Misterije svemira
Re: Misterije svemira
I rusi i ameri su sleteli samo je pitanje koje godine. Ja sam ubedjen da je pomenuto sletanje bilo snimano u studiju, a da su kasnije u okviru drugih misija odleteli gore sa posadom.
Mythbustersima verujem bas da bi mi osvetlili ovaj mračni um. Trude se da sve bude satro naucno, a dosta stvari im je jedva mediokritet u ocuvanju preciznosti i ozbiljnosti eksperimenta.
Mythbustersima verujem bas da bi mi osvetlili ovaj mračni um. Trude se da sve bude satro naucno, a dosta stvari im je jedva mediokritet u ocuvanju preciznosti i ozbiljnosti eksperimenta.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

- NNele
- Pridružio se: 15 Nov 2014, 20:29
- Garaža: Audi A4 B8 2.0 TDI 170hp
Kineska se barem ne vijori. 

@Krem
gde ti vidis Kineze?
gde ti vidis Kineze?
Kineska!? 

- NNele
NNele napisao:Sovjetska se barem ne vijori.
Šta je smešno?nikaragva napisao:

Crvena zastava Sovjetskog saveza. 

Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Jel ova Ivona Živković zaista sve zna?
- NNele
Da, ispravio sam se iznad. Nisam ni zagledao, a znam da su kinezi svemirski aktivni, rek'o počeli i oni da hebu.
- methane.master
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
- Garaža: Clio III ph2 1,2 16V
Čudi me da već nije član vladajuće stranke. Tamo je skup sveznalica.Uroš S. napisao:Jel ova Ivona Živković zaista sve zna?

Širim haos!
- NNele
Nekoliko dobrih fotki svemirskih projekata.

Venera u orbiti oko sunca

ISS - kupola

Sojuz

Beograd

Venera u orbiti oko sunca

ISS - kupola

Sojuz

Beograd

- NNele
Sojuz TMA-05M na putu ka kosmodromu Bajkonur, Kazahstan

15 Juli, 2012 Lansiranje Sojuza TMA-05M sa tročlanom posadom

Sletanje Sojuza TMA-05M u stepama Kazahstana pre svitanja, 19 Nov 2012

Moć

Raketni busteri koji dižu Sojuz u orbitu. Prva četiri (First Stage) obezbeđuju gorivo za prvih 118 sekundi leta. Tokom druge etape, buster u sredini (2nd stage) sagoreva narednih 290 sekundi, i treći deo sledećih 300 sekundi. Posle svake etape busteri koji se potroše odvajaju se od sojuza. Svaki od bustera ima jedan motor sa po 4 komore gde turbopumpe transferišu 90 kg kerozina i 230 kg tečnog kiseonika svake sekunde. Turbopumpe se pale 20 sek pre poletanja da bi dostigle brzinu od 8000 rpm. Inače je sve automatizovano, astronauti samo prate parametre.
Sve je to zaista impresivno, a kod šatla se dosta veća masa dizala u orbitu. Mislim da šatl sa busterima i ET eksternim tankom teži preko 4000 tona.
Amerikanci se sada ipak "vraćaju" na kapsulu. Orion bi trebao 2017 godine poneti ljude nakon prizemljenja šatlova.

Zasluženo u penziju: Endeavour na putu ka naučnom centru u Los Anđelesu gde će biti izložen. Prešao 197,761,262 km, Broj dana u svemiru: 296, Broj orbita: 4671

15 Juli, 2012 Lansiranje Sojuza TMA-05M sa tročlanom posadom

Sletanje Sojuza TMA-05M u stepama Kazahstana pre svitanja, 19 Nov 2012

Moć

Raketni busteri koji dižu Sojuz u orbitu. Prva četiri (First Stage) obezbeđuju gorivo za prvih 118 sekundi leta. Tokom druge etape, buster u sredini (2nd stage) sagoreva narednih 290 sekundi, i treći deo sledećih 300 sekundi. Posle svake etape busteri koji se potroše odvajaju se od sojuza. Svaki od bustera ima jedan motor sa po 4 komore gde turbopumpe transferišu 90 kg kerozina i 230 kg tečnog kiseonika svake sekunde. Turbopumpe se pale 20 sek pre poletanja da bi dostigle brzinu od 8000 rpm. Inače je sve automatizovano, astronauti samo prate parametre.
Sve je to zaista impresivno, a kod šatla se dosta veća masa dizala u orbitu. Mislim da šatl sa busterima i ET eksternim tankom teži preko 4000 tona.
Amerikanci se sada ipak "vraćaju" na kapsulu. Orion bi trebao 2017 godine poneti ljude nakon prizemljenja šatlova.

Zasluženo u penziju: Endeavour na putu ka naučnom centru u Los Anđelesu gde će biti izložen. Prešao 197,761,262 km, Broj dana u svemiru: 296, Broj orbita: 4671

Poslednja izmena od NNele u 01 Jun 2015, 14:09, izmenjeno 1 put ukupno.
- methane.master
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
- Garaža: Clio III ph2 1,2 16V