Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS)

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Re: Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS)

Post od dragvorl »

Sumnjam da je strogo definisano po zakonu, ali moguce da je definisano u fazonu da treba voziti tako da se ne utice negativno na bezbednost. A u neku ruku razumem i te vozace, pod pritiskom su da urade sve za sto manje vremena, za cesto bednu platu. Sad, da li je tih 10ak minuta vredno moguceg incidenta sa sve nerviranjem, stetom, eventualnim zrtvama i povredjenima...
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Ne može zakonodavac da se seti svega što našim ljudima padne na pamet da rade dok su za volanom.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Da, a to pada samo nasim vozacima na pamet a zakonodavac je brizan :kezo:

Ljudi, nije problem u zauzetosti ruku, vec u koncentraciji... Nije isto razgovarati sa telefonom u ruci i drzati cigaretu...
Negde su cini mi se u Britaniji radili istrazivanje i utvrdili da je hands free nekad isto tako opasan, da je cak drzanje telefona malo i bezbednije jer si svestan limita, a ovako ako se prepustis razgovoru..
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

E hvala svima koji ste pomogli u vezi mog 'problema'. Nisam isao nista da pitam, uplatio sam danas kaznu pa nek uzmu dozvolu kad 'oce.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Grujic napisao:Ljudi, nije problem u zauzetosti ruku
Ne bih se bas slozio. Svaka operacija oduzima odredjeni procenat paznje, i pricanje i menjanje brzine. Postoje istrazivanja koja to potvrdjuje, konkretno sam citao za menjace. Ali fizicki drzati volan jednom rukom i pusiti sigurno zahteva vise vremena za reakciju nego obe ruke na volanu bez cigare.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Naravno da je jedna zauzeta ruka gore od dve slobodne. Al gledajuci ruke bi trebalo da bude isto telefon, cigara, sok... A nije, jer kod telefona postoji jos i koncentracija na razgovor sto odvlaci paznju sa puta
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

dragvorl napisao:
Grujic napisao:Ljudi, nije problem u zauzetosti ruku
Ne bih se bas slozio. Svaka operacija oduzima odredjeni procenat paznje, i pricanje i menjanje brzine. Postoje istrazivanja koja to potvrdjuje, konkretno sam citao za menjace. Ali fizicki drzati volan jednom rukom i pusiti sigurno zahteva vise vremena za reakciju nego obe ruke na volanu bez cigare.
Kad si poslednji put držao obe ruke na volanu? Ja verovatno na poaganju. Ne bukvalno, ali jako retko držim volan sa obe ruke i pouzdano znam da nisam jedini koji tako vozi. Nije stvar u rukama nego u mozgu.
Sve odvlači pažnju, ali je pitanje u kojoj meri. Telefonski razgovor bio on preko slušalice ili bubice je najgori jer traži podeljenu koncentraciju. Koliko vam se puta desilo da ućutite u sred razgovora jer vam je trebala sva koncentracija zbog neke situacije u saobraćaju.
Pušenje nije aktivnost koja mnogo dekoncentriše, ako uopšte dekoncentriše, jer je automatizovana radnja. Niti razmišljaš da vučeš dim niti razmišljaš da ga izduvaš niti razmišljaš da treseš jer to postane potpuno automatizovano. Opasne su situacije kada se trese kroz prozor jer se često stekne utisak da je žar uleteo na zadnje sedište što uzrokuje okretanje...
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ko kako drzi ruke ne menja sustinu. Uostalom ako drzis cigaru moras da razmisljas i sta ce se desiti ako je jos slucajno ispustis. Ako ti ruke nisu na volanu svakako neces brze odreagovati nego kad su na volanu, da li si osutan psihicki, fizicki, ili i jedno i drugo, niko me ne moze ubediti da je svejedno ili skoro svejedno sa aspekta bezbednosti da se uz voznju rade jos neke "parazitske" operacije.

