Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja
Re: Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja
Kako se ostatak zgrade greje ?
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Svi na struju, uglavnom na TA peći.
Posetite www.garaza.rs !
Etažnim grejanjem sa elektro kotlom ne bi dobio ništa u odnosu na bilo koje električne radijatore. Samo bi imao bespotrebne komplikacije. Nema razlike da li se greješ sa jednim električnim kotlom od 6kW ili sa 3 električna radijatora po 2kW, isto ćeš se zagrejati i isto potrošiti. Jedinu razliku pravi klima i nju bi trebalo da koristiš što više kad to dozvoljavaju spoljašnje temperature.
Trojke za početak zameni TA peć jačom. Ima ljudi koji ih otkupljuju, remontuju i reprodaju tako da bi se to dalo izvesti u varijanti ode jedna dođe druga. http://www.halooglasi.com/market/kucni- ... 0.128.html
Ako imaš trofaznu onda možeš da biraš koliko jaka da bude nova, mada bih ja išao na najveću.
Ako nemaš trofaznu onda uzmi najjaču koja radi na monofaznu.
Kad to uradiš videćeš kakva je situacija.
Možda je skuplje u startu, ali ne drastično, jer ni ti norvežani nisu jeftini, ali je rešavanje problema od osnove i na najbolji način u datim okolnostima.
Etažno grejanje i da uvedeš uvek će raditi na skupoj struji koja će bivati samo još skuplja, tako da ti to nije rešenje.
Ako imaš trofaznu onda možeš da biraš koliko jaka da bude nova, mada bih ja išao na najveću.
Ako nemaš trofaznu onda uzmi najjaču koja radi na monofaznu.
Kad to uradiš videćeš kakva je situacija.
Možda je skuplje u startu, ali ne drastično, jer ni ti norvežani nisu jeftini, ali je rešavanje problema od osnove i na najbolji način u datim okolnostima.
Etažno grejanje i da uvedeš uvek će raditi na skupoj struji koja će bivati samo još skuplja, tako da ti to nije rešenje.
Kakvi Norveski radijatori, cuda m*da, samo TA pec. Ako postoji mogucnost uvodjenja drugog strujomera na garazu, obavezno i njega uvedi. Onda imas 2x po 1600 KWh do "crvene zone" i grejes se TA pecima cele zime.
Dve "sestice" bi trebalo da odrade posao.
p.s. Imao sam slican problem sa grejanjem. Zivim u dupleks stanu od 80kvm, pritom gornji sprat (spavaca soba, manja soba i kupatilo) ima plafone od 3,5m. Grejanje je bilo (jos uvek postoji ali se ne koristi) etazno tj. kotao na struju sa dva grejaca od po 6 KWh. Prosle zime je bilo strasno, racuni mislim. Bili su lako, lagano oko 20.000 mesecno s' tim da smo imali i timer-e i centralni timer sa termostatom i svim mogucim i nemogucim podesavanjima (danju ako temp. padne ispod 20 C automatski se pali, subotom i nedeljom se pali povremeno i danju, nocu toliko i toliko...)
Prosle zime smo pred kraj zime kupili prvo invertersku klimu "14" za dnevnu sobu ( -20- +50 temp. opseg) a ove godine i TA pec za spavacu sobu, sa timer-om naravno.
Situacija je OSETNO bolja, gornji sprat je solidno topao, u spavacoj je cak i vrucina a klima u dn. sobi odradjuje posao FANTASTICNO, a trosi 1.1 kw pri max opterecenju. Uzmi ovaj podatak sa rezervom ali mi se cini da sam negde procitao da obva moja klima menja grejno telo snage 5,6kw.
Ovaj mesec pratimo potrosnju, prosli racun nam je bio oko 5.000. Ako bude velika- eto nama jos jedne TA peci u dnevnoj sobi...
Dve "sestice" bi trebalo da odrade posao.
p.s. Imao sam slican problem sa grejanjem. Zivim u dupleks stanu od 80kvm, pritom gornji sprat (spavaca soba, manja soba i kupatilo) ima plafone od 3,5m. Grejanje je bilo (jos uvek postoji ali se ne koristi) etazno tj. kotao na struju sa dva grejaca od po 6 KWh. Prosle zime je bilo strasno, racuni mislim. Bili su lako, lagano oko 20.000 mesecno s' tim da smo imali i timer-e i centralni timer sa termostatom i svim mogucim i nemogucim podesavanjima (danju ako temp. padne ispod 20 C automatski se pali, subotom i nedeljom se pali povremeno i danju, nocu toliko i toliko...)
