Auto sedišta za decu
Re: Auto sedišta za decu
Misliš skuplja? Isofix najviše ima smisla kod kategorije 0.
-
- Site Admin
- Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
- Garaža: BMW 118i, CX-60
Isofix ima smisla uvek. Jednostavno sedište je mnogo sigurnije tako. Mislim da je EU direktiva da sva vozila posle 2002 (naravno kao novi modeli na tržištu, ne oni koji su uvedeni u proizvodnju ranije a prave se posle 2002) moraju imati Isofix na zadnjim sedištima Što se tiče samog sedišta, već napisah : ne bez probe.
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
Zasto je sigurnije?
Sent from my HTC One X using Tapatalk
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Ne znam da li smo se razumeli. Koliko znam, sedišta sa Isofix sistemom su po pravilu skuplja. To sam mislio.Heinz napisao:Misliš skuplja? Isofix najviše ima smisla kod kategorije 0.
Posetite www.garaza.rs !
Ili su skuplja ili su konstruisana tako da su univerzalna, a isofix baza se dokupljuje odvojeno i po pravilu košta skoro ko sedište.
Mislim da je mnogo važnije dobro motirati sedište i dete pravilno vezati nego da li je isofix ili ne.
Mislim da je mnogo važnije dobro motirati sedište i dete pravilno vezati nego da li je isofix ili ne.
One nosiljke je teze fiksirati, barem sto sam imao prilike da vidim. Sediste vec stoji kao treba i dosta mu je pojas.
TT
TT
- Rakhil
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
- Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross
Hm...
Isofix je redak kod sedista 0 kategorije, tu se koristi obicno postolje koje kosta ko da je od zlata.
Isofix nije drasticno sigurniji od pojaseva, narocito ako nema nogu ili trecu tacku kacenja kaisem. Ako pojas zadrzava telo od 80 kila pri kocenju, zadrzace i sediste, samo da je dobro vezano. Na svim testovima i izjavama strucnjaka se moze procitati isto: Isofix je bezbedniji jer ostavlja drasticno manje sanse za gresku pri namestanju, citaj: stiti dete od nepazljivih roditelja.
JA sam opsesivno kompulsivan kad su kola i deca u pitanju, pa tako i biram sve, u sitna crevca. Prvo sediste je bilo na pojaseve, ovo sada je sa Isofixom, sva sledeca ce biti isto, ali nikako ne bih rekao da je neophodan.
Inace, ftj pomenu Focusa i duinu pojaseva: ja i sintezis i sediste kacim najnormalnije na sve tri pozicije nazad, nikad mi nije zafalilo pojasa. Probao sam bas ovaj Cybex Juno Fix od kolege i njega sam zakopcao normalno.
Isofix je redak kod sedista 0 kategorije, tu se koristi obicno postolje koje kosta ko da je od zlata.
Isofix nije drasticno sigurniji od pojaseva, narocito ako nema nogu ili trecu tacku kacenja kaisem. Ako pojas zadrzava telo od 80 kila pri kocenju, zadrzace i sediste, samo da je dobro vezano. Na svim testovima i izjavama strucnjaka se moze procitati isto: Isofix je bezbedniji jer ostavlja drasticno manje sanse za gresku pri namestanju, citaj: stiti dete od nepazljivih roditelja.
JA sam opsesivno kompulsivan kad su kola i deca u pitanju, pa tako i biram sve, u sitna crevca. Prvo sediste je bilo na pojaseve, ovo sada je sa Isofixom, sva sledeca ce biti isto, ali nikako ne bih rekao da je neophodan.
Inace, ftj pomenu Focusa i duinu pojaseva: ja i sintezis i sediste kacim najnormalnije na sve tri pozicije nazad, nikad mi nije zafalilo pojasa. Probao sam bas ovaj Cybex Juno Fix od kolege i njega sam zakopcao normalno.
-
- Site Admin
Pa najbitnije je sto je je sediste sa ISOFix-om bukvalno kao i sediste na kojem vi sedite. Postaje deo vozila. Prednost toga je sto se u slucaju sudara ONO NE POMERA tj ponasa se kao vase sediste. Dok se sedista sa pojasevima pomeraju i imaju inerciju i samim tim stvaraju vece sile na dete sto moze da dovede do ozbiljnijih povreda.
