GPS navigacija

ICE, GPS, handsfree, chip, parking senzori, auto-grafika, zatamnjena stakla, tuning/styling i ostalo
Odgovori
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Re: Одг: GPS uredjaji

Post od Saša »

dunx81 napisao:Medjutim kad ne znas put onda ni ne primetis,bitno da dovede dokle treba.

Upravo tako. Treba samo pripaziti da na kraju ne završiš negde 1.500 km dalje... :lol:

Tapatalk
Korisnikov avatar
dunx81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:20
Garaža: Civic 1.8

Re: Одг: GPS uredjaji

Post od dunx81 »

:kezo:

sent using Tapatalk
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Re: GPS uredjaji

Post od trojanac »

Zahvaljujem se našem članu Marku, koji me obavestio da je na forumu gps-srbija.com postavljena tema u kojoj se pozivaju ljudi iz celog sveta da potpišu peticiju za uvođenje Google navigacije za Srbiju. S obzirom da je to svima u interesu, treba da podržimo peticiju.

Evo ga link: http://www.petitions24.com/srbnav.

http://gps-srbija.com/viewtopic.php?t=4524
Google Navigation peticija
Dec 05, 2012, 15:39

Poštovani,

Pre svega želim da vam se izvinim na ovom načinu kontaktiranja i da vam se ujedno i zahvalim što ste potpisali peticiju. Juče je bila opšta najezda potpisa zahvaljujući Srbodroidu, Mondu, Radiju S i drugima koji su preneli informaciju o ovoj peticiji.

Kako nam treba ogroman broj potpisa (ne moraju svi biti iz Srbije, naprotiv, i strancima je potrebna koji su u tranzitu), lično vas molim da prosledite ovu peticiju i drugima kako bi je potpisali. Lično sam (sa ostalima) potrošio i previše vremena kako bih uredio kartu Srbije i omogućio je svima širom sveta, dobio mnoga obećanja da će navigacija početi, međutim i sami vidite da još uvek nema ništa...

Dobio sam podatak, ukoliko sakupim toliko potpisa, Google će nas staviti u vrh prioriteta kojima treba navigacija i trebalo bi da je dobijemo u prvom ili drugom krugu kada se države budu otključavale (obično se krug dešava kvartalno).

Još jedan važan podatak. Sve IP adrese se evidentiraju, te nemojte da lažirate potpise (kao što su neki činili), jer u tom slučaju i onaj vaš jedan glas, postaje nevažeći.

Izvinite još jednom i veliko hvala na vašem vremenu koje ste odvojili da zajedno Srbiji poklonimo besplatnu navigaciju!

Srdačan pozdrav,
Nemanja Bračko
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Kontakt:

Post od trojanac »

Drugar mi dao Mio Moov 310 da mu stavim nove mape. Mislio sam da je jednostavno, kao sa iGo mapama, ali vidim da nije baš jednostavno. Ima li neko iskustva sa tim i neki koristan link?
Jedina korisna tema koju sam našao je na gps-srbija forumu, ali nikako ne uspevam da se registrujem, izbacuje mi neku grešku.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Zasnovan je na Win CE sistemu, donekle se razlikuje od androida, i ja sam se namucio dok nisam nasao i instalirao najobicniji igo na HTC sa winom.

Mape su Tele Atlas, e sad treba videti gde se smestaju, kod navigacija obicno na karticu(ja mislim)
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Taj uređaj je takođe baziran na iGO-u, ali ga moraš (kao i sve brendirane uređaje) najpre "otključati" ili promeniti originalni softver na neki crackovan da bi mogao da koristiš mape koje hoćeš.

Imaš ovde dosta o tome:

http://www.red-gsm.net/t47411/

Takođe i na GPS Srbija koji si već pomenuo:

http://www.gps-srbija.com/viewtopic.php ... +moov+m300
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

E ljudu onaj Navigon nece vise da skida mape, jel ima ko, da ih je skinuo na vreme, da srezem na Cd, treba mi Grcka prvenstveno, ali moze I ostale zemlje eu...

Sent from my HUAWEI U8815 using Tapatalk 2
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Ja skinuo juce
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Jel ona ver sto je Podvarak kacio?

Sent from my HUAWEI U8815 using Tapatalk 2
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Da, bas taj
Probaj opet
Stjepa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:36
Kontakt:

Post od Stjepa »

Primetio temu i zaboravio na istu. Nisam se preterano ni interesovao za nju.
Al mi pre 2, 3 dana dunulo.

Da u startu naglasim da sam po ovom pitanju nepismen.

Uređaj koji imam je NavGear sa Mio Map V3.3 iz 2007.g.

