja opet ne mora da znači ništa ali dobro to imamo i time se moramo služiti ) a je sve vreme pišem o osečaju sigurnosti.

I ne nisam glup, jesam tvrdoglav ponekad ali ovde se " svađamo" oko potpuno subjektivnog osečaja, a tu nema mogučnosti da sam u pravu ili nisam, jer je to samo moj subjektivan osečaj i za mene je itakako ispravan, iako sam više puta napisao da nemam nikakvog lošeg iskustva u BG.

I to što pišeš šta misliš ( to cenim naravno) ne daje ti pravo da nekog nazivaš glupim i slično, jednostavno nije kulturno i ne liči. Ja tebe nisam nazvao glupim, samo si "prepametan" ponekad, a i toj izjavi nije bilo mesto, zato izvini za to.

.
Ralee
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2015, 22:09

Post od Ralee »

Velja napisao:Ko je taj?
Haha kakav si toll veljo, izmeni covek 5 avatara za pola sata :kezo:
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Slažem se sa kolegom. Previše je čarki u poslednje vreme na forumu, a to nije ono što želimo. Bespotrebno se ljudi svađaju, padnu i teške reči. Ja sam uvek protiv takve diskusije, sve se može reći i drugačije. Zato ipak malo birajte reči i povedite računa jer nije ni kažnjavanje od strane moderacije rešenje.

From HTC wia TT
Posetite www.garaza.rs !
maniaxxx
Reactions:

Post od maniaxxx »

Sa moje strane sam se izvinio iako niti sam prvi počeo niti sam nešto posebno ružno rekao ali svejedno, previše sam se pustio izprovocirati.

I udaljavam se iz ove teme, a i nekolicine drugih....
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

Velja napisao:Ko je taj?
Neki koji je imao isti avatar kao ti sada. :)
Odgovori