Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od ftj »

Ne pricam o vikendicama ili nenadgledanim seoskim domacinstvima vec o kucama u gradu gde zive ljudi. Recimo da je taj posao u velikoj ekspanziji u poslednjih godinu dana u Bgu.
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

TDI napisao:Jesi li ti brate svestan da je ovo Srbija i da 95% ljudi sebi ne moze da priušti 10 puta manje, nego što ti ima u svakom smislu, pa i u zaštiti imovine?

Sve što ti pričaš je na mestu, ali iz tvog ugla i perspektive. Da sam ti, ako ni u čemu drugom, u smislu zaštite imovine bi se ponašao, ako ne isto, onda bar veoma slično kao ti. Tako obezbedjen objekat niko nije lud da pljačka. Nije lud da pljačka ni mnogo manje, ali dovoljno obezbedjen. A i to košta đavo i po, pa ni to 95% ljudi sebi ne može da priušti.

Lopovi ne pljačkaju tebe i tebi slične. Znaju sa kim i čim imaju posla, ako me razumeš. Ima sličnih kola i drugih stvari interesantnih, a mnogo manje zaštićenih. Samim tim i lakšim za krađu.
Pa ako si pazljivo citao, zato sam i napisao da svako treba da odradi obezbedjenje na osnovu licnih potreba i mogucnosti a da to moze biti i mnogo manje i mnogo vise od ovoga sto sam nabrojao.
A sto se tice finansija, veruj mi da se ljudi cak i kada imaju mogucnosti mnogo tesko odlucuju na takve investicije.
Npr. kada si poslednji put cuo da je neko pri kalulaciju za kupovinu auta unapred uracunao i ugradnju zastite i kasko osiguranja?
Kada si cuo da neko tokom opremanja ili renoviranja stana pored gradjevinskog materijala, namestaja, tehnike... kaluluse i troskove za kvalitetna vrata, restku, alarm...? a veruj mi da cifre i nisu tako strase za prosecne sisteme koji isto mogu da odvrate veliku vecinu lopova.
ftj napisao:Lopovi iz kuca kradu samo pare i nakit, proslo je vreme kad su se krali televizori i slicno tako da je sasvim dovoljan alarm. A paranoja je ozbiljna dijagnoza, ne nastupa tek tako i nije za zezanje.
Krade se i oruzije, slike, skuplji alkohol... nazalost znam.
"Obican alarm" jeste dovoljan da odvrati vecinu lopova. Medjutim ako ti se na gajbu nameraci iole iskusniji lopov, "obican alarm" mu je bukvalno smesna prepreka. A ako hoces stvarno ozbiljnije da se zastitis onda to ne mozes uraditi bez kombinacije par el sistema i kvalitetne mehanicke zastite (vrata na prvom mestu). Ali bolje imati i to nego nista, svakako.

Sto se tice paranoje koji su pomenuo.
Znas kako, ako je paranoja to sto je neko svestan gde zivi, ako vec doziveo citav niz neprijatnosti, a ako pritom postoje sistemi sa kojima moze taj rizik da svede na minimum a posledice svede na minimum (osiguranje + vrednosti sklonjene na adekvatno mesto), zbog cega to ne uraditi? Evo daj mi samo jedan dobar razlog ili negativnu stranu mojg stava (posto vidim da se odnosi na mene)?
A sa druge strane, ne poznajes me i ne znas bas celu pozadinu i sve motive moje price (sto TDI verovatno zna, rekao bih po komentaru), tako da veruj mi da kod mene paranoja apsolutno ne postoji, vec iskljucivo razumna procena okolnosti.
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

stefanan napisao:Mojoj strini odneli radijatore iz vikendice, a znam i još par ljudi koji su slično prošli, tako da se ne bih složio sa tim
Branja, nije čudo što je dobio kilu :rofl:
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Mom poznaniku pored zlata pokrali i masinicu za shishanje. :ccc:
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
TDI
Banned
Reactions:
Pridružio se: 12 Dec 2014, 00:52
Garaža: VW Passat B5.5 Variant

