Auto-klima

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Korisnikov avatar
djiuliju
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:56
Garaža: Clio II ph2 1.2 16v

Re: Auto-klima

Post od djiuliju »

Kod mene na cliu nije nikad punjena klima, 2004. godiste. Hteo sam, al rekose ako radi narani svinje i ne diraj dok radi :nemampojma:
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Baš tako, ne postoji preventivno dopunjivanje klime i slični bakrači. Te gluposti prodaju serviseri za klime. Postoje loše rešene klime na nekim kolima (Opel Astra H recimo), ali to su izuzeci, nisu pravila.

Tapatalk HD
Korisnikov avatar
Piros
Reactions:
Pridružio se: 13 Mar 2012, 18:00

Post od Piros »

djiuliju napisao:Kod mene na cliu nije nikad punjena klima, 2004. godiste. Hteo sam, al rekose ako radi narani svinje i ne diraj dok radi :nemampojma:
Ja se bas tako ponasam, samo izvrsim dezinfekciju i to je to. Nemam nikakvih problema, a auto ulazi vec debelo u petu godinu.
Xantia mi je pustala na nekom spoju i mogla je klima da izdrzi sezonu sa punjenjem tako da je kum morao prekovremeno da radi :mrgreen: .
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Sloba napisao:Nema tu šta, ako manometar pokaže da treba, onda se klima mora dopuniti, nebitno koliko je stara.
Negde sam video da je fabrička preporuka da se prva dopuna klime uradi nakon pet godina od kupovine novog automobila i da se nakon toga klima kontroliše i po potrebi dopunjuje jednom godišnje.
Naravno ako nema dovoljno gasa da treba popraviti, pitanje je bilo upravo ovo sto pominjes, na ispravnom sistemu sa dovoljno gasa da li ima potrebe da se uradi "prva dopuna klime nakon 5 godina".
Niti na jednom autu sa klimom nisam dopunjavao sistem i nije nestalajo gasa tek tako samo od sebe.
Na jednom su bile korodirale cevi izmenjivaca i to je zavareno, posle vise nije pustalo.
Na sadasnjem autu klima nije punjena 18godina i dalje ima dovoljno gasa.
Postoji automatska dijagnostika pri svakom paljenju klime i evetualno se upali lampica kada kolicina gasa padne ispod potrebnog minimuma, potreba da se poseti servis i dopuni/pregleda.
Korisnikov avatar
mr.Big
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 21:02

Post od mr.Big »

Zamenio filter klime juče sam samcat. Potreban krstasti šrafciger i manje od 5min vremena. Pošto sam prošle godine na malom servisu video kako se to radi, bilo me blam od samog sebe da idem kod majstora zbog toga. Nema nikakvih čudnih mirisa, piči klimatronik k'o mator - jajca se kostreše...
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Jel filter klime=filter kabine?
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Da
Korisnikov avatar
somi-car
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:50
Garaža: Skoda Superb, Opel Combo

Post od somi-car »

nidza napisao:Baš tako, ne postoji preventivno dopunjivanje klime i slični bakrači. Te gluposti prodaju serviseri za klime. Postoje loše rešene klime na nekim kolima (Opel Astra H recimo), ali to su izuzeci, nisu pravila.

Tapatalk HD
Sta je konkretno lose uradjeno sa klimom na Astri H ?
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Post od stefanan »

nuk napisao:Moj ti je savet da izbegnes to jer em sto uglavnom nije efikasno te neutralise mirise na.par dana, lako moze da se desi da napravis neku stetu

Sent from my BlackBerry using Tapatalk
Nemam ja nikakve posebne neprijatne mirise (mada nisam ni palio klimu neko vreme) ali sam mislio ne moze da skodi,sto ne bih odradio. Na kakvu stetu mislis ? Tesko da mogu nesto da tanik plasticnim crevom zeznem,a ni ono nije nesto dugacko 20ak cm
Korisnikov avatar
djiuliju
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:56
Garaža: Clio II ph2 1.2 16v

Post od djiuliju »

To sto nastrcas u ventilaciju moze da se slije gde ne treba, na neku instalaciju recimo. Ako nemas neprijatan miris nemoj nista ni da diras, osim redovne zamene filtera i pravilne upotrebe klime
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Ja sam jednom upotrebio "sistecu" konzervu za dezinfekciju.
Posle nedelju dana je ponovo pocelo da se oseca, mada slabije.

