Banke - odabir, utisci...
Re: Banke - odabir, utisci...
Nije se promenilo, tako je i dalje.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
- Rakhil
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
- Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross
Kartica osiguranja se dobija uz Master, Visu ili Amex, ali ne besplatne verzije koje idu uz tekuci. Ja sam uzeo Visu Affinity Paraolympic i dobio uz nju osiguranje, a uslovi te kartice su daleko povoljniji od ostalih Intesinih kartica, pa ako nekome treba putno osiguranje, to je preporuka
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Sa obzirom da je razlika izmedju tekucih 175/mes ili 2100RSD na godisnjem nivou, ove kartice nisu bas totalno besplatne, iako tu ima jos dodatnih usluga... Ali ako uzmete i MC i AMEX, onda se isplati 
I kartica koju je naveo Rakhil jeste drasticno povoljnija od ostalih slicnih, kako po iznosu naknade, tako i po tarifama/kamatama.

I kartica koju je naveo Rakhil jeste drasticno povoljnija od ostalih slicnih, kako po iznosu naknade, tako i po tarifama/kamatama.
- Rakhil
Ja bas arcim skoro sve usluge na Hit racunu, pa kontam da se isplati kome treba (meni sigurno isplativo). Za neku standardnu upotrebu tekuceg, Intesin Hit je skup.
Inace, Amex blue koji ide dzaba uz Hit je najbeskorisnija kartica ikada: pogodnosti su vrlo ogranicene (tipa popust 5% na satove od preko 1000 evra itd.), desilo mi se vise puta da je ne primaju, kamata na njoj nije povoljna... Najbolja kombinacija na Hit racunu je da se uzme dzaba Master za kupovinu na rate i Visa Paraolympic za revolving i inostranstvo, plus osiguranje.
Inace, Amex blue koji ide dzaba uz Hit je najbeskorisnija kartica ikada: pogodnosti su vrlo ogranicene (tipa popust 5% na satove od preko 1000 evra itd.), desilo mi se vise puta da je ne primaju, kamata na njoj nije povoljna... Najbolja kombinacija na Hit racunu je da se uzme dzaba Master za kupovinu na rate i Visa Paraolympic za revolving i inostranstvo, plus osiguranje.
- nuk
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
- Garaža: Renault Espace 2.0dCi
- Kontakt:
Upravo tako, ko koristi, njemu valja.
Ne slazem se za amex, osim nesto nepovoljnijih kamata gde je inferiorna u odnosu na master, takodje omogucava kupovinu na rate kao master i najbolje od svega, uz nju su davali mnogo veci limit, meni i pet puta veci od master kartice, nisam siguran da je to pravilo ali meni je znacilo jer sam takodje sa njom opremao stan kad sam se preselio
Sent from my Nexus 7 using Tapatalk HD
Ne slazem se za amex, osim nesto nepovoljnijih kamata gde je inferiorna u odnosu na master, takodje omogucava kupovinu na rate kao master i najbolje od svega, uz nju su davali mnogo veci limit, meni i pet puta veci od master kartice, nisam siguran da je to pravilo ali meni je znacilo jer sam takodje sa njom opremao stan kad sam se preselio
Sent from my Nexus 7 using Tapatalk HD
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
I besplatna VISA Internet na sve to.
Ne volim da placam sa kreditnim karticama po netu...
Ne volim da placam sa kreditnim karticama po netu...
Visa Electron ili Visa Internet su beplatne u Intesi, čak i za one koji nemaju bilo kakav drugi račun kod njih (bolje uzeti ovu prvu, jer osim interneta omogućava i regularno korišćenje u prodavnicama i na bankomatima). Nije potreban čak ni depozit (kao u nekim drugim bankama). Jednostavno uplatiš koliko ti treba evra, potrošiš po želji i to je to.
Korišćenje ovakve posebne debitne kartice je mnogo sigurnije, jer ako je neko ukrade može da potroši max. to što imate uplaćeno na njenom računu.
Korišćenje ovakve posebne debitne kartice je mnogo sigurnije, jer ako je neko ukrade može da potroši max. to što imate uplaćeno na njenom računu.
Ђенерал Јанковић
nazalost tako je. iako mozda najbolji racun koji intesa nudi opet ne moze stati rame uz rame sa menjacnicama, pogotovo ako se radi o vecoj kolicini novca gde mozes da dogovaras kurs...ftj napisao:Taj kurs je i dalje nepovoljan tj. na svakoj menjačnici će biti bolji pa čak iako imaš i magnifica račun koji ti daje još bolji kurs.
imam "potrebu"
da vam objasnim da, kao i u svim racunovodstvenim procedurama, rezervacija je jedno, dok je zaduzenje/placanje drugo. to be more specific, u trenutku placanja putem interneta (ili u inostranstvu), ukupna suma je samo rezervisana od raspolozivih sredstava - bez obzira da li je u pitanju debitna ili kreditna kartica. rezervacija se radi po vec utvrdjenom kursu koji je podesen u sistemu. najbitnije je da je vas racun konacno zaduzen tek kada trgovac kod kog ste izvrsili kupovinu posalje sve na naplatu, sto ne mora biti istog dana (i cesto nije) kada je i obavljena kupovina/transakcija. kada tako dospela transakcija stigne na naplatu, ista se knjizi po kursu koji se koristi za taj dan.
poenta moje price je da i banke vode u svojim knjigama kursne razlike ali da nije moguce uraditi hedging* u ovom slucaju.
kakogod, neke banke su vrlo bezobrazne kada je u pitanju kurs - porediti samo npr. intesa sa raiffeisen.
*Hedging (nem. Hedge) je poslovno-finansijska strategija izbegavanja ili umanjenja nastupa rizika, tj. gubitka, kod jedne operacije, preuzimanjem druge operacije. Mogu to biti ulozi koji se poništavaju, put i call opcije, terminske i futures operacije, swap poslovi, postupci zaštite od inflacije i sl. Koristeći standardne i izvedene berzanske transakcije i instrumente, berzanski posrednici za račun svojih nalogodavaca koriste različite cene istog instrumenta na različitim tržištima, ili različitih instrumenata na istom tržištu, računajući sa mogućnošću promene u proteku vremena, da bi zaradili, umanjili gubitke ili naprosto zaštitili (to hedge – zaštititi, osigurati) komitenta. Operacije hedginga samo su deo politike upravljanja vlastitom imovinom (portfolio management).

