Uticaj režima rada na motor i ostale elemente
Re: Z10 / Fiat Punto Classic (opšta tema)
Samo cuvaj staklo...
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Najsprostije, ulje se zagreje na normalnih 100+C i ispari voda koja se talozi u njemu a sto je prirodna pojava.samo polako napisao:Bax ajde mi pojasni ovo?Bax napisao: Ako ga ne gazis, nikad ne digne radnu temperaturu ulja , na nivo da sam cisti naslage u sebi.
Ako sam dobro shvatio samo na tim velikim obrtajima se postiže radna temperatura ulja na nivo da sam čisti naslage u sebi?
Motor je i napravljen od strane fabrike da se vrti 6000 rpm bez ikakvih problema i po vise sati a kamoli par desetina sekundi pri ubrzavanju i preticanju. Uz naravno uslov da se redovno odrzava (ulje+filter i ostalo).
Nijedan normalan motor se nece pokvariti zato sto se dobro povremeno zavrti, naprotiv to mu pomaze da odrzi kondiciju i da se produzi radni vek.
Ipak, treba prilagoditi uslovima pa tako nikako ne valja da se vozi recimo satima po autoputu leti na +40C pri 6000 obrtaja ili slicno na max pod punim gasom do poda osim ako nije poznato da je taj motor sposoban za tako nesto svojom konstrukcijom.
Re: Uticaj režima rada na motor
Vidim zašto neki pričaju da su NA benzinci spori i tromi, zato što jim je 3000 obrtaja max..a ja baš zato volim NA benzinare, da jih vrtim do 6-7 hiljada i pri tome užiam i ja i motor
.
A šta se tiče blokade, vidi se da Saša nema hondu, nju moraš barem 2 puta na dan u blokadu da nateraš ako hočeš da radi, i što je hladniji motor to bolje je

A šta se tiče blokade, vidi se da Saša nema hondu, nju moraš barem 2 puta na dan u blokadu da nateraš ako hočeš da radi, i što je hladniji motor to bolje je

Taj 8v u Puntaću je stvarno naštiman da se vozi ko dizel, ali može da se zavrti i treba ponekad. Malo autoputa preko ograničenja je sasvim dovoljno da se pročisti grlo.
Tapatalk 4
Tapatalk 4
- carov2
- Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
- Garaža: Audi A4
- Kontakt:
Stvar je ovde prosta, kao i za sve stvari u zivotu, i ovde treba izvuci zlatnu sredinu. Ne trebate ici stalno u pojedine krajnosti, ali povremeno je pozeljno. Znaci slobodno poterajte auto do visokih obrtaja, ne morate do blokade, ali do tacke pada snage slobodno, nece mu nista biti...
Cak je i bolje da auto nekad "oseti" visoke obrtaje, nego da ih ne vidi nikad. 

- YUgisa
- Pridružio se: 29 Jan 2014, 18:52
- Garaža: Yugo 1.3EFI Stroker i Yugo 1.3EFI
- Kontakt:
Kod mene cesto bude prvom 45km/h, drugom 83km/h, trecom 126km/h posto je blokada na 7500 

Being second is to be the first of the ones who loose...
Cudan menjac, na vise kola sam imao da je druga na 6500 oko 95-100 km/h
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
- YUgisa
- Pridružio se: 29 Jan 2014, 18:52
- Garaža: Yugo 1.3EFI Stroker i Yugo 1.3EFI
- Kontakt:
Pa moze biti da je duzi menjac ili veci precnik tocka posto i to utice. 

Being second is to be the first of the ones who loose...
Dok ne zaboravim, povremeno omogucavanje motoru da prodise pozitivno deluje na ventile koji se u tom rezimu obicno rotiraju i time bolje prilagodjavaju sedistima ventila a usput se skida talog koksa.
Kod motora koji se vozi tako da se stalno davi roblem sa ventilima je daleko cesca i izrazenija poajva gde taj efekat samorotacije se i ne dogodi.
Za voznju blizu ili na limitu obrtaja podrazuemva se da je motor jako dobro zagrejan, bar 5 minuta voznje nakon dostizanja radne temperature pa tek onda italo tune up.
Kod motora koji se vozi tako da se stalno davi roblem sa ventilima je daleko cesca i izrazenija poajva gde taj efekat samorotacije se i ne dogodi.
Za voznju blizu ili na limitu obrtaja podrazuemva se da je motor jako dobro zagrejan, bar 5 minuta voznje nakon dostizanja radne temperature pa tek onda italo tune up.
Jel to okretanje ventila kod svih motora, odnosno konstrukcija ili samo kod nekih?
Moji se stalno onda okrecu

- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Re: Одг: Uticaj režima rada na motor
Upravo to. Još ja vozim na gas od prvog kilometra (i motor je posebno prilagođen tom gorivu), nema tih naslaga i taloga, nema sumpora u gorivu, motor je i posle 3 godine unutra kao da je juče prvi put upaljen, a ulje na zameni skoro kao novo. Relativno često izlazim i na autoput i tu ga pod punim opterećenjem opletem 140-150 km/h jedno sat vremena i mislim da mu je to i više nego dovoljno.nidza napisao:Taj 8v u Puntaću je stvarno naštiman da se vozi ko dizel, ali može da se zavrti i treba ponekad. Malo autoputa preko ograničenja je sasvim dovoljno da se pročisti grlo.
Tapatalk 4
Tapatalk
Jeste bio malo trom, ali je i mapa malo drugacija nego kod tebe, slicnija je ovim punticima, 2000-4000 daje srazmerno najvise, mada ode i preko 6500rpm, ali u tim obrtajima vise pravi buku nego sto vuce... Taj motor u fokusu je mrcina, i spram snage vise pruza nego oba renoova koja vozim, 1.4 16v se lakse vrti i lineaje vuce, na visokim obrtajima je osetno ubedljiviji od fordovog, ali u midrangeu nije uopste, dok rs zbog varijabilnog razvoda zapeva tek na 5500-6000rpm, a ispod toga vuce gotovo ravno iz bunara, gotovo od 1500-1700rpm. Meni se na neki nacin cak i svidi fordov motor jer spram snage u normalnoi voznji cesto ume lepi da povuce...Rakhil napisao:Jok, napisao sam ulenji/raspadne ako se ne vozi adekvatno. Ulenjice se ako ga vozis penzoski non stop, a raspasce se ako ga drzis u crvenom bez prestanka.
Brzina tu ne igra ulogu za motor, samo broj obrtaja je bitan: proturis mu mnogo benzina i vazdua kroz sistem, dignes temperaturu itd. Inace, ulenji se benzinac samo tako, pitaj Dragana kad je kupio Focusa svog koji je presao 80k km po gradu kako je vukao a kako ide sada, bas smo poredili kad ga je kupio. Stvaraju se naslage na izduvu, usisu, leptiri pruzaju vece otpore, cak i glupe sajle poluge zaribaju pomalo kad se ne koriste kako treba.
Ali svejedno, benzinski motor treba povremeno da se izvrti zbog svega sto ste vec pomenuli ovde.
To je osobina SUS motora, kakvi su u autima. Dakle, kod svih marki i modela na sva goriva pa i na alkohol. Nije to pirueta, vrlo spor proces ali istovremeno i vrlo koristan za zdravlje motora.nikaragva napisao:Jel to okretanje ventila kod svih motora, odnosno konstrukcija ili samo kod nekih?
- samo polako
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15
Re: Uticaj režima rada na motor i ostale elemente
I koliko vremenski vozite na tim visokim obrtajima?
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...