Post od TDI »

gobline,

Čitao sam i savršeno mi je jasno na pravi način šta hoćeš da kažeš. I verujem da se ljudi teško odlučuju da odvoje novac za zaštitu imovine i oni koji ga toliko imaju,...nema razloga da lažeš. Ali brate, kao sto se ja trudim da tebe razumem, probaj i ti da razumeš šta hoću da kažem...Kako neko (prosečan Srbin), ko se jedva skrpio, čak i u 90% slučajeva pozajmio novac da bi isposobio kuću da može da živi u njoj da razmislja o zaštiti, 20 puta slabijoj od one koju ti imas...Pogledaj koliko kuća nema ogradu, a ljudi zive pre 10 godina u njima, koliko ljudi kuće prave preko 20 godina i tako to na tu temu. Tako da ta zaštita nikako da dodje na red...I ako bi mnogi hteli i znaju koliko je to korisno.

Sa kolima je slično. Ljudi nemaju neretko da otklone kvar koji im se desi u trenutku, nego parkiraju, pa čekaju platu. Jedva odrzavaju i neki auto koji spada medju jeftinije, jedva skrpe da stave nekog ,,kineza,, od alarma i slično,...Odakle bre prosečnom Srbinu da plaća kasko? Od cega? Od plate koja je manja od protrošačke korpe?

Koliko god da smatram da ima stvari koje su bahaćenje, a koje ti praktikuješ, ne jer si bahat, nego može ti se jednostavno,...Toliko smatram to što ulažeš u zaštitu imovine više nego pravom investicijom. Msm, sve mora da prati jedno-drugo. Smešno je kada u nečijem dvorištu vidiš auto od 15000 evra, a nema ogradu oko kuće.
Slika
„ Све срећне породице личе једна на другу; свака несрећна породица несрећна је на свој начин. ” - Лав Николајевич Толстој
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

A fasada? :mrgreen:

Znate kako kažu: Ko se opeče na mleko i u jogurt duva. Tako da ko je imao loša iskustva sa lopovima sigurno da će ubuduće dati sve od sebe da zaštiti imovinu, a sa druge strane imaš ljude koji žive dosta dobro za naše pojmove i mogao bi lopov da se ovajdi, ali nemaju nikakvu zaštitu jer smatraju da im ne treba. Svako ima svoje neke razloge. Ja bi prvi osigurao kasko svoj auto, ali mi je trenutno puno da dajem mesečno 3.000 dinara za to, pa verujem da Hondu neće dirati lopovi, a i štete koje sam imao sam rešavao za manje para od godišnje premije osiguranja.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Tdi naporan si sa tim "prosečnim srbinom" pa iseli se u Kanadu ja bi otišao što puta do sad pre nego da kukam u svakom postu. Posebno mi se sere of tih što ne mogu da završe kuću 20 godina i bleje u suterenu a gore tri sprata i dve garaže zvrje prazne a takva je većina tih nedovršenih kuća. U prizemlju neretko propao draKstor jer ne daj bože da se uhvati da radi nešto.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Vecina ukradenih automobila u Srbiji su u vrednosti ispod 1000e, tako da prica sa statistikom i skupim kolima ne stoji.
Svuda se krade.
Jedna kuca nam je pored ciganmale, videlo je par clanova foruma.
Nikada nam nista nije zafalilo.
Na sred Zvezdare nam dignu Golfa.

Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Kontakt:

Post od trojanac »

Cigani voze Mečke tako da je Golf pored ciganmale siguran. :kezo:
Posetite www.garaza.rs !
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Si lud, pa kombi Mercedes mi stoji parkiran u dvoristu :D

E da, jednog Golfa su nam digli i ispred zgrade kada je bio nov, kod mupa 29. Novembar, ali su ga nasli za sat vremena :)
Takodje je Ujak iz Nemacke dosao sa novom S klasom i ukradu mu, mislim na pocetku Karaburme, na kraju uzbrdice.
Ali, to je bilo drugo vreme :)

Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
TDI
Banned
Reactions:

Post od TDI »

Uroš S. napisao:Tdi naporan si sa tim "prosečnim srbinom" pa iseli se u Kanadu ja bi otišao što puta do sad pre nego da kukam u svakom postu. Posebno mi se sere of tih što ne mogu da završe kuću 20 godina i bleje u suterenu a gore tri sprata i dve garaže zvrje prazne a takva je većina tih nedovršenih kuća. U prizemlju neretko propao draKstor jer ne daj bože da se uhvati da radi nešto.
Ja ne znam što ti tako frustrirajuće nastupaš i zašto te to vređa. Nisam naporan, nego je to parametar koji je relevantan u zemlji gde živimo. Ne kukam, nego dajem poređenje i objašnjavam stanje stvari. A što se tiče kuća i tvog misljenja o tome, jbg, ne postoji drugi način. A takvo misljenje moze da ima samo neki bahati sin bogatih roditelja koji nije morao da brine ni za sta u zivotu, jer mu je sve davano na tacni. Što i mogu da razumem za nekoga koga je za sve u zivotu bilo briga, sve ga je čekalo i bio je zaštićen kao beli medved. A ako si radničko dete, a imaš takav stav, to je zabrinutost. Građenje kuće je žrtva i odricanje mnogih stvari, neretko i od najosnovnijih. Opet pricam iz ugla one većine koju pominjem, ne o onima koji ne znaju šta će sa parama.

Trojance,

To da imaš novca, a znaš da poseduješ nešto što je mamac za lopove i da ga ne zaštitiš nikako, tek ne mogu da shvatim. Možeš, a nećeš. :zbunjen:
Slika
„ Све срећне породице личе једна на другу; свака несрећна породица несрећна је на свој начин. ” - Лав Николајевич Толстој
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Kontakt:

Post od trojanac »

@TDI

Ne razmišljaju svi isto. Nije da taj neko neće, nego jednostavno ne vidi potrebu. Imaš i ljude koji razmišljaju da će upasti u oči ako se previše obezbede, po logici stvari onda sigurno imaš nešto vredno u kući ako imaš 28 sistema zaštite. Ima ko i tako razmišlja.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
srdjanyo
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
Kontakt:

Post od srdjanyo »

Ja,da imam HR pasoš,pravac Kanada.
Bez obzira što ovde imam posao.Kanada je,danas,kao SAD s početka XX veka.Ogromna zemlja,razvijena i razvija se još uvek.Stalno joj treba "sveža krv",sveža radna snaga...
Korisnikov avatar
TDI
Banned
Reactions:

Post od TDI »

trojanac napisao:@TDI

Ne razmišljaju svi isto. Nije da taj neko neće, nego jednostavno ne vidi potrebu. Imaš i ljude koji razmišljaju da će upasti u oči ako se previše obezbede, po logici stvari onda sigurno imaš nešto vredno u kući ako imaš 28 sistema zaštite. Ima ko i tako razmišlja.
Slazem se da ima. Ali lepa i sređena kuća spolja, je malac za obijanje i odmah znači da u njoj ima vrednih stvari. Teško će biti neka kuća spolja tip-top sređena, a unutra da se sve raspada. Mada se lopovi dobro raspitaju pre nego sto odrede nešto za sledecu metu napada.
Slika
Korisnikov avatar
fq400
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:59
Garaža: Lancer

Post od fq400 »

srdjanyo napisao:Ja,da imam HR pasoš,pravac Kanada.
Bez obzira što ovde imam posao.Kanada je,danas,kao SAD s početka XX veka.Ogromna zemlja,razvijena i razvija se još uvek.Stalno joj treba "sveža krv",sveža radna snaga...
Šta će ti HR pasoš za to? Ima neka prednost? U svakom slučaju Kanada ima sistem bodovanja kad se prijaviš za imigraciju (struka, znanje, poznavanje jezika itd), ukoliko nisu nešto menjali.
Odgovori