Prosle zime smo pred kraj zime kupili prvo invertersku klimu "14" za dnevnu sobu ( -20- +50 temp. opseg) a ove godine i TA pec za spavacu sobu, sa timer-om naravno.
Situacija je OSETNO bolja, gornji sprat je solidno topao, u spavacoj je cak i vrucina a klima u dn. sobi odradjuje posao FANTASTICNO, a trosi 1.1 kw pri max opterecenju. Uzmi ovaj podatak sa rezervom ali mi se cini da sam negde procitao da obva moja klima menja grejno telo snage 5,6kw.
Ovaj mesec pratimo potrosnju, prosli racun nam je bio oko 5.000. Ako bude velika- eto nama jos jedne TA peci u dnevnoj sobi...
- trojanac
- Editor in Chief
- Kontakt:
Ne napisah najbitnije. Kvadratura je 42m2.
Posetite www.garaza.rs !
Ako ti je popodne kad dođeš s posla 15 stepeni sa 2,5 kw šta misliš koliko bi bilo da imaš peć od 6 kw?
Pri tom je ona i tada solidno puna, pustiš je da duva i milina.
Znaš moj stan koliki je i koliko su mi visoki plafoni. U trpezariji mi je 6kw, kod babe 4kw, a u dnevnoj je kaljeva od 4 kw. Jedini problem je ta kaljeva koja je preslaba, pa palim klimu.
Da sam 6kw ostavio u dnevnoj gde je i bila, a dokupio jednu od 4kw za trpezariju bilo bi bolje, ali nije loše ni ovako.
Pri tom znaš da zbog Kiće mora svuda da bude toplo.
Pri tom je ona i tada solidno puna, pustiš je da duva i milina.
Znaš moj stan koliki je i koliko su mi visoki plafoni. U trpezariji mi je 6kw, kod babe 4kw, a u dnevnoj je kaljeva od 4 kw. Jedini problem je ta kaljeva koja je preslaba, pa palim klimu.
Da sam 6kw ostavio u dnevnoj gde je i bila, a dokupio jednu od 4kw za trpezariju bilo bi bolje, ali nije loše ni ovako.
Pri tom znaš da zbog Kiće mora svuda da bude toplo.
- trojanac
- Editor in Chief
- Kontakt:
Ma sve znam, ali mislim da mi TA nije rešenje, iz više razloga. Prvo, nemam trofaznu struju. Drugo, prevelika mi je, ne znam ni gde bi je stavio, osim u sred stana, a kontam da bi bilo bolje dve manje da se stave na krajeve. Onda opet, popodne i uveče kad smo obično kući i treba da ti je najtoplije, tad već ne može da ugreje dovoljno, a noću kad ti treba samo da održava ona greje. Jedino što kad ustanem ujutu mogu da šetam u gaćama.
Kum živi kod mene u zgradi, isti ulaz, ista vertikala. Doduše, on je u velikom stanu. Ima 3 TA peći, male u spavaćim sobama i veliku u dnevnoj. Večeras smo bili kod njih, sedeli u dnevnoj, ništa toplije nije nego kod mene, rekao bih isto oko 20c da ima. Baš nisam pametan. Gledam ove inverter klime, al su i one skupe kod đavo.

Kum živi kod mene u zgradi, isti ulaz, ista vertikala. Doduše, on je u velikom stanu. Ima 3 TA peći, male u spavaćim sobama i veliku u dnevnoj. Večeras smo bili kod njih, sedeli u dnevnoj, ništa toplije nije nego kod mene, rekao bih isto oko 20c da ima. Baš nisam pametan. Gledam ove inverter klime, al su i one skupe kod đavo.
Posetite www.garaza.rs !
Skupe skupe ali (po meni) vrede... Moja je bila nesto oko 100.000 ali kada pogledam da sam prosle godine dao gotovo celu jednu klimu za 4 meseca, moj izbor je bio jasan.
Razmisli ipak o TA pecima jer ti je to jedino (racionalno) resenje. Stavis je negde ispod prozora, NE KORISTIS duvanje, vec se nocu puni, danju odaje toplotu. Tako je barem kod mene, za sada-prezadovoljan. Drugo, mislim da ti trofazni prikljucak i nije toliko skup, pogledaj na
http://www.edb.rs/pdf/Cenovnik_planske_energetike.pdf
EDIT: ako sam ovo dobro shvatio pa tebi je DZABE da predjes na trofaznu struju.... mislim bas je povoljno.