poenta moje price je da i banke vode u svojim knjigama kursne razlike ali da nije moguce uraditi hedging* u ovom slucaju.

*Hedging (nem. Hedge) je poslovno-finansijska strategija izbegavanja ili umanjenja nastupa rizika, tj. gubitka, kod jedne operacije, preuzimanjem druge operacije. Mogu to biti ulozi koji se poništavaju, put i call opcije, terminske i futures operacije, swap poslovi, postupci zaštite od inflacije i sl. Koristeći standardne i izvedene berzanske transakcije i instrumente, berzanski posrednici za račun svojih nalogodavaca koriste različite cene istog instrumenta na različitim tržištima, ili različitih instrumenata na istom tržištu, računajući sa mogućnošću promene u proteku vremena, da bi zaradili, umanjili gubitke ili naprosto zaštitili (to hedge – zaštititi, osigurati) komitenta. Operacije hedginga samo su deo politike upravljanja vlastitom imovinom (portfolio management).
Jedno pitanje, pa nek ispadnem glup do bola(znam da je ovo Srbistan, i sta sve ide u to ali...)
Zasto kod nas i dalje nije moguće u bankarskom sistemu upatu koja se realizuje, evidentirati odmah?
Prosto ne mogu da poverujem u to, jer je prvo 21. Vek, a drugo sigurno je da kod nas takva mogućnost postoji, ali zašto se i ne primenjuje?
Mene jako nervira "lag" koji se javlja kod plaćanja računa za recimo komunalne usluge, ili internet.
Ja znam da će većini ljudi ovo da bude smešno, ali s obzirom da sam živeo preko(a to preko uopšte nije toliko emencipovanije u odnosu na nas-Rusija) 99% stvari možeš da platiš na terminalu, koji su skoro sastavni deo svakog pisoara. Malo karikiram, ali tako je. Kada uplatiš bilo koji račun, on se u sistemu registruje u roku od odmah. Za bilo šta, od intarneta, preko komunalnih računa, do saobraćajnih kazni.
Kod nas uplatnice, po mogućstvu(a poželjno je) treba čuvati do trećeg kolena.
Očekujem najviše ovakvih reakcija
ili 
Zasto kod nas i dalje nije moguće u bankarskom sistemu upatu koja se realizuje, evidentirati odmah?
Prosto ne mogu da poverujem u to, jer je prvo 21. Vek, a drugo sigurno je da kod nas takva mogućnost postoji, ali zašto se i ne primenjuje?
Mene jako nervira "lag" koji se javlja kod plaćanja računa za recimo komunalne usluge, ili internet.
Ja znam da će većini ljudi ovo da bude smešno, ali s obzirom da sam živeo preko(a to preko uopšte nije toliko emencipovanije u odnosu na nas-Rusija) 99% stvari možeš da platiš na terminalu, koji su skoro sastavni deo svakog pisoara. Malo karikiram, ali tako je. Kada uplatiš bilo koji račun, on se u sistemu registruje u roku od odmah. Za bilo šta, od intarneta, preko komunalnih računa, do saobraćajnih kazni.
Kod nas uplatnice, po mogućstvu(a poželjno je) treba čuvati do trećeg kolena.
Očekujem najviše ovakvih reakcija

