Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od methane.master »

passenger napisao:DukeNS

Kako ti se svidja Lihtenštajn? Si video Hilti? :D
Pola L. koristi kokain. Smešno mi kad pročitam negde da je L najbezbedniji i da nema kriminala
Baš bi mi leg'o taj LiHenštajn. Jeftine bušilice, abrihteri... jedino kokain ne koristim. :cool!:
Širim haos!
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Veći problem od ratova su političari koji jašu od kraja 80ih. Skoro 30 godina bačenih u vodu. Pogledajte gde je Rumunija bila 89. a gde je danas. Da ne pričamo o Poljskoj, Češkoj ili Slovačkoj.
Comi
Reactions:
Pridružio se: 11 Nov 2014, 09:49

Post od Comi »

Madjarska, Bugarska...

Bravo Flojd za kratko ali jednostavno iznosenje problema.

BDP da ne spominjem.
Okruzenje nas prestiglo, a tek ce.

Off se iz ove teme da ne bih negde naleteo slucajno kako neko ima platu 6000e, ne radi vikendom, zivi u Bazelu, vikendom gde 'oce, ne gleda hoce li stejk da poruci ili ipak bolje 500din jeftiniju piletinu.

Svaka cast vama koji ste otisli i snasli se, potrudili se, presekli. Ja vam zavidim, ali zaista, iskreno kazem.
Ne u tom nekom, obicno, negativnom smislu.
Dobra sisa zlata vredi.
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Pa kad su iskoristili EU fondove na pravi nacin, nemojte biti surovi toliko. Moj cale je odusevljen Slovackom, poslovno je tamo cesto, meni onako, nista specijalno. Bratislava mi je dosadnija od Beca, valjda zato sto u Becu ipak zivi mladja ekipa :kezo:

Sent from my LG-H440n
Korisnikov avatar
Captain Slow
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2012, 02:19

Post od Captain Slow »

Floyd napisao:Nemački gradovi su isto kao i Švajcarski (dosada i depresija)
Brate, realno si napisao, svaka čast :bravo: .
Ja nisam hteo da pišem da ne ispadne da branim moj Beograd a napadam EU,
(jer ću i ja živeti tamo, ako ne odem u Amerike),
ali ja sam u Hamburgu umirao od dosade, bukvalno,
a za 4 meseca u Norveškoj sam 2 puta plakao koliko sam poludeo od smora i nolajferstva.
Uz napomenu da sam ja bio bez porodice,
verovatno bi mi bilo drugačije da sam bio sa klincima pa kao imam motiv da njima bude bolje.

Jedino što se ne slažem je priča o ratovima, ipak su nas unazađivali a njih unapređivali,
ali to je druga tema, da ne kvarim ovu.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Nemojte mi Cirih ubacivati u tu pricu :)
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Kako kome. Meni je veliki grad dosadan, a manji su mi super. Evo jutros sam šetao sat vremena. Nekad dnevno spojim 10-15 km pešačenja iz dva puta. Uživamu prirodi i nikad neće da mi dosadi. Mislim, malopre dok sam šetao video sam kako bik napada kravu. De bre imaš to u Minkenu? :D

A ti koji si bio u Hamburgu, ko ti je kriv što nisi bio do Repperbahn :D
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Kako znaš da ti je dosadan kad nisi nikad živeo u velikom gradu? :)

Zamisli osećaj da sedneš uveče i samo smisliš iz kog dela sveta bi probao hranu, kakvu muziku bi slušao i milion drugih aktivnosti.
Laki021 napisao:Nemojte mi Cirih ubacivati u tu pricu :)
Koji je inače veoma zabavan grad :)

Tamo prodavnice rade do 8 a ne do 6 kao kod mene a posle nastupa "policijski čas" :)
Poslednja izmena od Floyd u 26 Maj 2016, 12:47, izmenjeno 2 puta ukupno.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Nije istina, samo ne znas gde zivot pocinje posle 20h u Cirihu :)
Gomila restorana, ljudi na ulicama, svaki cas neka desavanja...

U Lozani sam hteo da se obesim, Cirih mi je extra.
Od nemackih gradva me jeza podilazi.
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Za CH pojmove je ekstra ali mi pričamo o metropolama :)

Cirih je malo veće selo koje je uzgred i brutalno precenjeno.

Išao sam tamo par puta uveče kad sam došao u CH. Ništa posebno... ni blizu Beogradu a da ne pričamo o ozbiljnijim gradovima.
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Post od maxer »

Pogledah zadnjih par strana ... izgleda da nije bilo postovano>

http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?y ... id=1135908

Hoće li svi Švajcarci dobiti po 2.250 EUR
Švajcarska razmatra da svakom punoletnom državljaninu mesečno isplaćuje zagarantvanih 2.500 franaka.