Najveci problem je sama instalacija. 94% roditelja pravilno instalira ISOFix sediste. Kod klasicnih sedista sa pojasevima taj procenat pada na 40% u nekim drzavama (citaj gde je vozacka kultura na nizem nivou). Dakle to ono "svi znaju kako se vezuje" a niko nije pogledao uputstvo.
Ovo prvo navedeno je meni dovoljan razlog. Ako imate mogucnosti (tj auto ima ISOFix) mislim da ne treba praviti kompromis.
Za 0 i 0+ Cybex Sirona je jako dobro sediste. Ali cena........jbg 51 000........Verovatno ima sanse da uzme uz neki popust ali treba natrcati....mada Cybex ima jevtiniju seriju. Malo drugaciji modeli, nemaju neke kerefeke ali bezbednost na istom nivou. Samo ih nema kod nas na trzistu.
Najveci problem je sama instalacija. 94% roditelja pravilno instalira ISOFix sediste. Kod klasicnih sedista sa pojasevima taj procenat pada na 40% u nekim drzavama (citaj gde je vozacka kultura na nizem nivou). Dakle to ono "svi znaju kako se vezuje" a niko nije pogledao uputstvo.
Ovo prvo navedeno je meni dovoljan razlog. Ako imate mogucnosti (tj auto ima ISOFix) mislim da ne treba praviti kompromis.
Za 0 i 0+ Cybex Sirona je jako dobro sediste. Ali cena........jbg 51 000........Verovatno ima sanse da uzme uz neki popust ali treba natrcati....mada Cybex ima jevtiniju seriju. Malo drugaciji modeli, nemaju neke kerefeke ali bezbednost na istom nivou. Samo ih nema kod nas na trzistu.
Poslednja izmena od Dzoni_m u 20 Feb 2014, 17:26, izmenjeno 2 puta ukupno.
I onda u super bezbedno sedište sa isofix-on ne vežeš dete kako treba. 

-
- Site Admin
Zato sam naveo one podatke oko procenata greske....
Ma nigde ti ne grešiš, al jurimo rep. Jeste isofix načelno bezbedniji, al i u njega treba vezati dete kao i u obično sedište i ne napraviti grešku.
Isofix je kruto vezano za karoseriju, i mislim da to nije bezbednije u slucaju sudara.
Lakse je kacenje, i bezbednije je samo ako roditelj nije savladao kako da pravilno veze sediste (citaj - legenda koji ne treba da bude roditelj).
A vidjao sam takve
Lakse je kacenje, i bezbednije je samo ako roditelj nije savladao kako da pravilno veze sediste (citaj - legenda koji ne treba da bude roditelj).
A vidjao sam takve
Grujo da li svaki put nategneš pojas na sedištu da kopča pozeleni?
Ja često nisam. Uvek sam imao utisak da koljem dete.
Ja često nisam. Uvek sam imao utisak da koljem dete.
- Rakhil
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
- Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross
Podrazumeva se da naucis da vezujes dete. Ako mozes, uzmi Isofix. Ako ne mozes, nisi napravio bog zna koji zajeb time, samo uzmi kvalitetno.
-
- Site Admin
Kako nije bezbednije ako je kruto vezano??! Bas to je ogromna prednost!
Razmisli malo, dogadja se udarac, telo krece napred pojasevi ga zadrzavaju.
Nije kruto vezano, krece telo+sediste napred i pojasevi preko detetovog tela zadrzavaju dete + inerciju sedista. Pojasevi ne mogu da naprave krutu vezu ma koliko stegli prilikom montaze.
Razmisli malo, dogadja se udarac, telo krece napred pojasevi ga zadrzavaju.
Nije kruto vezano, krece telo+sediste napred i pojasevi preko detetovog tela zadrzavaju dete + inerciju sedista. Pojasevi ne mogu da naprave krutu vezu ma koliko stegli prilikom montaze.