Razmisli ipak o TA pecima jer ti je to jedino (racionalno) resenje. Stavis je negde ispod prozora, NE KORISTIS duvanje, vec se nocu puni, danju odaje toplotu. Tako je barem kod mene, za sada-prezadovoljan. Drugo, mislim da ti trofazni prikljucak i nije toliko skup, pogledaj na
http://www.edb.rs/pdf/Cenovnik_planske_energetike.pdf
EDIT: ako sam ovo dobro shvatio pa tebi je DZABE da predjes na trofaznu struju.... mislim bas je povoljno.
http://www.b92.net/putovanja/zanimljivo ... _id=670500
arhitektura bauhausa & automobili = hotel ljubitelja automobila
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 1Szn-ecYQY
arhitektura bauhausa & automobili = hotel ljubitelja automobila

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 1Szn-ecYQY
Nesto konkretno si gledao, koji model.trojanac napisao: Gledam ove inverter klime, al su i one skupe kod đavo.
Na tvom mestu bih ja sledece uradio. 2kom klima obicna (znaci ne inverter) nekog od proizvodjaca na glasu da dobro rade u zimskom rezimu koje ce pokriti rad do oko -10C spoljne temp.
Za dopunu kada je spoljna u opsegu -25 do -10C koristis uljni radijator, 3 kom po 2,3kW (11-13 rebara model) ako imas fizicki mesta ili 4 komada klasicni kalorifer po 2kW koje imas kao bekap ako crkne klima i kao dopunu tokom 20tak dana tokom zime kada je bas hladno.
Ili 2 inverter klime 9ke koje su tipicno termicke snage 4kw (opet ne bilo koja vec nekog od dokazanih proizvodjaca) koje rade bez problema u opsegu -20 do +5C ( i nesto losije kada je toplije jer postaju prejake za date gubitke).
Ako ima jos nekih detalja koji su bitni za procenu jacine grejnih uredjaja bilo bi korisno da su poznati.
Kako sam razumeo ti vec koristis jednu klimu, gde se ona fizicki nalazi po polozaju ? Da li si probao da koristis samo klimu za grejanje ali podesenu na 24C (eventualno 23C) na displeju i do koje spoljne temperature si zadovoljan osecajem da je dovoljno toplo.
Mozes i da samo u spavacoj sobi (zbog sumnosti klime) da postavis neki elektro panelni grejac koji su oko 40-60 evra i to zidni model koji se kaci kao slika.
Oni su obicno programabilni kada i koliko rade.
Potrosnja bilo kog elektro grejaca je uvek ista i identicna bez obzira na proizvodjaca ali moze biti razlika u osecaju shodno povrsini kojom se odaje toplota.
Od odgovora u vezi postojece klime zavisi sta raditi dalje, nju zameniti, dodati novu ili nesto trece.
Jedna od varijanti je da se sada ovu zimu preguras sto jeftinije u smislu ulaganja a za sledecu posto imas razvedene cevi formiras novi grejni sistem koji se sastoji od klime koja greje vodu (toplotne pumpe) i 3 radijatora na vec predvidjenim mestima.
- trojanac
- Editor in Chief
- Kontakt:
Hvala ti na odgovoru. Klima je smeštena u novom delu, sa ove strane gde je nacrtan sobni bicikl. Tu odmah pored prozora, do vrata.

Ona stvarno super greje i zagreje ceo dnevni boravak kad su temperature kao ovih dana (oko 0) ili više. Tako da je maksimalno koristimo dok može.
Hvala ti za savete. Za sada smo našli neko rešenje, a videćemo kako će se pokazati kad ponovo bude višednevni minus. Napisaću o čemu se radi i kakvi su utisci.

Ona stvarno super greje i zagreje ceo dnevni boravak kad su temperature kao ovih dana (oko 0) ili više. Tako da je maksimalno koristimo dok može.
Hvala ti za savete. Za sada smo našli neko rešenje, a videćemo kako će se pokazati kad ponovo bude višednevni minus. Napisaću o čemu se radi i kakvi su utisci.
Posetite www.garaza.rs !
Da li je crtano u proporciji i koja je sirina ?