Koliko kliktanja mišem je potrebno da bi se mape update-ovale, da se ovako prosto izrazim?
Nekome ko je iskusan verovatno ne treba više od 5min, ali ja nisam i postoji mogućnost da za 2 srušim i ovo što imam pa eto veselja.

Među trenutnim mapama i nemam baš puno zemalja istočno od SRB, dok recimo imam Švedsku.
Sad bih, igrom slučaja, ako je moguće, pored osvežavanja postojećih dopunio i Rumuniju, Moldaviju, Ukrajinu, Rusiju.

Nije hitno, ali bih odradio ovih dana. Pa ako neko ume da uputi, onako na nivou prvog Osnovne, bio bih zahvalan. :)
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Kontakt:

Post od trojanac »

Nisam siguran, našao sam informaciju na netu da MioMap 3.2 koristi iGO mape. U tom slučaju je lako.
Međutim, ako su u pitanje Mio mape, nije baš jednostavno. Te Mio mape su najnezahvalnije za ažuriranje, po pravilu se plaćaju. Ja sam pokušavao da ubacim jednom drugaru pa nisam ništa uradio. Na stručnim forumima svi preporučuju da uradi instalacija iGO programa i mapa, na taj uređaj tj. na SD karticu. Kad to uradiš onda je vrlo jednostavno naći nove iGO mape i ažurirati ih.

Ako se ne javi neko iskusniji po tom pitanju, vidi jedan dan popodne da dođeš do mene pa da probamo to da namestimo.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Prosto ko pasulj. Nađi odgovarajući MioPocket i instaliraj na SD karticu. Ja sam to odradio sa sličnim uređajem pre 6-7g, radi dan danas kod ćaleta. Ne mogu da se setim šta sam tad radio, ali bilo je prosto.

Kad se zaglupi izvadiš i vratiš karticu, krene autostart i sve instalira ponovo. Bez kartice kad restartuješ uređaj podigne se fabrički softver.

Edit: miopocket samo otključava uređaj, odvojeno treba iskopati odgovarajući IGO Primo i sveže mape.

Tapatalk HD
Stjepa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:36
Kontakt:

Post od Stjepa »

trojanac napisao:Ako se ne javi neko iskusniji po tom pitanju, vidi jedan dan popodne da dođeš do mene pa da probamo to da namestimo.
Sviđa mi se razmišljanje. :)
Uzeću u razmatranje pa se čujemo. U svakom slučaju ove sedmice ne mogu.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Kontakt:

Post od trojanac »

Iz teme o mobilnim telefonima...
grujicd napisao:Što se tiče gps-a, može slobodno da stoji stalno uključeno. Android ga pali tek kad ga aplikacija traži.
Drugo, nijedan gps ne radi u sobi, ni dedicated uredjaj a još manje telefon. Medjutim postoji nešto što se zove assisted gps gde se za lokaciju koriste i bazne stanice ili npr. ip adrese rutera na koji je nakačen wireless. Ne znam detalje ali je poenta da se tako dobija približna pozicija i kad pravi gps nije dostupan. Uključi tu opciju ako ti nije već uključena.
Treće, izračunavanje pozicije na osnovu gps signala je procesorski zahtevna operacija, što znači da troši i bateriju. Zbog toga android koristi servere na internetu koji pomažu u tom računanju. Tako da može sa troši nešto malo data konekciju ako je uključena ali je to minimalno. Inače najteže i najsporije je odrediti početnu poziciju, naročito ako duže vremena nije radio ili je daleko od mesta gde je zadnji put bio uključen.
Četvrto, 600mb mesečno nije malo. Realno ne može da se potroši na tapatalk, mape i malo surfovanja. Može da se potroši na skidanje velikih fajlova ili online video/muziku/tv.
Dodatno bih pojasnio sledeće...
Google maps i slične aplikacije koriste i mobilni internet (3G/GPRS) pored GPS da bi učitali mape, dok sa instaliranim Navigon ili iGO aplikacijama, odaberete mape koje želite i imate ih sačuvane u telefonu, pa nema potrebe da se uključuje mobilni internet. To nije problem kada ste u Srbiji, pa za prvu pomoć može da posluži i Google maps i to verovatno nećete osetiti na računu, pogotovo ako imate internet u okviru paketa. Problem nastaje kada ste u inostranstvu jer je će vam tada provajder debelo to naplatiti obzirom da ste u roamingu. Nadam se da je sada jasnije korisnicima mobilnih telefona šta sve telefon koristi i za koju aplikaciju.

Da ponovim, za put u inostranstvo obavezno instalirati neku aplikaciju koja čita mape sa uređaja i zatim mape koje su vam potrebne snimite na uređaj. Ovim aplikacijama je potreban samo GPS za navođenje, a to vas neće koštati ništa.
Posetite www.garaza.rs !
Odgovori