Kao sto napisah, petljam se po ugostiteljstvu i znam kako je to. I ne samo ugostiteljstvo, svako ko pruza neku uslugu, treba biti nagradnjen za svoj trud. Cenim ljude koji rade bilo kakav posao u usluznoj delatnosti.
Smatram logicnim da ostavim baksis (cak i taksistima

). Moras biti bas bas los konobar da ti ne ostavim baksis. Ne secam se da nekada nisam ostavio baksis, ali mislim da sam poceo da budem "skrtiji", jer nije poenta baciti hranu na sto i pokupiti tanjire, nego usluziti gosta i biti od neke koristi. Jos kada moras da ga juris kako bi narucio, ili platio...
Koje bi nam vino preporucili? Pa imate vinsku kartu! I taj rad
Ne treba niko da mi titra, niti da ne znam sta radi, samo da rade svoj posao i ne odu u suprotnost, pa ne mozes zivis od njih. Nazalost, u svim delatnostima je sve vise onih koji otaljavaju posao. Neki rade mehanicki, drugi bi radili dobro - ali ne znaju bolje, treci mrze sebe i citav svet...
Kada je dobra usluga, nije problem baksis. Dobro, ne mora u svakom restoranu konobar da zna sta ide u neko jelo, niti treba biti somelije pa znati tacno koje vino, ali neke osnove se moraju postovati. Samo, sve je manje mesta na kojima te tretiraju kao gosta koji za svoje usluge placa. Nekada imas utisak kao da oni placaju tebi... I to se javlja svuda, ne samo u ugostiteljstvu, kao i veliki izostanak truda, gde se nekima ne radi, drugi rade mehanicki, treci jednostavno nisu za neki posao... Treba imati stila, smeka, iskustva, pogotovo kod ugostitelja, gde sve vise ljudi radi kao prelazno resenje, dok se skoluje ili trazi drugi posao.
Edit: @Heinz
Ta usluga na zapadu, tj obavezni/propisani baksis, predstavlja veoma neisplativu stavku u Srbiji.
Naime, na baksis se obracunava PDV, a zatim se odbijaju svi porezi, kao na zaradu, pa se isplacuje tek sa narednom platom. Stoga, konobaru ostaje skoro pa nista.
Edit2:
Koliko ste puta dobili fiskal u restoranu, a koliko puta rucno pisani racun, usmeno obavestenje o iznosu, ili nesto nalik fiskalu? Pa sada racunajte koliko se jos uzme na ustrb drzave, pored kuvera i zezancija. Kada me nesto iziritira u restoranu, onda placam karticom (gde im banka uzme bar deo mog kuvera

), ili ih vracam po normalan fiskalni racun (tj teram ih da kucaju), a nekad trazim i gotovinski da mi pisu. Najbolje je kada mi donesu racun (najcesce za pice), a vreme na njemu od pre par sati, ili od drugog dana...samo ih vratim: ovo nije moj racun. Popizde, kao izvinjavaju se i iskucaju drugi