Prosle godine je pala dezinfekcija (u servisu) neki zlom, sa mirisom eukaliptusa, uz zamenu filtera i od tada je milina. Srecom, bilo je lepo vreme, pa sam mogao da vozim spustenih prozora, jedno nedelju dana :kezo:
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

somi-car napisao:
nidza napisao:Baš tako, ne postoji preventivno dopunjivanje klime i slični bakrači. Te gluposti prodaju serviseri za klime. Postoje loše rešene klime na nekim kolima (Opel Astra H recimo), ali to su izuzeci, nisu pravila.

Tapatalk HD
Sta je konkretno lose uradjeno sa klimom na Astri H ?
Svima je crkla klima u službenim, preko 100 automobila. Neke su popravljene, pa su crkle opet.

Tapatalk HD
Korisnikov avatar
codemaker
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31
Garaža: Audi A6 C6 2.0 TDI (2008)

Post od codemaker »

Do sada na nijednom od 4 audija sa automatskom klimom, nisam imao ama baš nikakav problem. Sve klime se u kabini nisu nikada čule, samo blago šištanje vazduha kroz izduve i to kad dobro naćulim uši na leru motor kad radi.

Juče krenem kući iz SU i kad sam upalio motor, radio na leru, krenula odmah i klima kao obično ali se odjednom čuo zvuk nešto poput "rrrrrrrrrrrr" brujanje i to neprestano. Klima počela da hladi (22.5 namešteno uvek) ali zvuk ostao. Kad promenim usmerenje vazduha na primer na prednje staklo, zvuk se malo smanjioo ali je bio prisutan i dalje.
To je tako brujalo neko vreme, par kilometara i onda je počelo da se smanjuje i posle desetak kilometara je prestalo. Do Beograda se više nije čula.
Ako povećam temperaturu koju želim u kolima, recimo 24 stepena, brujanje se smanjilo, da bi se ponovo povećalo kad vratim na 22.5 na primer.

Jutros, krenem negde i opet se ponovi ista stvar. Nisam hteo da rizikujem pa sam se ventilirao otvorenim prozorima, kao kad sam imao "audi 80 ' jaje' " :)
Nemam ni najmanju predstavu šta bi moglo da bude.

Ima li neko ideju, da me "majstori" ne mlate po ušima "popravljajući" par gumica za 1000000€
Nije mi problem da platim realnu popravku ali mrzim klad me neko pravi budalom - kao kad mi je jedne godine naprslo crevo koje ide iz hladnjaka pa su mi u ovlašćenom servisu rekli da moraju da menjaju čitav hladnjak sa sve rukama i cenom novog. Nisam dao i kod nekog malog servisa su mi nekom pastom zakrpili rupicu i naplatili 20€ (bilo u GR) i vozio auto još dve godine nakon toga bez problema. Da mi se ne ponovi sa klimom slično....
Naravno da pričam sam sa sobom... I meni je ponekad potreban savet stručnjaka.
( Crtice iz života jednog srpskog programera )
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Mislim da je poznanik imao slican problem, a uzrok je bio lezaj kompresora klime, ili tako nesto.
Davno je bilo, ne secam se ni koji je auto imao (mozda Stilo).
Dakle, pomogao sam ti :kezo:
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Post od stefanan »

djiuliju napisao:To sto nastrcas u ventilaciju moze da se slije gde ne treba, na neku instalaciju recimo. Ako nemas neprijatan miris nemoj nista ni da diras, osim redovne zamene filtera i pravilne upotrebe klime
ahaa, to mi ne bi palo na pamet, hvala :)
Odgovori