Preporuke za sve i svašta
Re: Preporuke za sve i svašta
snork, tanka penasta. Ako treba vise slojeva, dobro je da je visoko elasticna da popuni tu oko sarki. Mislim da znam o kojim se sarkama radi, Roto nemacke a one imaju tu "manu" da je oko njih potreban izrez odnosno prekid profila. Barem one koje ja imam, te neke starije Roto.
Dakle, štedi se malo. Kod nas je 23-24-25 normalna temp. Izađemo na oko 50 kWh/m2 godišnje ako se ne gledaju gubici, a grejemo se 20% više od tebe, što je OK valjda.snork napisao: Pa, ne previše. Jutros je npr. napolju bilo oko -4, a temp. u stanu 20.
A, pa sa tako visokim temperaturama je to super potrošnja.
Ja 24-25 ne bih uspeo da postignem ni da su radijatori stalno na max, a potrošnja bi se višestruko povećala. Moram prvo da rešim duvanje prozora.
Ljubitelju, hvala na savetu, uradiću tako.

Ljubitelju, hvala na savetu, uradiću tako.
Ђенерал Јанковић
Gornji sprat duplexa CG na 23, donji inverterom na 24-25.
- Ji 4Tze
- Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
- Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain
Ja zavrćem radijatore da ne pređe 23
a kod klinca na spratu u krevetu uvek toplije (nisam merio). Kako ti je hladnije na spratu duplexa??

Boringly average, but also perfect for school run mums
Tako sam podesio termo glave. Potkrovlje, spavaći deo, dosta je 23.
Dole se grejem samo na cevi u podu i inverter koji radi nonstop. Veza je stepenište, a gore su inače najmanji radijatori (jednocevni sistem), ćošak zgrade.
Dole se grejem samo na cevi u podu i inverter koji radi nonstop. Veza je stepenište, a gore su inače najmanji radijatori (jednocevni sistem), ćošak zgrade.
Ja takođe imam problem sa duvanjem pvc-a. Naime u maju sam kupio drugi stan, u pitanju je Jerković kod pijace. 71kvadrat, prizemlje. Uradili smo novu struju, nov parket, pločice, krečenje itd itd. Pvc smo "nasledili" međutim prc. Izgleda da je baš krš pvc jer duba na sve strane. Centralno ne postoji u ovim zgradama, tako da smo kao privremeno rešenje uzeli TA peći 2x6kw i jednu od 4kw plus inverter klima. E sad, problem je što su ispod stana podrumi, ceo stan je jednostrano orijentisan (jugozapad) i ima 8 prozorskih krila 100x140. Definitivno ćemo menjati prozore na proleće ali sta uraditi do tada? Zgrada je inače beton a sa unutrašnje strane je u sklopu zida onaj heraklit valjda. Planirali smo takođe na proleće bar 15 cm stiropor sa mrežicom sa spoljne strane, a kasnije možda i neki kotao na struju ili gas, ili sta već bude moglo.
Neki savet?
P.s. pod je relativno dobro izolovan jer je na beton stavljen stirodur , pesak, pa stafne pa preko njih osb ploče od 18mm pa parket hrastov, od 20mm tzv "riblja kost"
Zvao sam majstore za pvc, svi kažu da su okovi loši a cena za menjanje i "utezanje" prozora je 8000 po krilu. Pritom, nisu sigurni da bi to rešilo problem.
P.p.s stavili smo već tanke zaptivne trake na sve prozore ali to nije rešilo problem. I dalje duva jbg.
Sent from my SM-G935F using Tapatalk
Neki savet?
P.s. pod je relativno dobro izolovan jer je na beton stavljen stirodur , pesak, pa stafne pa preko njih osb ploče od 18mm pa parket hrastov, od 20mm tzv "riblja kost"
Zvao sam majstore za pvc, svi kažu da su okovi loši a cena za menjanje i "utezanje" prozora je 8000 po krilu. Pritom, nisu sigurni da bi to rešilo problem.
P.p.s stavili smo već tanke zaptivne trake na sve prozore ali to nije rešilo problem. I dalje duva jbg.
Sent from my SM-G935F using Tapatalk
24-25 je malo preterano zar ne?
Vi sto imate kaloriometre, kolika vam je mesecna potrošnja i povrsina stanova.?
TT
TT
- methane.master
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
- Garaža: Clio III ph2 1,2 16V
Jeste ali vidiš da prevladava "subjektivni osećaj"ftj napisao:24-25 je malo preterano zar ne?