What i do for the livin'? I live for the livin'.
- Rakhil

Troll off: ne kapiram sta podrazumevas pod evidentiranjem uplate. Cim uplatis bilo sta, to jeste evidentirano, ali nije (u nedostatku boljeg termina) proknjizeno. Mislim da to sto ti ide na nerve nije bas pitanje bankarskog sistema, vec onoga ko uplatu prima. Kad meni legne uplata od nekoga, dobijem izvod sledeceg dana, a sama transakcija se obicno vidi u roku od sat-dva, u zavisnosti kad je uplata bila u odnosu na kliring.
Inace, i ovde imas na dosta mesta automate za placanje cega god. Ja placam sve racune sa mobilnog, recimo, i to funkcionise super. Dokaz o uplati mozes dobiti uvek od banke, plus se vidi u prometu na tvom racunu.
Nisam se "odrazio" najbolje.
Konkretno mislim racimo na slucaj ja platim net, oni mi vide uplatu za 5 dana. Jbg, kad sam bio preko na automatu platim, za 5 min se vratim u stan sve ok, usluga aktivirana, verovatno odlican sistem.
A u Intesi isto tako, koristim e banking, sas karticu
i ne shvatam zasto kad mi musterija prebaci novac, to ne mogu da vidim odmah.
Konkretno mislim racimo na slucaj ja platim net, oni mi vide uplatu za 5 dana. Jbg, kad sam bio preko na automatu platim, za 5 min se vratim u stan sve ok, usluga aktivirana, verovatno odlican sistem.
A u Intesi isto tako, koristim e banking, sas karticu

What i do for the livin'? I live for the livin'.
Kad ides preko poste/banke, obicno tako ispadne.
Zato ja sve usluge placam kad sam u prolazu u prostorijama onoga ko pruza usluge.
Recimo racun za VIP placam kod njih na prodajnom mestu, jer obicno placam dan/dva pre kajnjeg roka.Isto i za SBB.
Ako nesto mrzim to je ulazak u Postu. Radije bih 3 banke obisao nego jednom da udjem u mrtvu Postu...
Zato ja sve usluge placam kad sam u prolazu u prostorijama onoga ko pruza usluge.
Recimo racun za VIP placam kod njih na prodajnom mestu, jer obicno placam dan/dva pre kajnjeg roka.Isto i za SBB.
Ako nesto mrzim to je ulazak u Postu. Radije bih 3 banke obisao nego jednom da udjem u mrtvu Postu...
- Rakhil
Mislim da je u pitanju ovo sto sam ti rekao, problem je kod onoga kome placas. To da on "ne vidi" uplatu 5 dana ne da nema veze sa bankom, nego nema veze sa mozgom. Toliko im recimo traje proces knjizenja, ili im softver vuce podatke iz izvoda a neko treba to da proveri itd. Tvoja uplata na salteru se pusta krajem dana i sutra je vidljiva na racunu pravnog lica, obicno nema potrebe za brzim transferom. Kad bi ti SVAKA pojedinacna transakcija bila pustana momentalno, taj sistem bi kostao ko svetog Petra kajgana, a ne bi nesto posebno znacio najvecoj vecini korisnika. inace, uvek imas opciju da pustas uplatu po hitnom postupku, bar u bankama sa kojima ja radim.superboss napisao:Nisam se "odrazio" najbolje.
A u Intesi isto tako, koristim e banking, sas karticui ne shvatam zasto kad mi musterija prebaci novac, to ne mogu da vidim odmah.
-
- Banned
- Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
- Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017
Re: Prag
Meni nikada nije bilo jasno zasto svi svuda spominju KREDITNU karticu kao da jedino to postoji !? Ne znam ko uopste placa smestaj kreditnom karticom, barem u Srbiji. Ja sam uvek do sada rezervisao svojo debitnom sa koju mi je povezan i EUR racun.
Na sajtu ovog hotela ne pise da li je refundable ili non-refundable ali ja svakako uvek uzimam refundable. Ovde je samo varijanta:
" From Monday-Thursday cancellation 24 hours before the arrival Friday to Saturday cancellation 48 hours before the arrival The hotel will charge in your credit card the first night "
Ali opet, ako ja NEMAM pare na racunu, oni mi nikada nece uzeti pare za prvo nocenje. I to mi je malo cudno.
Na sajtu ovog hotela ne pise da li je refundable ili non-refundable ali ja svakako uvek uzimam refundable. Ovde je samo varijanta:
" From Monday-Thursday cancellation 24 hours before the arrival Friday to Saturday cancellation 48 hours before the arrival The hotel will charge in your credit card the first night "
Ali opet, ako ja NEMAM pare na racunu, oni mi nikada nece uzeti pare za prvo nocenje. I to mi je malo cudno.