U najnovijem SAT-u, izašao detaljan uporedni test limuzine i SUV-a. Sa jedne strane Honda Accord 2.0 155KS, a sa druge CX-5 2.0 160KS benzinac, 4x4 i automatik. Po krugu je razlika iznosila samo 1s za Accord, što je baš dobar rezultat za CX-5. Doduše CX-5 je samo 30kg teži u toj konfiguraciji, tako da u ovom slučaju mana na stazi nije sama težina već više težište, gubici zbog 4x4 pogona i (možda) automatik. Za automatik kažem možda, jer u Mazdi kažu da su i automatik dosta unapredili iako nije varijanta sa dva kvačila. Po specifikaciji čak ima i bolje ubrzanje od ručnog menjača. Na kraju ovog testa sa Accordom su odradili i drag na 402 i Mazda je pobedila! Po njima pobedila je baš zbog automatika jer je brže menjao brzine.
Dali su i podatke sa puta do Petrovca kad su pravili reportažu. U odlasku im je trošio 9l, što je previše ali su stajali svaki čas zbog snimanja. U povratku su vozili normalno i tad je bilo oko 7l, što je dosta slično mojoj potrošnji na tom putu u CR-V-u. Doduše ja nisam merio do samog mora već do Podgorice, a sa druge strane oni su išli malo pre sezone pa nisu imali gužve kao ja. Mislio sam da će CX-5 biti ekonomičniji jer po specifikaciji troši oko 20% manje od mog auta u svim režimima. Sa druge strane CX-5 je automatik, ali kod njega po deklaraciji nema razlike kod potrošnje u odnosu na manuelni, dok bi kod CR-V-a automatik osetno digao potrošnju i smanjio performanse.
Kad se podvuče crta, Mazda je stvarno napravila dobar napredak i što se tiče motora, i menjača i celog auta, i to se vidi i na papiru i u praksi, kao što je i ovaj test pokazao. Ostaje samo ono što sam već više puta pomenuo u ovoj temi - da se pokaže kako će novi motori da se nose sa našim gorivom na duže staze.
Zna li neko zasto je obrtni moment mazde cx-5 dizel, 175ks, 420Nm samo pri 2000 o/min?
Da li je to samo PIK, (vrh, maksimum) pa odmah posle tih 2000 o/min moment drasticno
opada i dobija neku konstantniju vrednost od oko 390-400 Nm? Mozda je to samo mazdin marketing-trik.
Kod mnogih drugih slicnih konkurenata (ix35, kia sportage...) je data
vrednost obrtnog momenta ali u opsegu broja obrtaja, na primer:
390Nm u opsegu 1800-2500 o/min! Tako je cak i kod mazdinog slabijeg dizela!
Moze li neko da iskopa za mazdu cx-5 dizel, 2.2, 175ks krivu obrtnog momenta?
Posle 2 sata pokusavanja, nista nisam uspeo korisno da pronadjem...
Hvala na ekspresnom odgovoru!
Ne znam da li je onaj prvi grafik (Gezin) ispravan zato sto bi trebalo biti 420 Nm na 2000 o/min a ne okruglo 400Nm.
Trojanac, nasao sam i ja te grafike ali ne mogu da nadjem nista precizno i jasno, sa pravim vrednostima za dizel 175ks,
to jest za ovaj kog sam ja porucio. Sve nalecem na neke slikovite torque curve, a nista konkretno!
Gezin grafik je ok, jer vrednosti date na papiru i u praksi nisu uvek iste. Nekada fabrika namerno potceni karakteristike motora pa u praksi daje vise momenta nego na papiru, a moze biti i obrnuto. A ni jedan motor nije 100% identican pa ne daje ni iste performanse. A postoji potencijalna razlika u kvalitetu goriva, gustini vazduha, temperaturi, itd...Evo ga drugo merenje za isti motor po sajtu.
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Slucajno sam naleteo na krajnje baksuzan slucaj i progutao par knedli...
Listajte stranicu na dole i sami cete videti
Ne mogu ni da zamislim kako se osecao taj covek...
Tako su nasa 3 automobila unistena u protekle 3 godine,isto ih je isekao neko,do duse jedan je riba i udarila na autoputu,pa je taj najvise i najebao,a i moj cale u njima...
Veče u kome se svi slazu je protraceno. Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.