Sent from mTalk
Širim haos!
Nama je prijatno (za kratke rukave), nije kuvanje (nije i za šorc
).
Drugačiji je osećaj sa inverterom nego sa CG, nema odavanja toplote zračenjem.
@masaivan
Nisam merodavan baš. A vidim i da sam se prešao u računici, nisam imao kod sebe račune za struju.

Drugačiji je osećaj sa inverterom nego sa CG, nema odavanja toplote zračenjem.
@masaivan
Nisam merodavan baš. A vidim i da sam se prešao u računici, nisam imao kod sebe račune za struju.
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
Bilo kakvo grejanje koje ukljucuje ventilatore je za mene sranje. Imam to na poslu, a poludeo bih da mi je to i u stanu.
Misljenje dele i kolege sa posla. U pitanju je centralna klima sa cilerom. Zgrada ima 12.000 m2.
Grejanje na gas (radijatori + kotao na nivou zgrade) mi savrseno odgovara.
Svi prozori su otvoreni "na kip" sve vreme osim kad je napolju -15, vazduh je odlican, sve vreme sam u sorcu, spavam pokriven frotirom (cak se i otkrijem), a na 92 m2 me grejanje izadje 5-6k dinara u mesecima kada se greje - ostatak godine 200 din mesecno. U proseku max 3000 din mesecno na godisnjem nivou. To je sve bez koriscenja kalorimetra (ne koristi se njegovo merenje jos uvek) - od sledece godine ce biti sa njim. Trebalo bi da bude jos bolja situacija, posto su mi radijatori na max 4/6, a komsije greju kao blesavi.
Misljenje dele i kolege sa posla. U pitanju je centralna klima sa cilerom. Zgrada ima 12.000 m2.
Grejanje na gas (radijatori + kotao na nivou zgrade) mi savrseno odgovara.
Svi prozori su otvoreni "na kip" sve vreme osim kad je napolju -15, vazduh je odlican, sve vreme sam u sorcu, spavam pokriven frotirom (cak se i otkrijem), a na 92 m2 me grejanje izadje 5-6k dinara u mesecima kada se greje - ostatak godine 200 din mesecno. U proseku max 3000 din mesecno na godisnjem nivou. To je sve bez koriscenja kalorimetra (ne koristi se njegovo merenje jos uvek) - od sledece godine ce biti sa njim. Trebalo bi da bude jos bolja situacija, posto su mi radijatori na max 4/6, a komsije greju kao blesavi.
Poslednja izmena od Delija u 14 Dec 2016, 21:47, izmenjeno 2 puta ukupno.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Ne želim da plaćam CG ako ne moram jer me na kraju izađe 3x skuplje.
Dodatno, jako loše se reguliše a to je ono što je meni najbitnije. Ne smeta mi što malko duvka, nije to promaja u prostoriji.
Drugo, to je dnevni boravak gde smo uglavnom od 18h do 24h, dakle 18h dnevno bi radilo CG kako ono hoće bez potrebe.
Na kraju, kad napolju opasno zahladni, prelazim na CG
@Delija
Nemaš svoj kotao na gas?
Dodatno, jako loše se reguliše a to je ono što je meni najbitnije. Ne smeta mi što malko duvka, nije to promaja u prostoriji.
Drugo, to je dnevni boravak gde smo uglavnom od 18h do 24h, dakle 18h dnevno bi radilo CG kako ono hoće bez potrebe.
Na kraju, kad napolju opasno zahladni, prelazim na CG

@Delija
Nemaš svoj kotao na gas?
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
Editovao sam upravo - kotao je jedan na nivou zgrade (33 stana).
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
- Kornjaca Rade
- Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
- Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet
Pa to je bas dzabe, mi za istu kvadraturu placamo mesecno oko 11.000