The study was focused on the risk assessment of distraction of smoking habits while driving vehicles. We have compared the results with the data about driving distraction using mobile phone without voice devices. We video-recorded 10 smokers, 4 male and 6 female, smoking while driving a car The average of measured driving distraction of smokers is about 12 seconds. It means to cover a distance of 160 metres with a speed of 50 Km/h. Comparing to the use of mobile phone, the data of driving distraction show a duration of 10.6 seconds, that means to cover a distance of 150 metres at the speed of 50 Km/h. This result suggest that cigarette smoking produces a remarkable risk for road safety, more than the mobile phone use. In addiction to the conditions that produce a considerable driving distraction of smokers, we underline a demonstrated shortage of oxygen, the presence of carbon monoxide and hight concentration offine particulate in the air breathed inside the vehicle. We also consider another aspect related to smoking habits while driving vehicles: the environmental damage. In fact throwing cigarette outside, while the vehicle is moving, is the prevalent reason of setting fire to the edge of the road. This study proposes to make changes in the laws and regulation on road safety in order to fine smokers behaviour during vehicle driving. Furthermore it seems necessary to promote public information about those risks among people.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17658112
SlikaSlika
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

dragvorl napisao:, da li si osutan fizicki,
Ja sam uvek fizički prisutan u kolima kad vozim. Desi mi se s vremena na vreme da ne budem prisutan na motoru koji vozim, a tada je epilog poznat. :kezo:

Ma slažem se ja sa tobom da su parazitske operacije višak, ali pokušavam da objasnim da nije svaka ista. Telefon je definitivno najgori po pitanju odvlačenja pažnje. Ozbiljan pušač se toliko srodi sa cigarom da je i ne primećuje i ne misli na nju. To postane potpuni automatizam. Na pamet znaš gde je pepeljara i ruka sama ide. Nije za hvalu, ali je tako.
Od cigara je gore menjanje stanica i slične operacije na HU ili pijenje koječega jer zahteva jednu ruku da drži flašicu i drugu da otvori čep ili sam proces pijenja koji često zahteva zabacivanje glave i gledanje saobraćaja krajičkom oka.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

paja napisao: Kad si poslednji put držao obe ruke na volanu? Ja verovatno na poaganju. Ne bukvalno, ali jako retko držim volan sa obe ruke i pouzdano znam da nisam jedini koji tako vozi. Nije stvar u rukama nego u mozgu.
Ako ne računam vreme koje držim ruku na menjaču, zbog promene brzine, sigurno 80% vremena držim obe ruke na volanu. I to sam ubeđen da sam počeo više da držim ruke na volanu otkad vozim Civic. Da li je do položaja menjača ili nešto drugo, ne znam.
Uglavnom, osećam se mnogo sigurnije kad su mi obe ruke na volanu.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

paja napisao:Ozbiljan pušač se toliko srodi sa cigarom da je i ne primećuje i ne misli na nju. To postane potpuni automatizam.
Upravo sam dodao jedan citat gore, da ne ostanem nedorecen.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Ne slažem se sa napisanim. Deluje mi kao još jedan anti pušački pamflet. Te CO, te požari...
Moje iskustvo je da mi telefon mnogo više odvlači pažnju od cigara. Nekada je dovoljno da zazvoni u nezgodnom trenutku i da me poremeti. Cigaru bukvalno ne primećujem da imam.
Kod cigara je opasan momenat paljenja i to na otvorenom putu. U gradu svako iole normalan cigaru pali dok stoji na semaforu.
Da je cigara dobra - nije i naravno da je još jedna od parazitskih operacija, ali mislim da im se pridaje previše značaja u odnosu na druge remetilačke faktore, a sve u duhu lova na veštice - pušače koji je na zapadu opšte prisutan.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

To je vrlo individualno i subjektivno kako ti dozivljavas, a drugo je sta se tu desava zaista i sta bi se desilo u konkretnoj problematicnoj situaciji. Mozda neko ko koristi non stop telefon u voznji kaze da mu ne smeta uopste, i tako dalje, no uglavnom, sustinu smo dotakli, a to je da ni jedna od tih operacija svakako ne doprinosi bezbednosti, u manjoj ili vecoj meri.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Ovde se slazem sa Pajom uglavnom, razgovor telefonom jeste opasniji, meni licno poprilicno odvlaci koncentraciju.
Cigarete u kolima bas, bas retko palim, sama radnja nije toliko opasna koliko cinjenica kada udje dim u oko ili kada odleti zar gde ne treba ( jednom sam se zamalo samozapalio i od tada prakticno i ne pusim u kolima tek ponekad na autoputu kada sam solo u kolima).
Volan retko kada drzim sa dve ruke osim kad motam ili vozim zustro, cesto ga ne drzim ni sa celom sakom jbg, neka losa navika valjda

TT post
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

Drugar, napravio manju saobraćajku, kriv je, udario vozilo ispred, utvrdila policija.

Sad ga interesuje kakav je dalji postupak a odnosi se na stupanje na snagu kazne u bodovima i pošto mu ide ragistracija da li ga odmah čeka kazna i kako se to unosi u sistem ako neko zna?
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Odgovori