Tu gde su prozori kolika je visina parapeta ?
Na kojoj visini je montirana klima i gde je usmerena da duva?
Termicka razlika je oko 1C na svakih 0,80m visine pa je moje iskustvo da pozicija unutrasnje jedinice razlicito utice na osecaj komfora, a i nacin izduvavanja (podna ili zidna).
Slicno je i sa radijatorskim telima, pozicija gde je postavljeno jako utice na kruzenje vazduha i osecaj "hladnog talasa" u nivou nogu kada se sedi.
Sto nize postavljeno grejno telo i sto blize najhladnijem delu zida ili ispod prozora daje odlican osecaj ugodnosti.
I relativna vlaznost vazduha jako utice na osecaj toplote.
Preporucio bih da se postavi neki zidni kombinovani termo higro metar i povremeno prati.
Kada je napolju hladno cesto treba ovlazivati vazduh pogotovu ako ima cestog luftiranja (ulaska izlaska u stan) ili je prosto takva situacija da je prevelika paropropusnost zidova- losija zaptivenost stolarije.
Cilj je da se postigne najbolji efekat komfora za ulozeno, verujem da je kombinacija koju si odabrao upravo ona prava.
Tu gde su prozori kolika je visina parapeta ?
Na kojoj visini je montirana klima i gde je usmerena da duva?
Termicka razlika je oko 1C na svakih 0,80m visine pa je moje iskustvo da pozicija unutrasnje jedinice razlicito utice na osecaj komfora, a i nacin izduvavanja (podna ili zidna).
Slicno je i sa radijatorskim telima, pozicija gde je postavljeno jako utice na kruzenje vazduha i osecaj "hladnog talasa" u nivou nogu kada se sedi.
Sto nize postavljeno grejno telo i sto blize najhladnijem delu zida ili ispod prozora daje odlican osecaj ugodnosti.
I relativna vlaznost vazduha jako utice na osecaj toplote.
Preporucio bih da se postavi neki zidni kombinovani termo higro metar i povremeno prati.
Kada je napolju hladno cesto treba ovlazivati vazduh pogotovu ako ima cestog luftiranja (ulaska izlaska u stan) ili je prosto takva situacija da je prevelika paropropusnost zidova- losija zaptivenost stolarije.
Cilj je da se postigne najbolji efekat komfora za ulozeno, verujem da je kombinacija koju si odabrao upravo ona prava.
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Da li je neko lepio folije na kucne prozore?
Treba mi nesto sto ce koliko-toliko efikasno smanjiti zagrevanje kuhinje, koja je na osuncanoj strani zgrade, a da ne moram spustati roletne i slicno. Pozeljno je da ne bude previse tamna, tj da se ne smanjuje vidljivost iz unutrasnjosti stana (spolja je nebitno). Gledao sam ranije, pa se sada setio (link), a mogao bih turiti pre leta.
Dakle: Utisci iz realne upotrebe (ne racunajuci folije na autu)?
Koliko je tesko postaviti ih u sopstvenoj reziji?
Treba mi nesto sto ce koliko-toliko efikasno smanjiti zagrevanje kuhinje, koja je na osuncanoj strani zgrade, a da ne moram spustati roletne i slicno. Pozeljno je da ne bude previse tamna, tj da se ne smanjuje vidljivost iz unutrasnjosti stana (spolja je nebitno). Gledao sam ranije, pa se sada setio (link), a mogao bih turiti pre leta.
Dakle: Utisci iz realne upotrebe (ne racunajuci folije na autu)?
Koliko je tesko postaviti ih u sopstvenoj reziji?
- steva_anya
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:29
- Garaža: Honda Civic 1.8 Sport 2011
Javi se ovom momku - Bojan (060) 033-4490 i/ili +381 64 6513988 , reci da ti je Steva zubar dao broj (to mi je pacijent)
.
On mi je na par lokala lepio razne folije (ogledalo efekat, peskirane, neprozirne...). Odlično radi, voli da objasni i informiše.
Sent from my Sirona C1 treatment center

On mi je na par lokala lepio razne folije (ogledalo efekat, peskirane, neprozirne...). Odlično radi, voli da objasni i informiše.
Sent from my Sirona C1 treatment center
stomatologija na drugaciji nacin: tomorrow tooth
https://www.facebook.com/LegeArtisDrKopanja
https://www.facebook.com/LegeArtisDrKopanja