Zemlja planira da 5. juna održi nacionalni referendum oko uvođenja osnovog dohotka, o čemu smo već pisali.

Zagovornici ovog modela koji postaje sve popularniji, od Vlade traže da svakoj punoletnoj osobi isplati „prihod“ koji bi nakon oporezivanja iznosio minimalno 2.500 švajcarskih franaka.

Ipak, švajcarska Vlada, jasno, protivi se ovoj inicijativi zbog koje bi svake godine morali da obezbede 25 milijardi franaka iz državnog budžeta.

Puni iznos isplaćivao bi se osobama koje su bez posla i nemaju nikakva primanja dok bi oni koji rade, ali zarađuju manje od 2.500 franka dobili razliku u iznosu.

Iz Vlade poručuju da bi novi porezi ili sečenja određenih prava, naškodili ekonomiji.

Zagovornici, s druge strane, tvrde da da je Švajcarska bogata zemlja i da nema sumnje da bi ovo mogla da priušti. Oni navode i da je stotine hiljada radnih mesta ugroženo zbog sve većeg napretka tehnologije, a da bi osnovni prihod dao neku sigurnost.

Ankete za sada predviđaju kako će oko 40% Švajcaraca podržati referendum o osnovnom dohotku. Inače, predloženi iznos svega nekoliko stotina franaka veći od procenjene granice siromaštva koja u Švajcarskoj iznosi 2.219 franaka a ujedno je i znatno niži od prosečne plate od 6.427 franaka.

Većina anketiranih Švajcaraca kaže da će nastaviti da radi čak iako se usvoji ovaj predlog. Prema jednom istraživanju, samo 10 odsto njih je reklo da bi razmislilo o otkazu.

Debata oko istog osnovnog prihoda za sve počela je u ovoj zemlji 2013. godine. Ipak, nisu prvi koji razmiljaju o uvođenju ovog modela.

Ideja da se brojne beneficije vlade zamene jednim čekom i pošalju svim domaćinstvima, bez obzira na prihod i na to da li rade ili ne, sve više dobija pažnju u svetu poslednjih nekoliko godina.

Finska planira uvođenje tog projekta ove godine, a u eksperimentalnoj fazi ta pomoć koja će biti dodeljivana iznosiće 550, a kasnije oko 800 evra mesečno.

Holandski grad Utreht u januaru je pokrenuo eksperiment i treba sada čekati rezultate da se vidi kakav je efekat. Ljudi u tom gradu u eksperimentalnom periodu dobiće po 1.100 evra.

Vlada premijerke Ketlin Vun u Ontariju je nedavno saopštila da će “rad sa učesnicima eksperimenta odrediti i osmisliti kako treba sprovesti pilot projekat koji podrazumeva osnovni minimalni dohodak”
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:

Post od passenger »

Floyd napisao:Kako znaš da ti je dosadan kad nisi nikad živeo u velikom gradu? :)
Sa 150 000 ljudi i opet sam izbegavao centar i išao samo kad moram.
Jednostavno ja sam za planine i livade. Prost čovek. Seljak :) :)
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Njah, 150000 nije grad nego gradić :)

Ok je to da voliš selo, koje priznajem iz iskustva ima prednosti. U CH je selo možda i bolji izbor od njihovih, nazovi gradova.

Ovo za minimalnu platu neće proći. Nisu Švajcarci iz tog filma a i bilo bi apsurdno da Mađari i Poljaci rade za 3000 a ovi da cešaju jaja za 2500.
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:

Post od passenger »

Prošle nedelje sam bio u Cirihu i imao sam 2-3 sata slobodno i otišao van Ciriha i šetao šumom. Pre par meseci slično, ceo dan u Cirihu, pa sam većinom bio oko jezera ili šumaraka.

Minhen mi se recimo dopada. Bio sam 4-5 puta i svaki put mi je leglo jedno 5-6 sati pešačenja i razgledanja.
Doduše, sedeći put idem i do BMW Welt. Ako idem sa gospodjom, onda X6M. Ako ne, onda M6 gc. Ženi ne dam zadnju vuču i preko 550 ks. Vozila je ona ~500 ks na zadnjim točkovima dve godine, ali ovo je tudj auto, tako da za nju je awd.

Čekamo Lakija da uzme X5M i idemo nas trojica do Stelvio Pass, da mu spalimo gume, kočnice, kvačila, sagorimo sve živo.
Korisnikov avatar
ivica122
Reactions:
Pridružio se: 26 Sep 2014, 21:30
Garaža: Honda Accord CL7

Post od ivica122 »

Comi napisao:Madjarska, Bugarska...
Nemoj Bugarsku u isti koš, i dalje smo bolji od njih, veruj mi. Beograd je u odnosu na Sofiju ko Beč za Beograd, otprilike. A o manjim gradovima da ne pričamo. Prosečna penzija im je 80eu, doktor ima platu 300eu.
Odgovori